Egoistiskt att ta självmord?
Självmord... Ett väldigt hemskt och känsligt ämne som kan vara svårt att prata om. 
Tidigare har jag sagt att jag tycker att det är egoistiskt att ta självmord, men idag kan jag inte riktigt stå för den åsikten. 

När någon dör av cancer så säger man: "den där jäkla cancern!" När någon dör i en trafikolycka så skyller man exempelvis på dåligt väglag. Men om någon tar sitt liv så dömer man den personen, när det faktiskt ligger något mycket större bakom. När någon väljer att ta sitt liv så innebär det att personen mår så pass dåligt att den inte orkar leva mer. Det är alltså mobbningen, depressionen, ångesten eller vad det nu än kan vara som ligger bakom det där självmordet, men ändå skyller man på den personen och kallar den för egoistisk.

Att exempelvis ha en depression är en fruktansvärd sjukdom, som inte alltid syns utåt och då tas den inte alla gånger på allvar. Jag önskar att ingen skulle må så dåligt att de känner att enda utvägen är att ta sitt liv, men det är heller inte rätt väg att döma dem som egoistiska eller som dåliga personer. Självklart är det jättehemskt för omgivningen och ingen ska behöva uppleva att en nära tar självmord, men jag tror att förståelsen måste ökas inför detta med psykisk ohälsa och att människor börjar ta det på allvar. Det är inte lätt att genomgå psykisk ohälsa och om vi bara börjar förstå varandra mer och stötta varandra mer så kan vi också förhindra mer självmord.

Döm ingen som mår dåligt, försök att ha empati och försök hjälpa personen att må bättre. Man väljer inte att må dåligt psykiskt, lika lite som man väljer att få cancer. Självklart måste man jobba själv för att saker ska bli bättre, men vissa människor får knappt någon hjälp eller förståelse i sitt mående och då är det svårt att kämpa. Ingen ska behöva ta sitt liv så det är dags att vi börjar göra något åt det!

Bilden här nedanför är så otroligt on point och jag älskar den bilden eftersom det är så många ser på psykisk ohälsa.

 
#1 - Erica

Tror att jag håller med dig här faktiskt!

Svar: Vad bra! :)
Evah Åberg

#2 - Madeleine

Jättebra skrivet och så sant!!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#3 - Frida Bloom

Riktigt bra skrivet! ❤

Svar: Tack, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#4 - Denise Taylor

Det är verkligen hemskt hur folk dömer dom som tar livet av sig! För det finns ju som sagt så mycket bakom det...
Bra skrivet!

Svar: Ja verkligen :/ Tack!
Evah Åberg

#5 - Thegra

Ett viktigt inlägg, och så på pricken vad jag tampas med just nu.
Jag tror att jag måste "sno" bilden av dig också. ;)

Svar: Tack! :) Gör det!
Evah Åberg

#6 - Iceea

Fantastiskt bra skrivet och jag tycker det är bra att du har bytt uppfattning.
Lider själv av depression och ångest samt självmordstankar å jag vet att du har slagit huvudet på spiken i det du skriver.
Vi måste prata öppnare och utbilda lärare och skolsköterskor att kunna se och känna igen symtom och beteende för att tidigare få rätsida på människors psykiska lidande. Sedan måste läkarvården bättras med 500%

Svar: Tack snälla! :)
Evah Åberg

#7 - ddianasliv.blogg.se

Väldigt klokt och sant skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#8 - Åsa

Tack för att du tar upp ett sånt oerhört viktigt och känsloladdat ämne.
Jag har förlorat både Min bästa vän och min exmake till psykisk ohälsa som slutat i döden.
Det är viktigt att vi vågar prata om den mentala hälsan oxå och slutar stigmatisera sån sjukdomar!

Ännu en gång tusen tack till dej!

Svar: Beklagar! :/ <3
Evah Åberg

#9 - Dallia K

Håller med men så tänker inte alla tyvärr!

Svar: Nej tyvärr inte...
Evah Åberg

#10 - Prinzessin

Min vän tog sitt liv i våras. Det var hemskt och jag önskar att hon haft mer hjälp. Dock var det inte förvånande, många med hennes diagnos tar livet innan trettio, hon hade någon vecka kvar till sin trettioårsdag. Hade psykvårde kunnat hjälpa mer och inte gått på knäna kanske hon hade kunnat hjälpa, eller så var det bara så att det var dags, jag tror inte på ödet direkt men, alla människor blir inte gamla.
Att säga till dolk att de ska rycka upp sig, eller klandra de som mår så dåligt att de inte ser någon annan utväg är hemskt, speciellt nu när det börjar bli mer och mer klart att det finns många fysiska saker som händer i kroppen, att depression alltså även är en fysisk sjukdom. Så blir det änu värre att skylla på de som är sjuka.

Svar: Så hemskt att människor inte får den hjälp de behöver...
Evah Åberg

#11 - gabbi och sharon

bra skrivet! har själv diagnosen depression och går på högsta dosen antidepressiva och lite andra ångestdämpande pillediller och såklart lite andra diagnoser som ADD. Men livet går framåt trotts att man kan tycka tvärt om ibland! En av mina bästa vänner har precis också börjat med antidepressiva och en annan är dåligt an på psykfronten osså och det hjälper att vi alla kan prata av oss om sådant här ibland!

Svar: Tack! Skönt att det går framåt! :)
Evah Åberg

#12 - gabbi och sharon

högsta dosen antidepp för barn då inte i allmänhet.. :)