Vad som har varit bra 2014

Jag brukar ju göra sådana här inlägg titt som tätt om vad man har att vara glad för. Så tänkte faktiskt göra en lista på vad som har varit bra år 2014.

* Jag har ett bra jobb som personlig assistent med helt okej lön som jag har haft sedan september 2013.
* Jag träffade nya människor och året startade väldigt bra.
* Jag var på spa med mamma och mina systrar Anna och Carola.
* Jag började med chair dance, magdans och modern dans/fri dans.
* Jag gick ned ca 8-9 kg i vikt.
* Jag hade en bra sommar med mycket fina resor.
* Jag har fått börja i terapi och kommit riktigt långt med mitt mående.
* Jag har hittat mig själv ännu mer.
* Jag hade en jättebra julafton.
* Jag lärde mig baka matbröd.
* Jag har fått jättefina meddelanden och mejl från följare.
* Jag hamnade på blogg.se:s framsida om mitt liv som nykterist.
* Jag blev länkad på blogg.se:s instagram.
* Jag har en underbar familj som älskar mig och som jag älskar.
* Jag har en bra och fin bil.
* Jag har lärt mig att laga mer mat och funnit ett större intresse för det.
* Jag gjorde stora framsteg med min pole dance.
* Jag har gjort två nya tatueringar och har redan planer på min nästa.

Vad har varit bra under ditt år?


Sammanfattning vecka 52

Denna veckan har faktiskt varit riktigt bra. 
Jag såg inte fram emot julen så mycket, men när det var uppesittarkväll den 23:e så kom mina julkänslor i alla fall. Julafton var också riktigt bra faktiskt, allt gick som det skulle och jag hade en riktigt fin dag med familjen. Dock kom ångesten på julaftonsnatt och den satt kvar ett tag men nu har den gått över helt i alla fall. Jag har sovit bra denna veckan också vilket verkligen behövs. 

Har dock haft huvudvärk några dagar denna veckan som har kommit och gått, vilket såklart är jobbigt. Inte ens tabletter har hjälpt så vet inte riktigt vad det har varit. Kanske utmattning eftersom det har varit mycket det senaste. 

Hur har er vecka varit?


MotivationsvideoDenna motivationsvideon hittade jag förut och jag grät mig igenom nästan hela klippet. Det är en otroligt peppande video och man får sig verkligen en tankeställare efter denna.

Ta vara på ditt liv, ta hand om dig själv och följ dina drömmar. Låt ingen trycka ned dig och få dig att tro att du inte kan eller inte är värdefull, för det är bara bullshit! Du kan, du är värdefull och du är bra exakt som du är. Du kan uppfylla dina drömmar, du kan komma dit du vill så ge inte upp!

Video - mina julklappar


Julbilder del tvåJulbilder del ett


Video - min jul


Åldern är inte allt

De flesta människor har förmodligen tänkt tanken någon gång att de inte kommer att lyckas med det de vill göra. Exempelvis hitta kärleken, få drömjobbet eller skaffa drömhuset. Som svar på dessa tankar kan man få höra att man är så ung och har hela livet på sig, att "man bara är 22." 

Jag tror inte det handlar om ålder, för ålder är många gånger bara en siffra. Grundat på egen erfarenhet så handlar det många gånger på bristande självkänsla. Att man inte tror att man räcker till eller är tillräckligt bra för att klara det man drömmer om och vill. Man kan lyckas med att skaffa drömhuset eller hitta kärleken när man är 95, men har man dålig självkänsla så bär man med sig dessa tankar om att man inte kommer att lyckas, oavsett om man är 15, 25 eller 95.

Så försök att tänka på att det kan vara brist på självkänsla när någon är rädd för att inte lyckas nå sina drömmar och mål. Prata inte då om deras ålder, att de är så unga, utan försök istället peppa dem att de är bra personer och räcker till så att deras självkänsla kan bättras på. Ta fram deras bra sidor helt enkelt.


Video - God jul 


Julen

Jag har alltid varit den som älskar julen. 
Vi i min familj har varit väldigt noga med att ta vara på julen och verkligen se till att umgås då. Julen för mig är då jag kan slappna av lite mer och oftast ha lite mindre ångest. Vi ser alltid till att allt ska vara städat hemma, tvättkorgen ska vara i princip tom. Jag står för allt julbak som matbröd, bullar och kakor. Vi har mycket godis och frukt och ser till att njuta så mycket som möjligt tillsammans.

Jag har ju i stort sett ingen kontakt med min släkt, men vi har alltid firat tillsammans i familjen i alla fall. Jag har alltid haft en väldigt bra jul och jag är så tacksam för att min familj inte dricker alkohol. Hemma hos mig har julen alltid varit barnens högtid. Julen är då vi spelar spel, ser massor av filmer och struntar i många andra vardagliga saker som man annars måste göra. Dock har jag faktiskt inte fått så mycket julkänsla än. Det fattas snö och julen kommer inte riktigt bli som den brukar då min syster Anna kommer fira hos sin pojkvän och pappa jobbar, men jag längtar ändå.

Jag vet att alla inte ser fram emot jul. Många tycker att julen är rent ut sagt skit och jag tycker det är väldigt tråkigt att vissa ska ha det så. Jag skänker en tanke och en kram till er alla som mår dåligt nu under julen och jag hoppas att ni andra också gör det. Jag tänker försöka ta vara på denna julen och verkligen njuta och vila upp mig. Jag behöver den kraften. Jag tänker verkligen uppskatta allt jag har.

 
 
Lite julbilder från förra året.

InstagramEtt litet uraval av bilder från min instagram

Tankefällor del 3

Här kommer tredje och sista delen av tankefällor. 

Del ett kan ni läsa hääär.
Del två kan ni läsa hääär.


* Överdrivna generaliseringar. - När man utifrån enstaka händelser drar slutsatser om att så här är det alltid eller kalla sig själv misslyckad på grund av några får handlingar och episoder. Ett enda misstag leder till slutsatsen att samma sak kommer att ske även i liknande situationer i framtiden. Ett exempel är att någon skrattade åt dig när du ställde en fråga på en lektion och därför kommer du inte våga ställa en fråga igen. För att bryta detta ska du försöka tänka mer logiskt.

* Förhastade och negativa slutsatser. - När man drar negativa slutsatser utan att några bevis finns. Man kan exempelvis tro att andra ser ned på en trots att det inte finns några bevis på det. Samla fakta först och dra slutsatser först därefter.

* Förstoring av obehagligheter. - När man uppmärksammar något obehagligt och överdriver betydelsen av det. Att man tror att man kommer få sparken på grund av ett litet misstag eller att man inte kommer bli hembjuden till en vän igen för att man råkade spilla på deras matta. Även här ska du försöka tänka mer logiskt för att bryta detta.


Att fundera över:
* Vilka av dessa tankefällor brukar du använda dig av?
* Vilka reaktioner brukar dessa tankefällor ge?
* Vad kan du göra för att bryta dem?


Smal vs tjock

I modellvärlden så hyllas och syns oftast de smala människorna.
Men i den "riktiga" världen kan jag tycka att det är lite tvärtom faktiskt. En överviktig kvinna som lägger upp en bild i bikini blir många gånger hyllad som modig, tuff och cool som vågar gå emot strömmen. Hon får höra att kurvor är vackert och att det bara är hundar som gillar ben. Hon kan få höra att hon är gudomlig.

En smal kvinna som lägger upp samma typ av bild kan bli bemött på ett helt annat sätt. Hon kan få höra att hon är ett benrangel, att hon är bekräftelsesökande och en attention whore. Hon kan bli matad med att hon är ful och äcklig. Hur kommer detta sig egentligen? Nu säger jag inte att det alltid är så här, men jag har sett väldigt mycket av detta faktiskt. 

Jag har själv erfarenhet av detta. Idag väger jag 48/49 kg och är 154 cm lång och jag får fortfarande kommentarer om hur tjock, ful och ohälsosam jag är. Medan jag har bekanta som väger dubbelt så mycket mer än mig som får höra vad vackra, kurviga och kvinnliga de är. 

Jag är själv nöjd med hur jag ser ut, jag trivs med mig själv och vet att jag lever ett sunt liv. Men jag tycker ingen kroppstyp ska vara mer okej än någon annan. Ingen ska bli hyllad bara för att man vare sig är tjock eller smal, man ska bli hyllad för att man är den man är. Jag tycker det är viktigt att försöka leva så hälsosamt som möjligt, både psykiskt och fysiskt, men allt handlar inte om kroppstyp. Du är vacker oavsett om du är tjock, smal eller mitt i mellan. Ingen ska bli hyllad eller stötas ut på grund av kroppsform, för alla är vi vackra och värdefulla exakt som vi är.

 
Bild i repris från mitt inlägg om min vikt som ni kan läsa hääär.
 

Sammanfattning vecka 51

Jag tror jag missade att göra sammanfattning vecka 50. Och vecka 51 kommer nu istället för igår... Har blivit lite förvirrad faktiskt eftersom jag har haft väldigt mycket att göra sista tiden och glömt bort vilka dagar det är. 

Denna veckan har faktiskt varit bra. Jag har sovit bra hela veckan. Fått minst 8 timmar per natt HELA veckan. Har fått mycket gjort och varit ute med mamma och pappa och julhandlat. Ångesten har varit mindre hela veckan. Det var tisdagen och lördagen som var lite jobbigare med ångest, men annars har det varit rätt lugnt faktiskt. Jag har dock inte fått någon julkänsla än så det känns inte så bra egentligen. Vi är färdiga med allt i stort sett, men har ändå ingen julkänsla. Julen kommer ju inte vara som den brukar så det är väl därför antar jag...

 
Vet inte vad som hände på denna bild :P

Tankefällor del 2

Här kommer andra delen av tankefällor. Del ett kan ni läsa häääär. Sista delen kommer att läggas in om några dagar.

* Selektivt tänkande
. - När man uppfattar enbart det som bekräftar och passar in på ens sinnestillstånd, attityder och självbild. Ett exempel kan vara att du får 10 positiva kommentarer och en negativ och du bortser alla positiva kommentarer och fokuserar på den negativa. För att bryta detta kan du försöka lägga ned mer tid på att notera även det positiva.

* Diskvalificering. - Ett sätt att försvaga sin självkänsla är att vända positiva händelser till negativa eller neutrala. Ett exempel kan vara att man stöter bort positiva kommentarer med att de menar det egentligen inte eller att de måste säga så. Om man får alla rätt på ett prov så beror det på att provet var lätt, inte för att man själv var duktig. 

* Katastroftänkande. - En extrem variant av att förstora upp obehagligheter, Genom detta förvandlar man vanliga situationer till katastrofer och förväntar sig att det värsta ska hämda. Är det verkligen realistiskt?

* Tankeläsning. - När du drar förhastade slutsatser om vad andra tänker på, speciellt deras tankar om dig. Människor med social fobi kan många gånger få för sig att andra personer tänker negativa saker om dem utan att kontrollera om det stämmer. 

Att fundera över:
* Vilka av dessa tankefällor brukar du använda dig av?
* Vilka reaktioner brukar dessa tankefällor ge?
* Vad kan du göra för att bryta dem?


Bry dig inte om vad andra tycker


Att få andra att må bra

Vet ni vad som får mig att må bättre?
Att få andra att må bra. Jag kan ha en dålig dag men få ett mejl eller ett meddelande om att jag fått någon att må bättre med en text jag har skrivit eller en kommentar jag skrivit till dem och då blir dagen lite bättre.

När jag skaffade instagram så började jag följa några bloggläsare och de skrev till mig att de blev jätteglada för att jag började följa dem och att det gjorde deras dag. Bara sådana där småsaker som får andra att bli glada får mig att må lite bättre. Jag tror på just detta att man mår bättre av att vara snäll mot andra, att man mår bättre av att veta att man fått någon annan att le. Jag kommer aldrig sluta vara snäll mot folk och bry mig om andra.


Video - städning och hundhår


Tankefällor del 1

Ni kanske kommer ihåg att jag skrev om tankefällor i mitt förra inlägg som min kurator pratade om? Tänkte faktiskt skriva några av dem här, då hon sa att alla människor fastnar i dessa fällor ibland, så alla behöver läsa dem och faktiskt veta om dem så här kommer några av dem

* Svart-vitt tänkande. - Händelser eller personer delas in i svart eller vitt, det finns inga mellanting eller nyanser. Endera kommer man att lyckas eller misslyckas och ofta dominerar de negativa tankarna. Man är övertygad om att det inte kommer att fungera eftersom man inte har lycktas förut. För att bryta tankemönstret kan man byta ut: "jag klarar det inte." mot "jag kanske klarar det.". I verkligheten är sällan allt helt underbart eller totalt misslyckat.

* Personalisering. - Man klandrar sig själv för de obehagliga saker som sker. Du tror att du är orsaken till att andra beter sig konstigt eller behandlar dig illa. Du har svårt att minska ned din egen betydelse när någon är sur eller verkar trött, när det faktiskt kan bero på bråk med partnern, mensvärk eller huvudvärk.

* Orealistiska mål. - Personer med dåligt självförtroende ställer ofta höga krav på sig själva. Eftersom man sen inte kan nå dessa mål så känner man sig misslyckad vilket bekräftar den dåliga självbilden. "Jag får aldrig visa att jag är rädd." "Jag måste prata på ett visst sätt." Här kan man istället byta ut "måste" och "nödvändigt" mot "skulle vilja" och "vore bra.".

* Etikettering. - Man dömer sig själv och det man gör och sätter alltid etiketter på sig själv och andra. "Jag är så dålig och löjlig." "Andra är så smarta och coola."

* Sammanblanding av känslor och fakta. - Du tror något är sant bara för att det känns så. Om man känner sig misslyckad så är man misslyckad. Detta är dock inte sant. Objektiv fakta och känslor är (ofta) inte på långa vägar samma sak.

Siarens misstag. - Du siar om att något kommer att gå dåligt. "Jag kommer aldrig hitta någon att leva med." eller "Jag kommer misslyckas på provet."

Att fundera över:
* Vilka av dessa tankefällor brukar du använda dig av?
* Vilka reaktioner brukar dessa tankefällor ge?
* Vad kan du göra för att bryta dem?


Kuratormöte #8

Idag pratade vi mycket om vänskap och tankar om det. 
Vi pratade om höga krav och hur jag egentligen har blivit bemött typ hela mitt liv. Att jag känner att jag inte direkt känner mig hemma någonstans. Det var ett väldigt givande samtal idag och jag kände att jag fick med mig väldigt mycket. Hon förstår verkligen när jag pratar med henne och hon försökte även idag få in i mitt huvud att jag är en bra person och att jag måste tro på det när folk säger det till mig. Det är dock svårt och det förstod hon. Jag frågade henne faktiskt hur jag ska kunna bekräfta mig själv när jag i stort sett aldrig blir bekräftad från folk i min närhet förutom ifrån min familj. Det fick jag dock inget direkt svar på.

Däremot fick jag ett papper om tankefällor som jag tänkte skriva i ett enskilt inlägg som jag tror jag kan ha stor nytta av själv. Nu är det uppehåll hos henne fram till i januari, så får hoppas att jag klarar mig utan hennes kontakt...


Rätten att få må dåligt

Det finns ganska gott om människor som säger åt en att man ska försöka se saker positivt.
Jag säger inte emot det så sett, för självklart är det lättare att vara positiv i många situationer. Men jag ogillar verkligen när denna meningen kommer vid fel tillfällen, exempelvis direkt efter något speciellt har hänt. 

Meningar som "sluta deppa, lev inte i en bubbla" eller "man lär av sina misstag så ryck upp dig" passar inte alltid så bra. Detta kan man försöka peppa någon med efter en tid, men när något precis har inträffat så kan man behöva vara lite negativ och må lite dåligt. Det är inga fel att deppa och må dåligt ibland, alla kan behöva det. Man måste få släppa ut sina känslor och ibland få gräva ned sig i ett hål och tycka att allting är skit, bara att man sen försöker göra det bästa av situationen. 

Jag är en sådan person som behöver det när något har inträffat. Jag kan inte bara tänka: "jahapp, då hände detta, men jag får vara glad för känslan det gav mig innan det blev fel." Jag måste få gråta, vara arg, bitter och tycka att livet är skit en liten stund, för att sen kunna ta nya tag och bli starkare på vägen. Jag skulle gå under om jag inte fick släppa ut dessa känslor och meningar som att jag ska sluta deppa just då gör mig faktiskt bara irriterad. 

Du har rätten att må dåligt, du har rätten att vara bitter liksom du har rätten att må bra och vara glad. Låt inte någon ta dessa känslor ifrån dig, för det är mänskligt att känna så.


Video - House tour


Du mår bättre av att höja

Detta är verkligen sant. Känner du att du har behov av att förlöjliga andra, trycka ned dem genom att lägga elaka kommentarer, miner eller blickar så måste du faktiskt gå till botten med dina egna problem. Det kanske är tungt för dig att ta in men det är faktiskt sant. En människa som mår bra behöver inte trycka ned andra, en människa som mår bra vill höja andra istället för att sänka dem. En människa som lever sunt kan känna avundsjuka utan att vara missunnsam och elak. 

Det behöver inte vara så att du kanske är avundsjuk på just personen du försöker sänka, men många gånger kan den personen behöva ta skiten som du känner inför någon annan. Men du måste förstå att det är inte rätt. Ingen ska behöva ta din skit, det är något du faktiskt får jobba på själv. Du har ingen rätt att vara elak mot någon eller trycka ned någon. Du har ansvar för allt du säger och gör. 

Du är värd att må bra, så varför kämpar du inte för ditt mående istället för att försöka få andra att må lika skit som du? Vill du verkligen leva så? Börja jobba för att du ska må bra från grund och botten, ta tag i dina problem så kommer du snart må bättre, för lösningen är inte attr trycka ned andra.

Hitta din grej!


Jag är så stolt över mig själv. Att jag faktiskt utvecklats så mycket. September 2013 tog jag första steget till mitt nya liv. Jag började med poledance , ett av de bästa besluten i mitt liv. Jag började inte för att gå ned i vikt, utan för att jag ville prova på det bara. Sen dess har jag provat på flera olika danser och verkligen kommit på att dans är min grej. Tack vare dansen har också min kropp blivit sundare. Jag tränar för att det är kul och för att må bra både psykiskt och fysiskt och då ändras kroppen på köpet. Jag är stolt över mig själv, att trots mitt mående så hittade jag min grej. Så tack karlstadpoledancing för att ni hjälpt mig bygga upp mitt självförtroende igen. Utan denna träningen hade jag aldrig vågat göra så mycket som jag gör idag. Dansen är det som får mig att må bra och koppla bort tankarna ett tag

Detta inlägg är inte till för att få någon att noja över sin vikt eller må dåligt över ert utseende. Detta inlägg är till för att visa att man har rätt att vara stolt över sig själv och sina framsteg. Att man har rätt att vara stolt över sin kropp. Jag var inte missnöjd med mig själv på första bilden, men jag kan säga att jag är mer nöjd med mig själv idag. Idag orkar jag mer, jag vågar mer.

Jag vet att vissa av er kanske börjar må dåligt över att ni inte tränar och ni kanske börjar tänka på er vikt, men det vill jag verkligen inte att ni ska göra. Du är vacker exakt som du är och jag var lika vacker på bild 1 som på bild 2, men när man hittar en träningsform som man brinner för så kommer kroppen förändras. Så det jag vill uppmana er att göra är inte att börja tänka på er vikt utan försök hitta något ni brinner för. Våga prova något nytt. Jag var jätterädd första gången jag skulle till pole dancingen, men jag gjorde det och jag fastnade. Nu har jag vågat prova massor av olika saker och den känslan är fantastisk. När man känner att man hittat något som man längtar efter att göra, som får en att hoppa av glädje. Som får en att känna sig stolt och duktig. Den känslan ska ni försöka hitta och då kommer också er kropp att förändras med tiden.

Glöm inte bort att du är fantastisk och är värd att må bra, både psykiskt och fysiskt!

Älska dig själv!

Att ta hand om oss själva är bra för oss. Vi vet att vi behöver ibland en paus och en vila, ändå känner vi många gånger skuld för det. Vi behöver unna oss själva något bra ibland, som ett bad, en ny tröja eller en dag där man bara slappar i soffan. Alla människor behöver detta men ändå kan det vara svårt att slappna av och släppa skulden, för att man känner sig självisk. Du skulle inte känna dig självisk och känna skuld om du tog hand om någon du älskar, så varför känna dig självisk och känna skuld för att du tar hand om dig själv?

Älska dig själv - ta hand om dig själv - släpp skulden för dig själv - du är värd att må bra!


Att hitta sig själv (repost)

Det bästa sättet att hitta sig själv tror jag är att testa sig fram.
Att man vågar prova olika klädstilar, olika frisyrer, olika sätt att sminka sig och så vidare. Det kanske inte känns bra att ha lugg, så prova då att låta luggen växa ut eller varför inte klippa sig kort? Det finns massor av stilar, våga prova dig fram och våga sticka ut. Vem har sagt att man inte kan ha rosa hår med gröna slingor i? Vill man ha det så ska man ha det. 

Stilen är något som även kan förändras med åren. Man utvecklas och växer och kanske därför inte vill ha samma stil hela livet. Förnya dig ibland och våga, du har inget att förlora. Ta reda på vad just du gillar och hur du kan uttrycka dig, vilket som känns rätt för dig. Försök strunta i fördomar och andra människors åsikter, för det är DIN åsikt i detta nu som är den viktiga.


20 anledningar till att vara glad

Jag har fått lite inspiration av en av mina favoritbloggare Milina. Jag kollar in på hennes blogg varje dag för jag tycker den är så otroligt bra och jag känner igen mig i mycket hon skriver. Jag såg ett inlägg hos henne för ett tag sen där hon skrev om olika anledningar varför man ska le så jag tänkte faktiskt ta lite inspiration till ett inlägg.

20 anledningar till att vara glad:

* Var glad för att du har tagit dig igenom svåra perioder.
* Var glad för att du bor i Sverige.
* Var glad för att glädje sprider glädje.
* Var glad för att det finns musik.
* Var glad för att det är ett nytt år snart.
* Var glad för att du kan läsa och skriva.
* Var glad för att kärleken finns.
* Var glad för att du har mat på bordet.
* Var glad för att du har tak över huvudet.
* Var glad för att du har kläder på kroppen.
* Var glad för att du är vacker.
* Var glad för att du är perfekt exakt som du är.
* Var glad för att du blev du.
* Var glad för att det finns människor som älskar dig.
* Var glad för att det finns människor som du älskar.
* Var glad för att det finns människor som ser upp till dig.
* Var glad för att du kan klara allt med lite tålamod och mycket kämpande.
* Var glad för att du är frisk.
* Var glad för att allt du kan.
* Var glad för att utvecklas.


Ryck upp dig!

Jag som lider av psykisk ohälsa har stor erfarenhet av människor som säger åt en att man ska rycka upp sig. 
De säger det inte heller på något peppande och positivt sätt, utan det är mer anklagande. Många säger exempelvis: "men det är väl bara att släppa din oro och lägga dig och sova." 

Jag kan säga att om det hade varit så lätt så hade jag gjort det för flera år sedan. Skulle du säga samma sak till en person med cancer eller en annan fysisk smärta? "Det är ju bara att släppa din cancer/din smärta och lägga dig och sova!"? Nej, det tror jag faktiskt inte, så varför säga det till någon som lider av psykisk ohälsa?

Självklart kan man påverka mycket själv med sin psykiska ohälsa, det finns saker jag försöker göra för att underlätta min ångest, men det är inte så lätt som att bara släppa det. Det tar tid, det kräver mycket energi och mycket arbete. Men jag jobbar som fan på mitt mående och försöker hela tiden byta ut den negativa tanken mot en positiv. Att må psykiskt dåligt är något som många inte tar på allvar. De ser det bara som en dålig dag och något som man lätt kan få bort. Sanningen är att människor med psykisk ohälsa kämpar varje dag för att överleva. För att kunna göra saker som andra tar för givet. Saker som att ta bussen till jobbet, att ringa och beställa mat eller ens ta sig upp ur sängen kan vara ett rent helvete för människor med psykisk ohälsa.

Detta är saker som du förmodligen ser som skitsaker, men som kan bli ett stort projekt för någon som mår dåligt psykiskt, så snälla döm inte så mycket utan försök istället ha en liten förståelse.


Ångestfan

Jag är så jääävla trött på att oroa mig.
Idag är en sådan dag där ångesten tar över. Jag kan inte fokusera på något förutom det jag oroar mig för. Jag vill bara skrika och gråta av att ångesten är så tung idag. VARFÖR KAN JAG INTE SLUTA TÄNKA?! Jag vill så gärna börja leva normalt igen, kunna återgå till gamla rutiner utan att oroa sönder mig. Jag vill inte ha det såhär... Gaah gör mig ångestfri, NU tack. Om det är något jag önskar mig i julklapp så är det att vara ångestfri, faktiskt...


Stöd musikhjälpen

 

Det är så jävla sjukt, att kvinnor fortfarande världen över måste kämpa för sin överlevnad, måste kämpa för sin existens och sina rättigheter. Att om en kvinna blir våldtagen så bär hon ändå skulden och folk vänder sig emot henne. Att en kvinna inte har samma rättigheter som en man när vi snart är på år 2015. Fattar ni, 2015?! Jag blir så jävla förbannad, jag blir så jävla ledsen... Det ska inte vara så här, men vi kan göra skillnad tillsammans. Det finns mycket vi behöver kämpa för runt om i världen och detta är en av sakerna.

Video - Misslisibells ögonbryn

 
Jag ber om ursäkt för dålig uppdatering. Har inte riktigt varken ork eller inspiration till att skriva, så jag hoppas snart vara tillbaka. Tills vidare får ni en video. Kram.

Jag har det värre än du! (repost)

"Ehh, vadå du är sjuk?! Jag då, jag har detta och detta. Hallå, lev med det du istället!"

Jag har många gånger hört människor sagt sådana här meningar. Detta är något jag inte alls kan förstå mig på. Varför ska man tävla om vem som har det värst och vem som har det jobbigast? Vad tjänar man på att tävla om det? Jag brukar tänka så här: Mitt är jobbigt för mig, ditt är jobbigt för dig. Vi kanske inte har upplevt samma saker, men vi har båda problem på olika sätt och det behövs inte avgöras vem som har det värst, för hur avgör man det? Mycket handlar om hur stark man är som person och vad man har för omgivning. Det jag tycker är en pina kanske du skulle klara hur lätt som helst och vice versa.

Jag tror att man bara mår sämre om man ska tävla om vem som har det värst. Just för att man inte fokuserar på att må bättre, utan man fokuserar istället på att vinna denna tävlan om att man själv har det värst. Istället för att jobba framåt så går man bakåt och mår ännu sämre till slut. Jag tror att man själv ska tänka: "Ja, det kunde ha varit värre!" för att göra sig själv starkare, men jag anser inte att någon annan har rätt att komma och säga: "Jag har det värre än du. Mitt är jobbigare." 

Jag brukar ofta tänka att mitt liv kunde ha varit värre, just för att det ger mig en styrka att klara allt jag har gått igenom. Men bara för att jag säger så till mig själv, så innebär det inte att du har rätt att tävla med mig och underskatta mina erfarenheter. Fokusera på att må så bra som möjligt, istället för att tävla om vem som har det värst!


Jag vs mig

 
Jag tror många kan känna igen sig i denna video. 
Hur man faktiskt många gånger behandlar sig själv och det är som ett krig i ens eget huvud, att det är jag vs mig. Man bråkar med sig själv, där ena tanken säger hur värdelös man är, medan den andra tanken säger att det inte alls stämmer. Som jag även har skrivit tidigare, killar kan också må skit. Tänk på det. 

Denna video är bara 4 minuter lång, så ta er tid att titta på denna.

Sammanfattning vecka 49

Veckan har varit väldigt blandad faktiskt. 
Veckan startade bra, men efter jag hade varit hos kuratorn på onsdagen blev det värre. Det var jobbigt att sitta där och dra upp så mycket gammalt, även om jag vet att det även är väldigt nyttigt att göra det. 

Helgen har varit ganska bra faktiskt. Har fått mycket gjort hemma och igår firade vi min syster Anna som fyller år på tisdag. Idag kom jag faktiskt iväg på min dans också. Jag har ju haft svårt att komma dit efter det blev så fel med min lärare för några lektioner sen. Men idag var det sista gången för denna terminen och det gick faktiskt jättebra. Var skönt att träna och köra järnet innan jul nu. Så det känns i alla fall bra att jag kom dit.

Dock kom ångesten nu på kvällen och jag vet inte riktigt varför. Kanske är för att jag är trött. Hoppas i alla fall att det blir borta om jag får sova lite inatt. Har ju sovit sämre under veckan så kanske beror på det också...


Du duger!

Jag vet hur lätt det kan vara att se bilder på andra och helt plötsligt sitter man där och fifflar med maten. Man hoppar över måltider, man äter mindre eller kräks upp det man precis har ättit. Man kanske börjar träna mycket mer än innan och kollar hela tiden på dessa personer man jämför sig med och det kan lätt bli en besatthet.

Men vi duger ju så bra som vi är så varför gör vi så här mot oss själva? Varför envisas vi med att se dåliga saker med oss själva när det faktiskt finns så mycket bra? Jag kan lova er att alla har vi massvis med bra egenskaper både när det gäller personlighet och utseende. Vad spelar det för roll om du inte ser ut som Kim Kardashian? Du ser ju ut som du, vilket är mer än bra. Du är exakt lika vacker och speciell som Kim är. 

Nu när du har läst denna texten, sätt dig då och beröm dig själv för att:

1. Du är fin exakt som du är.
2. Du har många bra egenskaper.
3. För att just du är du.

Det tänker i alla fall jag göra. ♥


"Snyggast i världen" musikJulklappstips #2


 

Varför inte passa på att bli månadsgivare i jul? Det är faktiskt en väldigt fin julklapp att bli månadsgivare för att ge stöd till barn och unga som känner sig otrygga i skolan. Alla barn förtjänar en bra skolgång fritt från mobbning. Var med i kampen du också genom att klicka hääär och bli månadsgivare. 

Öva upp självkänslan


Att vilja ha stöd

I dagens samhälle kan det vara skam i att säga att man behöver en annan människa. Att man behöver stöd. Det kan vara skam att säga att man känner sig ensam. Varför är det så? 

Jag tycker inte det är fel att vilja ha vänner, partner eller familj. Jag tycker inte det är fel att vilja ha hjälp från terapi eller liknande. Vi är bara människor, vi kan alla behöva någon ibland och i vissa situationer behöver vi mer stöd från andra. Det är inget att skämmas över att man behöver stöd, vare sig det är från en terapeut, en partner eller en vän. 

Jag vågar erkänna att jag behöver stöd både från terapeut, vänner, familj och en partner. Det är faktiskt inget jag skäms över alls. Jag är en sådan människa som gillar närhet, som gillar att prata av mig och som både vill ha stöd och få vara ett stöd. Låt inte samhällets syn få trycka ned dig och få dig att känna dig onormal, för det är du inte. Våga be om hjälp och strunta i om vissa människor skulle anse dig som svag.


Video - likes på facebook?


Kuratormöte #7

Igår var jag iväg till kuratorn och vi pratade mycket om övergrepp som jag har varit med om. 
Vi gjorde även upp en vårdplan och det kändes väldigt bra i alla fall. Det känns skönt att det går framåt och att vi vet vad problemen är, vad vi ska jobba på och vad våra mål är. Vi skrev upp ämnen vad vi ska prata om så vi vet vad det är jag behöver bearbeta och prata ut om. Så det var ett väldigt lyckat möte samtidigt som det var otroligt tungt att prata om övergrepp...


Torsdagspepp


Boosta dig självJulklappstipsVarför inte skänka lite pengar som julklapp till de som har det svårt? På rädda barnen kan du ge ett gåvobevis till alla som redan har allt och du hjälper de som har det svårt. Jag tycker detta är en jättefin gest som fler kan göra faktiskt. Tillsammans kan vi göra skillnad. 

posttraumatiskt stressyndrom


Ofrivillig ensamhet

 


Visste ni att ofrivillig ensamhet är bland det farligaste som finns? Det är farligare än att röka 15 cigaretter om dagen, än att dricka alkohol eller fetma. Det berättar de i dessa två klippen. Jag tycker att dessa klippen var så bra att jag var tvungen att länka dem. Det är så många idag som känner sig ensamma, som känner sig utanför i samhället på ett eller annat vis. 

Jag känner igen mig mycket i detta faktiskt. Jag har några enstaka vänner, men de har aldrig varit många. Jag märkte synen många har på mitt inlägg om att jag är nykterist. Där skrev vissa att det bara är att gå på krogen eller festa i alla fall även om jag inte dricker. Men sanningen är ju att jag faktiskt aldrig i stort sett har blivit bjuden på fester och jag tror att det också kan vara en stor orsak till att jag idag inte har något intresse alls av att festa. Jag har alltid blivit utstött av att jag inte dricker. Folk har kunnat stå bredvid mig och enbart bjudit de andra på festen men inte mig och har jag frågat så har de sagt att de inte kan bjuda fler. Även i kommentarsfältet till mitt nykteristinlägg så skrev någon att det är mycket roligare att festa med någon som dricker. Är det då så konstigt att jag faktiskt inte festar alls eller går på krogen?

Jag vill ju att folk ska umgås med mig fast att jag inte dricker, att de faktiskt ska kunna fråga mig om jag vill med på festen i alla fall för att jag är rolig att vara med, jag vill ju inte höra att det är roligare att umågs med mig om jag hade druckit. 

Jag tycker att ni ska kolla på dessa två klippen för jag tror att många kan känna igen sig i ensamhet och känslan av utanförskap, bara att många vågar inte prata om det.

Flyktbeteenden

Många människor som mår dåligt psykiskt börjar använda sig av så kallade flyktbeteenden. 
Ett flyktbeteende är något man gör för att fly undan en jobbig situation. Det kan vara att man dövar smärtan med alkohol eller droger. Det kan också vara att man jobbar extremt mycket för att slippa tänka eller att man exempelvis tröstäter för att komma på andra tankar.

Vi tror att vi "belönar" oss själva då ångesten minskar för ett tag, men oftast kommer ju ångesten tillbaka och då sitter man i samma sits igen och vill fly ytterligare en gång. Flyktbeteenden kanske minskar ångest på kort sikt, men i längden kommer du fortfarande ha ångest och kanske ännu värre. 

Det är viktigt att lära sig att inte fly från situationer som är jobbiga utan att vi faktiskt lär oss hantera dem istället. Det är därför jag bland annat inte vill gå på någon sömnmedicin eller antidepressiv medicin än, då jag vill jobba med mina problem helt från grunden. Visst medicin kanske hjälper vissa på vägen, men för mig tror inte jag att det är en lösning för tillfället. Många gör misstaget att tro att medicinen löser allt, men när man väl slutar med medicinen så finns ju problemen fortfarande kvar. Du måste ta tag i dina problem, även om det är svårt.

Tro på dig själv och ge inte upp!


Sexyflexy


Nu har jag precis stretchat lite innan jag ska försöka sova. Detta är ett sätt för mig att slappna av faktiskt. Vet inte riktigt varför jag slappnar av, men tror det beror på att jag sträcker ut kroppen ordentligt och vet att jag gör något som min kropp tjänar på eftersom jag dansar. Det är en bit kvar innan jag når mitt mål men det är bara att fortsätta att kämpa. :)

Måndagspepp


På blogg.se:s framsida & kommentarer

Blev så glad förut när jag loggade in på bloggen och såg att jag var på blogg.se:s framsida med mitt inlägg om att jag är nykterist. :) För att läsa det inlägget, klicka häääär. Jag vill tacka för alla fina kommentarer jag har fått på detta inlägg, det värmer verkligen!

Dock har jag några synpunkter på vissa kommentarer som jag inte kan förstå. En person skrev exempelvis att bara för att jag inte dricker så behöver jag ju inte stanna inne, utan kan faktiskt gå på krogen och ha kul med mina vänner ändå. Det jag dock kan undra är:

1. Vart stod det i mitt inlägg att jag stannar inne och inte har kul med mina vänner? Detta var bara en slutsats hon drog själv för att jag inte festar eller går på krogen. Däremot gör jag andra saker med mina vänner. Som att bowla, spela tv-spel, ser film, äter på restaurang, fikar, shoppar, gör utflykter, reser bort, går på bio och så vidare. Alltså, att vara nykterist och att inte festa innebär alltså inte att man låser in sig och inte gör något kul med sina vänner alls.

2. Varför ska jag gå på krogen och festa bara för att andra tycker det är kul? Om jag inte finner nöje i att gå på krogen, varför ska jag då göra det? De vänner jag har går inte direkt heller ut och festar och går på krogen, så vi gör annat tillsammans istället. Jag tänker inte gå på krogen och festa bara för att någon annan tycker att jag ska dit. Jag vill göra saker jag själv tycker är kul. Jag tycker inte det är kul med utelivet och därför prioriterar jag annat istället.
 
 

Sammanfattning vecka 48

Sammanfattningen kommer upp nu istället för igår. Veckan har faktiskt varit väldigt bra till skillnad mot andra veckor. Skulle dock egentligen ha varit till kuratorn i onsdags, men fick avboka det på grund kraftig huvudvärk. Men för övrigt har det varit bra. Varit mindre ångest rent allmänt och jag har fått mycket gjort hemma.

I fredags åkte jag till min vän Tommy och umgicks med han och hans dotter. Sen såg vi på massor av filmer. Vaknade dock med ångest den dagen, men det gick över ganska snabbt faktiskt. Åkte även till Tommy igår. Jag kom tyvärr inte iväg på dansen igår heller efter det som hände... Ska försöka samla mod för att komma dit på sista i alla fall... Men dagen igår var också riktigt bra. Grejade mycket hemma inför jul och hade sen väldigt kul hos Tommy.

Hade dock svårare att sova under natten. Vaknade vid 4 och hade lite huvudvärk så fick ta en tablett. Men förövrigt har det varit väldigt bra. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...