Att skratta när någon läser
Många människor vågar inte läsa högt i skolan eftersom de är rädda för att andra ska skratta åt dem. 
Jag minns själv vad jag hatade att läsa högt i skolan då jag visste att det alltid fanns några enstaka människor som ofta lyckades få med sig hela klassen och tillsammans satt de och skrattade åt andra som läste, egentligen helt utan anledning.

Skolan kan verkligen vara en hemsk miljö då man är i en väldigt utsatt situation och många gånger tar inte vuxna tag i detta utan bara ignorerar det. Att skrata, fnissa, komma med kommentarer, prata om massor av annat och så vidare när någon läser högt inför klassen är en kränkning och det är mobbning. Det är aldrig okej att göra sig lustig på någon annans bekostnad. 

Tips till dig som blir utsatt för detta:

Säg till. - Om du känner att du klarar det så säg till dina klasskamrater: "detta är inte schysst gjort. Det är mycket modigare att faktiskt berömma någon än att kränka dem." Att sätta ned foten och visa att det inte är okej är faktiskt det bästa man kan göra.

Fortsätt läsa. - Om du inte skulle våga säga till, så fortsätt läsa. Visa dem att de inte kommer att vinna. Du kan din sak, du är bra på detta så låt dem se det och fortsätt glänsa. Du är bra exakt som du är!

De mår dåligt. - Människor som kränker andra mår oftast väldigt dåligt i sig själva och de som bara hänger med är för rädda för att sätta ned foten. Försök tänka på att de faktiskt mår dåligt och det kanske kan få dig att känna medlidande för dem istället för att låta dig tryckas ned. 

Berätta för lärare, föräldrar hur du känner. - Det är viktigt att prata med någon om detta och berätta hur det känns. Det är lätt att tro att det är fel på en själv, men det är det verkligen inte! Du duger och du är bra, men för att du ska kunna hantera detta och för att andra ska kunna hjälpa dig så måste du också berätta det för någon. Du ska inte skämmas för detta, för vi är många som är eller har blivit utsatta. 


 
Frågeställning om psykisk ohälsa - mina svar
I ett tidigare inlägg så la jag ut en frågeställning som jag ville att ni skulle svara på. Ni behövde inte skriva det i kommentarsfältet utan ni kunde bara skriva det för er själva. Direktlänk till inlägget. Nu tänkte jag i alla fall ge mina svar på detta.

1. Vad gör du för att må bra?
Jag brukar skriva av mig, prata med nära och kära eller träna oftast. Det är saker som får mig att må bra och som jag försöker göra ofta.

2. Vilka fördomar om psykisk ohälsa vill du ta död på?
Att man bara är lat och att "det bara är att göra det och det", för det är inte så enkelt. Hade det varit så enkelt att man bara kunde knäppa med ett finger så vore problemen borta så tror jag att de flesta hade gjort det. Det finns mycket fördomar om psykisk ohälsa och jag tycker det är synd att det inte finns lite mer förståelse inom ämnet.

3. Vad gör dig ledsen och orolig?
Jag blir ledsen och orolig när jag börjar tveka på mig själv och jämföra mig med andra. Jag är många gånger rädd för att inte räcka till och det kan hindra mig från att utvecklas och komma dit jag vill, för att jag lägger fokus på fel saker.

4. Vad tror du behövs för att du ska bli av med din psykiska ohälsa (eller för att den ska bli bättre)?
Jag tror det behövs mer tid och även en annan form av terapi. Jag behöver nog mestadels tid och inte ta allting på en gång.

5. Vad ger dig trygghet?
Att ha människor i min omgivning som bryr sig om mig och som älskar mig för den jag är, samt att ha en ordnad ekonomi, med tak över huvudet och mat på bordet.

6. Vet du vad som har fått dig att må så dåligt?
Ja, till en viss del vet jag det och det är mycket saker som har hänt tidigare som har gjort att jag mår som jag mår idag, bland annat mobbning, övergrepp och svek.

7. Vart befinner du dig i livet om 5 år om du fick drömma helt fritt, utan din psykiska ohälsa?
Om 5 år så är jag 29 år. Jag skulle vilja ha barn och lever på mitt skrivande. Jag har så pass mycket pengar att jag inte behöver oroa mig för om vi har råd med mat och jag har en stabil och bra partner som jag älskar och som älskar mig. 

Recept: Enchiladas
 
 Detta var första gången jag provade att göra enchiladas och det blev helt okej i alla fall, skulle dock varit mer sås ovanpå! :)

Du behöver:
500 g köttfärs (räcker till 6 bröd)
Chilisås
Créme fraiche
Riven ost
Paprika
Tacobröd (stora)

Gör så här:
1. Bryn färsen och krydda med oregano och rör ner paprika.
2. Häll i chilisås efter smak, rör ner créme fraiche, riven ost.
3. Smeta ut lite på ett bröd, rulla ihop till en rulle och lägg på en plåt.
4. När ni har gjort alla rullar så gör ni gratängsåsen. Créme fraiche, chilisås, oregano och riven ost. Blanda det och smeta ut det över rullarna.
5. Grädda i 200 grader ca 15 minuter eller tills gyllenbrun färg.