Ta inte illa upp men... (repost)
Varför säger folk många gånger: "Ta inte illa upp" innan de förolämpar en?
- "Ta inte illa upp, men din näsa är jätteful och passar inte alls ditt ansikte."

Okej, så vad var syftet om du inte ville att jag skulle ta illa upp? Vad vill du att jag ska göra med informationen? Om jag tar illa vid mig och faktiskt börjar fundera på om det stämmer så kanske jag överväger en plastikoperation eftersom min näsa inte passar mitt ansikte. Men eftersom du inte ville att jag skulle ta illa vid mig och alltså inte bry mig, så varför sa du det? Var det för att jag ska bli glad och tänka: "JIPPIIEE någon tycker min näsa är ful. Fan vad bra jag är!!" och baka en tårta för att fira? 

Jag tror det är så att om människor lindar in förlolämpningen i en lite mildare mening som: "Ta inte illa upp." eller "Inget illa menat." så kanske det känns lite lättare inombords att faktiskt säga förolämpningen. De tror inte att de får lika dåligt samvete om de försöker "säga det på ett bra och lite mildare sätt". För om sanningen ska fram, visst är det så att du vill att personen ska ta åt sig och bli ledsen, så du får gotta dig lite i andras lidande?

#1 - Pauline

det här har jag också tänkt på, som man blir mindre ledsen för de...

#2 - vanessa

Så sjukt störigt med det och "inte för att vara taskig men..." man bara jaha hur kan jag inte ta åt mig eller må dåligt över det? man borde inte ens få säga så. Borde vara lika "dumt" som att använda sig av svordommar!

#3 - Jossie

Om man inte har nå bra att säga ska man inte säga det alls

#4 - Karin Lygnersjö

Åh hatar verkligen när folk börjar meningen så och sedan är det ju just det man gör, tar illa upp!

#5 - Jessica Högberg

Det var en udda start på en förolämpning...

#6 - Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Precis, varför ska de då yttra sig överhuvudtaget, om man inte ska ta illa upp. Korkade människor!

#7 - Kajsa-Stina

Alltså fy fan vad jag hatar såna kommentarer alltså! Precis som du säger. Hur ska man ta det då om inte som en förolämpning. Klart man tar illa upp om någon kritiserar ens utseende eller så. Hur kan man inte ta illa upp av en sån kommentar? Så himla taskigt när någon säger så. Sen en annan sak jag kan störa mig på är om någon också försöker avbryta en när man pratar eller liksom hyschar åt en. Nej fy fan för såna människor alltså, usch!

Hoppas du mår lite bättre nu vännen och att ångesten har släppt en aning <3 Många kramar <3

#8 - milina.blogg.se

Tänkt på det där så många gånger, om man ens behöver börja meningen med "ta inte illa upp "inte för att vara taskig" så tycker jag att man kan knipa käft istället!

#9 - Ida Lindborg ♡

haha jag håller verkligen med dig med allt där alltså! gillar inte alls när folk börjar en mening så.... eller den också "inte för att snacka skit men..." haha man baa åååååååh haha.

Sv. Tack så mycket :)

#10 - Anna

Det där har jag också tänkt på många gånger, samma när man börjar en mening med "Jag är inte rasist, men..". Så tröttsamt!

#11 - linn

har faktiskt också tänkt på de där! det är ju en uppenbar förolämpning hur man än säger de! spelar liksom ingen roll om man säger innan "ta inte illa upp men..." det är fortfarande lika elakt och hänsynslöst!

#12 - ♀ R E V O L T E N ♀

Alltså just i detta sammanhang så vet jag faktiskt inte riktigt hur jag ska skriva. För jag håller med, men ändå inte. Min bästa kompis brukar säga så till mig och jag så till henne, och det är för att vi som regel har 100 % ärlighet - på gott och ont. Hon kan liksom kommentera mina bröst, jag kommentera hennes rumpa. Eller hon kommenterar min känslighet och jag hennes naivitet. Och det har inte så mkt med att ngn utav oss gottar på den andras bekostnad. Utan mer att vi båda vill ha en som säger saker som vi själva inte ser, men som inte är elakt menat. Just i de fall du skriver om i ditt fall, förstår jag inte handlar om ärlighet bland bästa vänner, utan mer att ngn känner behovet att knäcka en. OCh då tycker jag absolut att det är fel. Förolämpningar är onödiga att säga, om man vet att den andra blir ledsen. Men i mitt och min bästa väns fall så är det där en typ av utveckling, att se brister med en själv som man sj inte ser. Hade inte så mkt med just det du skrev, men ändå i samma område.

#13 - Amanda♥

Jättebra skrivet ju!

#14 - Twiggy Lundberg

Jag kan förstå det i vissa sammanhang, för ibland kanske man har svårt med orden och inser att något kommer låta värre än det är!

#15 - Celine

Jag hade en kompis som alltid sa "ta det inte personligt men -" förut, man blev så jäkla less!