Även killar kan må skit
Idag tänkte jag faktiskt ägna ett inlägg åt bara killar.
Vi pratar ofta om hur tjejer mår och det finns många problem som människor anser som "tjejproblem". Ätstörningar, ångest, osäkerhet på utseendet, självskadebeteende, jämförelese. Det finns massor av problem som även killar lider av men som man dock inte pratar så ofta om. Jag tror att mörkertalet är stort bland killar som mår dåligt. Många vågar inte söka för de skäms över att ha ett så kallat "tjejproblem". De är rädda för att inte bli tagna på allvar för "killar kan ju inte må så, killar kan ju inte känna så." Tänk er den känslan, ett ämne som redan är skamfyllt även som tjej kan faktiskt vara ännu mer skamfyllt för en kille eftersom det anses som ett tjejproblem.

Jag önskar att fler människor vågade söka hjälp, oavsett om man är kille eller tjej då detta faktiskt inte är ett tjejproblem. Vi ser oftast tjejer som mår dåligt, vi ser oftast tjejer som är i fokus för sin ätstörning och psykiska ohälsa, men samhället glömmer bort att killar kan gå igenom exakt samma sak och känna exakt samma sak. Jag vet inte om det är tjejer eller killar som drabbas mest av psykisk ohälsa faktiskt, men jag tror som sagt att mörkertalet är stort, både hos killar och tjejer. 

Så ni killar som läser detta, våga söka hjälp. Våga ta tag i era problem och våga visa motsatsen. Vi måste starta en debatt om detta och faktiskt stå upp för killar och hjälpa dem exakt lika mycket som vi hjälper tjejer. För vi är alla människor, med känslor och tankar. Det är inget skamfyllt i att må dåligt och behöva hjälp. 

 
#1 - ronja

Ja verkligen!:)

#2 - Emma Hyde

Bra skrivet, tror också det är ett stort mörkertal tyvärr. att må psykiskt dåligt ska inte vara skamfyllt!

#3 - Vilma

Ja verkligen! Bra skrivet inlägg!

#4 - Alicia - Alicia And Stuff

Vilket bra och tänkvärt inlägg, jag håller med dig. I skolan läser vi mycket psykatri och pratar ofta om detta. Det är viktigt att alla vågar söka hjälp med sina problem tycker jag, oavsett.

#5 - Ida Lindborg ♡

Jäkligt bra inlägg!

Sv: jaa hihi, verkligen! :D

#6 - Anonym

Otroligt bra inlägg. Det är viktigt att alla vågar söka hjälp!

#7 - Anna

Lyckades kommentera utan att lämna info ;)

#8 - Emma & Julia

Riktigt bra skrivet, många glömmer ofta bort att killar också mår dåligt! :/

#9 - ♀ THE REVOLT ♀

Jag vet inte om det där med att inte våga söka hjälp är ett killproblem. Jag har sj samma problem, jag tror mer att det grundar sig i vad man har för erfarenheter från kuratorer och så. Jag känner jätte många killar som är öppna med sin psykiska ohälsa :o

Men jag förstår inlägget och det är viktigt att du tar upp det, oberoende vilka du ägnar det till!^^

Svar: Jag skrev inte att det var ett killproblem för jag tycker inte problem har ett kön. Utan inlägget är till för att det ska bli mindre tabubelagt som kille att söka hjälp också. Psykisk ohälsa är redan tabubelagt och många gånger glömmer man bort att prata om killars tankar och känslor och det kan leda till att de inte vågar söka hjälp pga man pratar om just deras tankar och känslor för sällan eftersom vi pratar generellt mer om tjejers syn och krav på sina kroppar exempelvis när en kille kan gå igenom exakt samma sak. Och som jag skrev i inlägget, jag hoppas att fler vågar söka hjälp oavsett om man är kille eller tjej.
Evah Åberg

#10 - Jennisbeauty

Så himla bra inlägg, som alltid! <3

#11 - Julia

bra inlägg! :)

#12 - Longevity - en blogg om hälsa

Ja, bra skrivet!

#13 - KassandraPalma

riktigt fin bildtext!

#14 - Fanny

Väldigt bra inlägg. Håller verkligen med dig om att jag också önskar fler män vågade söka hjälp när de mår dåligt. Det bör vara jämnställt även på det planet så män inte känner sig exkluderade att kunna söka hjälp bara för att de är män!

#15 - Amanda♥

Bilden stämmer verkligen!

#16 - Sanna Preifelt

Det är verkligen sant!

#17 - mmirandas.blogg.se

Så sant så sant, och så bra skrivet!

#18 - Emelie

Så bra skrivet!

#19 - Linda

det e så sant

#20 - Mako

(Innan du läser jag går rätt off-topic på den här men jag kände att det var något som var nödvändigt att ta upp.)

"Ätstörningar, ångest, osäkerhet på utseendet, självskadebeteende, jämförelese"

Alltså jag är kille och jag är väldigt osäker på hur jag ser ut, har ångest, diagnostiserad med depression, går upp och ner i vikt som en berg och dalbana, självskadande sen 5 år tillbaka

Jag ska berätta hur killar blir bemötta i samhället, jag ser så många inlägg om att tjejer har det så svårt i samhället. Men det är ensidigt?

För det första ja väldigt många killar har dåligt självförtroende, "Ser jag dålig ut?" nej det är inte bara tjejer som känner så, angående all prat om små bröst/liten rumpa men snälla..om man gillar någon så tänker väl man fan inte på hur stora bröst hon har? Det här är heller inte ensidigt åt tjejer, killar tänker också på hur dem är fysiskt, "är min snopp stor nog?" osv att man är självsäker går inte på om man är tjej eller kille, ALLA har någonsin tänkt på det viset.

För det andra så tänker oerhört många tjejer att killar bara pratar med dem för att ragga. Nu är det såhär att det inte är så, jag har set sååå många skärmdumpar där en killa skickar enbart "Hej" till någon och hon svarar "Jag har pojkvän !!" eller helt enkelt bara ignorerar meddelandet medans den personen läste att du exempelvis har varit självskadande och han ville ha tips eller hjälp.

Och visst man kan ju komma med ursäkten "Dom flesta beter sig ju så, dom raggar och ser oss som objekt" Nej bara för att du har träffat eller pratat med personer som beter sig på det viset så betyder det inte att halv jordklotet är såna, det är orättvist mot oss andra.

För det tredje nej killar vill inte att ni ska svälta ihjäl er, sätta på er flera kilo smink för att se bra ut, vem fan bryr sig om hur ni ser ut egentligen förutom äckliga ytliga personer med ingen personlighet? Jag vill inte ha en partner som ser bra ut fast jag har ingenting gemensamt med personen alls. Det skulle vara ett väldigt ohälsosamt förhållande.



Men ja, all that aside så är killar väldigt hemlighetsfulla med hur dom känner för dom ser det som en sårbarhet och dom vill verka starka. Sen är BUP/VUP helt förjävliga, jag har bett dom om att få behandling i över ett år och jag sitter hemma som ett nötskal medans jag bara blir sämre och sämre och mer ärr överallt, och folk undrar varför det är så många självmord..

Svar: Bra skrivet! Tråkigt att höra att du inte har fått den hjälpen du behöver... Har hört att det är många som upplever detta och det ska inte behöva vara så. Ge inte upp, det kommer bättre tider!
Evah Åberg