"Fan vad kort du är"
Jag är 154 och får ofta reaktionen: "fan vad kort du är!" eller "dväääääärg".
Hur kommer det sig att folk tror sig har rätten att kommentera någon annans kroppstyp överhuvudtaget? Att skriva att någon är jäkligt kort eller jäkligt lång är samma sak som att säga: "fan vad tjock du är." eller "fan vad smal du är..." Jag är nöjd med min längd, men om jag inte hade varit det då, om jag hade varit väldigt missnöjd och velat bli längre? Om jag vore tjock så kunde jag försöka banta, men vad ska jag göra nu om jag vore missnöjd? Gå på styltor? Vad är lixom din tanke med att kalla mig kort eller dvärg?

Sen vet du väl att gränsen för att räknas som dvärg eller kortväxt går vid 150 cm och jag är faktiskt 154? Då kommenterar vissa med att: "det är ju nära. ;)" men nära skjuter ingen hare. Jag kan ju inte kalla mig dvärg för att jag är nära måtten för dvärg. Jag kan ju inte kalla mig rullstolsburen för att jag var nära att hamna i rullstol en gång. Jag kan ju inte kalla mig göteborgare för att jag vara nära på att flytta till göteborg en gång. Genomsnittliga längden för kvinnor i Sverige med akondroplasi (klassisk dvärgväxt) är 125 cm. 

Jag har varit hos många läkare i mitt liv med tanke på att jag faktikst lider av giftstruma, så skulle min korthet bero på att jag har rubbningar i skelettutvecklingen så skulle jag ha fått veta det. 

Jag tycker att människor ska låta bli att kommentera andras kroppsformer negativt. Oavsett om det handlar om att man är lång, kort, tjock eller smal, för man beter sig inte så. Jag kan gilla när folk skriver exempelvis: "Åh vad gulligt att du bara är 154 cm, jag gillar korta tjejer!" för då är kommentaren fint menad, så det har jag inget emot, men det märks så väl när kommentaren är illa menad. 

#1 - Lin

Hej!
Har det varit svårt för dig att hitta kläder? Jag som är en lång tjej, som ett höghus, hade svårt i tonåren med det och fick köpa vuxenkläder.
Ps.
Jag är ny läsare här på din blogg så jag läste igenom lite gamla inlägg och jag tycker du skriver om bra och viktiga ämnen men även bara vardagligt vad som händer. Tummen upp för det! (Y) =)
Vänliga hälsningar Lin

Svar: Hej! Ja det har varit ganska svårt faktiskt, men jag handlar ju fortfarande på barnavdelningen och köper ofta leggings osv så behöver inte tänka på byxlängd. Dock kan det vara svårt med klänningar exempelvis då de i vuxenstorlek kan vara alldeles för långa.. Tack så mycket, vad glad jag blir! :)
Evah Åberg

#2 - Fanny

Tyvärr har väl alla någon gång råkat ut för att folk påpekar saker på ens kroppstyp. När jag var liten fick jag höra att jag var för smal vilket var minst lika sårande som att få höra att man är tjock. Vore så mycket bättre om man bara kunde sluta dömma andra.

#3 - Sanna Preifelt

Jag fattar inte varför folk jämt och ständigt ska kommentera andras utseende.. Så sjukt onödigt!

#4 - ♀ THE REVOLT ♀

hmmm :o jag hörde att gränsen går mellan 1,20 :o inte 1,50 :o men aao vetefan, men det du beskriver i inlägget har jag varit med om sj >.< Sjukt frustrerande!

Ditt exempel om Göteborg var kul xD Även om nu inlägget inte handlade om ngt kul, då jag vet hur sådana kommentarer e ... men ville bara skriva att du ändå lyckades få texten att vara humoristisk även om den var allvarlig :)

Svar: Källan är ifrån http://www.rbu.se/diagnos/kortvaxthet och RBU är ju förbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar så jag litar på dem. :) Ja jag vill även få med lite komik i det. :)
Evah Åberg

#5 - Elin

Jag får också kommentarer om att jag, på mina 165 cm är kort. Dock så är det mestadels på skämt. Jag är ju absolut inte kort, jag har ju en "normal" längd i dagens läge. Trivs riktigt bra med det. Vi "korta" människor gör ju inte illa oss lika mycket när vi ramlar. ;)

#6 - Sara

Ja ibland undrar man hur folk tänker egentligen, måste man liksom kommentera allt hela tiden :) Jag tycker det är fint att vara kort iaf :)

Kram

#7 - Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Nej jag fattar inte varför man alltid ska kommentera andras utseende, vad det än handlar om. Kan man inte bara få vara som man är.

#8 - Henrietta Nylund

Håller verkligen med om det du skrev!

#9 - Amanda

Sjukt att folk får för sig att få ur sig så elaka saker!

#10 - FrökenTV, bloggen om tv och film

håller med.. går inte dvärgväxt vid 140 tillåmed? men de spelar ingen roll egentligen folk borde verkligen tänka till på vad man kan säga å inte säga.

Svar: Källan är ifrån http://www.rbu.se/diagnos/kortvaxthet och RBU är ju förbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar så jag litar på dem. :)
Evah Åberg

#11 - MADDISENJ.SE

Jag är också kort (1,60cm) och känner igen det där!

#12 - Christer Holm

Var stolt för den du är, folk har alltid något att kritisera andra för, jag tror det är för att de har så dålig självbild att de faktisk bara måste kritisera hur andra ser ut.

Svar: Det tror jag också!
Evah Åberg

#13 - Meia Lindholm

Jag kan ju inte säga att jag är varken kort eller lång, dock kanske lite kortare än andra i min ålder på just min skola då, 1,52 ungefär.

#14 - Jos

Så trist! Förstår inte varför folk ödslar energi på att lägga sådana kommentarer..

#15 - Sofie♥

Det är verkligen så onödigt att kommentera andras kroppar, om alla skulle fokusera mer på sig själv skulle man slippa allt sånt där negativt!

#16 - nicolinda.blogg.se

Du är asball och supersnygg. Jag blir så arg på visst folk! Jag har alltid fått höra saker om min kropp. Blev väldigt mobbad för mitt utseende i barndomen/tonåren. Tyvärr lägger det spår i en som inte verkar försvinna. När folk säger negativa kommentarer vill de bara såra en, varför vill man ens såra någon! Det är ett skamligt beteende. Ingen kan ta ifrån dig ditt oändliga mod eller din ovärderliga styrka. Inte heller din skönhet! :)

Jag är väldigt lång, 180+ cm. Så vet precis hur det är fast tvärtom.

Svar: Tack så jättemycket för dina fina ord!
Evah Åberg

#17 - bexollila

är 1.59 får också höra det ofta...

#18 - Sandra

Man blir så trött på människor som hela tiden måste tracka på andra. Inte friskt beteende alls.

#19 - Thaimorsan - Siranee

Yes man kan blir arg många gånger om. Jag är 150 och många thai är korta. I Thailand är det absurt att folk är superutseendefixerade och där kunde folk som man inte känner kommentera hur tjock man är. Mest hur fet man är eller har blivit. Jag är nu 56 kg med ett 1,5 åring å fyllt 36. När jag vägde 44kg var 18 år, då var jag "sexig" enl. många. Sjukt.

Här i Sverige om någon skulle kommentera något negativt om mig så får de gärna ha belägg varför denne anser vara bättre.

#20 - Thaimorsan - Siranee

Å jo, det är skitsvårt att hitta kläder för de är för långa. Kan aldrig ha maxi-klänningar t ex. Får typ beställa på Ebay från Asien för då blir längden rätt iaf.