Mardrömmar
Jag drömmer mycket mardrömmar i perioder och oftast handlar det om insekter... Typ att det är en spindel i sängen eller i närheten av mig. Det kan vara alla möjliga slags insekter, men oftast är det spindlar. Jag vet inte vad det beror på att jag drömmer så mycket om insekter... Det kan gå länge innan jag drömmer mardrömmar, men sedan kommer det perioder där jag drömmer nästintill varje natt i veckors tid och jag vet inte varför.

Det är faktiskt väldigt jobbigt att vakna nästintill varje natt och känna en slags panik. Har ni upplevt något liknande och har ni någon idé vad det kan bero på och vad man kan göra åt det?

#1 - Angelica

Har du någon sorts stress i ditt liv? Jobb? Pengar? Kärlek? Framtidsplaner? Det brukar alltid reflektera till att man drömmer om stress/panik drömmar..

#2 - Roxana

Hjärnan spelar upp det man oftast är rädd för.
Det kan handla om saker man borde uträtta som man lagt åt sidan alldeles för länge.
Jag drömmer också mycket om spindlar, är livrädd för dem.
Kanske måste du möta din rädsla? vem vet :)

#3 - Roxana

Svar: Ja det är allt jobbigt ibland, spec när man vill så mycket men orken finns inte där :( Tack, det blir bättre tillsist :)

Ja mardrömmar är ett mysterium för sig tycker jag!
Så olika det kan vara och hur skumt det kan påverka oss.
Fast bra drömmar är ju aldrig fel, det gillar vi :)

#4 - Elina

Tack så mycket :)

#5 - Sandra

Åh vad jobbigt :( Har likadant i perioder men tror det är pga mina mediciner. Jag vet inte själv om jag tror p ådet men flera av mina vänner har 'drömfångare' och säger att det faktiskt funkar. Kanske värt att testa även om det låter löjligt?

Sv; Tack så mycket :D

#6 - Sarah

Gu va jobbigt o drömma så mkt mardrömmar :/ Hoppas de går över snart :)

#7 - Malin

jag ogillar mardrömmar.. drömmer oftast om mamma, att samvon är otrohegen eller att jag faller :( sick!

#8 - Anonym

Mardrömmar är ofta starkt förknippat med stress eller oro

Svar: Jag har hört det. Dock vet jag inte riktigt vad jag är stressad eller orolig för... Men det ligger kanske undermedvetet,
Evah Åberg

#9 - Anonym

Sandra: Drömfångare kan absolut fungera, om man tror på dem. Det är helt vanlig placebo :) Det kan låta hur löjligt det vill - funkar det så funkar det, även om det egentligen är ens egen hjärna som gör att det funkar

Svar: Jag kan tänka mig att det är ens egen hjärna som gör att det fungerar för vissa faktiskt. Just för att hjärnan påverkar oss så mycket.
Evah Åberg

#10 - Anonym

Falldrömmar är en klass för sig. "Vanliga" mardrömmar orsakas på psykiska faktorer, medan falldrömmar orsakas av två olika rent fysiska faktorer: att blodtrycket sjunker, eller rörelser i innerörat som gör att balansen rubbas en aning

Svar: Jaha, det visste jag faktiskt inte. :)
Evah Åberg

#11 - Magnus

Jag googlade lite granna på mardrömmar med insekter och spindlar och fick fram att det kan bero på oro inom familjen. Att du är orolig över någon i din famil tex ett syskon.

Svar: Jaha okej. Kanske är något undermedvetet då. :/ Tack för informationen iaf. :)
Evah Åberg

#12 - LIL' BABUSTYLE - Livet med Kronisk Daglig Huvudvärk

Mardrömmar är inte någon skillnad från vanliga drömmar. Det är bara det att det handlar om saker vi inte gillar. Mardrömmar uppstår när du tänkt på något alldeles för länge, varit med om en händelse eller någonting som kommer hända, som hjärnan vill förmedla och varna dig för.

Dina drömmar handlar förmodligen inte om insekter egentligen, det är bara en symbol för någonting. Jag läste om det här i psykologikursen, men jag minns inte riktigt vad vi sade om mardrömmar... vet bara om vanliga drömmar i stort sett. Jag tror att Freuds teori handlade om att alla pennor, träd, svärd, blommor osv symboliserade mannens könsorgan och lådor, askar, kartonger osv symboliserade kvinnans könsorgan. Att man alltid drömmer om sex på något sätt. Har ingen aning om det här ens är sant, själv tror jag inte så mycket på det och jag vet att han fick en hel del kritik för detta påstående.

En dröm jag har haft, som återkommer nån gång om året, är att jag faller ner i ett svart hål. Jag vet inte varför, men den drömmen skrämmer mig, just för att jag har drömt den förut. Det fanns en man som drömde om att han flög. Några år senare var han och klättrade i berg med sin vän, tappade greppet och föll, så det såg ut som han flög. Psykologer påstår att drömmar styr vår framtid, och att det faktiskt kan vara så att hjärnan vet vad som kommer hända. Läskigt egentligen. Älskar hur mystiskt allt är för oss.