Jag blev den kreativa

 
Gjorde nyss ett test om vilken personlighetstyp jag är och jag tror att detta stämmer rätt bra faktiskt. :) Kul att det kan märkas så tydligt. Direktlänk till testet. Berätta gärna vad du blev i kommentarsfältet! :D

Om män blev förolämpade som kvinnor
Denna videon tycker jag var jättebra och gav ett bra budskap! 
Videon syftar givetvis inte på att alla killar gör så här eller att killar inte kan bli kränkta och förolämpade av tjejer. Självklart är inte alla killar så här. Självklart kan tjejer förolämpa både andra tjejer och killar, men detta är något som de flesta tjejer någon gång får höra i sitt liv av sin omgivning vilket är helt sjukt. 

Alla människor är bra på olika saker. Olle kanske är jättebra på att meka med bilar och Greta kanske är jättebra på att virka dukar. Men det kan också vara så att Greta är jättebra på att meka med bilar och Olle är jättebra på att virka dukar och vi ska inte bli förolämpade för att vi gillar olika saker. Tjejer kan greja med bilar. Killar kan laga mat. Tjejer kan göra det där "mansjobbet" och killar kan göra det där "kvinnojobbet" om det bara är rätt person för uppgiften.

Videon är i alla fall väldigt viktig och bra tycker jag, så ta er en titt och tänk efter vad mycket konstiga och kränkande kommentarer vi tjejer faktiskt får.

Kvinnor ska hålla sig inomhus

Jag läste kommentarer på en artikel om våldtäkt och kommentarerna var bland det mest skrämmande jag har läst. Det var en man som skrev att om kvinnor inte vill bli våldtagna eller tafsade på så ska de inte gå till platser där de vet att det kan hända, får då får hon skylla sig själv eftersom hon gör det så lätt för våldtäktsmannen. Han jämförde det även med att han inte lämnar dörren olåst när han går hemifrån eftersom han vet att det finns risk för att bli rånad. Och ärligt talat, att jämföra kvinnor med hus, vart gick det så fel?

Kvinnor ska alltså stänga in sig helt och hållet och aldrig lämna sitt hem och förresten eftersom många sexuella övergrepp sker i hemmet så ska de nog säga upp kontakten med sina bröder, vänner, fäder, släkt, pojkvänner också då för varför ta risken liksom?

Jag har blivit tafsad på när jag var på Ica och handlade mat. Då kom det fram en främmande man till mig och började känna på mina halsband och var på väg längre ned. Men jag kanske borde sluta handla mat också och hålla mig inomhus för risken finns ju att det finns fler män som tafsar på Ica eller Coop?

 

Om han själv skulle gå på stan och det kommer en person och slår ned honom så borde han väl skylla sig
själv för han vet ju att det finns folk som slåss på stan så varför stannade han inte hemma? Han underlättade ju för den personen som gillar att slåss för att han visade sig ute på stan enligt hans teori om kvinnor.
 
Att lägga över skulden på offret är bland det sjukaste man kan göra för ett offer bär aldrig skulden för ett övergrepp. Det kvittar om offret är man, kvinna, hen, barn eller vuxen. Det kvittar vad offret hade på sig, om offret var berusat, om det var dag eller natt. Det kvittar om det var hemma eller på offentlig plats, det är ALDRIG offrets fel. Det är enbart gärningsmannens fel och även de som försvarar sådant här beteende, för de uppmuntrar människor till att behandla andra människor illa.

Det går inte att försvara sexuella övergrepp på något sätt. Vi måste lära våra barn och unga att man inte beter sig så här, inte lära dem att man får skylla sig själv om man går utanför dörren eller har en viss typ av klädsel på sig.
 
UMO

Det är som ett sår jag inte når att klia

Har du någon gång haft ett sår som kliat, men du når inte för att klia det? Ungefär så känns min ångest och psykiska ohälsa för mig. Det är som ett sår, som kliar och som jag inte når och fast att jag försöker sträcka mig så når jag inte för att klia för att det sitter på insidan, i själen och i hjärnan... Och ju mer man tänker på att det där såret kliar desto mer kliar det och till slut blir man galen på det.

Jag har svårt att tillåta mig själv att vara glad och lycklig för tankarna: "tänk om" finns alltid där. Eftersom jag lider av generell ångest så har jag katastroftankar och inbillar mig många gånger de värsta tänkbara sakerna i mitt huvud. Många gånger när jag känner lycka och glädje så avbryter jag mig själv för att jag inte vågar vara lycklig, det går bara till en viss del och sen sätter min hjärna stopp för det.

Många gånger är jag min egen värsta fiende och jag stoppar mig själv många gånger från olika saker, men jag är så van att oroa mig och vara nedstämd att känslan av att vara utan oron och bara vara lycklig skrämmer mig lite. Det är en av mina största önskningar att få bli fri från detta, men jag får ta det med små steg så att både kropp och själ hinner med och jag är på väg dit jag vill, sakta men säkert. 


Likes är inte allt

Samhället har blivit besatt av sociala medier och självklart är det både bra och roligt att de finns, men det måste också finnas en viss gräns. Många människor strävar efter att få många likes på instagram för att få bekräftelse och känna att de räcker till. Hur sjukt är det inte att man tror att några likes på sociala medier ska få en att må bättre? Du kommer inte få bättre självkänsla eller bli lyckligare på grund av några likes. Lycka och självkänsla kommer inifrån.

Självklart är likes och kommentarer jättekul och det är viktigt till en viss del, även för mig, men det är inte allt. Jag är en bloggerska och ni läsare motiverar självklart mig till att fortsätta och jag älskar när ni skriver och gillar, men jag bloggar för att jag älskar att skriva och hjälpa människor. Jag älskar att ta reda på fakta om saker och ting och lära mig nya saker. Ni läsare och era kommentarer är givetvis viktiga och ni betyder jättemycket för mig, men det viktigaste är att jag själv gillar det jag gör och inte skriver enbart för bekräftelsens skull, förstår ni skillnaden?

Likes är inte allt, även om det kan motivera en och göra en väldigt glad. Du är inte mindre värd för att du "bara" får 5 likes på en bild på instagram. Du är fortfarande en otroligt fin, bra, värdefull och snäll person som förtjänar kärlek och lycka. Lyckan sitter i dig, inte i dina likes.


Julbilder del 1
Hoppas att er jul har varit bra hittills! :) Min julafton och juldagen har varit jättebra. Har firat med nära och kära och haft en riktigt fin jul. Här är några bilder från julafton, dock kommer det komma fler framöver då jag även kommer visa lite julklappar och så vidare. 

God julJag hoppas verkligen att ni får en fantastisk jul med nära och kära och att ni kommer att må bra. :) Glöm inte att ni är fantastiska och värdefulla exakt som ni är. Låt ingen någonsin trycka ned er och allra minst ni själva. Ta hand om er och varandra nu, ta vara på tiden som ni har med varandra och se till att göra det till en bra tid. Ni är värda att må bra. Kram kram. ♥

Tankefällor del 1 (repost)

Ni kanske kommer ihåg att jag skrev om tankefällor i ett tidigare inlägg som min kurator pratade om? Tänkte faktiskt skriva några av dem här, då hon sa att alla människor fastnar i dessa fällor ibland, så alla behöver läsa dem och faktiskt veta om dem så här kommer några av dem

♦ Svart-vitt tänkande. - Händelser eller personer delas in i svart eller vitt, det finns inga mellanting eller nyanser. Endera kommer man att lyckas eller misslyckas och ofta dominerar de negativa tankarna. Man är övertygad om att det inte kommer att fungera eftersom man inte har lycktas förut. För att bryta tankemönstret kan man byta ut: "jag klarar det inte." mot "jag kanske klarar det.". I verkligheten är sällan allt helt underbart eller totalt misslyckat.

♦ Personalisering. - Man klandrar sig själv för de obehagliga saker som sker. Du tror att du är orsaken till att andra beter sig konstigt eller behandlar dig illa. Du har svårt att minska ned din egen betydelse när någon är sur eller verkar trött, när det faktiskt kan bero på bråk med partnern, mensvärk eller huvudvärk.

♦ Orealistiska mål. - Personer med dåligt självförtroende ställer ofta höga krav på sig själva. Eftersom man sen inte kan nå dessa mål så känner man sig misslyckad vilket bekräftar den dåliga självbilden. "Jag får aldrig visa att jag är rädd." "Jag måste prata på ett visst sätt." Här kan man istället byta ut "måste" och "nödvändigt" mot "skulle vilja" och "vore bra.".

♦ Etikettering. - Man dömer sig själv och det man gör och sätter alltid etiketter på sig själv och andra. "Jag är så dålig och löjlig." "Andra är så smarta och coola."

♦ Sammanblanding av känslor och fakta. - Du tror något är sant bara för att det känns så. Om man känner sig misslyckad så är man misslyckad. Detta är dock inte sant. Objektiv fakta och känslor är (ofta) inte på långa vägar samma sak.

♦ Siarens misstag. - Du siar om att något kommer att gå dåligt. "Jag kommer aldrig hitta någon att leva med." eller "Jag kommer misslyckas på provet."

Att fundera över:
* Vilka av dessa tankefällor brukar du använda dig av?
* Vilka reaktioner brukar dessa tankefällor ge?
* Vad kan du göra för att bryta dem?


Dagens smarta ord #17


Hittade denna bild hos Skogsraah och tycker att den är så himla bra! De flesta människor har så pass mycket sunt förnuft att de förstår att alla män inte beter sig så här, för då skulle de ju inte våga umgås med varken sin pappa, bror, kusin, kompisar eller skaffa en pojkvän. Bilden talar för sig själv och jag tycker inte att så mycket mer än så behövs!

Läsartips #5


Idag är det Nina som ger sina tre bästa tips för att må bra. Tre väldigt bra tips tycker jag som fler borde ta till sig! Ni hittar hennes blogg här. :)

1 Se dig själv i spegeln o säg snälla saker om dig själv ❤️ 
2 Meditera 
3 Ät näringstät mat! Bra mat är energi och en väl fungerande hjärna o kropp ❤️


Vill du också skriva dina bästa må bra tips och få en länk? Kommentera då inlägget jag länkar här nedanför så får du också synas med dina tips. :) Direktlänk till inlägget.

Recept: Smörgåstårta

 

Fyllning 1 (understa lagret):
Rökt skinka
1 purjolök
2 dl creme fraich (prova dig fram, kan funka med mindre)
Salt och peppar
Rör ihop detta

Fyllning 2 (mittenlagret):
200 g bredbar leverpastej valfri smak
1-2 msk vispgrädde
Vispa ihop med elvisp

Fyllning 3 (översta lagret):
Ägg
Kaviar (efter smak)
1/2 dl gräddfil (prova dig fram, kan funka med mindre)
Rör ihop.

Toppen:
4-6 dl creme fraiche
Garnering

Gör så här:
1. Lägg ut brödet du har valt (jag har landgångsbröd)
2. Bred smör på brödet om du vill, det gör jag.
3. Börja med att lägga på första fyllningen och på med lite mer bröd och fortsätt så.
4. När du är klar med alla fyllningar + toppen kommer vi till garneringen som du får välja fritt. Jag har köttbullar, tomater, ägg, paprika, skinka, ost och persilja.

Detta är min andra smörgåstårta jag har gjort och jag ber om ursäkt för att jag inte har mått på exakt allt, men när det kommer till sådana här recept så går det att prova sig fram och se vad man tycker smakar och ser bäst ut. 

4 tips - så underlättar du julen

I övermorgon är det julafton och detta är en tid som innebär stress för många människor. Jag tänkte därför ge er lite tips som jag hoppas att ni kan ta till er och göra inför nästa jul.

Börja göra saker i tid. - Vill du exempelvis baka eller göra köttbullar till julen? Börja göra detta i tid och frys in det. Jag börjar alltid att baka i oktober eller november och så fryser jag in det för att slippa stressen. Jag bakar både matbröd, bullar och kakor så det är en hel del och därför börjar jag i tid.

Städa i tid. - Är du som jag och vill ha det storstädat under julen? Börja med även det i tid. Jag börjar alltid att städa ett bra tag innan för då har jag grovjobbet färdigt. Sen när det är gjort går jag runt regelbundet och torkar av lite överallt och även dammsuger för att det inte ska "gro igen" och bli smutsigt igen. Då kan man bara småstäda lite dagarna innan.

Handla julklappar tidigt. - Jag börjar alltid tidigt med alla julklappar. Dock finns det ju vissa som inte har möjlighet att köpa dem tidigt utan får handla dagarna innan jul pga dålig ekonomi, men förbered så mycket du kan då i alla fall. Planera exakt vad du ska köpa och vad du behöver ha hem för att packa in osv så slipper du paniken dagen innan julafton. Skriv listor på butiker du ska handla i och skriv upp varje grej under rätt butik. 

Handla på internet. - Idag är det ju så smidigt att man kan handla mycket på internet så om man har svårt att komma ut i butik så kan det underlätta väldigt mycket att handla på internet.

 
Lite av det jag har bakat inför jul :)

Ny debattartikel om feminism


I fredags valde blogg.se att publicera mitt inlägg på framsidan och idag ville nyheter 24 återpublicera det inlägget och såklart fick de göra det. :) Jag älskar att skriva och det är så kul att jag börjar komma någonstans och bli mer och mer upptäckt inom mitt skrivande. Detta är något jag verkligen vill göra och jag märker att jag gör skillnad, jag märker att många inspireras och vågar själva diskutera, stå upp för sina åsikter och berätta sina erfarenheter. Vi kämpar tillsammans!

Direktlänk till artikeln.

Måndagstipset #14


 
Jag rekommenderar er verkligen att köpa detta te från lagerhaus som smakar pepparkaka!
Jag tycker att detta är så fint och luktar så gott så jag till och med har det som julprydnad haha. Det passar perfekt i hyllan och sprider härlig, julig doft så jag rekommenderar er verkligen att prova detta! :)

Att hela tiden bli jämförd

Många undrar varför vi människor ofta jämför oss med andra människor, men är det så konstigt egentligen när vi hela tiden blir jämförda med varandra av andra människor?

Man kan ofta läsa i media: "Hon är den nya Adele!" eller "Han är den nya Zlatan!". Varför måste vi alltid bli jämförda med varandra? Varför går det inte bara att skriva: "En ny stjärna har fötts!"? Vi blir hela tiden jämförda med varandra och tror att det är så det ska vara. Vi får höra från barnsben att särskilt tjejer alltid pratar skit om varandra och jämför sig med varandra och är det då så konstigt att vi faktiskt gör det, när vi blir uppfödda till att göra det? 

Jag tycker att vi ska fokusera på att höja människor, inte hela tiden jämföra dem för vad händer med vår självkänsla om vi hela tiden måste jämföras och tävla med andra? Adele är jättebra på att sjunga och det kanske du också är och du behöver inte bli den nya Adele, det räcker med att du är dig själv! Ni har båda talanger och ni är bra exakt som ni är. Jag tror inte att någon behöver bli jämförd med någon annan. Nya stjärnor föds hela tiden och den ena behöver inte slå ut den andra.


Bli av med dina komplex

 
♦ "Jag har så mycket finnar och prickar."
- De flesta människor har finnar och prickar och vad gör egentligen det? Du är inte mindre snygg eller mindre bra för att du har några röda prickar i ansiktet. Du är inte mindre värdefull. Om du bara tittar under allt det där sminket många tjejer har så ska du se att även de har finnar och prickar.

♦ "Min mage är så tjock!"
- Vilken mage är egentligen perfekt? Vi har alla olika "skavanker" som vi inte är nöjda med, men det innebär inte att det är fel på dem. Alla magar ser olika ut. Vissa är fluffiga, andra är platta. Vissa har synliga magrutor, andra har en utstående navel. Ingen är perfekt, men din mage är fin exakt som den är!

♦ "Jag har så små bröst!"
- Bröst förekommer i alla storlekar och former. Små, stora, mellan. Hängiga, fasta, strutiga. Bröst är bara bröst och de är bra exakt som de är! Det finns inga rätt eller fel för dina bröst är exakt lika fina som alla andras!

♦ "Alla andra är snyggare och kan så mycket mer!"
- Hur vet du att alla andra människor är snyggare och kan mer än dig? Vem har bestämt detta? Du är exakt lika fin som de är och du kan lika mycket som dem. Alla människor är bra på olika saker så ta fram vad som är bra med just dig! Kanske är det att du är bra på matte. Bara för att någon är bättre på att rita så innebär det inte att du är dålig som människa och inte kan något!


Läsarintervju #26 - Sara


 
Hej Sara! Berätta lite om dig själv.
Jag heter Sara och är 27 år. Bor i Halmstad med min man och dotter på snart 1,5 år. Just nu studerar jag på Halmstad Högskola till sociolog och jobbar som danslärare. När jag är helt ledig är det mat,bak eller dans jag sysslar med. Även att hänga med min underbara familj står högt upp på listan.

Hur länge har du bloggat?
Jag har bloggat sedan 2007 men med min bak och matblogg som jag driver nu har jag haft i  lite mer än 1,5 år.

Vad är din absoluta favoriträtt att laga?
Oj, har så många favoriträtter. Men för mig är det underbart när man får stå i köket och hacka massor och bara slänga ner på känsla. Så någon gryta av ett slag är definitivt det jag uppskattar att laga mest och äta , i alla fall just nu.

Hur har livet förändrats sen du fick barn?
Det har förändrats på många sätt. Hon gör att jag varje dag är glad att jag får leva och se henne växa och göra framsteg. Givetvis är det mer stressigt och man måste hålla sig till rutiner, kan inte vara så spontan som tidigare. Men det är inget som jag tänker på då jag är en väldigt strukturerad person. :) Även lite mindre sömn, men så kul att gå upp och leka med Nova så det är mer än gärna något jag gör. :) Man växer även som person efter man fått barn, lär sig vad som är viktigt här i livet.

Hur får du vardagen att gå ihop då du verkar vara ganska upptagen?
Som jag nämnde i fråga 4 struktur är a och o annars hade inte min vardag fungerat.

Hur fick du ditt intresse för mat och bakning?
Det har alltid funnits där då min mormor bakade väldigt mycket och man var alltid med. Men sedan när jag blev mammaledig kände jag att jag inte bara kunde gå hemma, då hade jag blivit väldigt rastlös. Började testa fram bak och maträtter och jag var fast direkt. Skapandet är något jag alltid har gillar, kommer nog mycket från mitt dansliv.

Vad är ditt bästa tips för att bli säker i sig själv?
Mitt bästa tips är att tro på dig själv och skit verkligen i vad andra tycker. Kan vara lättare sagt än gjort, men jag har alltid tänkt så och det har faktiskt funkat. Alla är vi unika och vi är bra på våra sätt, så låt ingen trycka ner dig.

Känner du dig säker i dig själv?
Jag känner mig väldigt säker i mig själv. Dock kan jag få prestationsångest då det gäller dansen och bak/ matlagningen. Jag vill att allt ska vara perfekt hela tiden när jag presterar och det är bara att inse att det är det inte, så då blir jag lite osäker. Men överlag är jag väldigt säker.

Kul att du ville vara med, så tack för alla svar! :) Ni hittar hennes blogg här.Saker du kan göra på jullovet

Nu har många fått jullov eller snart kommer att få och jag tycker att ni verkligen ska försöka ta vara på denna ledigheten och njuta ordentligt under tiden! Man behöver ibland få vila upp sig och bara ta det lugnt, varva ned och släppa alla måsten. Skolan kan vara väldigt jobbig ibland och du behöver få andas ut ett tag!

Tips på vad du kan göra under ledigheten:

Tappa upp ett skönt bad. - Lyssna på härlig musik, slappna av och ät lite choklad i badet så ska du se att du får lite energi igen.

Sov och slappa! - Att sova ut och så sova länge är väl helt underbart! Passa på att unna dig någon dag där du bara sover ut och slappar i sängen, för vem har sagt att man måste gå upp ur sängen alla dagar? Ibland kan det vara skönt att bara slappa och se serier i sängen.

Planera lite nya mål. - Det kan vara bra att ha något att se fram emot så varför inte planera lite nya roliga saker som händer nästa år? Vilka mål och delmål ska du försöka satsa på? Har du något speciellt du ska göra? Tänk på detta och bli lite pepp på ett nytt år.

Samla lite vänner eller familjen och ha en filmkväll. - Under sin ledighet tycker jag att det är viktigt att umgås med nära och kära så varför inte ha lite gott och äta och se lite film eller spela spel? Under julen brukar min familj alltid spela spel tillsammans och ta vara på tiden.


Veckans kroppsinspiration #15


 

Ett positivt tänkande

Man har all rätt att må dåligt ibland och vissa dagar är verkligen riktigt dåliga. Man har rätt att vara trött och ibland behöva andas ut och bara strunta i allting ett tag. Ingen människa är en robot som klarar hur mycket som helst. Men man måste försöka att inte göra alla dagar till dåliga dagar för mycket kan man styra över själv. 

Självklart är det svårt när man lider av psykisk ohälsa, jag vet för jag lider själv av det. Men om man inte försöker så kommer inget heller att bli bättre. Ibland måste man bara göra det där som känns lite tungt att göra. Ibland måste man bara säga till sig själv: "Nej, nu räcker det med att må dåligt. Jag ska ta vara på denna dagen och göra den till något bra!" 

Man tjänar inget på att bara sitta och tycka synd om sig själv och inte göra något åt saken. Man tjänar inget på att aldrig få något gjort hemma eller aldrig komma ut på stan en sväng för vi mår faktiskt bättre av att försöka. Ett positivt tänkande löser inte alla problem, men det kan göra problemen lite lättare att hantera.

Många frågar mig hur jag orkar fortsätta kämpa och jag brukar alltid svara:
Jag har två val. Ge upp eller fortsätta kämpa. Jag är ingen människa som ger upp för jag har för mycket att förlora om jag ger upp. Jag kämpar för att jag måste, det är inte värt att förlora allt jag har kämpat för och lyckats med för att orken tar slut. Även om jag ibland vill ge upp så är mitt liv för mycket värt för att kasta bort och det är ditt med!


Recept: Tacogratäng
Du behöver: 
500 g köttfärs
1 paket tacokrydda
1 förpackning krossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1 burk majs
3 st paket philadelphiaost
1 paket riven ost

Gör så här:
1. Stek köttfärsen.
2. Häll i tacokryddan.
3. Häll i krossade tomater och låt det stå och puttra ett tag.
4. Häll lite av köttfärsen i en ugnssäker form.
5. Lägg sedan ett lager med grönsaker och klicka ut lite philadelphiaost och varva lager med köttfärs osv.
6. Avsluta med att klicka ut ytterligare lite philadelphiaost och ha sedan på riven ost.
7. Låt den stå i ugnen på ca 200 grader i 10-15 minuter

Läsarintervju #25 - Sandra


 
Hej Sandra! Vem är du och vad har du för intressen?
Jag är en glad och super trevlig tjej. Jag håller just nu på att jobba med min vikt för att nå min drömkropp inom sin tid. Därför är mitt liv just nu arbete och träning. Bloggen är nog det jag kan räka som mitt intresse just nu. Jag har inte tillräckligt många timmar på dygnet för att hinna med så mycket mer. Jag är även sambo med min underbara pojkvän. Vi har en liten familj tillsammans som inkluderar en kanin och två katter.

Hur länge har du bloggat och varför började du att blogga?
Jag har bloggat i flera år. Som yngre hoppade jag mellan olika bloggportaler ett flertal gånger. Bloggen jag driver nu, som är den blogg jag ska stanna på, har jag drivit i cirka två år. Anledningen till att jag börja blogga var för att jag ville ha den som en dagbok. Jag höll på med hästar fram till 2-3 år sedan och då gillade jag verkligen att dela med mig av just min framgång och träning. Det var där bloggandet började men idag driver jag bloggen för att jag tycker det är otroligt kul. Responsen och glädjen ens läsare ger är otroligt rolig!

Vad har du för drömmar när det gäller bloggen?
Min störa dröm med bloggen är att kunna nå ut med mer kärlek till människor. Jag har själv haft det svårt med mobbning under hela tiden i mitt liv. Både från barn och från vuxna. Jag har precis skrivit ett väldigt personligt inlägg som är så viktigt att förmedla. Jag gillar inte hur världen hetsar mot ideal som påverkar oss negativt och får oss att må riktigt dåligt. Jag berättar HÄR hur jag mår idag efter all denna hets som inte ens varit sanning... 
 
Så mitt mål/min dröm med bloggen är att stötta och finnas där. Jag tycker absolut ingen är värd något sorts hat eller mobbning. Tycker verkligen det är så himla viktigt att vi aldrig slutar jobba för att vi ska bli bättre mot varandra. Bättre att stötta varandra än att fälla varandra!
 
Sen har jag en hel del framtidsplaner om att jag vill se bloggen växa och få fler läsare att nå ut till. 

Vad är ditt bästa tips för att bli säker i sig själv?
Just i dagsläget är jag inte den person man ska fråga om tips för att bli självsäker. Min självkänsla ligger längst ner i botten och jag har en extrem ångest över mig själv och trivs inte med min kropp. Jag har under hela min barntid blivit pressad för dessa hemska ideal vilket har gjort att jag idag nått botten. Att bli pressad för att nå dessa ideal fick mig att skita i det. Jag har istället gått upp en himla massa kilon och mår idag väldigt dåligt över min kropp. Jag var en gång nöjd men fick alldeles för mycket press så jag struntade i allt. Nu försöker jag nå tillbaka dit där jag en gång var och nå min drömkropp! 

Vad fastnar du för i en blogg?
När jag läser en blogg vill jag att den ska vara personlig. Ytliga bloggar är inte roligt. Är det en personlig blogg kan man mer själv sätta sig in i bloggarens inlägg.

När skrattade du senast och åt vad?
Vi har väldigt roligt på jobb och skrattar flera gånger om dagen. För nuläget kommer jag inte på något att dela med mig av då det är väldigt mycket interna skämt mellan oss som jobbar. 
 
Har du någon favoritfilm?
Den film jag kan se om och om och om igen är den Disney film och heter Lilla Sjöjungfrun. Men jag är en person som är extremt glad för de gamla goda Disney filmerna man såg när man var liten. De är ju absolut bäst!

Tack och bock för alla svar. :) Ni hittar hennes blogg här.


Kvinnor har valt detta själva


Detta är en del av en kommentar jag fick på min debattartikel om kvinnohat och patriarkat och ärligt talat så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta... Hur kan man vara så trångsynt att man tror att kvinnor själva väljer att isoleras från sina familjer, att inte få mat, att inte få gå i skolan på grund av att de har mens? I Indien beräknas 66% av landets flickskolor sakna fungerande toaletter. Detta leder då till att flickorna missar dagar eller veckor av skolan och i värsta fall slutar flickorna skolan helt. Kvinnor och flickor i många delar av världen har inte mensskydd utan får använda torkad lera, djuravföring och smutsiga trasor som mensskydd men detta har de alltså valt själva? Källa på detta.

Kvinnor utesluts i samhället för att mens anses vara något äckligt och orent, men detta är något kvinnorna själva har valt? För ingen kvinna med mens vill ju äta? Det är så sjukt att folk fortfarande blundar för hur det ser ut för många kvinnor runt om i världen och jag blir ärligt talat riktigt upprörd över hur folk kan vara så trångsynta. Det är skrämmande att någon (och särskilt en man) kan sitta och skriva att kvinnor ofta väljer detta själva. Kvinnan har fortfarande inte samma rättigheter i många delar av världen och det är just därför jag fortsätter att försöka sprida detta budskap. Det finns otroligt många trångsynta människor där ute, men jag tänker inte ge upp min kamp för att dessa människor saknar sunt förnuft.

It's christmastime

 
Igår tränade jag i ca 1,5 timme och försökte få till en superman som jag egentligen kan. Dock fick jag inte alls till den igår, men det blev några andra trick i alla fall. :) Jag var helt slut efter detta passet och skakade i både armar och ben och tricken blev inte perfekta, men det duger i alla fall. :)

Jag älskar män

Många tror att jag hatar män för att jag är feminst. Många tror att jag dömer alla män som sluga, elaka och okontrollerande odjur, men sanningen är att jag älskar män. 

♥ Jag älskar män som tar sitt ansvar och står upp för andra människors rättigheter, oavsett om det handlar om män, kvinnor, hen, barn eller vuxna.

♥ Jag älskar män som behandlar sin partner på ett bra sätt och ser till att personen känner sig älskad och värdefull.

♥ Jag älskar män som kan be om ursäkt när de har gjort fel och kan ta till sig konstruktiv kritik.

♥ Jag älskar män som lyssnar på andra människor och förstår att ett nej är ett nej.

♥ Jag älskar män som vågar kalla sig för feminister och som vågar stå upp för kvinnans rättigheter.

♥ Jag älskar män som inte utnyttjar sin makt som eventuellt större och starkare.

♥ Jag älskar män som tar sitt ansvar som pappa och som make.

♥ Jag älskar män som vågar gå sin egen väg och vägrar att falla in i machokulturen.

♥ Jag älskar män som har respekt.

♥ Jag älskar män som vågar gråta, som vågar vara sig själva fast de blir kallade toffel, gay osv.

Jag älskar män som är bra människor helt enkelt, för män är fantastiska och utan männen överlever vi inte. Vi behöver männen i våra liv, men vi behöver inte machokultur, vi behöver inte patriarkat, vi behöver inte våld. Vi behöver helt enkelt bara våra fina, underbara och kärleksfulla män med respekt för andra människor och till er män där ute som faktiskt uppfyller dessa punkter, ni är fantastiska och det är er vi behöver!

 

Bildkälla

Facebook tar över våra liv

Samhället idag har blivit väldigt mobilberoende.
Vart man än är så ser man människor hålla på med sin mobiltelefon och jag tycker att det har gått till överdrift. Idag kan man inte se på en film tillsammans med någon utan att personen håller på med sin telefon och till och med på middagar, kalas och liknande så håller folk på med sin telefon...

Jag blir verkligen så trött på att det är så här, för man får ingen tid att umgås med sina nära och kära. Träffar jag någon så vill jag umgås med den personen, inte hela tiden sitta och kolla facebook eller instagram. Jag tycker det är skillnad om man ibland svarar på ett sms, men att vara så himla besatt av exempelvis facebook skrämmer mig otroligt mycket. Varför måste de sitta och kolla facebook och vad alla andra gör under tiden de träffar sina nära och kära? 

Det kommer sluta med att ingen vill umgås med varandra för folk bara vill kolla facebook hela tiden och detta får mig att spy... Mobilen håller på att ta över folks liv och det är inte okej att sitta med sin partner eller sitta på en middag och hela tiden kolla facebook eller instagram. Respektera dina nära och kära istället och umgås med dem när du väl träffar dem!


Ny debattartikel


I söndags valde nyheter 24 att återpublicera mitt blogginlägg om kvinnohat, vilket jag tycker var väldigt roligt. :) Känns väldigt bra att mina texter blir så pass uppskattade och att jag får möjlighet att synas och att de kontaktar mig så pass ofta har verkligen byggt upp mitt självförtroende.

Direktlänk till artikeln.

Du som kränker är osäker

Att säga elaka, kränkande och förolämpande saker till en annan människa är inte okej. De som gör det är oftast väldigt osäkra i sig själva och har tanken: "Sätt dit dem innan de sätter dit mig. Driv med dem innan de driver med mig." och på så vis får de en känsla av övertag, eftersom de inte hinner bli nedtryckta först.

Det finns dock några frågor som är viktiga att fråga sig själv innan man yttrar sig om olika saker och dessa frågor kan man ställa sig själv i de flesta sammanhang.

1. Vad tjänar jag på att säga detta? - Om du exempelvis säger att någon är ful, vad får du ut av att det? Blir personen snyggare? Slipper du se personen om du säger det? Får du övertaget över en person? Blir du lyckligare? Om du inte kommer fram till något svar, varför då säga det?

2. Vad tjänar personen på att jag säger detta? - Om du säger att någon är ful, vad får personen ut av det? Blir den snyggare? Blir personen lyckligare? Får den ett bättre liv? Blir personen säkrare i sig själv? Om du inte kommer fram till något svar, varför då säga det?

3. Vad ska personen göra med informationen? - Om du säger att någon är ful, vad ska den göra åt det? Bara finna sig i det? Plastikoperera sig för din skull och betalar du det i så fall? Sätta sig och gråta?

4. Måste jag verkligen säga detta? - Du har all rätt till din åsikt, men måste den verkligen sägas av dig? Du tycker att personen är ful, men det är ju bara din åsikt och det innebär inte att det är sanningen, för din åsikt innebär ju inte att det är fakta. 

Jag är säker på att du är en smart och fin person så du vet bättre än att behandla människor illa. Att kränka andra människor är ditt självförsvar för att dölja din egen osäkerhet för att du inte vet hur du ska hantera den. Men det finns hjälp att få och du kan bli av med den där osäkerheten, för det gynnar ingen att du är elak mot någon. Du är ju smart och bra så ta vara på det istället för att kasta bort det på massa strunt.


Läsarintervju #24 - Josefin


 
Hej Josefin! Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag är en underlig figur som är väldigt social, spontan och totalt galen. Jag hatar ost, älskar att titta på folk och önskar att man kunde bo i låt-texter.

Vad får man se i din blogg?
Det är väldigt blandat. Ibland tips om en bra film/låt eller att det är slöseri med Nutella av att testa blanda det med yoggi och ibland mer seriösa saker. Mitt senaste inlägg skrev jag om min ätstörning till exempel. (
http://underligaste.se/2015/october/da-nu.html)

Hur länge har du bloggat?
Jag startade min blogg i Mars 2006 men gjorde inga inlägg förrän året efter och de var bara några få, så man kan säga att jag gjort de sen 2008.

Har du några favoritbloggar?
Jag tror faktiskt inte det. Eller kanske, jag tycker om Ebba Lillieström (
http://ebbalilliestrom.se/) för hon har så fina bilder och redigeringstips. Jag älskar också att fota nämligen.

Tror du på Gud?
Jag vet faktiskt inte vad jag tror på.

Vad gör du för att bli på bättre humör en dålig dag?
Då lyssnar jag på min favorit Lasse, världens bästa, Lindh och försöker träffa kompisar.

Godis eller snacks? 
Inget av det, jag föredrar mat. Men om jag måste välja blir de godis.

Favoritfilm?
Den var svår. Jag tror inte jag kan välja en så jag säger verklighetsbaserat och drama.

Tack för att du ville ställa upp på en intervju. :) Ni hittar hennes blogg här.


Recept: Kladdkaka med after eight

 

Du behöver:
1 långpanna
5 msk kakao
250 gram smör
5 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 paket After Eight

Gör så här:
1. Smält smöret och vispa ner kakon så den löser sig.
2. Vispa samman ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda i resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.
4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
5. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.
6. Låt kakan svalna och placera sedan ut after eight så den smälter lätt.

Shoppat med Anna

I torsdags var Anna och jag i väg till Charlottenberg och shoppade lite. Jag hittade faktiskt inte så mycket, tycker det var rätt dåligt i affärerna faktiskt, men det var väldigt kul att komma bort lite och få göra något annat. Sen är det ju alltid kul med en liten tripp som är lite längre än bara till Karlstad.

Vi hade verkligen roligt och det var kul att bara få prata lite och tänka på annat. Jag hoppas att vi kan åka iväg snart igen någonstans för jag behöver verkligen miljöombyte. :)


Veckans kroppsinspiration #14


 

En dålig dag

Idag har det varit en jobbig dag... Jag har känt mig väldigt ensam och bara trött och nedstämd.
Jag vet att man måste ha dåliga dagar också, men idag har det varit väldigt jobbigt faktiskt. Jag tror att det är för att jag har arbetat så mycket sista tiden. Det har varit väldigt mycket med allt och det har blivit övermäktigt. Julkänslorna är helt borta just nu och jag vet inte vart de tog vägen...

Ibland undrar jag om man kan drömma för mycket och för stort? Borde man ha mer "realistiska" drömmar och vad är i så fall realistiska drömmar? Ibland känns det som att ingenting går framåt, fast att jag vet att det gör det med väldigt små steg. De säger att saker lönar sig i längden, men när kommer den där längden egentligen? När märker man att ens arbete med saker och ting gör skillnad?

Jag vet att saker går framåt men ibland känns det som att det kommer ta en evighet att komma dit jag vill. Jag ska snart försöka sova och hoppas att jag inte vaknar vid 4 igen som jag har gjort de senaste nätterna. Har bara sovit ca 3 timmar i flera nätter nu vilket är otroligt påfrestande...

 
Idag packade jag in lite paket till Nalle och nu sitter han bara och vaktar där haha :)

Fredagsbloggen #15


 
Idag vill jag tipsa er om Amandas blogg. Hon lägger upp lite inspirationsbilder, outfits, recept. tips om olika saker och hennes blogg är bara en bra blandning av allt. :) Man blir glad av att besöka hennes blogg och jag tycker absolut att ni ska kolla in!

Att visa uppskattning

Hur kommer det sig att vissa människor har så svårt att visa uppskattning för saker?
Jag är säker på att alla människor behöver uppskattning och gör man något bra så vill man så klart få den där uppskattningen eller berömmet. Att visa uppskattning till sina nära och kära är otroligt viktigt för det är många gånger det som motiverar en och gör att man orkar fortsätta. Att uppskatta någon behöver inte vara något stort, det räcker med att säga tack, att tacka för att personen finns eller berätta att maten var god som personen lagade.

Ibland behöver man bara få ett spontant sms där personen säger att den tycker om en eller att man betyder mycket för att orka med vardagen, för det underlättar så mycket och minskar alla missförstånd som kan uppstå om man inte visar känslor eller uppskattning. Människor i allmänhet behöver bli bättre på att visa uppskattning till varandra, både på jobbet, i skolan, hemma till nära och kära eller exempelvis till någon man tycker har skrivit en bra text. 


Läsartips #4


Idag är det Evelina som ger sina tre bästa tips för att må bra. Tre väldigt bra tips tycker jag! Ni hittar hennes blogg här.

1. Ligga på spikmatta regelbundet några dagar i veckan
2. Träna ett styrkepass eller gå en promenad. Det kan kännas motigt men när man är klar kommer man få en riktig energi kick på naturlig väg, mör man dåligt psyiskt gör motion och träning en enorm skillnad.
3. Hitta ett intresse och utöva det minst en gång i veckan. Det kan vara vad som helst behöver inte kosta pengar. Det viktigaste är att man hittar en stund I veckan där man ägnar sig helt åt något som är roligt! 


Vill du också skriva dina bästa må bra tips och få en länk? Kommentera då inlägget jag länkar här nedanför så får du också synas med dina tips. :) Direktlänk till inlägget.

3 tips - minska din stress


Samla all information på ett och samma ställe. - Går du i skolan kan du exempelvis ha ett block för varje ämne där du skriver dina anteckningar och för lösa papper kan du ha plastfickor i varje block. Har du mycket information i datorn så skapa en egen mapp som du exempelvis döper till: "samhällskunskap" och där i kan du dela upp i andra mappar för att få mer ordning.

Bearbeta det du har läst. - Ibland kan man behöva ta en liten paus och tänka igenom vad man har läst för att komma ihåg det. Repetera för dig själv och förhör dig själv.

Gör saker i tur och ordning. - Har du en redovisning eller deadline inom några dagar? Gör klart det och förberedelserna inför det innan du börjar med något som ska lämnas in om 14 dagar. Gör det viktigaste först och lägg tid på en sak i taget för att det inte ska bli kaos i huvudet.


Läsarintervju #23 - Amanda


 
Hej Amanda! Vad handlar din blogg om?
Min blogg handlar om mitt liv. Jag har Aspergers syndrom och bipolär sjukdom. Det gör att jag går på en daglig verksamhet där vi bland annat håller på med teater, Astroteatern. I vintras gick dokumentären ”Den som får finnas” på SVT 2, dokumentären handlar om vårar teaterarbete. Jag skriver som sagt mest teater och hur det är att leva med de diagnoser jag har.
 
Hur skulle du beskriva dig själv?
Glad, målinriktad, bestämd och en gnutta kontrollbehov.
 
Glass eller godis?
 
Favoritfilm?
Jag älskar Tim Burtons filmer!
 
Har du någon förebild?
Jag har aldrig direkt funderat över den frågan. Så kan inte nämna någon bara sådär.
 
Ditt bästa tips för att få till ett bra foto?
Jag fotar det jag känner för, leker med vinklar, ljus och färg. Så mitt bästa tips är att pröva dig fram!
 
Vad gör du om dagarna?
Jag går som sagt på en daglig verksamhet
 
Ditt bästa tips för att bli självsäker?
Försök att inte bry dig om vad andra tycker!

Tack och bock för alla svar! :) Ni hittar hennes blogg här.

 

Kortfilm - hur det är att vara tjejEn kortfilm om hur det är att vara tjej, som jag rekommenderar alla att se.
Det handlar inte om att alla män är så här, för det är inte sanningen. Alla män våldtar inte, alla män slår inte tjejer, alla män kallar inte tjejer för hora och så vidare. Det handlar om samhällets syn när saker och ting verkligen händer. 

Som jag skrev i ett annat inlägg, när jag var liten så försvarades pojkars slag och mobbning av flickor i stil med: "kärlek börjar alltid med bråk", "han gillar dig så mycket att han inte vet hur han ska visa det" eller "boys will be boys". När jag blev lite äldre fick pojkarna även kalla oss för alla möjliga saker, rycka i våra bh:band fast vi bad dem låta bli och så vidare och det är inte pojkarna jag dömer, det är de vuxna som bara såg på och hade tanken: "boys will be boys". 

Om vi uppfostrar barn till att tro att boys ska vara boys och låter dem hålla på att kalla tjejer för horor, tafsa, slå och så vidare så är det ju inte konstigt att vissa faktiskt tror att det är så det ska vara. Det handlar som sagt inte om alla pojkar och män, men när någon gör ett fel som faktiskt skada en kvinna psykiskt, fysiskt eller både och så är det många som bara står och tittar på och försvarar det med meningar här ovanför eller tycker att hon får skylla sig själv, då hon gick för lättklädd, hade druckit eller var ute ensam för sent på kvällen. Många killar vågar inte säga ifrån när deras kompisar håller på, för då riskerar de att bli kallad för bög, gay, toffel så denna synen drabbar även de bra killarna, pojkarna och männen som faktiskt skulle vilja säga ifrån men inte vågar. 

Det kanske bara är på skämt vissa unga killar tar en tjej på brösten eller rumpan, men för henne kanske det inte är särskilt kul att du tar på hennes kropp utan att fråga. För henne, som den där rumpan sitter på kanske det känns jättejobbigt att du bara tar dig friheter och tar på henne, för hennes kropp är ju ingen nöjespark som är till för alla. (Och nej, ytterligare en gång, detta är inte riktat till dig som inte tar på kvinnors kroppar bara sådär, utan till de som faktiskt gör det.)

Du kanske är den där personen som skämtar om att våldta någon, som skämtar om att kvinnor ska stå i köket eller befinna sig i sängkammaren, som skämtar om kvinnoförtryck men som aldrig skulle kunna göra något sådant här mot en kvinna, som hatar kvinnoförtryck. Dock kan det finnas en av de där killarna i din närhet som faktiskt tar ditt skämt på allvar och förverkligar det. En liten handling kan alltid få stora konsekvenser och vi måste alla ta ansvar för varandra och säga till när någon gör fel. Att skada en annan människa, att nedvärdera en annan människa, att tafsa på en annan människa utan lov är inte okej och det ska inte försvaras av någon! DU kan göra skillnad, oavsett om du är man, kvinna eller hen. DU kan stå upp för andra människor och säga ifrån. DU som man kan sätta ned foten och berätta för en annan man när han har gått över gränsen och redan där har vi kommit långt.

Saker du kan tänka på:
1. Hur vill jag vara som person?
2. Vad är okej och inte? Vilka beteenden ska accepteras? Ska det verkligen vara så här?
3. Vad är det som skapar dessa syner och hur kan man få bort dem?
4. Vad kan jag själv göra för att förbättra saker runt omkring mig?
 
Jag vill också tillägga att bara för att man tar upp ett problem så innebär det inte att man tycker att det inte finns andra problem. Jag vet att män i vissa fall behandlas orättvist. Jag vet att män har känslor, tankar och problem som inte alltid tas på allvar. Bara för att jag skriver om detta så innebär inte det att inget annat existerar för mig. 

Christmas tag! #2

 
Mitt första julminne - Jag vet faktiskt inte när jag hade mitt första julminne...

En annorlunda jul
 - När jag var så sjuk att jag inte kunde vara med på något. Jag kunde inte äta julmaten för jag bara kräktes och idag har jag svårt att äta knäckebröd med ost eftersom jag konstigt nog förknippar det med den julen som jag mådde så dåligt.
 
Det bästa med julen - Gemenskapen med nära och kära och all god mat.
 
Vad önskar du dig i julklapp? - Mest kläder faktiskt. Har ju det mesta redan så finns inte så mycket att önska sig just nu. :)
 
Bästa julminnet - Förra året var en väldigt bra jul faktiskt där alla var på bra humör och jag mådde bra på julafton. Det mesta gick som det skulle och det var en allmänt bra dag!

Värsta julminnet - Den julen jag var så sjuk som jag berättade om här ovan.
 
En present du blev extra glad för - När jag fick min systemkamera.
 
Mina favoriter på julbordet - Köttbullar, prinskorv, brunsås och ost haha.
 
Kollar du på Kalle Anka? - Givetvis! :)
 
En viktig jultradition - Första december sätter vi alltid upp en liten tomte som ska hålla koll på oss så vi äter osv, den traditionen har vi haft hela mitt liv och den vill jag fortsätta med. :)

Listan är hittad hos stinastil


Tips till att få mer julkänsla

 
Lyssna på julmusik. - Skapa en spellista på spotify för att få lite mer julkänsla. Jag lyssnar på min lista lite varje dag, särskilt när jag städar eller packar in julklappar. Direktlänk till min lista på spotify.

Städa. - Jag gillar att ha rent och snyggt på julen så därför städar jag noga innan julafton. När det är städat är det också roligare att plocka fram julpyntet.

Kolla på julfimer. - Vad kan höja stämningen mer än några bra julfilmer? Det är ju så mysigt att krypa ned i soffan med lite godis och en bra film.

Julpynta. - Man behöver inte ha mycket saker, men att exempelvis ha röda gardiner och lite prydnadskuddar kan faktiskt göra en hel del.

Julbaka. - Jag är en sån person som älskar att baka inför jul och frysa ned. Jag bakar bullar, matbröd, kakor och så vidare och det ger faktiskt väldigt mycket julstämning och så lyssnar jag så klart på julmusik!

Kolla på fina julbilder. - Jag älskar att se fina inspirationsbilder och googlar ofta runt på fina julbilder som kan inspirera mig och göra så jag får mer julkänsla.


Recept: Korvgryta


4 portioner

Du behöver:
1 röd paprika
1 Gul paprika
1 Grön paprika
4 morötter
1 färsk broccoli
480 gram prinskorv
1 dl mjölk
4 dl crème fraiche med basilika och tomat
Paprikapulver
Salt och peppar
Persilja
Ris till servering

Gör så här:
1. Börja med att skiva morötterna och dela broccolin. Koka det tills det blir någorlunda mjukt.
2. Hacka paprikan.
3. Skär prinskorven i bitar och stek den.
4. Blanda mjölk, crème fraiche och paprikapulver i en gryta och låt det koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner persilja.
5. Häll i korven, samt morötterna och broccolin i såsen och låt puttra ett tag.

4 tips - få en bättre morgon

 
Förbered frukosten. - Frukosten är ju dagens viktigaste mål, men det är inte alltid det lättaste att hinna med att äta. Försök då att förbereda det du kan kvällen innan. Bred mackor och plasta in eller häll upp lite yoghurt och lägg lite folie över och ställ in i kylen igen. Du kan även förbereda genom att duka fram de grejer du använder till frukost.

Planera dina kläder. - Det finns mornar när man är jättetrött och ingenting känns bra. Då kan man stå och prova kläder i evighet utan att hitta något som passar. Välj därför kläder kvällen innan och lägg fram dem så du bara kan klä på dig på morgonen. Då har du redan bestämt och behöver inte fundera så mycket.

Skippa snoozandet. - Jag vet att det är jätteskönt att ligga kvar i sängen ett tag till, men om du ställer klockan 10 minuter tidigare varje dag så kommer du vänja dig med att gå upp tidigare och du slipper stressa, utan negativ stress blir dagen oftast bättre.

Lyssna på något. - Jag älskar att sätta på musik eller ett youtubeklipp där jag bara behöver lyssna på och ha i bakgrunden när jag gör mig i ordning eller exempelvis bloggar. Ha på något som gör dig pigg och glad när du gör dig i ordning på morgonen så blir du förhoppningsvis på bättre humör!


Måndagstipset #13 - Julklappstips 
1. Trasselfri kabel USB Laddare för iPhone 4/4S, iPod
2. Stort kamerastativ tripod
3. Fotfil elektronisk inklusive batteri
4. Giftset Victorias Secret Jet Setter Love Addict

Patriarkatet existerarJag såg på SVT att ett par elever har startat ett mansparti på en skolan i Umeå. När killarna startade ett konto på instagram så spårade det hela ur och kommentarer som "feministhora" eller "Va säger ni boys ska jag köra upp min feta kuk i feministhoran?" förekom på detta konto och jag tappar nästan orden när jag tänker på detta.

Ett par killar startar alltså ett parti för att få bort manshatet och på samma instagramkonto hatar de kvinnor, feminister och vill köra upp sin k*k i dem. Alltså snälla, lite logik måste det väl ändå finnas? Du hatar hat, men du hatar själv på de som du tycker hatar dig, hur går det ihop? 

Detta är ett bevis på att feminismen fortfarande behövs och att vi har ett kvinnohat i denna värld. Istället för att diskutera med kvinnorna som tycker att de har fel så väljer de att gå till personangrepp och att "köra upp k*ken i dem". Tro det eller ej, men vi kvinnor kan faktiskt diskutera utan att få en k*k uppkörd. Vi kan faktiskt tala för oss själva och föra en saklig diskussion så ni behöver inte stoppa upp något i oss.

Detta är enligt mig helt sjukt. Visst starta ett parti och belys männens problem, det är jättebra, men förneka och förminska inte det kvinnohat som finns för då är du bara trångsynt, tyvärr. Vi kan ha delade åsikter om saker och ting och det är inte alltid män behandlas perfekt heller, men vi kan inte blunda för fakta.

* Vi kan inte blunda för att 98% av alla anmälda våldtäkter begås av män.
* Vi kan inte blunda för att 28 500 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år anmäldes under 2014 i Sverige.
* Vi kan inte blunda för att Över 2 miljoner flickor i åldrarna 4-11 år könsstympas varje år.
* Vi kan inte blunda för den skam som förknippas med mens diskriminerar och utesluter kvinnor och flickor från samhället. Mat-restriktioner, isolering från familj och vänner samt förbud mot att delta i dagliga aktiviteter under mensen är bara några få exempel på detta.

Detta är bara några få punkter på att patriarkatet existerar, det går inte att förneka. Vi går framåt i många delar av världen men det är fortfarande mycket jobb kvar och jag tänker fortsätta kämpa, informera och försöka få folk att förstå vikten av ett jämställt samhälle.

Källor som har använts i texten:
SVT
RFSU
BRÅ

Gästbloggat hos Cecilia

 

Idag har jag fått möjligheten att gästblogga hos Cecilia, vilket jag tycker var jättekul! Jag tycker att vi bloggare ska försöka hjälpa varandra lite att nå ut till fler och då är ju att gästblogga en jättebra idé. Jag som älskar att skriva tycker det är jättekul att få möjligheten att få synas även hos andra bloggare och jag blev otroligt glad för hennes fina ord!

Direktlänk till hela inlägget.

Läsarintervju #22 - Michelle


 
Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag är en 17 åring som bor nere i Skåne tillsammans med min familj eller ja när jag väl är hemma förstås.
Eftersom att jag pluggar på annan ort och då bor jag inte hemma hos familjen, men kommer givetvis hem
när jag vill och när det behövs exempelvis vid sjukhusbesök eller när jag saknar familjen.

Vad får man se i din blogg?
I min blogg hittar man både min kreativa-sida främst inom bloggdesign och allt jag tycker om eller
inspireras av. Kort sagt; saker jag tycker om eller vill dela med mig av.

Hur länge har du bloggat?
Haft olika bloggar till och från men denna har jag haft sedan 2014-03-03. Bloggade dock inte så seriöst i början,
men när "17 åring med CP-skada och Hydrocephalus" föddes, började jag dagligen eller minst 4 ggr / veckan.

Berätta tre saker så många kanske inte vet om dig?
Att jag har en CP-skada och medföljande Hydrocephalus inklusive att jag föddes som prematur-barn och vägde bara 700g (vecka.24).

Vad gör du för att bli på bättre humör en dålig dag?
Lyssnar på musik eller pratar med någon närstående <3 

Har du någon förebild?
Ja! mina föräldrar.

Vad är det roligaste med att blogga?
Alla positiva kommentarer, att bara kunna skriva utan att någon säger åt en att det där är "fel".
För trots allt jag själv som är grundaren till bloggen och äger den.

Vad är den vanligaste reaktionen du har fått när du har berättat om din cp-skada?
För några år sedan "dolde" jag att jag hade CP-skada, på grund av att jag inte "vågade" riktigt att komma ut med det. Eftersom att i dagens samhälle används "CP" som ett skällsord och då uppfattar okunniga människor (ibland) "CP" som något fult eller konstigt. Därför jag valt att avvakta att berätta, men reaktionerna jag fått när jag väl berättat har varit bra och jag fått mycket stöd.

Tusen tack för alla svar! :) Ni hittar hennes blogg här.


Körkort och teori

Jag minns när jag skulle ta körkort... Jag avskydde verkligen teorin till en början för jag tyckte det var så svårt att komma ihåg allting. Jag hade inget upplägg för hur jag skulle göra och jag mindes aldrig frågorna som jag fick på testerna på körskolan.

Till slut började jag skriva ned saker i ett block. Jag skrev ned frågorna jag hade fel på och vilket som var rätt svar. Jag försökte även att formulera om svaren så att jag inte skulle memorera ett visst typ av svar eftersom det kan röra till lite om du formulerar om svaret eller frågan på provet. Till slut lyckades jag få tillräckligt med rätt på testerna och när det väl var dags för teoriprov den 18 april 2011 fick jag 53 rätt (godkänt var 52) och jag gjorde provet på 20 minuter. Jag var först av alla att gå därifrån och jag var så himla nöjd när jag hade klarat det. Uppkörningen gjorde jag den 9 maj och jag var så stolt när jag klarade det på första försöket helt utan anmärkning. Det var en av de bästa dagarna i mitt liv när jag äntligen fick mitt efterlängtade körkort eftersom jag hade kämpat ganska länge med både teori och körningen!

Körkortskolan.se kan man testa sina kunskaper och se lite hur teoriprovet kan se ut. Jag tycker det är jättebra med sådana här sidor där man kan få prova på lite och öva även när man är hemma. Det bästa av allt är att det är gratis och du kan göra det både på datorn, i mobilen eller surfplattan. Du kan alltså göra tester när som helst och minska risken för att du glömmer! Lycka till med körkortet!

Inlägget är i samarbete med körkortskolan.se


Läsartips #3


Idag är det Jen, Sparkles.se som ger sina bästa tips om hur man mår bättre. Tre otroligt bra tips som fler borde ta till sig! Ni hittar hennes blogg här.

1) Att göra något för sin egen skull. Skita i vad alla andra tycker och sätta av egentid där man gör precis just vad lusten faller på där och då. 
2) Att bli befriad från alla måsten en em/kväll. Bara att slippa laga mat/mocka åt hästarna/städa eller vad som nu kan tänkas, och få rå om varandra istället. 
3) Vänner! Att umgås med djur och vänner ger så mycket energi och glädje! 


Vill du också skriva dina bästa må bra tips och få en länk? Kommentera då inlägget jag länkar här nedanför så får du också synas med dina tips. :) Direktlänk till inlägget.

Dagens smarta ord #16


Jag hittade dena bilden hos Erica och tycker att den är så bra! Jag tycker det är så här man ska försöka se på saker och ting, för vi förlorar ju egentligen inte om vi ser till att lära oss något på vägen. Då har vi ju fått kunskap och erfarenhet vilket faktiskt också är en vinst. Detta tankesättet tror jag kan få oss flesta att hantera motgångar lite bättre och inte ta det lika hårt.

Veckans kroppsinspiration #13


 

Fredagsbloggen #14


 
Idag vill jag tipsa er om Idas blogg. Alltså, jag verkligen älskar att komma in på hennes blogg och se hennes bilder och inlägg på olika godsaker! Man hittar extremt mycket goda recept här inne och jag har hittat mycket inspiration här inne! :) In och kolla så kanske du hittar ditt favoritrecept!

"Boys will be boys"


Jag hittade denna bild hos skogsraah och fick lite inspiration till att skriva. 
Hur sjukt är det inte att vi faktiskt fick höra sådant här som små? När jag var liten fick pojkar alltid slå flickor på dagis och så vidare, för det alltid försvarades med detta här ovanför eller "kärlek börjar alltid med bråk".

Jag förstår inte hur man kan försvara ett sådant beteende för ingen har rätt att slå någon, oavsett kön eller ålder. Kärlek är inte förknippat med slag, bråk eller annan typ av våld och sådana handlingar ska inte försvaras med "boys will be boys" för det stämmer inte! Det är just den synen som gör att kvinnosynen fortsätter att vara kass hos många människor. Om man tar tag i problemen tidigt och faktiskt lär barn och unga att man inte får slå så kan vi också få en bättre kvinnosyn och människosyn hos fler människor för det är inte försvarbart på något sätt.

Våld har inget med kärlek att göra. En person som älskar dig vill inte göra dig illa. En person som älskar dig vill få dig att må bra och höja dig. Du förtjänar så mycket bättre än att stanna hos någon som gör dig illa. Lyssna inte på så här dumma påståenden, oavsett om det gäller barn eller äldre människor eftersom det inte är försvarbart någon gång med våld. 

Vem har det värst, du eller jag?

Ärligt talat så tror jag att människor skulle må bättre om vi alla stöttade varandra lite mer.
När man hör någon prata om sina svårigheter eller att de har haft en jobbig dag så kan man höra hur andra svarar dessa människor och svaren skrämmer mig lite egentligen. "Hah, skulle DET DÄR vara jobbigt? Att klä på 17 barn på en förskola är jobbigt, inte att klä på 3 stycken!"

Jag förstår inte riktigt vart denna tävlingen kommer i från och varför vissa människor måste hävda sig på det viset, att de har det så jobbigt och ännu värre än alla andra. Jag sitter i skrivande stund och läser på Blondinbellas blogg och ser kommentarerna hur folk jämför och tävlar med varandra om vem som har det värst, varför?

Kan vi inte bara försöka stötta varandra och ha förståelse för varandra istället? Om Elsa skriver: "Gud vilken morgon. Barnen grät och ville inte klä på sig, bilen startade inte och jag kom för sent till jobbet." så kan man ju faktiskt svara något i stil med: "Åh, känner med dig! Hade liknande problem igår fast på förskolan där jag jobbar. Att klä på 17 stycken barn är inte alltid det lättaste, men till slut gick det!". Det kan väl inte vara så himla svårt att faktiskt berätta om sina svårigheter eller sin dåliga dag utan att tävla med andra?

Du är inte ensam om att ha dåliga dagar och svårigheter. Vi är många som sitter i samma båt och vet på ett ungefär vad du går igenom så varför inte få lite stöttning från andra istället för att tävla och jämföra? Ditt är jobbigt för dig, men mitt är jobbigt för mig och istället för att tävla kan vi ta hjälp av varandra och tipsa varandra om saker för att underlätta för oss båda.


Vi är inte ensamma!

Det är så skönt att sitta och läsa igenom bloggar där människor har samma problem som jag och veta att jag inte är ensam för psykisk ohälsa kan få en att känna sig så fruktansvärt ensam... Det är det som är det värsta, att man inte kan förklara för någon hur det känns eftersom det knappt finns ord för hur ont det kan göra i själen. Jag har upplevt mycket smärta fysiskt, men den psykiska smärtan är faktiskt mycket värre och jag hatar den.

Det tar verkligen på krafterna att hela tiden analysera och fundera. Att aldrig ha den där bra lyckokänslan i kroppen. Jag vet att vi är många som sitter i samma båt och mår dåligt och jag tror att du också vet det, ändå känner man sig så jävla ensam i det hela. Jag känner mig sjukt ensam just nu. Som att ingen annan mår så här, fast jag vet att det inte är sant. Jag vet att jag kan prata med många som förstår vad jag går igenom, ändå känner man sig så jävla ensam...

Idag har jag haft otroligt mycket ångest och just nu vet jag inte ens vart jag ska ta vägen. Detta inlägg har till och med tagit 40 minuter att skriva eftersom jag inte egentligen vet vad jag ska skriva. Det jag vet är att jag behöver skriva. Ibland känner jag mig bara så värdelös och jag vet att många av er som läser detta också känner samma sak. Jag får ingen ro i kroppen för all oro och ångest skär i själen... Jag skulle bara vilja skrika för det är svårt att hålla humöret uppe när ingenting verkar fungera, när man höjs ena sekunden och i nästa så faller man.

Jag önskar bara att vi kunde må bättre, både jag och du som läser detta för vi förjtänar inte att må så här. Men vi är i alla fall inte ensamma. Vi är som sagt många som går igenom samma sak och vi ska finnas där för varandra!

Läsarintervju #21 - Sofia


 
Hej Sofia! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag är en 21årig tjej som heter Sofia. På dagarna arbetstränar jag, tidigare har jag varit på sjukhusets café/kiosk där jag stod mycket i kassan, men efter ett halvår där så arbetstränar jag nu med dekor. Dekor innebär att man blandannat får måla väldigt mycket, göra tavlor osv. Jag brinner väldigt mycket för dans och går en danskurs 1 gång i veckan som kallas för house Dance, det är riktigt roligt och funderar även på o gå en till danskurs, funderat lite på streetdance men har inte bestämt mig helt än. Har även tidigare gått modern dans och balett, balett var dock inget för mig eftersom att jag föredrar mer fartfylld dans. Utöver dansen så älskar jag även att blogga, tycker det är jätte kul och skulle vara jätte kul att nå ut till lite mer läsare, men det är inte det viktigaste utan det viktigaste för mig är att jag tycker det är kul. Om man ska beskriva mig så skulle jag vilja säga att jag är en väldigt omtänksam tjej som bryr mig om andra väldigt mycket. Lider även av panikångest. Min panikångest kan gå helt upp och ner, men just nu så känns det iallafall som jag är inne i en bättre period. 

Har du någon favoritfilm?
Jag gillar alla möjliga filmer faktiskt, men min favorit får nog ändå bli första filmen av Ted och även Ted 2.

Vad gör dig på bättre humör en dålig dag?
Det som gör så jag blir på bättre humör när jag har en dålig dag är att jag försöker sysselsätta mig med saker som jag vet att jag gillar. Dansen är 1 grej som får mig glad, för när jag är i dansstudion på danskursen så kan jag koppla bort allt annat och bara fokusera på dansen och det känns väldigt skönt.


Hur länge har du bloggat?
Jag har bloggat sen jag typ var 14 eller 15 år. Min första blogg startade jag upp på blogg.se innan jag bytte till nouw (nattstad som det hette just då) men sen tog jag bort den bloggen och startade upp en blogg på devote, men den bloggportalen var inte riktigt något för mig så jag bytte då tillbaks till nouw. Nouw är den bloggportalen som jag varit nöjdast med faktiskt. Men ja, sammanlagt har jag väl bloggat ungefär 6-7 år skulle jag kunna gissa. Men var för ungefär 1 år sen som jag började blogga lite mer seriöst och har även nu kommit med på topplistan under Halland vilket känns riktigt kul!! Tidigare så har jag inte varit så speciellt öppen utav mig, men sen jag började blogga mer seriöst så har jag börjat öppna upp mig lite mer. Självklart skriver jag inte allt för privata saker då det inte känns så speciellt tryggt att öppna upp sig helt. Men jag tycker ändå det är viktigt att man öppnar upp sig lite och att man visar att allt inte är som en dans på rosor hela tiden. För vi alla har våra dagar som är mindre bra och vi alla har våra dagar då vi inte mår så bra. Så man ska inte vara rädd för att öppna upp sig då det bara är bra att man gör det så andra personer ser att dem inte är ensamma om att ibland må dåligt osv. En blogg är ju ändå till för att man ska kunna skriva av sig om man vill och för att man ska kunna dela med sig av sina åsikter/tankar, och att kunna dela med sig så andra ser att dem inte är ensamma.

Vad får man se i din blogg?
I min blogg så kommer man få läsa allt ifrån arbetsträning, hälsa, tankar/åsiktinlägg, tips m.m. Kör även dagens blogg tävlingar lite då och då och intervjuer. Har även börjat med läsarhistorier, bloggerskan skogsraah har något liknande så jag mejlade henne o frågade om det var okej att jag också kör något liknande om jag skriver att jag blev inspirerad av henne vilket var helt okej. Har dock inte kommit igång med det än eftersom att jag inte fått några mejl om just det. Men jag kommer iallafall låta den kategorin vara kvar ifall någon skulle bli intresserad utav det.

Vad gillar du att se i bloggar?
Det jag gillar att se i bloggar är att folk vågar vara sig själva, att dom helt enkelt kör sitt egna race och skiter i vad andra tycker och tänker om en osv. Gillar även när man öppnar upp sig så andra slipper känna att dem är ensamma om att tex må dåligt osv. 

Vad har du för dator?
Jag har faktiskt ingen egen dator än, bor fortfarande hemma så vi har en gemensamt här hemma. Det är iallafall en acer, eller om det är en asus? Haha har inte så bra koll alltså. Men vill i framtiden skaffa mig en MacBook. Dock är dom jäkligt dyra så det gäller o spara.


Ditt bästa tips för att våga gå sin egen väg?
Först och främst så ska man faktiskt skita i vad andra tycker och tänker om en. Visst är det kul o vara omtyckt, men vad är viktigast egentligen? Att man accepterar sig själv eller att man ska vara omtyckt av alla andra? Enligt mig så är faktiskt det viktigaste att man lär sig o acceptera sig själv. För vi alla duger precis som vi är. Så mitt bästa tips är att försöka skita i vad alla andra tycker och tänker, för det viktigaste är att somsagt att man lär sig o acceptera sig själv. För som jag skrev så duger vi alla som vi är. Och vi alla är fina på vårat egna sätt. 

Tack och bock för alla fina svar! :) Ni hittar hennes blogg här.#Jagärlucia

 
Gå in på lucia.7-eleven.se och gör din egen luciabild. För varje bild skänker 7-eleven 10 kr till stiftelsen Friends! Friends jobbar för att bekämpa den mobbning som existerar i skolor, på internet och på fritidsaktiviteter. De möter ca 46 000 lärare, föräldrar och barn varje år och deras vision är att alla kan göra skillnad om vi bara kämpar tillsammans. 

Lägg upp din egen luciabild och sprid budskapet vidare för ju fler desto bättre! Jag menar, det tar bara några sekunder och bidrar med 10 kr per bild, hur bra som helst ju! Om du har instagram kan du tagga bilden med #jagärlucia. Vi ska övervinna mobbningen, är ni med mig? ♥

Att sluta röka

• Ett spädbarn varje månad dödas av passiv rökning i Sverige.

• 200 personer varje år dör av passiv rökning i enbart Sverige.

• 800 gravida kvinnor röker varje år i Sverige.

• 50 barn och unga börjar röka i Sverige, varje dag.

• Rökning orsakar 25 % av alla cancerfall i Sverige, det är ca 10 000 fall varje år.

• 8000 rökare dör varje år på grund av sin egen rökning i bara Sverige. 

KällaDetta tycker jag är fakta nog för att sluta röka, men det är ju inte alltid det lättaste att bli av med ett beroende. Jag är säker på att det finns många där ute som vill sluta röka, men som inte riktigt vet hur. Det finns ett svenskt företag som heter ecocig som tillverkar produkter för de som vill sluta röka men inte riktigt vet hur de ska göra. De tillverkar nämligen e-cigaretter och e-juice som de själva kallar det. 

De beskriver sina produkter som:
"En e-cigarett består av ett batteri, en behållare för e-juice och en förångare. Förångaren värmer upp e-juicen till ånga som leds via luftkanaler ut till munstycket. När du röker en e-cigg får du en tät och smakrik ånga med eller utan nikotin, i princip fri från gifter och cancerframkallande ämnen. Röken i en e-cigg är ånga från upphettad e-juice som är en vätska bestående av vegetabiliskt glycerin och propylenglykol, två vanligt förekommande och godkända livsmedelstillsatser. E-cigaretter är minst 95% mindre skadlig än tobak."

Jag röker inte själv och jag önskar att fler kunde komma ifrån sitt beroende och sluta röka då det faktiskt både skadar dem själva och deras omgivning. Att det kommer mer och mer knep för att sluta röka tycker jag är jättebra och jag hoppas att vi tillsammans kan minska rökningen och få fler unga att förstå vad farligt det faktiskt är.

Inlägget är i samarbete med ecocig.

 


Vänd det negativa till något positivt #2Råkade du spilla ut något på golvet och måste ta fram dammsugaren? - Det är ju inte det roligaste alla gånger men tänk då på att du får ut något bra utav det, du får ett rent golv vilket du kanske inte hade fått annars så på så vis var det bra att du råkade spilla.

Har du gått och dragit på dig en förkylning? - Att vara förkyld kan vara riktigt jobbigt, men försök tänka positivt för det kan hjälpa dig att bli frisk fortare. Du är sjuk nu, men ditt immunförsvar har lärt sig att ta hand om ytterligare ett förkylningsvirus vilket kan leda till att du blir mindre sjuk i framtiden och det är ju jättebra!

Startar inte bilen? - Detta kan vara jobbigt om man är lite stressad, men om du tar en promenad till jobbet istället (om du kan det vill säga) så får du ju också motion och lite frisk luft, vilket faktiskt kan göra en mycket piggare och gladare.

Att göra något positivt av det negativa (om man kan) påverkar ens humör och mående extremt mycket och jag hoppas att dessa inlägg kan inspirera er lite!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...