Automatiska tankar
Alla människor har något som heter automatiska tankar. Dessa tankar dyker upp spontant och utan någon tidigare reflektion. De kommer snabbt och passerar ibland medvetandet så hastigt att vi inte hinner lägga märke till dem, men trots det hinner de påverka känslor och handlingsmönster. Det finns neutrala, positiva och negativa automatiska tankar och det är främst de negativa som ger oss besvär. 

Ett exempel: 

Du är ute på en fika med en ny dejt och personen kollar ofta på klockan. 

Neutral automatisk tanke: "Personen kollar säkert ofta på klockan för att barnvakten snart ska gå hem och h*n vill passa tiden."

Positiv automatisk tanke: "Personen kollar ofta på klockan för att h*n vill prata ännu mer med mig och vill inte att tiden ska gå."

Negativ automatisk tanke: "Personen kollar ofta på klockan för att jag är så tråkig..."


Vad kan man då göra för att bli medveten om dessa tankar? - Jo, nämligen att skriva ned dem. Skriv ned händelsen, vilka tankar du fick och dela in dem i neutral, positiv eller negativ. Ofta kan man få flera automatiska tankar samtidigt och då ska du anteckna alla och dela in dem i rätt ruta.

Du kan också ställa dig själv några motfrågor när du får en negativ automatisk tanke:

* Kan du tänka på något annat sätt?
* Är det säkert att det är så?
* Hur skulle din bästa vän se på detta?

#1 - Mizca

Jag får nog ofta negativ automatisk tanke när nånting sker ... Bra tips du ger, tack!

#2 - Ellen Gräntz

Intressant inlägg!

#3 - milina.blogg.se

Vilket bra inlägg! Väldigt smarta tips :)

#4 - Sara

Jag har så ofta såna tankar, och typ alla negativa.. Det är så hemskt egentligen, men jag brukar tänka att bara att jag är medveten om det nu åtminstone är ett steg i rätt riktning. Så kämpar jag på så gott jag kan och orkar att samtidigt försöka ändra tankarna till något lite mer neutralt :) Kram!

#5 - Venice

Åh tack för det här inlägget! Så kul att läsa sånt :)

#6 - Lovisa

SV: Ja.. klippet var svårt att kolla på, grät en del faktiskt :( Men tycker ändå det är bra att man uppmärksammar hur det går till , på många av minkfarmarna.

Intressant inlägg :) Jag är väldigt negativ med allt jag gör.. Så lätt att tro att det är ens fel hela tiden. Dock har det blivit lite lättare för mig, går i KBT terapi, tycker det är riktigt bra :D

#7 - Kajsa-Stina

Så himla bra inlägg! Du har alltid så kloka och fina inlägg och det gör mig så gott verkligen då jag känner igenkänning i allt! Tyvärr så har jag lätt att tolka vissa automatiska tankar negativt. Eller att jag alltså tar det negativa förslaget oftast vilket är såå jobbigt. Att jag inte bara kan lita på mitt eget omdöme och tro positiva tankar om mig själv och att andra gillar mig för den jag är.

Verkligen en bra idé att skriva ner sina tankar och sedan ställa sig motfrågan till om man kan agera på något annat sätt <3 Massa kramar

#8 - Sara Navjord

Jätte bra skrivet! Jag har väldigt mycket såna tankar som tyvärr är negativa, många på grund av min sociala fobi så tror jag t.ex att någon tycker jag är jobbig eller så. Jag försöker att skaka bort såna tankar men ibland är det svårt tyvärr..

#9 - ♀ THE REVOLT ♀

Väldigt bra inlägg och alltså ditt exempel var väldigt bra! Asså på riktigt - väldigt bra. Det är ibland svårt att hitta på vardagsscenarion, men den var bra!

#10 - Boel

Himla intressant inlägg!