Ryck upp dig!
Jag som lider av psykisk ohälsa har stor erfarenhet av människor som säger åt en att man ska rycka upp sig. 
De säger det inte heller på något peppande och positivt sätt, utan det är mer anklagande. Många säger exempelvis: "men det är väl bara att släppa din oro och lägga dig och sova." 

Jag kan säga att om det hade varit så lätt så hade jag gjort det för flera år sedan. Skulle du säga samma sak till en person med cancer eller en annan fysisk smärta? "Det är ju bara att släppa din cancer/din smärta och lägga dig och sova!"? Nej, det tror jag faktiskt inte, så varför säga det till någon som lider av psykisk ohälsa?

Självklart kan man påverka mycket själv med sin psykiska ohälsa, det finns saker jag försöker göra för att underlätta min ångest, men det är inte så lätt som att bara släppa det. Det tar tid, det kräver mycket energi och mycket arbete. Men jag jobbar som fan på mitt mående och försöker hela tiden byta ut den negativa tanken mot en positiv. Att må psykiskt dåligt är något som många inte tar på allvar. De ser det bara som en dålig dag och något som man lätt kan få bort. Sanningen är att människor med psykisk ohälsa kämpar varje dag för att överleva. För att kunna göra saker som andra tar för givet. Saker som att ta bussen till jobbet, att ringa och beställa mat eller ens ta sig upp ur sängen kan vara ett rent helvete för människor med psykisk ohälsa.

Detta är saker som du förmodligen ser som skitsaker, men som kan bli ett stort projekt för någon som mår dåligt psykiskt, så snälla döm inte så mycket utan försök istället ha en liten förståelse.

#1 - ohdarlingimsosensitive.blogg.se

GUD så fin du är!
Och som vanligt....väldigt kloka ord!
Kram

#2 - Ida

Bra skrivet! Så sant, man kan inte bara säga sådär.

#3 - Linnéa

Tänk om man sagt så till någon med cancer,hahaha
Ett väldigt bra inlägg!
Ska läsa det några gånger och säga fuck you till alla som säger nedsättande åt mig om min psykiska sjukdom. (ex mamma-ligger du bara där??)

Jag har inte som du behövt kämpa med det en längre tid utan sen jag var ca 23 till 27 år gammal o lite småtendenser till psykisk sjokdom innan också

Det är ju inget man väljer själv, så att någon klagar på en är som att nån varje dag skulle säga att jag ser äcklig ut, det tar i hjärtat när man blir tillsagd om saker man inte kan påverka men som är en själv.

§ Jag känner mig lat
§ Känner en omöjlighet att uppnå mina drömmar eftersom jag har så ont i hjärtat och inte kan njuta av något utan grubblar hela tiden. (Då kan man ju inte bli/vara en bra mamma,partner,vän ex)
§ Framtiden ter sig ibland mörk...
§ Nuet kan vara en plåga man vet inte hur länge man ska få må bra...

Detta gör jag för att kämpa mot min psykiska sjukdom.
Äter mediciner
Går i terapi
Tar promenader i ljuset
Försöker ibland att träna så jag blir flåsig
Läser bloggar
Läser positiva citat på internet

Hade bäst (njut av det som går iaf) Eva! Du är ett ljus i mörkret!

Svar: Det är bra att du kämpar på, det ska du vara stolt över! Jag känner igen mig i många punkter du nämner. Tack, du är också ett ljus i mörkret! <3
Evah Åberg

#4 - fanny

psykisk ohälsa e fan inte o leka med, har haft det i flera år, men det har blivit så mycke bättre sen jag började träna :)

#5 - Anonym

Psykisk ohälsa är något som borde uppmärksammas med i samhället. Jag har slutat skämmas över mina diagnoser och tänker stå upp för mig själv för att kunna hjälpa andra. Läs min blogg om psykisk ohälsa och livet på en psykiatrisk avdelning. http://bipolarn.blogg.se

#6 - Erica

Väldigt bra skrivet inlägg! Tycker det är bra att du lyfter fram sånt här! <3

#7 - Amanda♥

Så fin bild!

#8 - Catta Stroph

Exakt! Precis som jag brukar säga, att man kan inte säga åt en blind "se dig för" eller till en döv "men lyssna då!" eller till en med adhd "skärp dig", eller precis som du säger "ryck upp dig" när man lider av depression.
Vi får helt enkelt hjälpas åt att sprida kunskap, uppmärksamma detta, vi som vet. ;-)

#9 - sandraemrosen.blogg.se

Förstår exakt hur du menar med det du skriver. Därför jag inte vågar dela med mig av mitt mående till människor. För oftast så förstår dom inte ett dugg och är bara dömande.

#10 - milina.blogg.se

wooord!
har också fått höra liknande, fast fysisk ist för psykisk. "Jag har njursten och jag kan minsann jobba", man kan inte jämföra sig själv med andra heller, alla reagerar olika, både när det gäller psykisk och fysisk ohälsa!

#11 - Ithrenniel

Det bästa texten om detta jag läst på länge! Känner igen mig så mycket, man får alltid sådana kommentarer. Det är hemskt!

#12 - chris

Bra inlägg! Det är alldeles för få som har kunskap om psykisk ohälsa och det är helt sjukt att det ska vara någon tabu att prata om de. Jag själv har inte vågat att berätta om när jag måttt dåligt. Folk reagerar så olika och många tror bara man vill ha uppmärksamhet.

#13 - Lina - A Film and TV Freak Like Me

Det farliga med den där sjukan är att den oftast inte syns, för många av oss döljer den väl.
Jag fick ett psykbryt från helvetet för drygt en månad sedan efter att ha förträngt mitt mående i flera år. Så jag gick till sjukan och mötte en idiot som sa att det inte var nått fel på mig för jag log. Det har jag gjort hela livet, det är en fasad. Trots att det "inte var nått fel på mig" så satte han in mig på både det ena och andra pillret och tvingade mig tillbaka till jobbet där allt bröt ut. Så nu lever jag ett nerdrogat liv för att orka med tillvaron och trycker undan oron och ångesten som bubblar under ytan.
Så vad jag undrar är, hur gör man när inte ens sjukhuset vill hjälpa en?

Svar: Det är en väldigt bra fråga faktiskt... Tycker det är så hemskt att till och med sjukvården många gånger ignorerar det och slätar över det när psykisk ohälsa faktiskt är sådant stort problem idag...
Evah Åberg

#14 - Angelnrone

Kära Evahle!
Jag har läst det du skriver om o om igen...
Under mitt långa LIV har jag både träffat o hjälpt en del människor, med just psykisk ohälsa. Då jag har mött dessa så fina människor, så har jag förstått, att det viktigaste är att lyssna o "läsa av" hur varje enskild person faktiskt mår. Ibland är det inte helt lätt, eftersom en del sätter liksom ett skydd framför sig -som "hit men inte längre"! Men oftast får jag höra att jag är lugnet själv o de jag har haft kontakt med säger att det smittar av sig. Jag håller helt med dig, att det är inte bara att säga som du beskriver det - släpp din oro o lägg dig o sov. Det där ett uttryck från människor som inte har en aning om hur det känns. Jag vet inte heller hur det känns men jag förstår hur människor med ohälsa känner sig! Jag förväntar mig inte att du ska lyssna på mina goda råd från en medmänniska till en annan, men det vore fint om du vill o vågar testa.Gör sådant som du tycker är kul o som ger dig den där nya gosiga energin du så väl behöver. Det o de som du känner inte tillför dig nån glädje, slopa det/dem-för det ger dig ingen energi utan drar ner dig ännu mer. Har du tillgång till havet, så sätt dig på en sten, blunda och lyssna till vågornas brus eller åk ut i skogen dagtid ( vet inte men det känns som om du bor ganska nära skog). Gå sakta o andas in naturen, du kan t o m krama ett träd låter kanske knasigt men du kan inte ana vilken ny härlig energi du får! Köp en bok med tomma blad att skriva DINA drömmar i tankar o mål. Där kan du också dela upp en sida där du skriver bra saker (sådant du mår bra av) o en med mindre bra saker (sådant som gör dig less o besviken på).Jag är andlig vägledare o healer - jag vet inte om är intresserad av sådant men jag ser en härlig framtid för dig, förresten varför tränar du inte längre? Lagom är bäst, men du behöver inte gymmet utan du kommer att få mer ut av promenader faktiskt (fast att det inte verkar häftigt :) ) Frisk luft o kanske ett leende som värmer på vägen:) Om du vill så ska jag skicka lite healing till dig genom mina tankar! Tänd ett ljus då o då blunda o hitta ditt andliga rum o återvänd dit när det känns jobbigt o be din Skyddsängel om hjälp, för du vet väl att alla har sina skyddsänglar som finns där när man behöver dem - så även du min vän. Massa goa kramar från mig till dig Take care o skicka gärna nån rad i veckan o berätta om healingen jag skickar till dig gör nytta! Angelnrone♥☆

Svar: Tack för alla dina tips. Men vart har du fått ifrån att jag inte tränar? Jag dansar flera gånger i veckan. :)
Evah Åberg

#15 - Angelnrone

Ja Evahle jag ser att du dansar och du är jätteduktig men jag ser att det du tränat mer är styrketräning o det är det jag fick till mig-lagom är bäst sorry om jag uttryckte mig fel! Härligt att du gillade mina tips! Kram Angelnrone

Svar: Ja, pole dance är både styrka och dans, men jag dansar även modern dans/fri dans där det är bara dans. :)
Evah Åberg

#16 - Emma

Helt otroligt va vacker du är människa!