Att bestämma sig!

När man ska klara att må bättre så gäller det att man bestämmer sig. 
Det fungerar inte om man velar fram och tillbaka. Man måste vara bestämd över att man SKA må bra, man SKA tycka om sig själv. Det är så lätt att fastna i gamla banor igen och då måste man verkligen vara hård mot sig själv, veta sitt mål och vad man behöver göra för att ta sig dit. Skriv ned varför du ska kämpa, vilka mål du har och hur du ska göra för att nå dem.
Var tydlig när du skriver ned dem.




Jag gick på antidepressiv medicin när jag var yngre. Jag höll på något år med den.
Men år 2010 kände jag att nu räcker det, jag behöver inte den längre. Jag bestämde mig för att klara mig utan den och det gjorde jag. Jag behövde bara bestämma mig och sätta ett mål. Man kan vara en väldigt svår människa om man mår dåligt. Det kommer ofta ursäkter för att komma tillbaka i gamla mönster igen. Men då gäller det att man ser till att vara tillräckligt stark så man inte hamnar där igen. När du kommer på dig själv att hamna i gamla vanor, så se till att du faktiskt ändrar dig och gör om, gör rätt. Var bestämd mot dig själv så kommer du snart må bättre. Låt det ta tid, för det kan inte ske över en natt.




#1 - Kristin Hammar

Jag förstår hur du tänker i inlägget men jag känner att jag behöver ge en annan vinkel. I många fall är det som du säger, att man kan må bättre genom att bara bestämma sig (och viljan tar en långt!) MEN jag har läst mycket i ämnet signalsubstanser (de som påverkas när man tar antidepressiva och som gör att man mår bättre) och i många fall är det livsnödvändigt att ta just antidepressiva eftersom balansen är störd och man har brist på bla serotonin. När vänner till mig har skämts för att de tar dessa mediciner och det är behövligt så brukar jag likna det vid hjärtbesvär. Visst kan man göra mycket själv för att må bättre men man kan inte tänka bort en hjärtattack och behöver därför medicinsk hjälp. Jag tillhör en av de människor som måste medicineras med antidepressiva resten av mitt liv för mina signalsustanser fungerar inte utan hjälp (har provat med uppehåll när jag mår toppen mentalt men då tar det ca tre veckor och jag är i en djup depression).

Jag gillar verkligen dig och din blogg, tycker du är oerhört klok och inspirerande, men just i det här fallet tycker jag att du propagerar lite för mycket på att viljan kan avgöra, för i många fall är det förödande att sluta med just antidepressiva. Kram!

Svar: Jag menade absolut inte att alla ska sluta med antidepressiv medicin, det var bara ett exempel på hur jag hade gjort. Att jag bestämde mig för en sak och när jag väl bestämde mig så lyckades jag. Innan velade jag fram och tillbaka hur jag skulle göra men till slut kände jag att jag måste bestämma mig och fick viljan och då klarade jag att sluta. Kanske var en dålig beskrivning, men det var som sagt bara ett exempel på att det kan verkligen fungera med olika saker om man bestämmer sig. Det här handlar inte just om antidepressiv medicin heller, utan om att bestämma sig i allmänhet. Som att sluta röka eller vad som helst, så krävs en stark vilja och att man verkligen bestämmer sig. Exemplet om medicinen var bara för att jag riktigt bestämde mig där och tog ett stort steg i livet. Kram.
Evah Åberg

#2 - Kristin Hammar

<3

Svar: Ska tänka på att förklara lite utförligare nästa gång så det inte misstolkas. :) Kram.
Evah Åberg