Skillnad mellan Internet och "verklighet"?
Många gånger har människor lättare att säga saker via internet, än vad de har i verkliga livet.
De behöver inte se reaktionen på den personen de säger saker till, de behöver inte riktigt tänka på samma sätt och därför går det många gånger lättare att skriva. Men gör det det mer okej att skriva elaka saker till en annan person än att säga dem rakt ut öga mot öga? - Nej, absolut inte!

Johanna 20 år skriver till Erika 20 år att hon är ful och borde plastikoperera sig för att ingen skulle älska henne med hennes stora näsa. Oavsett om det skrivs på en blogg så är det fortfarande personen Erika som läser detta. Det är inte någon robot bara för att det är vid en dator, det är en riktig person, just Erika själv som läser denna kommentaren. Erika tar åt sig och blir ledsen, som hon också skulle bli i verkliga livet. Skulle Johanna sitta och säga detta till Erika öga mot öga om de satt tillsammans i en restaurang? - Oftast skulle hon inte göra det, då Johanna har mer vett och etikett än så och vet hur man uppför sig offentligt, men också handlar det nog om att hon är för feg för att göra det öga mot öga. Det är inte okej att vara elak mot någon varken i verkliga livet eller över internet/sms/telefon och liknande. 

Så tänk efter, vad skulle du klara att säga till någon i verkliga livet? Skulle du säga exakt samma sak till personer i verkliga livet, vid vilket tillfälle som helst, där vem som helst kan höra? För vad är skillnaden att vem som helst kan läsa den, eller vem som helst kan höra den? Skulle du kränka Erika inför dina föräldrar, inför hennes föräldrar, arbetskamrater etc? Bara för att det är en dator du skriver över, så innebär det inte att det är okej att vara elak mot någon. Det är fortfarande Erika som läser kommentaren och kan bli exakt lika sårad som i verkliga livet.
(Personerna är bara påhittade för att göra ett exempel i inlägget.)

#1 - Emelie

Så bra skrivet!