Vad är en våldtäkt?
Vad är egentligen en våldtäkt? Det är nog många som inte riktigt vet vad det faktiskt innebär. Bilden av en våldtäkt för många är att man blir överfallen av någon gubbe på stan och att det är mycket skrik och våld med i bilden. Det behöver inte alls vara så. En våldtäkt är allt som är emot ens vilja. Att personen tjatar på dig, hotar dig och får dig att göra något du inte vill är också en våldtäkt. En våldtäkt behöver heller inte innebära samlag, utan det kan vara petting, oralsex osv också. Även killar blir våldtagna och även tjejer våldtar. Ofta sker våldtäkt av någon man känner. 

Många tar inte våldtäkter på allvar när den som utsattes inte skrek, men sanningen är faktiskt att i många fall så blir man skräckslagen och till den gräns att man blir paralyserad. Men enligt många är inte detta en "riktig våldtäkt". Varför är det så? Många tar också gärningsmannens parti, istället för den utsattas. De flesta människor är överens om att det är gärningsmannens fel, men när det väl kommer till kritan så är det ofta offret som får skulden. Då får exempelvis hon skylla sig själv för att hon hade en uringad tröja, eller för att hon flörtade. Sen när blev det fel att flörta? Sen när blev att flörta ett tecken på våldtäkt? När en kille blir våldtagen kan han få höra att han ska vara glad för att han fick sex och vissa tror inte alls på att en kille kan bli våldtagen. Hur kan det få vara så? Jag får inte ihop det.

Du som läser det här kanske har varit utsatt. Jag vill att du ber om hjälp, oavsett om det känns jättesvårt. Det är INTE ditt fel. Ingen har rätten till din kropp, förutom du själv. Oavsett vad du har för kläder, om du druckit, flörtat, haft sex med personen tidigare, är i en relation med personen så har personen inte rätten till sex och din kropp, det är DU som bestämmer. Våga berätta om detta och fortsätt vara stark. Ge inte upp! ♥

 

#1 - milina.blogg.se

otroligt bra inlägg! inget man faktiskt tänker på! man tänker mer att det är en tjej som blivit överfallen ute i skogen eller i ett område där det inte är så mycket folk och glömmer bort att man faktiskt kan bli våldtagen av sin man hemma i sitt eget hem..

#2 - LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams

Jättebra inlägg! Det är inte många som vet vad som räknas som en våldtäkt. Riktigt bra att du tar upp det!

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#3 - Amanda♥

Så hemskt att det ens finns något som heter våldtäkt, önskar det skulle försvinna! Att människor ens kan göra sånt!

#4 - Anonym

Fint

#5 - Jessica Högberg

Fint skrivet och viktigt ämne! ♡

#6 - Anna

Så bra och viktigt ämne. Bra att du tar upp det! Kan tänka mig att det måste vara jättesvårt att berätta för någon, så att skriva och upplysa om det är så himla viktigt!

#7 - nicolinda.blogg.se

Du skriver så värdefulla meningar. Du har så bra inlägg här! Tack för det. Väldigt starkt och intressant inlägg som ger alla sorters personer nya perspektiv.

SVAR: Åh, tack så himla mycket! Go du e ♡

Svar: Tack så jättemycket, vad glad jag blir!
Evah Åberg

#8 - Linda Holmgren

Hej!

Jag håller verkligen med om det du skriver och kan inte låta bli att fråga vad du tycker om ordet jag och min eminenta jury lanserade som alternativ till våldtäkt igår = samtyckesbrott. Läs gärna mer här om du vill: http://www.black-light.se/taumlvling.html

Om du vill skickar jag gärna ett ex av min lilla bok "Tillsammans - bara när vi säger ja.". Att vi kämpar tillsammans som du skriver tycker jag är ett briljant motto!

Hälsar Linda som har blivit våldtagen och jobbar för att andra ska slippa bli det + för att skammen ska flyttas från oss utsatta till gärningsmännen

Svar: Jag tycker samtyckesbrott är ett väldigt bra ord faktiskt, för det är ju sant. För en sexuell handling så krävs det samtycke från båda parter, det krävs två personer. Bra att du också kämpar! Tillsammans kan vi övervinna detta. <3
Evah Åberg

#9 - Elin

Superbra inlägg! :)

#10 - Nelly

Vilket bra och viktigt inlägg! :)

#11 - Följ vår resa från tankar till färdigt hus

Du skriver så himla bra Evah!

Svar: Åh tack!
Evah Åberg

#12 - Sara

Riktigt viktigt ämne , otroligt bra att skriva om. Det är som du säger, våldtäkter är lika allvarliga när det händer i det tysta !

#13 - ☆Z I N J A☆

Så bra inlägg!

#14 - Gina

Första gången jag öppnade mig om vad som hade hänt skämdes jag så mycket. Trodde det var mitt fel då jag sa ja till att få veta en hemlighet.... Blev "bara" smekt utanför och lite annat, blev alltså ingen fullbordad våldtäkt så jag sa inget. Jag var verkligen en osäker tjej efter det.. Men lite mer än tio år efter så berättade jag för en kurator och jag måste säga att jag önskar Jah gjorde det tidigare. Jag kämpar varje dag att komma över det. Även om det inte var på "riktigt". Men det var riktigt helvete för mig som var ca 4-5år och inte vågade säga något. Eller förstod varför, hur och om det var normalt på något sätt. Jag fick liksom bara acceptera läget. Sen att bli hotad att inte få berätta för föräldrarna gör ju inte saken lättare. :/ <3

Svar: Jag beklagar verkligen att du har varit med om detta. :/ Och även detta är på riktigt och jag förstår att det var ett helvete för dig att gå igenom, så får det inte gå till! <3
Evah Åberg

#15 - Anonym

Hej. Väldigt bra inlägg tycker jag. Har blivit utsatt för sexuellt utnyttjande när jag var full... Killen jag tyckte om visste sen innan att jag ville vänta med sex tills vi kände varandra bättre. Men det sket han i... Jag kommer inte ihåg någonting alls och har jag inte helt fel så får man inte utnyttja en berusad person. Ingen kondom heller dock så hade jag inte blivit gravid som tur va... Jag vet inte om han drogade mig heller, finns så många frågor men inga svar. Men med tanke på att jag inte drack alls mycket och han har en historia med droger kan jag tippa på att det va så. Han ville ju bara en enda sak och han utnyttjade situationen och tyckte det var helt okej. Jag förnekade allting när jag fick reda på det. Jag tyckte ju om honom så jag tänkte, varför skulle han vilja göra mig illa medvetet när han har sagt att han känner likadant?

Allt känns fel, jag kan inte ha sex med någon annan sen dess för jag känner mig så nedbruten. Känner att jag inte duger till något. Känner mig fortfarande äcklad och det var över ett halvår sen detta hände. Vet inte hur jag ska gå tillväga då jag är väldigt blyg utav mig och jag vågar knappt prata med någon om detta, och de som vet om det verkar inte se hur det har påverkat mig. Tänker på denna händelse varenda dag och jag känner mig bara så värdelös och äcklig. Vill kunna gå vidare och glömma, även om det är lättare sagt än gjort. Har aldrig hatat en människa förut men han är ett självklart undantag. Vet inte vad jag ska göra.

Du får publicera detta ifall det finns någon där ute som kanske varit med om liknande, för jag vet då inte hur jag ska göra för att må bättre över detta...

Du är bäst Evah. ❤️

Svar: Usch jag beklagar verkligen... Ingen har rätt att ge sig på en annan människa, även om det är alkohol med i bilden. Jag förstår hur du känner det då jag själv varit med om en våldtäkt av en kille jag gillade som sa sig gilla mig... Jag tycker du ska prata med någon professionell om detta, det är viktigt att du får den hjälp du behöver för att komma över detta så gott det går. Du är värd att må bra, glöm inte det! Kram <3
Evah Åberg

#16 - Henrietta Nylund

Såna här inlägg väcker så många känslor inom mig. Tycker det är så sjukt orättvist att alla dom som våldtagit någon kan gå fria eftersom att dom inte kan slänga dom i fängelse eftersom att det ''inte var en våldtäkt'' eftersom att det inte var tillräckligt våldsamt.. Precis som du skrev är ju en våldtäkt inte bara våld och skrik och kidnappningar osv!

#17 - Anonym

Usch för våldtäkt! Det är så hemskt och borde inte existera!

Svar: Håller verkligen med dig!
Evah Åberg

#18 - Emmy

Helt otroligt vad som sägs och skrivs om våldtäkter, att de ska skylla sig själva eller att det inte är sant... Fattar inte heller!

sv;
Tack snälla du!!

#19 - Boel

Väldigt bra inlägg!

Sv: Jag med :D

#20 - Emmelie

Väldigt bra skrivet! :)

#21 - Fanny

Bra inlägg! Finns så mycket man blir arg över när det kommer till hur våldtäktsoffer behandlas.

#22 - Emelie

Väldigt bra inlägg! Som alltid! Så tänkt värt inlägg, som man egentligen ska tänka på i vanliga fall. Du tar upp väldigt bra och viktiga saker. Du är så otroligt bra och har sagt de många gånger förut. Men gillar din blogg så otroligt mycket!!

Svar: Åh tack så jättemycket, vad glad jag blir!
Evah Åberg

#23 - Emma

jätte bra skrivet! :)

#24 - sandraemrosen.blogg.se

Jättebra inlägg vännen <3

#25 - Elin Bjurek

Sjukt bra inlägg!!!

#26 - emma

jättebra skrivet

#27 - Anneli

Jätte bra skrivet!

#28 - Bohemica´s Boutique

Vad fint skrivet hörrudu! :D Jag blev rörd först, och sen jätteglad, för att du vågar ta upp detta tabubelagda ämne!

You go! :D

#29 - Mikaela

Så himla viktigt och bra inlägg. Det är alldeles för många som faktiskt har blivit våldtagna som inte ens själva vet om det. Det tog flera år för mig att inse vad det var som faktiskt hade hänt.

Och till anonym ovanför som berättar om vad hon var med, det var nästan exakt samma för mig, du är så himla långt ifrån ensam. Det är mer än sexuellt utnyttjande, det vi varit med om klassas också som våldtäkt.

Jag vet inte vad jag ska säga för att få dig att må bättre, för mig gick det över med tiden. Men det tog mig som sagt flera år att ens förstå att han hade gjort något fel, jag hade ju antagligen (för jag minns ingenting) följt med honom hem frivilligt, det vet jag ju inte, då får jag ju skylla mig själv. Så tänkte jag, och det är helt fel. HELT fel. Även om jag nu hade gått hem med han frivilligt så är det våldtäkt att ha sex med någon som är så berusad och ligger och sover. Så när det väl slog mig, flera år senare, att han våldtog ju faktiskt mig, då hade jag nog redan gått vidare lite, men det var som ett slag i magen. Tänkte på det oavbrutet ett tag, men ja, för mig gick det bara över helt enkelt. Men jag önskar att jag hade haft någon att prata med, så jag tycker verkligen att du ska söka dig till någon kurator eller psykolog eller liknande, jag tror det kan hjälpa mycket. Frivilliga kramar!