Tabu med psykisk ohälsa
När det kommer till psykiska problem kan det fortfarande vara tabu att prata om det. Folk kan prata om cancer, diarré eller andra sjukdomar, men det psykiska kan fortfarande vara skämmigt. Man kan känna att man blir en börda och man är rädd för att skrämma bort människor i sin omgivning. Så kan jag också känna...

Jag är jätterädd för att berätta för nya människor om mitt mående, att jag lider av väldigt mycket ångest och sömnproblem. Jag är rädd för att bli dömd och att personen inte ska vilja veta av mig mer. Jag är rädd för att berätta att jag har pratat med en läkare för att få tid hos en kurator för mina problem. Men varför är det så? Att ha psykiska problem innebär ju inte att man är mindre värd som person eller att man ska vara en pain in the ass, ändå skäms man. Det är så vanligt idag att faktiskt må dåligt psykiskt på olika vis och att gå hos en kurator och liknande.

Jag är ärligt talat rädd, riktigt rädd. Jag vet att vi är så många som sitter i samma båt, som lider av samma saker och oroar oss i onödan och mår dåligt. 

 
#1 - Erica

Jag håller med dig! Det borde verkligen inte vara så! Skrev till och med ett inlägg som handlade lite om det här idag; Ångest är inte ett fult ord.

En sak som jag tänker är att man inte vill berätta om just såna här saker dels för att det kan vara en så privat sak. I mitt fall har ångesten alltid varit kopplad till min uppväxt, och det i sig har varit något väldigt privat som jag har haft svårt att prata om tidigare. Det är först när jag har börjat må bättre som det har känts lättare att berätta om vad som hände och hur det fick mig att må. I mitt fall ökade ångesten då jag pratade om min uppväxt och hur det var hemma, så jag förnekade för allt och alla att jag mådde dåligt på något sätt. Jag ville liksom inte tänka på det.

#2 - Milina

Känner igen mig. Jag skäms ibland för att säga att jag utreds för asperger och adhd då många har fel syn på asperger. Vissa med asperger är väldigt speciella, men många är fullt "normala" vilket inte många vet om

#3 - Louise

Hoppas att du en dag kan vara stolt över dig själv även fast du mår psykiskt dåligt. :)

#4 - Twiggy Lundberg

Det är riktigt sämst.. Ångest och sömnproblem är väl faktiskt något jag tror de flesta har nån gång i livet, i olika former och mängder så att säga. ingens liv är perfekt, rent psykiskt..

Tycker dock det är dåligt att direkt nånting inte är 110% perfekt så ska det finnas en psykisk diagnos på det och man ska behandla med medicin.

#5 - Sandra

Så behöver du aldrig känna med mig. Du kan alltid prata med mig om allt <3