Ångest och sömn
 
Jag läste ett inlägg på Milinas blogg förut och blev inspirerad att skriva om samma ämne, då jag kände igen mig så mycket i det hon skrev. Jag har otroligt svårt att sova på nätterna, jag grämer mig varje kväll (om jag sover ensam) för att lägga mig. Jag drar helst ut på det så länge som möjligt, för att kolla youtubeklipp, svara på kommentarer, se film och så vidare. Allt för att slippa släcka lampan och inte ha något att göra. Jag sover med nattlampa, en krokodil från ikea samt till big bang theory. Men känslan när jag stänger ned datorn och vet att nu är det dags att sova, den är fruktansvärd. Jag vet inte varför jag har det så här. När jag väl lyckas somna så drömmer jag mardrömmar och innan det har jag en hemsk panikångest där jag bara vill rymma ifrån mig själv.

Jag har så här nästan varje natt. Ibland kan det komma någon enstaka bra natt där jag inte alls känner av ångesten, utan faktiskt kan slappna av och sova ordentligt. Men det är väldigt sällsynt. Nej, jag vill inte börja med sömntabletter eller annan medicin då jag vill ha ett långsiktigt resultat och inte bara något som hjälper för stunden. Jag har pratat med en läkare och skulle få en remiss till kuratorn, men har inte fått det än. Jag hatar mina sömnproblem och min ångest... Jag hatar att vara vaken på nätterna när de flesta andra sover och man känner ensamheten ännu mer, för man vet att andra sover. Jag hatar att gråta för att jag är så rädd för att stänga ned allting och höra tystnaden och se mörkret (fast jag har tv och lampa). 

Det litar på kroppen och psyket väldigt mycket att inte sova ordentligt och jag märker av det. Jag har fått stora mörka ringar och påsar under ögonen. Alla tankar kommer på kvällen och natten och då menar jag verkligen alla. Än så länge vet jag inte hur jag ska lösa detta, jag försöker jobba på det på egen hand men det är svårt...
#1 - Sofia

Hej Evah! Läste alltid din blogg förut, sen slutade jag läsa alla bloggar av nån anledning men har börjat lite nu igen! Skulle du kunna skriva ett inlägg om katastrof-tankar? jag själv har väldigt extrema katastrof-tankar och i värsta fall kan det leda till tvångstankar. jag visste inte att jag hade katastrof-tankar förrän min psykolog berättade det för mig, och jag känner att det nog är många som har katastrof-tankar så att du kanske kunde skriva om det då :)

Svar: Hej! :) Jag vet faktiskt inte vad katastrof-tankar är, men jag ska söka lite på det och kolla om jag kan få ihop ett inlägg om det. :)
Evah Åberg

#2 - joanna-livet med Asperger

Hej Eva!
Jag skulle bli jätte glad om du vill länka till detta inlägg och be dina läsare att lyssna på radioprogrammet där jag berättar om min uppväxt.
Ett viktigt ämne som vi måste våga prata om och jag tror att det finns många som läser din blogg som kan känna igen sig i hur jag hade det. Och se att livet faktisk kan bli bättre och att en diagnos inte behöver va ett hinder:)
Tänkte att de kunde passa på din blogg då du vill inspirera unga tjejer:)
Tack för en fin blogg kram Joanna
Nås på info@joannahalvardsson.se om du vill kontakta mig:)

http://www.domkallarmighannes.com/2014/03/lank-till-radioprogrammen.html

#3 - milina.blogg.se

Lider verkligen med dig.. Och känner så igen den där känslan när man stänger ner datorn. Oftast tar jag upp min Iphone direkt efter och kollar på den fast jag egentligen inte har någonting att kolla på bara för att dra ut på tiden. Dock har jag inga mardrömmar tack och lov.. När jag väl somnat är det lugnt, men så fort jag vaknat så kommer ångesten igen :/ tror att jag fått rutin ångest. Att jag gör samma grejer varenda dag och gjort det i 9 månader - alltså sitter hemma och kollar på tv eller datorn

#4 - Amanda

Usch, hoppas det blir bättre!

#5 - m

sv: den gel eyeliner är jättebra! =D

#6 - Johanna - A dream as a model ♥

det låter ju jobbigt :/

#7 - Anita

Jobbigt :(

#8 - Denise

Är precis likadan! Hatar att gå och lägga mig om jag ska sova själv och jag gör något gärna in i det sista för att slippa ligga i sängen och vänta på att somna.. Kollar film, kollar bloggar, spelar på telefon, gärna allt samtidigt för att lixom inte märka när man väl somnar xD

Men tror att det har med att göra att en del av min nattskräck som jag hade som liten (många har det som små) sitter fortfarande kvar och jag vill gärna känna någons närhet för att få trygghet till att somna :)

#9 - Anna

Åh, jag vet precis hur du känner dig. Jag har så varje natt.
Jag har dock precis köpt ett receptfritt naturellt läkemedel som hjälper lite mot ångest och sömnen så vi får se hur det går. Ska även prata med en kurator och se ifall jag får något starkare och kanske någon sömntablett. Gillar inte heller att ta medicin mer än nödvändigt men jag vill kunna sova. Kram!

Svar: Får hoppas det hjälper. :) Så jobbigt att behöva ha det så här... Kram
Evah Åberg