Mitt liv som nykterist
"Fan vad tråkig du är!"
"Hur fan kan du överleva utan att dricka?"
"Du är ju inte normal, jag förstår att du inte har några vänner."

Jag är 24 år och jag har valt att vara nykterist.

Jag är 24 år och har aldrig varit i närheten av att vara full. Jag har gjort ett aktivt val att avstå från alkohol, men detta valet har också lett till ett stort utanförskap. Jag blev nästan aldrig bjuden till några klassfester, fast de bjöd alla andra i klassen. Jag har nästan aldrig blivit bjuden till en fest och i dagsläget umgås jag nästan inte med en enda person utöver min pojkvän. Kommentarer som dessa här ovanför trillar faktiskt in titt som tätt än idag. 

Reaktionerna på mitt val är väldigt blandade. Många undrar varför jag väljer att avstå och jag kan inte förstå varför man ifrågasätter varför man just avstår alkohol. Det är inte lika många som skulle fråga varför man avstår cigaretter eller knark. Många ger mig också beröm för att jag klarar att stå emot det grupptryck och den normaliseringen det finns idag angående alkohol. Sen finns det också de som säger: "Vänta du så ska få se att du snart trillat dit du med. Någon gång ska att vara den första." eller: "Man måste ha provat för att veta."

Mitt val att vara nykterist har många gånger fått mig att känna mig värdelös och ensam. Som att ingen vill umgås med någon som inte dricker alkohol. Det har också fått mig att känna mig onormal då många bara väntar på att jag också ska börja dricka, eftersom "någon gång ska vara den första." Jag har fått höra allt ifrån att jag är en tråkig gammal kärring, till att jag är en värdelös äcklig kossa, till att jag inte borde få existera på grund av mitt val att avstå alkohol. 

Jag har valt att avstå alkohol för att jag mår bra av att avstå. Jag behöver inte alkohol för att prata med någon, för att ha kul eller för någon annan anledning. Jag är inte knäpp, dålig, tråkig eller värdelös för att jag väljer en annan väg än du.
Sluta försöka locka mig med att "någon gång ska vara den första." för varför måste allt ha en första gång? Kan du inte bara vara glad över att jag har hittat en väg i mitt liv som jag mår bra av? Det enda jag är missnöjd med när det kommer till mitt val är att fler inte kan acceptera mig för den jag är. 

Jag dricker inte alkohol, men jag är fortfarande en värdefull person med tankar och känslor exakt som du!

#1 - Henrietta Nylund

Du är så himla bra som vågar stå emot fastän det finns idioter som tycker att du är konstig som inte dricker!

Svar: Tack snälla! <3
Evah Åberg

#2 - Abra

Jag tycker du är sjukt duktig! Jag dricker väldigt lite själv. Alla andra är idioter och du är stark som är sann mot sig själv! <3

Svar: Tusen tack! :) <3
Evah Åberg

#3 - Louise

Tänk om fler kunde tänka så! Jag är likadan och väljer att hellre sitta hemma och ta det lugnt än gå ut och bli full. Det resulterar i samma sak för mej; ingen vill umgås. Men jag är ganska nöjd över att ta det lugnt hemma med hunden och inte bränna pengar, sova gott och må bra dagen efter. /"Tråkig" 27åring som hellre är tråkig än korkad :)

Svar: Samma här faktiskt! Skönt att det finns fler :) Kram
Evah Åberg

#4 - Nina Frogner

Att du gjort ett aktivt val att avstå från alkohol är bara till att gratulera! Så skönt med människor som står upp för sina val! Jag blir ifrågasatt en del ggr varför jag valt bort alkohol o om jag inte saknar det. Never! Saknar aldrig det. Det är nånting som jag inte vill ha i min kropp. Man är väl inte mindre social för att man väljer att va nykter? Inte jag i alla fall...
Sen tycker jag absolut att det är upp till var o en hur man väljer i sitt liv men att ifrågasätta andras val är inte min eller någon annans uppgift.
Verkar som ni haft en härlig helg föresten!
Kram

Svar: Exakt! Jag känner igen längan/saknad efter alkohol heller. Helgen var jättebra. :) Kram
Evah Åberg

#5 - Anna

Jag dricker inte alls ofta, kanske en eller två gånger på ett år. Jag tycker inte det smakar gott och ser inte syftet med att bli berusad och glömma vad man gjorde kvällen innan. Visst kan man dricka på annat vis med, men eftersom jag inte tycker om smaken blir det aldrig så. Och man tycker ju att reaktionerna borde vara tvärtom, att det är bra att man inte dricker. Tråkigt att något som egentligen är så bra ska få en att känna sig utanför.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#6 - Sara

Du är så jäkla grym ! <3 Att klara av att stå emot alkohol är nog en av de starkaste sakerna man kan göra, då det tyvärr är exakt så som du skriver. Men kan inte folk umgås med en för man inte dricker, då har ju de svårt att vara sociala <3 Kram

Svar: Tack snälla! Kram <3
Evah Åberg

#7 - Tisa

Precis, du väljer det du mår bra utav! Och vill du inte dricka alkohol så ska du inte göra det. Jag förstår faktiskt inte varför det ska irritera så många. För du är lika bra ändå. Kram!

Svar: Jag håller med dig! Kram
Evah Åberg

#8 - Micke

Hej!

Jag är också nykterist.

En gång när jag pantade burkar på affären så frågade butiksägaren om jag brukar ta en drink ibland. Jag svarade: "Nä, det är dåligt med det". Som svar fick jag: "hur får du tiden att gå?" Jag behöver inte dricka för att få tiden att gå. Jag har inga problem att få tiden att gå på min fritid. Jag har så många filmer att se, och så många spel att spela, att jag egentligen inte har tid att vara på jobbet.

Svar: Men gud vilken konstig fråga... Skönt att det finns fler i alla fall!
Evah Åberg

#9 - Lin

Vad tråkigt att höra :-/ om man tror att alkohol ska gynna vänskap så är de helt fel ute. Många kramar till dig <3

Svar: Håller med dig! Kram
Evah Åberg

#10 - Boel

Jätte bra inlägg!
Jag dricker alkohol, men typ aldrig.
Jag kan ta ett glas vin eller en cider, men har aldrig cravings efter det och dricker verkligen inte för att bli mer "social" eller "glömma bort problemen".
Jag skulle lika gärna vara utan alkohol, totalt och funderar på det nästan varje gång eftersom att jag inte finner något intresse i det alls.

JAG tycker att du är grym och VÄRDEFULL för att du har valt en väg som du mår bra av. En ska inte behöva dricka för att vara en i gänget, det där är så jäkla skevt alltså.
Jag blir så trött på alla som försöker normalisera att supa osv.
Visst det är deras val, att dricka alkohol och tappa kontrollen för att ha roligt.
Men behövs det verkligen, egentligen?
Jag har sagt det förut, och säger det igen, du äger!
Keep going, cause' you're going strong!

Svar: Tusen tack för dina fina ord! Kram <3
Evah Åberg

#11 - Frida Bloom

Fan vad bra du är! Inte för att du är nykterist utan för att du är du. Jag är också nykterist fast enbart sjutton år så många tar det inte på allvar eftersom jag inte har laglig tillåtelse att dricka egentligen. Men trots det möter jag ofta alkohol men valt att aldrig ens provsmaka en droppe. Känner så igen mig i det du säger! Tänkt mycket på att det kan ha att göra med att jag ofta håller mig i bakgrunden men känner nu att mitt val att vara nykterist garanterat påverkar också då jag endast en gång blivit bjuden till någon fest trots att så många andra i min vänkrets blir bjudna. Så himla tragiskt att det ska vara så oaccepterat...
Jag älskar att träffa mycket människor och umgås men får inte möjligheten just för att man anses "tråkig" för att man har en flaska vatten istället för sprit. Sen "du trillar dit du med tillslut" kunde inte vara mer rätt då jag ofta får höra av andra när och hur jag kommer börja dricka för de vet uppenbarligen mer om mig än jag själv gör.
Jättebra inlägg och bra att du tar upp det!

Svar: Tack snälla! Skönt att det finns fler. Jag håller verkligen med dig. Jag kan vara social utan alkohol men det kan vara svårt när många människor inte accepterar ens val att inte dricka... Kram
Evah Åberg

#12 - Bintu Malm Fraser

Det är helt sjukt! Jag förstår inte varför du inte har några kompisar....
Jag skulle vara stolt att ha en vän som dig :-)

Du är en grymt bra förebild för ungdomar.
Jag är imponerad av vilken stark person du är! Och att du hela tiden gjort som DU vill och det som känns rätt för dig oavsett vad andra säger. IMPONERANDE!

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! :) Kram
Evah Åberg

#13 - evelinaeleonora.blogg.se

Det här kan vara ett av dom bästa inläggen 2015. Nej men seriöst så är det här viktigt och ta upp. Jag känner igen mig själv i det här med att man hamnar utanför gemenskapen när man väljer att inte dricka alkohol. Jag dricker sällan alkohol och om jag gör det så brukar det vara ett glas vin hos mina föräldrar vid fin middag.
Jag tycker det är trist att allt ska kretsa kring alkohol .. :( jag har träffat tjejkompisar som dissat vår vänskap för att jag inte vill följa med på fest å krogen.

Svar: Tack snälla! Så tråkigt att det är så :/
Evah Åberg