Tankefällor del 1
Ni kanske kommer ihåg att jag skrev om tankefällor i mitt förra inlägg som min kurator pratade om? Tänkte faktiskt skriva några av dem här, då hon sa att alla människor fastnar i dessa fällor ibland, så alla behöver läsa dem och faktiskt veta om dem så här kommer några av dem

* Svart-vitt tänkande. - Händelser eller personer delas in i svart eller vitt, det finns inga mellanting eller nyanser. Endera kommer man att lyckas eller misslyckas och ofta dominerar de negativa tankarna. Man är övertygad om att det inte kommer att fungera eftersom man inte har lycktas förut. För att bryta tankemönstret kan man byta ut: "jag klarar det inte." mot "jag kanske klarar det.". I verkligheten är sällan allt helt underbart eller totalt misslyckat.

* Personalisering. - Man klandrar sig själv för de obehagliga saker som sker. Du tror att du är orsaken till att andra beter sig konstigt eller behandlar dig illa. Du har svårt att minska ned din egen betydelse när någon är sur eller verkar trött, när det faktiskt kan bero på bråk med partnern, mensvärk eller huvudvärk.

* Orealistiska mål. - Personer med dåligt självförtroende ställer ofta höga krav på sig själva. Eftersom man sen inte kan nå dessa mål så känner man sig misslyckad vilket bekräftar den dåliga självbilden. "Jag får aldrig visa att jag är rädd." "Jag måste prata på ett visst sätt." Här kan man istället byta ut "måste" och "nödvändigt" mot "skulle vilja" och "vore bra.".

* Etikettering. - Man dömer sig själv och det man gör och sätter alltid etiketter på sig själv och andra. "Jag är så dålig och löjlig." "Andra är så smarta och coola."

* Sammanblanding av känslor och fakta. - Du tror något är sant bara för att det känns så. Om man känner sig misslyckad så är man misslyckad. Detta är dock inte sant. Objektiv fakta och känslor är (ofta) inte på långa vägar samma sak.

Siarens misstag. - Du siar om att något kommer att gå dåligt. "Jag kommer aldrig hitta någon att leva med." eller "Jag kommer misslyckas på provet."

Att fundera över:
* Vilka av dessa tankefällor brukar du använda dig av?
* Vilka reaktioner brukar dessa tankefällor ge?
* Vad kan du göra för att bryta dem?

#1 - Kajsa-Stina

Känner så väl igen mig i svart/vitt tänkandet. Jag har ingen gråzon utan för mig är det allt eller inget som gäller. Så jobbigt och undrar hur man ska komma ifrån det. Att försöka tänka som så att "jag klarar det inte" till att "jag klarar det" kan vara svårt men ändå värt att testa.

Känner även igen mig i etikettering, sammanblandning av känslor och fakta och siarens misstag. Med andra ord nästan alla :( Jag måste verkligen jobba på mitt självförtroende och min självkänsla. Men det är så svårt. Tusen kramar till dig♥

#2 - Amanda

En bra tankeställare faktiskt

#3 - milina.blogg.se

superbra inlägg! jag känner igen mig i många av dom där.. Speciellt etikettering, orealistiska mål och svart-vitt tänkande, även siarens misstag - tills jag träffade Johan

#4 - Sara

Vilket bra inlägg. När man läser de olika punkterna så vet man att man någon gång tänkt så.

#5 - Emelie

Väldigt bra inlägg! Känner igen mig faktiskt i några av dem..