Vad kostar din tjocka granne?
Förra veckan såg jag på ett program som heter prisjägarna där de pratade om vad "din tjocka granne kostar".
Jag förstår programidén till en viss del och tycker absolut att det är bra att man pratar om vad sjukvården för olika slags sjukdomar kostar, men jag fick känslan av att de kränkte tjocka människor och ville få dem att få dåligt samvete för att de "kostar pengar". 

Ska man diskutera vad tjocka människor kostar så tycker jag också att man ska diskutera vad alkoholister, rökare som får cancer och kol exempelvis kostar. Även vad anoretiker, ungdomar som dricker för mycket och behöver magpumpas eller vad psykisk sjuka kostar samhället för varför bara peka ut en grupp? Alla kostar vi samhället pengar på olika vis, men vi måste hjälpa de som behöver vår hjälp. Oavsett om de är tjocka, anoretiker, rökare, alkoholister eller deprimerade. 

Jag tycker inte att man ska banta och gå ned i vikt för ekonomins skull, man ska gå ned i vikt och få ett hälsosamt liv för sin egen skull, för att kunna leva och må så bra som möjligt. Samma gäller de andra grupperna. Vi är alla lika mycket värda och förtjänar ett bra och hälsosamt liv, men det ska inte vara för att det kostar samhället pengar, utan just för att vi är värda att må bra!

#1 - ida

Jag håller verkligen med dig!

#2 - MALIN

"Tjocka" människor kostar väl lika mycket som "smala"..... Håller med dig, synd att dom petar ut en folkgrupp och hatar lite på dom!

#3 - natalia

Sjukt bra skrivet :D Håller med!

#4 - purposes.blogg.se

Inte sett det programmet, men tack så mycket för detta inlägg. Jag är själv inte tjock, men jag har stött på denna överviktshets, där de snackar om att tjocka kostar pengar. Man kan inte ta en grupp och säga att den kostar, då alla grupper egentligen kostar.

Alltså väldigt bra inlägg!

#5 - Skogsraah ☾

Men vad fan?! Inte ens hört talats om det programmet. Är det på riktigt? "Din tjocka granne?" Fy vad respektlöst. Kan lova att kriminella, missbrukare etc kostar mycket mer.

Det är mycket som kostar i samhället. Fy vad dåligt namn!

#6 - Bellah

Jag håller med dig så himla mycket!! Jag blir så arg på sådant! Förstår inte varför samhället ens tolkar ordet "tjock" som något negativt. Alla människor är ju olika och kan vi inte få vara det utan att några av oss ska behöva hängas ut.

#7 - VENICE

Så sant! det är så lätt att gnälla på andra grupper i samhället men glömma bort att en själv kostar pengar också fast på ett annat sätt. de flesta har väl en last, problem eller något som kostar samhället lite extra. Tror att alla kan sätta sig i ett fack om man bara tänker efter.
Har inte sett programmet men jaa.... det finns nog både plus och minus som du säger. En bra tanke men det blir ändå fel på nåt sätt. Tänkvärt...

#8 - Anna

Så bra skrivet! Svar: Tackar, jag är sjukt nöjd med den. :)

#9 - Pauline

så är det verkligen, det kostar, men de var ju dumt om de riktade sig mot det...Jag har nu i veckan antecknat material för operationer, en liten rördel kan liksom kosta 5000 och en special grej vi har kostar 80 000 för varje operation alltså.

#10 - Mary

Helt rätt!så bra skrivet. Ofta är det helt ok att driva med överviktiga människor i olika program. T ex "Aina 112" på 6:an, som är den tråkigaste humor - serien jag någonsin har sett, driver väldigt friskt med en karaktär som är tjock, nördig och helt fixerad av att äta hela tiden. Naturligtvis har han ingen flickvän och gillar bara datorspel. Så tröttsamt.

#11 - Ann

Otroligt bra skrivet!

#12 - Andreas

Helt sjukt att inställningen i samhället har gått från att vi hjälps åt så alla kan vara med till att var och en för sig själv. Om man kostar så är man en belastning och inte like mycket värd. Hoppas verkligen att det ändras i framtiden annars blir vi ju ett usa nummer 2

#13 - Hanna.

fast du gör ju samma sak nu när du skriver sådär, om saker som faktist e sjukdomar..

Svar: Vad gör jag samma sak på?
Evah Åberg

#14 - Annika

Skönt att se att det finns normala människor som reagerar på ett onormalt teveprogram. Vad som helt glöms bort för det mesta är att man kan vara frisk och tjock, leva sunt och ändå inte gå ner i vikt. Det handlar ofta om tidigare felaktig bantning när man kanske var smal. Arbetslöshet och att inte ha råd att äta bra t.ex. bacon istället för lax kan ju också påverka. Därtill kan vikt påverkas av gener, vilket arbete man har (svårt kompensera stillasittande jobb trots motion om man har varit fysiskt aktiv även på jobbet innan) och en del sjukdomar och mediciner kan påverka vikten. Miljöförstöring och tillsatser kan vara inblandade. Övervikt är inget bevis för en viss livsstil lika lite som normalvikt eller ens undervikt är det. Något mer som gjordes i programmet om grannen var att peka ut en ort med traditionell brukskultur och arbetskraftsinvandring och hög arbetslöshet. Reportrarna vill nog bara känna sig överlägsna för att de förmodligen saknar det praktiska handlag och den mångkulturalitet som finns på den utpekade orten samt skylla på andra för att de själva åker runt och äter t.ex. paj i Lyxfällan.
Ett annat program som begår hatbrott mot överviktiga är ett på TLC- The Life Channel(för övrigt många bra program) där en tevejournalist säger att hon aldrig skulle anställa någon som är överviktig, tillskriver alla en viss karaktär och viss livsstil och viss hälsostatus som ju inte stämmer på alla oavsett vikt. Hon äter mer än dubbelt så mycket som många överviktiga (som äter samma som när de var smala eller som smala och rör sig men ändå har övervikt) men går ändå inte upp i vikt. Det visar sig att hon är underviktig och har epilepsi och därför inte får teckna livförsäkring. Det måste hon därför projicera på överviktiga - sin egen ångest. Olyckligt att hennes dumhet även kan ge fördomar mot epileptiker. Någon kan tro att alla är som henne bara för de har epilepsi. Jag tror att hon var hungrig och skyllde på överviktiga för att vräka i sig mat. Så oseriöst med folk som slutar motionera och vräker i sig dålig mat för att bevisa att övervikt ger ohälsa när många har övervikt, bra värden och inte har vräkt i sig mat eller struntat i motion. Sedan ska tevejournalisten gå ner i vikt och hatar alla överviktiga som har tvingat henne gå upp i vikt. Rökning är ett beteende som är dåligt för alla och som går att påverka men vi reagerar olika på rök ändå. Vi bör hjälpa rökarna ändå för vi är inte de som ska döma varför någon röker. Övervikt är inte alltid ett beteende så istället bör vi acceptera varandra oavsett vikt. Det är beteenden vi ska prata om och vi ser inte på någons vikt vad den har för vanor. Med en sundare inställning till kroppar- sin egen och andras - får vi även en bättre hälsa för alla, mindre bantning där den är felaktig och därmed mindre framtida övervikt. Det handlar ju ändå bara om att trycka ner andra för att visa sig själva dugliga t.ex. vita västerländska medelklassmän om tjocka brukssamhälle-grannen eller om projiceringar ångestfyllda kvinnan själv förtryckt som inte vet vad hennes sjukdom kan kosta och inte bor i Sverige. Vid epilepsi behövs för vissa dessutom mer fett än för andra.

Svar: Håller med dig! Har inte sett det andra programmet faktiskt. Kanske borde kolla in det.
Evah Åberg