Den som mobbar då?
Man pratar ofta om vilken hjälp den som utsätts för mobbning ska få.
Men samhället glömmer ofta bort den som utför mobbningen. Oftast när någon är elak mot en annan människa, så tyder det på att något inte står rätt till. Kanske personen har/haft det jobbigt hemma, själv varit utsatt för mobbning, blivit misshandlad, lider av depression eller någon typ av funktionshinder. Detta är absolut ingen ursäkt till personens beteende, men det kan vara en förklaring till ett visst beteende. 

Vad kan man då göra för den som utför mobbningen?

 Se till att personen får hjälp. Det är viktigt att prata ut om problemet, varför det blev som det blev och vad man kan göra för att det ska bli annorlunda i framtiden.

 Döm inte personen. Den som utför mobbningen måste få veta att det är fel, men den har ändå samma värde som den som blev utsatt.

 Ta till åtgärder. Är det hemmet som är problemet, så måste det ske en förändring.

 Se till att finnas. Något har gjort att denna personen mår dåligt och därför projicerar (tar ut) det på andra. Personen behöver ett stöd, inte bara för det den mår dåligt av innan, utan också för det dåliga samvetet som oftast kommer med en elak handling.

 Var en god förebild. Alla behöver någon att se upp till. Även om skadan redan är gjord så kan alla bättra sig och då kan de behöva någon att se upp till. Personens framtid kan bara bli bättre, om ni hjälps åt!


#1 - Malin

Jag är helt emot mobbning och kommer stötta i alla lägen!

#2 - Anna

Ja, ofta är det ju något som inte står helt rätt till om man mobbar någon. Dålig självkänsla är inte ovanligt.

#3 - Sarah

Mobbing borde va förbjudet..