Video - that kind of person tag
Alla män, potentiella våldtäktsmän
Feminism, ett ord som är väldigt laddat idag då ordet många gånger skapar fördomar, missförstånd och förutfattade meningar. Ett ämne som många gånger skapar starka diskussioner med en del hat inblandat. Jag är feminist, en stolt feminist.

Det handlar inte om att hata män eller se till att kvinnor tar över världen. Det handlar om att kvinnor ska ha lika stor rätt i samhället och anses vara lika mycket värda och mänskliga som män. Jag som kvinna ska inte behöva vara rädd när jag går utanför dörren på kvällen och får möte med en främmande man. Jag ska inte behöva ha förberett att ringa 112 om något skulle hända. Jag ska inte behöva knyta min hand runt mina hemnycklar så hårt att mina hemnycklar skär in i handflatan.
Jag ska inte behöva vara rädd att något ska hända för att jag är en ensam kvinna. 

Det handlar inte om att alla män är våldtäktsmän, för självklart förstår jag att långt ifrån alla skulle höja handen eller göra något sådant mot en kvinna. Det är faktiskt bara ett fåtal som skulle det. Men jag vet inte vilka de där få männen är. Jag vet inte när jag möter en man i den mörka gränden om han faktiskt är en våldtäktsman eller inte, då det tyvärr inte står "våldtäktsman" i pannan på dem. Jag har inte råd att chansa och då blir alla män man möter i den där mörka gränden potentiella våldtäktsmän, hur fel det än är. Det ska inte behöva vara så. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att gå utanför dörren och män ska inte behöva bli stämplade som potentiella våldtäktsmän när man möter dem på gatan. Om vi bara visste vilka de där få männen faktiskt är som utsätter kvinnor för dessa saker så vore det så mycket enklare att inte vara rädd för alla män man möter i en mörk gränd. Tyvärr är det inte så lätt och den där rädslan för att just den mannen man möter ska vara en våldtäktsman är hemsk för både kvinnor och män. 

20300 sexualbrott anmäldes 2014 och 98% av dem som misstänks för sexualbrott 2013 är män visar Brå. Feminismen är ett verktyg för att nå jämställdhet mellan könen. Feminism är ett verktyg för att varenda kvinna och flicka där ute ska känna sig trygga att gå utanför dörren och ha de rättigheter som alla människor ska ha. Feminism är ett verktyg för att män inte ska bli stämplade som potentiella våldtäktsmän för att rädslan över att bli våldtagen tar över hand. Feminismen är till för oss alla, för det gynnar oss alla. Det gynnar din dotter, din syster, din mamma, din vän men även dig själv. Det gynnar även dig som man, för om vi får jämställdhet i samhället och förbättrar kvinnosynen så kommer även kvinnor att ha en annan syn på dig just för att hon inte längre behöver vara lika rädd. Hon kommer inte vara livrädd när hon möter dig som främmande man på gatan för hon känner sig trygg.

Vi kvinnor har inte råd att chansa för vi vet inte vem just du är som vi möter den där kvällen.
Tillsammans kan vi förbättra och förändra världen!


 
Zara Larssons sommarprat


Jag har lyssnat på Zaras sommarprat och jag tycker det är otroligt bra! Hon pratar om sin syn på feminism och samhället och allt detta börjar ungefär vid 41:21 in i programmet. Vi måste våga skapa debatt om att kvinnan fortfarande är förtryckt, både i Sverige och i många andra länder. Zara är 17 år, men hon har mycket mer erfarenhet och mer innanför pannbenet än vad många andra har som till och med är äldre. #backazara