Ångest - ett begränsat liv
Att leva med ångest kan innebära att man lever ett väldigt begränsat liv, i alla fall för mig.
Jag lider av ångest, panikångest och generaliserat ångestsyndrom (GAD) och det är många gånger jag har fått avstått saker på grund av min ångest. Vissa dagar är det riktigt svårt att ta sig ur sängen. Vissa dagar måste jag avboka i stort sett allt på grund av min ångest och det är inte alla människor som förstår detta. 

Att gå i skolan var ett helevete för bara tanken på att sätta mig på bussen till skolan eller sitta där på lektion när allt var kaos i huvudet gav mig panik. Jag orkade inte möta alla människor och samtidigt bli dömd av så många på grund av att man inte kunde delta lika mycket som alla andra gjorde det hela ännu svårare. Jag visste redan att jag inte var "normal" så jag behövde inte bli påmind om det igen. Det blev helt enkelt övermäktigt att göra alla dessa momenten. Jag trodde inte ens att jobba skulle vara ett alternativ för mig då jag till och med har haft svårigheter att ta mig ur sängen. 

Ångesten är som en demon som styr ens hjärna och försöker trycka ned så mycket som möjligt. Min hjärna skapar kaos fast det kanske inte är kaos runt om, men bara en sådan sak som att beställa mat kan bli ett rent helvete. Min ångest begränsar mig i mycket, till och med i lycka. Eftersom jag har katastroftankar (alltså GAD) så har jag svårt att ta vara på de positiva känslorna och vara lycklig, för min hjärna är inställd på katastrof hela tiden. Det gör att saker blir väldigt begränsade och jag kan lätt bli instängd i mig själv.

Jag mår mycket bättre nu än vad jag har gjort på flera år och jag har kommit långt med mitt mående, men det finns fortfarande mycket kvar att jobba på. Jag kämpar varje dag för att må bättre och för att få ett mer eller mindre ångestfritt liv, för att leva ett begränsat liv med ångest är ett helvete som ingen ska behöva gå igenom.

Jag förstår att det kan vara svårt för andra som inte varit med om detta att förstå, men det är ingen dans på rosor att leva med en diagnos eller ångest av olika slag. Det handlar inte om att man bara går hemma för att man är lat, utan det handlar om att man mår så dåligt och har så svårt att göra saker som faller sig naturligt för andra. Människor med svårigheter behöver inte höra vad dåliga de är och de behöver inte dömas. Det de behöver är respekt, kärlek och en gnutta förståelse. De flesta människor med svårigheter kämpar på ändå trots att det gör så ont inombords att man bara vill lägga sig ned och dö, det om något är styrka och det borde hyllas. Tillsammans kan vi övervinna denna skiten vi går igenom och bli bättre!

#1 - Sandra

Modigt av dig att berätta! Jag har också panikångest men lärt mig hantera den med hjälp av meditation, yoga och coachning. Stor kram

Svar: Tack! Vad skönt att du har gjort det. :) Kram
Evah Åberg

#2 - Ellie

Ujuj, hade kunnat varit jag som skrev allt detta - känner så igen mig. Ogillar verkligen att det är så många som inte förstår detta, för det är sååå jobbigt när man t.ex. måste avboka saker/inte kan göra det man har planerat, pga ångest. O visst, man ska ju försöka utmana sig också för annars fastnar man i bekvämlighetszonen, men vissa dagar går det liksom inte alls.

Svar: Jag håller med!
Evah Åberg

#3 - Skogsraah ☾

Åh vad jag känner igen mig. Så bra skrivet. Stor kram till dig! Vi ska vinna över ångesten!

Svar: Tusen tack! Kram
Evah Åberg

#4 - Mary

Folk som aldrig har haft ångest vet inte vilket helvete det är. Många har tyvärr attityden att man ska "rycka upp sig" och sluta tycka synd om sig själv. Det är trist med människor som inte kan tänka sig in i någon annans situation.
Sedan jag började med sertralin har jag fått mycket färre panikångestattacker, men de kommer ändå ibland.
Nu är jag på väg upp till dina hemtrakter, Karlstad here I come;) Dags att räda några loppisar, haha!

Svar: Ja exakt, så störande när folk säger så... Vad kul att du är påväg hit :D
Evah Åberg

#5 - Mary

Skrev en hel kommentar, men paddan hängde upp sig som vanligt, så jag tror inte den kom med....Jag skrev i alla fall om folks attityder till panikångest, vissa tycker att man ska rycka upp sig när man mår dåligt och ta sig i kragen.
Att ha panikångest är ett helvete rent ut sagt. Jag har ju käkat sertralin ett tag nu så jag har färre panikattacker.
Nu är jag på väg upp till dina hemtrakter, Karlstad here i come;)Ska räda en massa loppisar, hehe!

Svar: Jo den kom att fram :)
Evah Åberg

#6 - Nina Frogner

Hittade hit för ett tag sen men tar mig i kragen o kommenterar först nu.. Har inte hunnit läsa allt men jag ska... 😊 Har oxå ångest o ganska krävande tankar om mig själv pga upplevda händelser som inte är bearbetade.
Sköt om dig o fortsätt jobba med dig själv o dina styrkor!!

Svar: Kul att du har hittat hit. :) Kämpa på! Kram
Evah Åberg

#7 - MATILDA ROSQVIST

Jag förstår precis hur du menar! Speciellt det där med att det begränsar ens liv.. Jag har har/haft social fobi där ångest har varit en symtom och det är såklart extremt jobbigt och jag har bara bestämt mig för att ta tag i det och jag känner själv att det går framåt. Men allt tar liksom sin tid och vissa saker är tyvärr såna man får leva med resten av livet :/

Svar: Precis... Men kämpa på! :) Kram
Evah Åberg

#8 - LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Bra inlägg! Det är viktigt att prata om det!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#9 - FrökenTV, bloggen om tv och film

bra att du delar med dig. lider också av ångest (och ätstörning) men är något bättre idag.

Svar: Tack! Skönt att det är bättre. Kämpa på! :) Kram
Evah Åberg

#10 - Pauline

du skriver verkligen bra! gillar dina örhängen!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg