Nedstämdhet eller depression (repost)

Att känna sig nedstämd och vara i en dålig period är mänskligt och detta uppelver alla människor en eller flera gånger i livet. Detta kan bero på vädret, på orolighet i skolan/jobbet eller kanske att man har bråkat med en vän. Man kan också känna sig nedstämd utan någon speciell andledning.
 
En depression går ofta djupare och håller i sig under en längre tid. Minst två veckor. När man drabbas av depression kan man få ångest, känna sig nedstämd, det vardagliga blir extra jobbigt och man kan inte glädjas eller känna intresse för något. Man får ofta dålig självkänsla och kan sluta äta, eller så kanske man hetsäter istället. Man sover oftast sämre, vaknar och är orolig eller så känner man sig inte utvilad, fast man sovit mycket. Man tänker mycket på döden, hur det är eller på en person som har dött.  En depression kan också leda till fysiska problem som förstoppning, oregelbunden eller utebliven mens och diarré. 

Har du varit nedstämd en längre tid och känner dessa symtom så kan det vara möjligt att du har en depression och inte en vanlig nedstämdhet. Var inte rädd för att be om hjälp och prata med någon om detta. Du är värd att må bra. Du är inte svag för att du behöver lite hjälp på traven. 

#1 - Emelie

SV: Ja regn är himla tråkigt, men idag skiner solen och ska snart ner till stranden faktiskt.
Det är toppen med mig och min sommar har varit bra hittills, kunde varit mera sol..
Vad ska du göra på midsommar? :)

#2 - Soxxi '

Jag har mått dåligt sen jag var 4 men för 2 år sedan utvecklades det till en depression... Jag går på sömnmedicin för att klara av att somna och sen sova hela natten. Jag har antidepressiv medicin men har inte börjat ta den. Ätstörning har jag också och har försökt ta mitt liv en gång. Hatar tanken på att andra mår som mig eller sämre eller lite bättre, men ändå är deprimerade. Folk förtjänar inte att må så :(