Att ha en fasad
När man mår dåligt psykiskt är det lätt att sätta upp en fasad, att allt är bra.
Denna fasaden kanske man sätter upp för att man skäms för att erkänna för andra att man mår dåligt. Man kanske inte ens vill erkänna för sig själv att man mår dåligt.

Jag har själv varit där. Jag ville inte erkänna varken för mig själv eller andra hur dåligt jag faktiskt mådde. Men till slut kommer verkligheten ikapp en och man har inget val längre. Det är faktiskt först detta året som jag verkligen har släppt hela fasaden. Jag orkar inte längre ha den, jag orkar inte släta över allting och få det att verka så bra när det inte är det. Jag skiter idag vad folk tycker och tänker när jag berättar att jag lider av ångest. Skulle de döma mig och tycka att jag är ett freak så får de tycka det och då vill jag ändå inte ha dem i mitt liv. Om man ska vara i mitt liv så får man också respektera det som har varit och det som pågår nu. Den där fasaden tog faktiskt väldigt mycket energi och tid från mig. Den gjorde också att det var svårt att bearbeta saker som har hänt och bli bättre eftersom jag inte kunde erkänna det varken för mig själv eller andra. 

Idag skäms jag inte för att säga att jag går i terapi för min ångest. Självklart skulle jag vilja vara ångestfri och leva ett "normalt" liv där jag hade energin och kraften att göra det jag vill göra. Självklart vill jag inte må dåligt och ha ångest, men nu ser det ut såhär och det måste jag och även andra acceptera. 

Försök sänka fasaden du också för ingen tjänar på att du har den uppe. Verkligheten kommer att komma ikapp och då blir det desto mer att jobba på, så gör inte samma misstag som jag.

#1 - Emmy

Jättebra inlägg, förstår vad du menar... Det är bra att du skriver detta så att andra vet!

sv;
Ahaaa, kul att jag kunde tipsa om ny musik! :D

#2 - Karin Lygnersjö

Så sant!
Jag själv sätter automatiskt på ett leende och glatt humör, utåt sett då.
Jag vet inte varför, det bara händer .__.
Det konstiga är att det oftast är för verkligen alla, till o med mina föräldrar!

#3 - michelle bergström

Känner igen dedär med att man inte vill erkänna för sig själv att man faktiskt inte mår bra hos en i min närhet.. Riktigt jobbigt faktiskt.. :/ Sv: ja verkligen.. brukar göra det men nu har det vart lugnt ett tag.. Så sjukt jobbigt..

#4 - KassandraPalma

så fin du är!

#5 - Hanna

Håller med dig i texten!
Grymt fin är du! :D

#6 - Isabella Huynh

Hjälpte de att gå i terapi?

#7 - Fanny

Vilket bra inlägg! Det är så synd att det är en så dålig klang över att gå till en psykolog här i Sverige. Det vore så skönt om folk inte var så dömande och faktist accepterar att vissa kanske behöver lite extra hjälp för att klara vardagen. :)

#8 - milina.blogg.se

jättebra inlägg!

#9 - Emmelie

Tror det är vanligt det där att inte vilja erkänna hur man mår. Per automatik blir svaret "bra" så fort någon frågar.

Svar: Ja, det har du rätt i...
Evah Åberg

#10 - Amanda♥

Jättefin piercing! Tycker det är riktigt snyggt att ha där du har ovanför läppen typ :)

#11 - || henrik olsson || mannen som kan prata om hundar ||

Det finns tyvärr alldeles för många fasader att gömma sig bakom. :/

#12 - ♀ THE REVOLT ♀

Jag har en fasad, fast den är inte till för att dölja mitt mående för folk :o mitt mående e jag ganska öppen med. Min fasad är mer till för att skydda mig själv från folk jag inte behöver. Folk som bara sårar en. Lite svårt att förklara, men just den fasaden vill jag inte tona ner alls, snarare tona upp.

Men den fasad du pratar om, håller med dig precis. Accepterar man inte sitt mående är det svårt att faktiskt må bra. Accepterar man inte det, kan man inte bearbeta det.

#13 - Felicia

Vad var det som skapade din ångest, vet inte omd u har skrivit om det men undrade?
puss

Svar: Jag gör ett inlägg om det, för det är en ganska lång historia. Kram.
Evah Åberg

#14 - Henrietta Nylund ♥

Känner faktiskt igen mig där i det du skrev! Så bra att du fick hjälp!

#15 - linnea

När jag träffar min mamma måste jag ha en fasad. Hon blir sur om ja bara ligger o stirrar i en soffa. Det gör så att jag inte orkar träffa henne så ofta. Bra inlägg som vanligt:)

Svar: Usch vad tråkigt att höra. :/ Men tack för dina fina ord. :) <3
Evah Åberg

#16 - Emma

Så otroligt bra skrivet!!
Svar: Tusen tack!
Kram

#17 - Pauline

du skriver så bra!

Svar: Åh tack så mycket. :)
Evah Åberg

#18 - Blondinas

snyggjävel <3 du e så jäkla snygg gumman <3

svar; Ja men de är såna typer som hållt på med mig, nu när jag är stark och går min egen väg och gillar mitt utseende har folk varit på ask.fm och trackat, också i min blogg mm och pikat och härjat..de är så patetiskt..de påstod att jag ljög om att jag va lycklig mm, att jag egentligen var olycklig och att jag var ful mm. Alltså varför skulle man det? Jag är lycklig och det har ordnat sig i mitt liv och har lärt mig att se allt de positiva som sker o inte grubbla på all skit..så fucking onödigt. Och att jag e ful, de bevisar att de tycker att de sj är fula eller är avundsjuka..plus de behöver inte sitta och glo på mig då ;)

#19 - Gina

Jag hade min fasad i flera år. Men i slutet av trean på gymnasiet så orkade jag inte kämpa med den tjocka muren och fasaden jag hade byggt upp. Så jag blev inlagd på psyk.. Så det är mycket bättre att skippa fasaden och erkänna på en gång. Och dom som inte gillar sanningen runt omkring kan dra. Kram! Du är så stark! <3

Svar: Du är också stark ska du veta. <3
Evah Åberg