Offret bär aldrig skulden
 

För att förtydliga det som står på bilden;
NEJ, ALLA MÄN ÄR INTE VÅLDTÄKTSMÄN. Jag är mycket väl medveten om att det är långt ifrån alla män som utför en sådan här grej. Poängen med den här bilden är att 98% av de som är misstänkta för sexualbrott 2013 är män enligt Brå. Poängen är att det är ett samhällsproblem att så många flickor och kvinnor utsätts för sexualbrott av just män. Brå visar också att det är betydligt fler kvinnor än män som utsätts för sexualbrott. 

Självklart är övergrepp och sexualbrott lika fel åt andra hållet också, om det vore en kvinna som gjorde det mot en man, men detta är ett stort samhällsproblem. Kvinnor blir ofta ifrågasatta vad de bar för typ av kläder, vad de sände ut för signaler och så vidare. Samhället lär kvinnor att det sexualbrotten beror på hur vi beter oss och klär oss. Samhället försvarar många gånger män som utsätter en kvinna för sexualbrott i stil med: "men hon hade ju kort kjol, vad hade hon förväntat sig?"

Kvinnor kan inte flörta. Kvinnor kan inte dricka alkohol. Kvinnor kan inte gå hem ensamma i mörkret. Kvinnor kan inte klä sig som de vill för då är vi helt plötsligt skyldiga om vi blir utsatta för sexualbrott. Det är ett samhällsproblem att kvinnor än idag får skulden och måste anpassa sig efter de män som utsätter kvinnor för sådana här saker. Det är ett samhällsproblem att kvinnor 2015 inte känner sig trygga nog för att gå utanför sin dörr. 

Långt ifrån alla män är våldtäktsmän och bilden är inte riktat till dig som individ. Bilden är riktat till samhällets normer, syner och till patriarkatet där män är de som i störst utsträckning står för förtryck mot kvinnor. Det är samhällets syner och normer vi måste ändra. Oavsett om vi är kvinna, man eller hen så måste vi kämpa tillsammans och förbättra kvinnors plats i samhället. För inget offer bär någonsin skulden, det är enbart gärningsmannen!
#1 - Erica

Håller med dig till 100 %!

Svar: :)
Evah Åberg