"Vadå Sala, Gaza då?"
"Men hallå, varför bry sig så mycket om vad som händer i Sala, när det ser ut som det gör i Gaza?"
"Ni tänker bara på er själva, händer saker utanför Sverige så bryr sig ingen..."
"Det är visst värre att en människa dör än flera tusen i Gaza...."

Sådana här kommentarer upprör mig och jag ser dem regelbundet lite överallt på internet. Det är absolut jättehemskt att det ser ut som det gör i Gaza, ingen ska behöva leva så och uppleva detta och jag finner inte ord för hur hemskt det är. Men varför ska man inte få bry sig om saker som händer runtomkring en för att det finns problem i andra länder också? Barn dör i Afrika hela tiden, det krigas lite överallt i världen hela tiden, vem har bestämt att just detta med Gaza är det värsta? 

Om jag bestämmer mig för att skänka pengar till cancerfonden, ska jag då få skit för att jag valde just cancerfonden och inte skänker pengar till hjärt och lungfonden, barncancerfonden, bröstcancerfonden, rädda barnen, röda korset osv? Är inte det viktigaste att man faktiskt gör något, oavsett om det är att skänka pengar till cancerfonden, att erbjuda husrum för de inblandade i Salabranden eller att skänka 50 kr till Gaza? Man kan inte hjälpa allt och alla, man måste välja. Om nu alla skulle tänka så, att vi kan ju inte bry oss om Salabranden för det händer sakar i Gaza så skulle de ju inte kunna släcka branden i Sala och massvis med människor och djur skulle stå utan husrum. Då är det väl jättebra att du bryr dig om Gaza och skänker pengar dit och andra bryr sig om Sala och skänker vad de kan dit för då blir ju alla hjälpta till en viss del. Bara för att man hjälper människor i Sala innebär det ju inte att man totalt skiter i övriga världen och tycker att det är en bagatell, vare sig det är barnen i Afrika eller i Gaza.

Allt som händer i världen, krig, svält, naturkatastrofer, mord, våldtäkter, mobbning osv är fruktansvärt oavsett vart det är och jag önskar att det gick att trolla så allt skulle bli bra för alla. Men sluta upp med att klaga på människor som bryr sig om storbranden för att det finns problem i andra länder. Det är väl jättebra att det finns frivilliga människor som vill hjälpa till oavsett vart det är, stödj dem istället och höj dem istället för att sänka dem!

 
#1 - Jasmine

Din blogg var trevlig att få kika in på. Senaste inläggen tilltalade mig.

Svar: Tack för uppmuntrande ord.

Kram

#2 - milina.blogg.se

skogsbranden är också hemsk! tänk på alla djur och människor. det är lika hemskt att brinna upp som det är att bli skjuten, tycker jag, iallafall på olika sätt!

#3 - fashion

bra text :) För ingen behöver leva så i gaza,sala, irak och fortsättning följer :)

#4 - Twiggy Lundberg

Jag tycker personligen att det blir rätt ordentlig hets runt "småsaker" i jämförelse med många saker som händer runtom i världen, men jag håller ändå med dig. Man ska ändå ta vara på vad som händer i vårt land här och nu, oavsett i vilken omfattning det gäller.

#5 - Ann

Så himla bra skrivet! detta är också hemskt även om det är på olika sätt. man kan inte hjälpa alla och om branden blir alltstörre hur ska vi i sverige då kunna hjälpa gaza om vi själva har dött/mist allt vi äger?

#6 - Ante

När man jobbar så mycket som jag gör är det uppfriskande att se hur en inavlad mupp funderar. Jag förstår att du inte kan ta in konflikten i Gaza, det krävs att man kan tänka över en tioårings nivå för att kunna bearbeta information :)Jomen om man ska ta det här med Sala då, som du "förstår" (HAHAHAHA) Man kan se det så här. Sala gör helt rätt i att brinna, det kallas det selektiva urvalet i evolutionen. Någongång måste man rensa i befolkningen och moder natur har så klokt valt att göra det nu, så vi andra får det vi förtjänar. Tjingeling!

#7 - Danne

Bra inlägg! Jag håller med dig, men jag har en fråga.

"Allt som händer i världen, krig, svält, naturkatastrofer, mord, våldtäkter, mobbning osv är fruktansvärt oavsett vart det är" skriver du, och det är 100% sant. Men varför gör inte Gud något åt dessa fruktansvärda saker? Varför låter Gud sånt hända? Trots att du och andra kristna ber hela tiden.

Jag kan komma på två förklaringar. Antingen så finns inte Gud, eller också är Gud en fruktansvärd och vidrig tyrann som låter hemska saker hända med bra människor. Vad tror du?

Svar: Jag ska inte säga att jag har något bra svar på det, för det har jag inte. Men jag tänker så här, jag tror att detta med exempelvis branden ska vara en lärdom för oss. En prövning för att se om människor faktiskt bryr sig och för att stärka våran gemenskap. Det är många som har hjälpt till när det gäller branden och de ser även att godhet finns, att omtanke, medlidande och ömhet finns hos våra medmänniskor och människor som varit delaktiga i detta har sagt att de tror mer på godhet hos andra människor efter detta. Jag tror också att det beror på att vi ska tänka oss för ang miljön och så vidare, så jag tror detta är en lärdom. Även när det gäller beredskapen, att Sverige måste tänka på att ha mer beredskap i krissituationer och bli bättre på det.
Evah Åberg

#8 - Maja

Det viktigaste är ju att man hjälper till på de sätt man kan!
Kika gärna in på min andra blogg också: http://www.maja.vionno.net !

#9 - THE REVOLT

Sant!!! Brukar dock oxå vara samma mellan olika konflikter. Jag fick höra av en att jag gör fel i att bry mig om Gaza då det är konflikt i Irak med. Man kan inte rädda hela världen. Det är bara bra att folk engagerar sig i olika frågor det blir bättre då.

Branden i Sala e hemsk :/ jag hoppas du inte bor nära området

#10 - Emelie

Så himla sant!!