Bröstfakta

Hur länge växer brösten? - Det första man brukar känna små hårda knölar runt bröstvårtorna. Det är kötlarna i brösten som utvecklas. Det händer ungefär melann 8-13 år. De brukar växa till ca 20-årsåldern.

Är det vanligt att de är ömma? - Ja, det är väldigt vanligt. Det kan också kännas som att det kliar.

Mitt ena bröst är större. Är det normalt? - Det är helt normalt! Brösten växer i olika takt. Även när de är färdigväxta är det normalt att brösten är olika stora.

Jag har små streck på brösten, vad är det? - Det är bristningar och det är helt normalt att få. Kroppens hormoner påverkar huden och det kan också bero på att de växer för fort.

Kommer jag få stora bröst? - Det beror mycket på hur man annars ser ut. De som tränar mycket eller är väldigt smal, har oftast små bröst, de som är lite större har oftast större bröst. Det beror också mycket på arvsanlag.

Kan krämer eller något göra brösten större? - Det finns inga krämer som kan göra brösten större, men p-piller och andra graviditetsskydd som innehåller hormonet östrogen, kan göra brösten större, men det är inte säkert.

Måste man använda bh? - Nej, det måste man inte. Det kan vara skönt att använda bh, för att det ger ett bra stöd för brösten och håller dem på plats. Man ska inte använda bh om man inte gillar det.