Komplimanger
- "Vad fin du är i håret idag Bettan!"
- "Menar du att jag är ful i håret annars eller?"

Någon som känner igen detta tänket? Det tror jag att i alla fall vissa gör. Jag har träffat en del personer som frågar sådant här. Det är en komplimang, vilket personerna gör till något negativt, istället för att bli glad för komplimangen och tacka. Det blir stel stämning och personen som gav komplimangen känner sig inte alls lika sugen på att fortsätta ge komplimanger. Ett annat bra exempel kan vara:

- " Vilken fin bild Bettan!"
- "Eh, den är gammal."

Bara för att bilden är gammal så blir den inte mindre fin för det och bara för att du fick en kompliang för håret idag behöver det inte betyda att personen tycker att du har fult hår annars. Jag tror att personer som gör så här är osäkra och inte kan ta emot en komplimang. De känner inte att de förtjänar de fina orden och då slår de helt enkelt bort de fina orden och vänder det till något negativt. Om du får en komplimang, men får dessa tankar i huvudet så slå bort dem och tacka. Överanalysera inte, utan bli bara glad för att personen tycker att du har fint hår. På så vis peppar du också dig själv och kan bli tryggare i dig själv.

#1 - Freja

Alltid när jag får en komplimang typ "vad fin du är" så brukar jag alltid tacka och säga "du är också fin!"

#2 - Sara Olsson

Tack så mycket! :-) Så fin blogg du har, och bra skrivet här ovan! Jag känner så väl igen reaktionerna på när man själv ger komplimanger till folk, speciellt på mitt nuvarande jobb där vissa ibland backar undan och ser frågande ut när man ger en komplimang. Men det är som du skriver; man ska tacka och ta emot. :-) Kram på dig!