Du som kränker är osäker
Att säga elaka, kränkande och förolämpande saker till en annan människa är inte okej. De som gör det är oftast väldigt osäkra i sig själva och har tanken: "Sätt dit dem innan de sätter dit mig. Driv med dem innan de driver med mig." och på så vis får de en känsla av övertag, eftersom de inte hinner bli nedtryckta först.

Det finns dock några frågor som är viktiga att fråga sig själv innan man yttrar sig om olika saker och dessa frågor kan man ställa sig själv i de flesta sammanhang.

1. Vad tjänar jag på att säga detta? - Om du exempelvis säger att någon är ful, vad får du ut av att det? Blir personen snyggare? Slipper du se personen om du säger det? Får du övertaget över en person? Blir du lyckligare? Om du inte kommer fram till något svar, varför då säga det?

2. Vad tjänar personen på att jag säger detta? - Om du säger att någon är ful, vad får personen ut av det? Blir den snyggare? Blir personen lyckligare? Får den ett bättre liv? Blir personen säkrare i sig själv? Om du inte kommer fram till något svar, varför då säga det?

3. Vad ska personen göra med informationen? - Om du säger att någon är ful, vad ska den göra åt det? Bara finna sig i det? Plastikoperera sig för din skull och betalar du det i så fall? Sätta sig och gråta?

4. Måste jag verkligen säga detta? - Du har all rätt till din åsikt, men måste den verkligen sägas av dig? Du tycker att personen är ful, men det är ju bara din åsikt och det innebär inte att det är sanningen, för din åsikt innebär ju inte att det är fakta. 

Jag är säker på att du är en smart och fin person så du vet bättre än att behandla människor illa. Att kränka andra människor är ditt självförsvar för att dölja din egen osäkerhet för att du inte vet hur du ska hantera den. Men det finns hjälp att få och du kan bli av med den där osäkerheten, för det gynnar ingen att du är elak mot någon. Du är ju smart och bra så ta vara på det istället för att kasta bort det på massa strunt.

#1 - Sannal

SÅ bra!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#2 - Ida

Jag tycker dessa frågor passar nästan lika bra till elaka ord man säger till sig själv, så jag tycker detta inlägg var superbra!

Svar: Tack snälla :) Det har du rätt i!
Evah Åberg

#3 - Jessica Högberg

Sent en kväll för många år sen snodde en kille glass på pressbyrån, stoppade den i byxorna och såg att jag såg "tyst med din tjocka dj*vel" sa han... "Börjar det bli kallt?" sa jag och ställde mej vägen i dörren... haha... "den" var nog inte så stor när vi "bråkat" färdigt;)

Svar: Haha okej :)
Evah Åberg

#4 - Skogsraah ☾

Jättebra och viktigt inlägg!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#5 - annelie

så himla sant å bra skrivit!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#6 - Yasmin

Det där är så himla sant!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#7 - linah

såå grymt!! <3

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#8 - Olivia | 17,5 årig tjej i mediebranschen

BRA SKRIVET!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#9 - N A T H A L I E

Så sant och bra skrivet <3 massor med kramar!

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#10 - Martina

Såå bra! All power till dig!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#11 - Pauline Hurtig

himla bra!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#12 - Ida Lindborg ♡

Jättebra skrivet!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - Jesse

Mycket bra skrivet!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg