Undersökning: Ideal


#1 - Anonym

1. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om skönhetsidealen idag, mer än att man skall vara smal för att passa in. Enligt idealen i allmänhet är man dum i huvudet om man inte har någon partner att visa upp och/eller är oskuld. Man ska vara slampig. Och är man inte smal så får man inte pojkvän, och då blir man inte av med oskulden etc etc.
2. Jag har lite ångest. Jag känner mig fruktansvärt ensam, och jag tror inte att jag någonsin kommer att hitta någon jag vill vara med. Jag tror inte att jag vill hitta någon att vara ihop med pga idealen, utan för min egen skull. För att jag på något sätt ska känna mig hel. Vad gäller hetsen om att vara smal påverkar det mig väldigt mycket. Jag förstår inte förrän nu, när jag är 19 år, att jag nog lider av en ätstörning. Jag kan både hetsäta och ha ångest, eller hetsäta och spy. Eller försöka att äta så lite som möjligt. På sistone har jag börjat äta bättre/mindre/vad jag vill ibland, men i lagom och inte överdrivna mängder samtidigt som jag har rört på mig. Detta har gjort att jag har lyckats gå ner rätt mycket i vikt, i lagom takt. Det känns okej nu liksom.

3. Idealen påverkar mig ungefär 3 av 10. Jag har ångest för att jag inte är som alla andra, men jag är ändå jag. Det är inte alltför illa i nuläget.

4. Jag svarade nog på detta innan. Lite vill jag ändra mig. Men egentligen inte. Jag vill bara sluta vara så himla ensam.

Svar: Tack för att du tog dig tid att svara!
Evah Åberg

#2 - anonym

1. Platt mage, thighgap, stor rumpa små söta bröst.
2. Egentligen ganska hälsosamma, hälsomammare än många andra ideal genom tiderna men ideal är ju aldrig bra då folk kan missbruka dem.
3. Absolut, det har gått så långt så jag har fått ätstörningar. Skulle säga 10.
4. Inte för att passa in, snarare för att sticka ut.

Svar: Tack för att du tog dig tid att svara!
Evah Åberg

#3 - Anonym

1. Man måste vara smal, väldigt smal, storlek 34 och mindre snackar vi nu... Man ska ha stora bröst och en stor välformad rumpa trots att man ska väga så lite, man ska fortfarande vara vältränad men man får inte se allt för muskulös ut. Thigh gap är ett måste... Och låt os inte glömma att nyckelben, revben osov MÅSTE synas, annars behöver man gå ner i vikt.

2. Med tanke på att idealet inte är "hälsosamt smal" som de flesta försöker påpeka utan "anorektiskt smal" där i ytters få fall är hälsosamt. Jag personligen tycker det kan vara "vackert" på vissa sätt till en viss gräns men det är inte på något sätt sexigt och jag skulle inte vilja umgås med människor som är väldigt träningsfixerade då det ofta påverkar deras och deras kompisars liv alldeles för mycket. Och jag skulle nog att det påverkat mig med ca 9 eller 10 då jag konstant får det kastat i ansiktet vilket jag tycker är väldigt jobbigt då jag lider av en ätstörning och väldigt dåligt självförtroende.

4. Vet inte om jag skulle säga att det var för att passa in för jag har verkligen inget problem med att inte passa in. Handlar snarare om att man inte blir accepterad över huvud taget i de flesta kretsar om man har en storlek 40 som jag har... Men ändra mig ja det vill jag.

Svar: Tack för att du tog dig tid att svara!
Evah Åberg

#4 - Anonym

1. Tjej: Solbränd, smal men ändå med former, långt hår, fin hy. Se ut som de flesta modellerna helt enkelt.
Kille: Muskulös, solbränd, fin hy, ska vara längre än tjejen.
2. De är svåra att leva upp till och plågar väldigt många unga. Framför allt tjejer.
3. Asså man påverkas ju, hela tiden. Allt det en människa ser och upplever formar ju denne. Jag känner mej påverkad helt klart, men jag försöker inte det gå ut över vad jag väljer att göra och hur jag lever mitt liv. Jag tar till mej informationen som samhällets ideal sänder ut, analyserar den och lägger sedan undan den. Säger väl att jag påverkas 6/10.
4. Ja, fast nej. Jag vill inte passa in, men idealet har fått mej att vilja bli smalare. :P

Svar: Tack för att du tog dig tid att svara!
Evah Åberg