När terapin inte hjälper

Detta var en fråga jag fick av en kille igår. Han hade gått i terapi i ett års tid, men mår fortfarande inte bättre av det och undrade varför jag mår bättre av min terapi när jag bara har gått några gånger. Det kan finnas ganska många orsaker till varför det inte hjälper. 

 Det är viktigt att man klickar med den man pratar med. - Jag började på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) när jag var 13 och gick där tills jag var 19. Jag känner att jag inte fick bearbeta det jag har upplevt. Det hjälpte min familj, att stärka våra familjeband, men jag fick personligen inte bearbeta det som har hänt. Mycket på grund av att min läkare där inte alls passade mig egentligen. Men med min kurator som jag har idag så känner jag direkt ett samband, att hon faktiskt bryr sig, förstår och lyssnar och vi har en bra kemi.

 Man ska vara mottaglig. - Om man inte är mottaglig för att ta emot hjälp så blir det också mycket svårare att bli hjälpt. Man måste vara öppen för att lyssna, inse och kunna känna sig lite "svag", att man släpper lite på den där tuffa garden och tillåter sig att få hjälp.

 Man ska vara målmedveten. - Om man inte vet vad man vill ha ut av sin terapi och är redo att kämpa för det så blir det mycket svårare att må bättre. Så tänk efter, vad vill du ha ut av din terapi, skriv ned mål och delmål och kämpa för att komma dit.

 Man ska låta det ta tid. - Om man har dåligt tålamod och förväntar sig att allting ska förändras efter två möten med terapin så är man tyvärr fel ute, då det väldigt sällan sker att allting blir jättebra på direkten. Det tar tid att förändra tankesätt, det tar tid att bearbeta så ha inte för bråttom.
 
 
Bild från sommaren 2013
#1 - Emma

Fin du är! :)
Svar: Tack snälla du! :)
Kram

#2 - Malin Johansson [PINKPIERCINGS.se]

Jättebra skrivet! Jag ska börja gå hos en psykolog snart och jag hoppas att vi klickar så jag känner att jag kan berätta allt utan att det känns fel och stelt.

#3 - Anonym

Super fin bild på dig!

#4 - LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams

Jättebra punkter! Jag pratade med en kurator... och jag öppnade upp mig.. men hon ville inte prata med mig. Hon sa efter 10min att jag borde skriva in mig själv på psyk.. så jag har tappat hoppet om allt som har med psykologer att göra.. :(

Svar: Tack! Dock är den bara tillfällig, den är inte helt färdig. Men tröttnade enormt på den andra, haha :)

#5 - Catrine

va fin bild:)tror det är viktigt att låta terapi ta tid som du säger!

#6 - Erika

Bra skrivet!

sv. Hon var superduktig, synd det inte räckte till vinst :)

#7 - Alice

sv: att dom är!
bra inlägg! riktigt bra skrivet!

#8 - natalia

Vilken fin klänning!! :D

#9 - Tea

Vilket bra inlägg, du är så himla fin på bilden!! Som alltid! :)

SV: Hihi ja eller hur, håller verkligen med dig sötnos! :)
hoppas du får en riktigt fin kväll, kramis! <3

#10 - Nathalie Tegelstam

Så fin du är! kram

#11 - milina.blogg.se

bra inlägg!

#12 - linnea

sant!

#13 - ZOOFIE

Bra skrivet! Riktigt fin bild :)

SV: Tack så mycket :)

#14 - Lea

1.Jag klickar bra med in terapeut så på den punkten är allt i sin ordning. 2. Jag är tack vare punkt ett även mottaglig. 3. Jag är däremot inte målmedveten, jag vet inte själv var jag vill att livet ska leda bara att jag är missnöjd alltför stora delar av mina dagar. 4. Tid. Hittils har det tagit ett år, lång tid.

Svar: Jag tror att du snart kommer bli målmedveten ju längre tiden går. :)
Evah Åberg

#15 - Amanda [SPONTAN]

Dina inlägg är alltid så himla genomtänkta och kloka :)

#16 - Linn

Bra tips,brukar tänka på dessa punkter som verkligen funkar:D

#17 - Lovisa

Vilken fin bild på dig! :D