Problemen finns inte
"Men du ska inte klaga. Sverige är ju så bra. Kolla på andra länder. Kvinnnor i Sverige mår inte dåligt. Här har vi gratis utbildning och gratis skolmat. Tänk på de som inte får utbildning."

Detta är meningar jag har läst runt om på internet de senaste dagarna och jag kan inte förstå dem faktiskt. Självklart har vi mycket bra i Sverige och vi har kommit långt i vår utveckling. Vi har det bättre än många andra länder. Men oavsett om vi har det bättre än många andra länder så kvarstår faktum att det fortfarande finns mycket att jobba på, att vi är långt ifrån perfekta. 

17 700 sexualbrott polisanmäldes bara år 2013. 98% av de som misstänkts för sexualbrott 2013 är män. (källa). Antalet unga människor med psykiska problem som oro, ångest eller sömnproblem har nästan tredubblats sedan 90-talets början. Ca 1,4 miljoner människor i Sverige lider av psykisk ohälsa. Var femte tjej och var tioende kille på högstadiet har upplevt sexuella trakasserier. 22% har blivit kränkta av en annan elev senaste året. (Här är 12 766 elever tillfrågade.)

Detta tycker jag är ett stort bevis på att Sverige har problem fortfarande som måste jobbas på både när det gäller jämställdhet, brott, respekt, samhällets syn m.m. Detta är bara några få exempel på vad vi måste jobba på i Sverige. Även om vi har det bättre här än många andra länder så ska vi inte nöja oss med att bara vara "okej". Vi ska fortsätta utvecklas, vi ska fortsätta kämpa för att ALLA ska må så bra som möjligt. Varför nöja sig med att vara "okej" när vi kan vara bäst? 

Det är denna synen jag tycker förstör samhället faktiskt, att blunda för vilka problem det finns. Att släta över allt med att problemen inte finns... Problemen existerar och en dag kan det hända dig eller någon av dina nära. Så var med i kampen du också för att göra Sverige mer jämställt och mer respekterat!

#1 - Emelie

Så bra skriver, håller med dig!!

#2 - milina.blogg.se

håller med i vartenda litet ord!

#3 - Danne

Du har helt rätt! Jag skulle vilja påstå att Sverige är kanske världens bästa land på många sätt. Det mest jämställda, ja kanske det allra mest jämställda. Säkerligen ett av de mest miljövänliga, osv. Men det spelar väl ingen roll, man kan inte bara nöja sig! Även om Sverige är "bäst" på jämställdhet skulle jag vilja kalla det "minst dåliga", faktiskt.

Ända fram tills kvinnor och män har EXAKT samma möjligheter, värde, rättigheter och behandlas lika, så måste vi jobba hårt för mer jämställdhet för något är jävligt snett. Då spelar det ingen roll hur det är i något annat land, faktiskt.

Visst, andra länder kanske har det sämre och måste jobba hårdare, men det betyder inte att vi inte måste jobba hårt. Så det så.

Svar: Precis, jag håller verkligen med dig! Kul att du förstod vad jag menade.Sen är det så mycket mer än bara jämställdhet vi måste jobba på också...
Evah Åberg

#4 - Kajsa-Stina

Jag håller verkligen med dig om det här. Många säger att vi har det så bra här i Sverige och att vi inte ska klaga. Att det finns dem som har det värre än oss osv. Ja det må hända att andra länder har det jättejobbigt med fattigdom/svält/krig osv. Det är jättehemskt att det är så på vår jord. Men som du säger så är inte Sverige helt problemfritt det heller. Här i vårat land är det så mycket fokus på yta och att se bra ut/prestera och vara alla andra till lags. Att tycka om sig själv är fel "det ska man ju inte göra" gör man det är man självgod och divig? Jag skulle vara såå nöjd om jag skulle kunna känna mig nöjd och stolt över mig själv. Verkligen något jag måste träna på. Och att det sker så mycket sexuella trakasserier och mobbning gör mig så ledsen. Det är 2014 och det känns som det bara blir värre och värre med åren. Man tycker ju att det borde vara tvärtom. Att man lär sig med tiden hur man ska bete sig mor varandra.

#5 - Henrietta Nylund

Håller med om det du skrev till 100%!

#6 - Anna

Ja, det är verkligen inte perfekt. Det finns alltid saker som kan förbättras!

#7 - ☆Z I N J A☆

Bra inlägg!

#8 - Madeliene

Jag håller med dig. Sverige är långt ifrån Perfekt. Och med tanke på att det är så många som lider av psykisk ohälsa, ( jag själv inräknat.).


SV: du är fin! <3

#9 - Klara Andersson

Skrev en uppsats om sexuella brott och siffrorna man fick fram var helt sjuka, det borde verkligen inte vara så här!

#10 - Emmy

Mycket lättare att problemen förvärras när man blundar för dem... Riktigt bra skrivet, viktigt!

sv;
Jaaa det var trevligt att göra, skönt att få med sig en massa välbehövligt ^^

#11 - Amanda♥

Så fin du är!

#12 - Anonym

fin du är!

#13 - miningalinn

Sverige har det bra och vi har kommit långt i utvecklingen men det är forfarande lite läskigt hur många som mår psykiskt dåligt eller mobbas i skolan osv. Men visst har vi det bra om man jämnför med andra länder.

#14 - Gina

Bra inlägg! Tycker det är så konstigt att vi ska sluta kämpa för det kommer alltid finnas ett land som har det värre en den andre. Dessa problem vi har i samhället nu är liksom inte hållbart. Tror folk som säger så aldrig har fått känna på eller känt någon som har varit igenom något. <3

#15 - Sara

Håller med dig i varje ord som du skriver :)

#16 - ♀ THE REVOLT ♀

Håller med dig! Det är viktigt att inte blunda för problem. Dock är det lika viktigt att man inte blandar ihop problem och fördom. Finns ju partier som är väldigt missnöjda med Sverige, men i deras fall är det mer fördomar än riktiga problem. Exempelvis är homosexualitet inte ett problem, som SD verkar tycka.

Ville bara skriva den vinklingen, även om det inte var just det ditt inlägg handlade om, men som sagt lika viktigt att inte blunda för problem som att kunna skilja på fakta och fördom.

Bra inlägg! som alltid ^^

Svar: Det håller jag verkligen med dig om! Många som tyvärr inte kan skilja på det utan mer skapar problem som inte finns.
Evah Åberg