Konsten att påverka sig själv
Vi pratar ofta om hur samhället påverkar oss, hur förläldrar, vänner, lärare påverkar oss. Men hur ofta pratar vi om hur vi påverkar oss själva? När man är ung så är det inte så lätt för alla att gå sin egen väg. Man kanske inte vet vilken väg som man ens vill gå. Samhället och våra nära påverkar oss givetvis, men vi påverkar även oss själva. Det tror jag att vi ibland glömmer bort. Vi själva är oftast de som kritiserar oss själva mest. Det är oftast vi själva som ställer de högsta kraven på oss själva. Varför? - Antagligen för att känna att vi duger, passar in och hör hemma någonstans. För att vi ska slippa tänka de där negativa tankarna om oss själva. Men gör vi det? - Nej, vi tänker ännu mer negativt om oss själva. 


Man kan faktiskt påverka sig själv, åt både positiva och negativa håll. Men varför fokusera på det negativa? Vi kan ju faktiskt påverka oss själva på positiva sätt, så varför inte göra det? När du möter en motgång, kritisera inte dig själv utan ta istället lärdom av det som hände, vänd det till något positivt. Samhället påverkar oss och samhället kanske är på ett visst sätt. Men vem har sagt att du måste göra likadant? Var dig själv och var snäll mot dig själv istället.
#1 - Anna

Mycket bra skrivet! Ja, man kan påverka sig själv. Som det här med hälsohetsen. Jag läser tidningarna men jag gör efter vad min kropp klarar och har egna målsättningar. Jag får inspirationen till att träna men ut efter min egen förutsättning. På så vis påverkar jag mig själv. Jag gör inte allt det som står i tidningarna för jag tror att det skulle funka för mig och min kropp.