Våldtäktsdebatten
Det har blivit en ganska stor debatt om en kvinna får skylla sig själv om hon går lättklädd och blir våldtagen. Jag har lite funderingar angående detta.

För det första, vad räknas som lättklätt? Är det en kort kjol? Är det ett linne? Är det linne och shorts? Är det en kort kjol med polotröja? Vilket linne anses som lättklätt? Hur drar man den gränsen och borde inte samma gälla för killar som går i uppknäppt skjorta/bar överkropp och shorts exempelvis?

För det andra, varför är det just prat om att vara lättklädd? Om jag väljer att gå ut på stan i mjukisbyxor och en hoodtröja och möter en man som faktiskt älskar den typen av kläder och har en fetish på det (tro det eller ej, det finns faktiskt sådana män också). Om han då våldför sig på mig, är det fortfarande mitt fel för att jag valde att ha på mig mjukiskläder när jag vet att det finns män som gillar det och har fetish på den typen av kläder? Om jag väljer att gå barfota, får jag fortfarande skylla mig själv då om en man med fotfetish våldför sig på mig eller gäller det bara om jag har på mig ett par shorts? "Att klä sig attraktivt ökar risken för att bli våldtagen" såg jag att någon hade skrivit, men vad anses som attraktivt? Är det inte väldigt svårt att säga det då alla har olika syner på vad som är attraktivt? Om jag färgar mitt hår rött och en man finner det otroligt attraktivt, får jag skylla mig själv då? Alla människor attraheras av olika saker, av olika hårfärger, typer av kläder, olika kroppsdelar, så vart drar vi gränsen?

För det tredje, om det gäller så mycket att man eggar till våldtäkt genom sin klädsel, hur kommer det sig då att barn, gamla damer, döda människor och kvinnor med väldigt heltäckande kläder också blir våldtagna? För det är ju faktiskt också väldigt vanligt att kvinnor med heltäckande kläder blir våldtagna och vad lockade mannen att göra det då? Vet ni, jag tror inte klädsel spelar någon roll alls faktiskt. Är man på fel plats, vid fel tillfälle så är risken väldigt stor tyvärr. För jag tror det handlar om makt och jag tror att de tar närmsta person då. 

 

#1 - Amanda

Jag tycker inte att en tjej kan provocera genom att klä sig på ett speciellt sätt. Det är bara en sån dålig ursäkt. Att en människa kanske tänder på korta kjolar kan inte tjejen som har på sig kjolen hjälpa. Så himla fult att skylla på sånt!

#2 - sannas rum

Det är helt vansinnigt att en kvinna inte ska kunna gå klädd hur som helst, tänk om det hade vart tvärtom, att vi skulle börja säga åt män vad de ska göra och inte göra för att de ska vara trygga i vårt samhälle? Det är ALDRIG offrets fel, alltid förövarens fel. Du har helt rätt; om jag gillar killar med bruna ögon, ska jag våldta alla brunögda män jag ser då? Nä, det är galet. Hela debatten är galen.

#3 - Isabelle

Tycker det är helt galet att en kvinna får "skylla" sig själv om hon går lättklätt, så himla kränkande

Sv:Tack♡

#4 - LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams

Jag håller med dig i det du säger. INGEN förtjänar att bli våldtagen, INGEN får skylla sig själv. Man har inte valt det! Som du sa, alla gillar olika och då spelar det ingen roll om du har en onepiece på dig eller en kort kjol. Det är dock mer vanligt att man blir våldtagen på en fest och då bär man väl ofta "sexiga" kläder eller vad det klassas som. Men man måste få ha på sig vad man vill utan att behöva skylla sig själv om nåt händer! Det är ALDRIG rätt att våldföra sig på nån!

Våldtäkt kan hända vart som helst - på bussen, på väg hem, på fest, i hemmet. Överallt. Det borde inte vara så att tjejer får skylla sig själv. Dessutom finns det killar som också blir våldtagna, får de också skylla sig själva eller är det bara vi tjejer?

filmen "säg att du älskar mig" handlar ju om en tjej som blir våldtagen och många tycker att hon får skylla sig själv, kallar henne hora och allt. Detta för att hon klär sig i kort kjol och linne. Det är SJUKT! Hemskt är det ju att filmen är verklighetsbaserad också..


Svar: Det kommer från familjesmycken.se :)

#5 - Linda

bra inlägg

#6 - michelle

Kommentera gärna inlägget jag skrivit nu senast. Åsikter/tankar helt enkelt ... kring det jag skrivit. :)

Bra inlägg!

#7 - Sandra SG

bra inlägg! Håller med dig i de du säger och tycker verkligen INGEN förtjänar att bli våldtagen!

sv: tack fina du! KRAM

#8 - anonym

Så sant, bra skrevet

Svar: Tack så mycket. :)
Evah Åberg

#9 - Sessie♔ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Sådant där kan man diskutera i evigheter nästan vad som är rätt/fel.

#10 - milina.blogg.se

Grymt inlägg!
Ett sjukt bra svar en kille gav på ask som jag läste:

Tycker du att tjejer ska få klä sig horigt? & sen klagar för att massa blir våltagna.

Om ombytta roller i en våldtäkt: Vad hade han på sig då?
Ett våldtäktsoffer söker upp sin attackerare och tänder eld på honom.
”Hade han en fleecejacka på sig?! Då är det hans eget fel eftersom han var klädd i så lättantändligt material. Han bad ju nästan om att någon skulle sätta eld på honom.”
”Om han inte ville att någon skulle sätta eld på honom så kanske han skulle ha stannat inomhus.”
”Han var förmodligen full också. Att dricka alkohol ökar alltid risken att någon ska vilja sätta eld på dig.”
”Det är ju ändå en inbyggd drift hos kvinnor att vilja tända fyr på män. Vissa har bara svårt att kontrollera sina impulser.”
”Vadå, stod han bara där i elden och var helt paralyserad? Vill man inte bli uppeldad så måste man ju göra mer motstånd och visa tydligt att man inte vill. Säga nej mer än 30-40 gånger, minst.”
”Varför stannade han inte, slängde sig på marken och rullade runt? Det vet ju alla att man ska göra om någon försöker tända eld på en. Om han inte rullade runt måste det betyda att han lite undermedvetet kanske VILLE bli uppeldad. Då är det ju ändå mest hans eget fel.”
”Polisen fick in vittnesuppgifter om att mannen tidigare samma dag hade köpt en tändare. Det är ju mycket troligt att han tände eld på sig själv och sedan ljög om det. Så himla typiskt!”
”Han kunde ju bara slappnat av och njutit av det istället för att kämpa emot. Det är ju trots allt rätt mysigt att brinna lite om man bara slutar göra motstånd och hänger med i svängarna. Det är ju över ganska snabbt.”
”Vi måste börja utbilda ungdomar att använda icke-brandfarliga kläder och att alltid bära med sig en brandsläckare ÖVERALLT. För deras egen säkerhet!”

#11 - Mange

om-ombytta-roller-i-valdtakt-vad-hade-han-pa-sig-da LÄS! =) en tankeställare..

#12 - Mange

om-ombytta-roller-i-valdtakt-vad-hade-han-pa-sig-da LÄS! =) en tankeställare..

Svar: Jag vet, jag har redan skrivit om det där och länkat det längre ned.
Evah Åberg

#13 - Mange

http://brunetten.se/2014/01/08/om-ombytta-roller-i-valdtakt-vad-hade-han-pa-sig-da/

Svar: Jag vet, jag har redan skrivit om det där och länkat det längre ned.
Evah Åberg

#14 - linan

wooow, himla bra skrivet!

#15 - Sibba - 17årig mamma med en alternativ stil

Otroligt bra skrivet! Det är en synvinkel på hela det här som många tyvärr vägrar att inse. Det är ALDRIG under några som helst omständigheter ens eget fel att man blir våldtagen!

#16 - Johanna

Väldigt bra inlägg!