Alla har ett ansvar
När det gäller mobbning är det viktigt att alla inser sin del av ansvaret. 
Vi lever alla tillsammans i ett samhälle där vi måste samarbeta. Om du och jag är med och försöker motverka mobbning så minskar också risken att dina barn, mina barn, våra syskon och våra övriga nära blir utsatta. Du som är barn/tonåring kanske inte tänker så långt. Men försök tänka så här. Du har en lillasyster/lillebror som du älskar otroligt mycket. Skulle du vilja att hon/han blev utsatt för mobbning och kränkningar? Även om du är ett barn/tonåring så måste du också lära dig vikten av ansvar och se vad du kan göra för att minska mobbning. Oavsett om vi är 13, 20 eller 50 så måste vi ta ansvar till en viss del. Vi alla kan göra något och vi alla måste bidra till något i samhället. En dag kanske det är just ditt barn som blir utsatt och då vill du väl att någon ska bry sig om hur ditt barn känner och tänker?

Vad kan vi då göra för att ta vårat ansvar?

 Föregå med gott exempel. Att inte kränka någon eller vara elak mot någon för att faktiskt visa andra hur det ska gå till. Om vuxna tar sitt ansvar och slutar kränka så lär sig också barn och ungdomar på ett helt annat sätt. Var en god förebild, oavsett om du är 13 eller 50.

 Berätta för någon om vi ser någon bli utsatt. Man kan berätta för lärare/rektorer, föräldrar, vänners föräldrar, arbetskollegor eller chefen exempelvis. Det är viktigt att man berättar för någon så man kan hjälpa personen som är utsatt.

 Försöka komma fram till en lösning om man får höra att någon är utsatt. Om du som vuxen får veta att exempelvis en elev eller ditt barns vän är utsatt, försök då hjälpa till och komma på en lösning. Bry dig och kolla runtomrking dig vad som faktiskt händer. Blunda inte för det.

 Informera andra om mobbning. Har du barn? Diskutera då mobbning hemma och berätta vad mobbning är, vad som inte är okej, hur det kan kännas, vad man får inte får göra, vad som kan hända om man mobbar någon och förklara ordentligt. Se till att föra en dialog så barnet förstår.


#1 - ♫♪ sandra - en musikblogg

bra inlägg!