Sofie och hennes funktionshinder


Ni som inte vet vad Sofie lider av kan läsa det Häääär.

Man kan prata som vanligt med Sofie, för man märker att hon förstår vad man säger. Vi pratar också mycket "bebisspråk" med henne då vi märker att hon gillar det. Hon gillar när man pratar lite ljust och barnsligt, hon blir glad av det. Men jag är också noga med att prata med henne som vilken annan människa som helst.

Som igår exempelvis så satt jag och Sofie och kollade på hockey tillsammans. Då sa jag till henne att det var konstigt att färjestadsklacken hördes mer än rögleklacken då rögle var hemma. Jag vill variera mitt språk med henne för hon är ju också en människa, precis som dig och mig. Man kan i stort sett prata om allting med Sofie, för hon både lyssnar och förstår och hon svarar, fast på sitt eget sätt. Jag tycker det är viktigt att man hanterar funktionshindrade på samma sätt som andra människor, för de är ju inte sitt funktionshinder, de är människor!

#1 - Kim

Sant och bra skrivet. Har själv en syster med en funktionsnedsättning och man märker att folk omkring henne tar henne för dum, vilket hon verkligen inte är!

#2 - Emilia

Svar: tack så mycket! :) allt bra med dig idag?

#3 - benedit ♥

bra skrivet, vissa tror ju att dom inte förstår någonting alls av vad man säger :)

sv; tack så mycket! :D
okej, jag tittar på tv och svarar på kommentarer :)
allt bra idag? kram

#4 - LORISSA LOVEBOMB

Jag håller med det du skriver. Jag har en kusin som har, inte Rett, men downssyndrom och han lärde sig aldrig prata. Vissa med downs gör ju det, men han fick sådant funktionshinder att det aldrig gick. Då kan man ju som utomstående ibland få för sig att han inte förstår något, men det gör han verkligen, han registrerar allting och visar med skratt och med gestikulering vad han tycker.

sv: Tack så hemskt mycket, jag ÄLSKAR dem :D

#5 - benedit ♥

sv; tackk så mycket! :D
härligt, det är bara bra med mig :) har du haft en bra onsdag? :)
kram

#6 - LIL' BABUSTYLE - Drömmen om att frilansa som fotograf utomlands

Tycker det du skriver är bra! Påminner mig lite om filmen "Hur många lingon finns det i världen". Han (vad han nu heter?) (huvudrollen) påminner mycket om dig. Eller ja, du om honom. Stort plus!

#7 - Linn

Jätte bra skrivet :) har själv en funktionshindrad brorsdotter så jag vet hur både tufft det är men samtidigt hur underbar hon är, för hon har lärt och gett mig så mycket som jag aldrig skulle ha upplevt annars.. för mig är en funktionshindrad en människa och jag hoppas fler inser det :)kram!

#8 - ano

jättefint stt ni har bra kontakt och så,
men är väl mer än funktionshinder har?
En som sitter i rullstol är också funktionshindrad.
Funktion har ju enbart det fysiska att göra.
Känns som du sätter alla funktionshindrade på samma nivå där.
Inget illa menat, men känns lite så.

Svar: Ett funktionshinder är ju ett lite finare ord för handikapp egentligen. Ett funktionshinder innebär ju att man har nedsättning av emotionell, sensorisk, fysisk, kognitiv, utvecklingsbetingad eller psykisk förmåga. När man exempelvis "bara" är lam i benen så kan man ju istället kalla det för en funktionsnedsättning om man tycker det låter bättre. :) Min syster Sofie är funktionshindrad eller handikappad, men jag använder ordet funktionshindrad just för att ordet handikappad har oftast använts i väldigt negativa sammanhang.
Evah Åberg

#9 - Anna

Jag har funktionshindret DAMP. Jag sökte runt nu på google och hittade det här: Funktionshinder är en funktionsnedsättning som ofta innebär kvarstående nedsättningar av fysiska och psykiska funktioner.
Funktionsnedsättningarna kan vara medfödda eller förvärvade. En funktionsnedsättning kan bestå av neurologiska tillstånd, reumatisk sjukdom, neuropsykiatrisk problematik, utvecklingsstörning, medfödd eller förvärvad hjärnskada samt progrediederande sjukdom.

De insatser som görs för den funktionshindrade är att förbättra den psykiska, motoriska och sociala förmågan, kompensera de besvär som funktionsnedsättningen kan medföra. Insatserna syftar till att skapa förutsättningar för ett innehållsrikt och meningsfullt liv med delaktighet i samhället utifrån egna behov och förutsättningar.

Habiliteringen grundar sin verksamhet i det salutogena perspektivet vilket innebär att fokus finns på det friska hos individen. Att träna och/eller bibehålla förmågor blir en viktig insats.

På senare år har ordet funktionshinder/funktionsnedsättning ersatt ordet handikapp även om det finns kvar i till exempel handikapporganisation eller handikappolitik.

Detta är hämtat på http://www.lio.se

#10 - Anonym

varför kör du inget video inlägg med henne där du snackar med henne?

Svar: Jag kan försöka göra en videoblogg med henne när hon får en bättre period. :) Hon har mått mycket dåligt nu sedan efter jul.
Evah Åberg

#11 - Anonym

Är de nån mer av dina syskon som har funktionshinder/funktionsnedsättning eller är de bara Sofie? :) ?

Svar: Ja, min syster Anna har damp.
Evah Åberg

#12 - Niklas

Själv tycker jag att det är beklagligt att visa inte behandlar personer med funktionsnedsättnig med värdighet. Det är självklart att de har samma rättigheter som andra. De har känslor och behov samt drömmar som alla andra. De är människor, och de ska behandlas som sådana.

Svar: Precis, jag håller med dig!
Evah Åberg

#13 - Anonym

lycka till med att få folk att inse det:P

Svar: Tack! :)
Evah Åberg