Svar på tal


"Hej! Jag hittade din blogg via min bästa kompis och jag ville bara säga att jag vet hur du känner dig när de gäller din syster. Min syster har oxå ett handikapp fast inte samma som din utan hon lider av svår Autism. Inget personligt mot dig men jag är glad att min syster inte har så pass svårt handikapp att man måste passa henne 24/7 för hon klarar av så mkt själv. Hon städar hela huset varje dag och bakar. Hennes autism-sjukdom innebär att hon måste göra sina egna rutiner varje dag och ibland kan de va väldigt jobbigt. Jag borde egentligen inte klaga med tanke på hur din syster lever & jag tycker du är en stark person som klarar av detta trots att de kanske kan va jobbigt för er. Men min systers handikapp har ett stort funktionshinder - hon kan inte prata och iom detta gör hon massa ljud helatiden; kan skrika och va väldigt högljudd. De är jobbigt för hela familjen! Hon är ju inte döv för hon hör de vi säger men när vi ska prata med henne så gör vi teckenspråk för att förtydliga orden. Det kanske inte låter så jobbigt som det verkar? Men iom att hon inte kan prata så är hon väldigt avundsjuk på mig och mamma (hon ser ju upp till oss). Och när vi tagit hem bekanta så har de hänt att hennes avundsjuka tagit över så pass mkt att hon slagit både mig och mamma, för hon har ju inga egna kompisar. Jag har tyckt detta vart så jobbigt så jag inte kunnat ta hem mina kompisar eller pojkvänner jag haft ibland för ärligt talat, trots att mitt umgänge inte bryr sig o vet mkt väl hur min syster är pga hennes handikapp så har detta varit väldigt jobbigt för oss alla! Att vi har egna mobiltelefoner o pratar i dom har varit ett väldigt stort problem hos oss oxå. Jag är 20 år nu o tycker att de hela har gått för långt så jag har fått en egen lägenhet så att jag ska kunna vara ifrån min syster för de är faktiskt jag (mamma håller med) som fått ta dom största smällarna som hennes syster. Och jag hatar att säga de här men jag avundas mina kompisar varje dag som slipper leva med de här i sina familjer. Därför ville jag bara säga till dig att du ska va glad att du älskar din syster. Innerst inne älskar väl jag min syster oxå men jag är så trött på de här så jag vet inte vad jag ska göra bara. Jag tror allt bli mkt bättre när jag ha flyttat, men jag önskar ändå att mitt liv varit annorlunda så jag kunnat fortsätta bo hemma hos min familj. Kram på dig! <3"

SVAR:

Vad härligt att hon kan göra så mycket själv :) Det är ju jättepositivt. Måste vara härligt för henne att hon kan göra det i alla fall :) Ja, det brukar vara så med autistiska. Min killes bror är autistisk, och även min syster Sofie gick under den kategorin innan de fick en egen kategori, som då är Rett syndrom. Det är två lika sjukdomar, och Sofie behöver också rutiner. Min syster kan inte heller prata, och det står i inlägget. Så jag vet hur det är. Hon förmedlar sig bara med ljud.

Min syster kan ju inte teckenspråk, för det går inte att lära henne sådant,
så man får gissa sig till vad hon vill.

Självklart avundas man dem som har friska familjemedlemmar. Man vill ju inte att någon ska vara funktionshindrad, för det blir jobbigt för alla parter. Det gäller att se bakom funktionshindret och faktiskt kunna se vilken person din syster är bakom autismen. Din syster behöver dig, likaså som du behöver henne. Hittar du bara på saker med din syster så skulle hon kunna utvecklas enormt mycket, och du med.

Sköt om dig. Kram
#1 - Stina [foto&vardag]

Sv: Tack så mycket ! :)

#2 - Anonym

vad jobbigt för er båda :/

#3 - swe-89@bilddagboken

tycker hon verkar klaga en hel del faktiskt.... elakt mot sin syster att göra så...



+ att hon skriver ju ändå att du har det värre med din syster eftersom hon kan inte göra något så varför klagar hon så när hennes syster kan göra allt förutom att prata?`:S

#4 - Evah

Kan hålla med på ett vis. Skulle aldrig skriva så om Sofie, men man måste ju förstå att hon mår dåligt...