Att skratta när någon läser

Många människor vågar inte läsa högt i skolan eftersom de är rädda för att andra ska skratta åt dem. 
Jag minns själv vad jag hatade att läsa högt i skolan då jag visste att det alltid fanns några enstaka människor som ofta lyckades få med sig hela klassen och tillsammans satt de och skrattade åt andra som läste, egentligen helt utan anledning.

Skolan kan verkligen vara en hemsk miljö då man är i en väldigt utsatt situation och många gånger tar inte vuxna tag i detta utan bara ignorerar det. Att skrata, fnissa, komma med kommentarer, prata om massor av annat och så vidare när någon läser högt inför klassen är en kränkning och det är mobbning. Det är aldrig okej att göra sig lustig på någon annans bekostnad. 

Tips till dig som blir utsatt för detta:

Säg till. - Om du känner att du klarar det så säg till dina klasskamrater: "detta är inte schysst gjort. Det är mycket modigare att faktiskt berömma någon än att kränka dem." Att sätta ned foten och visa att det inte är okej är faktiskt det bästa man kan göra.

Fortsätt läsa. - Om du inte skulle våga säga till, så fortsätt läsa. Visa dem att de inte kommer att vinna. Du kan din sak, du är bra på detta så låt dem se det och fortsätt glänsa. Du är bra exakt som du är!

De mår dåligt. - Människor som kränker andra mår oftast väldigt dåligt i sig själva och de som bara hänger med är för rädda för att sätta ned foten. Försök tänka på att de faktiskt mår dåligt och det kanske kan få dig att känna medlidande för dem istället för att låta dig tryckas ned. 

Berätta för lärare, föräldrar hur du känner. - Det är viktigt att prata med någon om detta och berätta hur det känns. Det är lätt att tro att det är fel på en själv, men det är det verkligen inte! Du duger och du är bra, men för att du ska kunna hantera detta och för att andra ska kunna hjälpa dig så måste du också berätta det för någon. Du ska inte skämmas för detta, för vi är många som är eller har blivit utsatta. 


 
Bildkälla

Frågeställning om psykisk ohälsa - mina svar

I ett tidigare inlägg så la jag ut en frågeställning som jag ville att ni skulle svara på. Ni behövde inte skriva det i kommentarsfältet utan ni kunde bara skriva det för er själva. Direktlänk till inlägget. Nu tänkte jag i alla fall ge mina svar på detta.

1. Vad gör du för att må bra?
Jag brukar skriva av mig, prata med nära och kära eller träna oftast. Det är saker som får mig att må bra och som jag försöker göra ofta.

2. Vilka fördomar om psykisk ohälsa vill du ta död på?
Att man bara är lat och att "det bara är att göra det och det", för det är inte så enkelt. Hade det varit så enkelt att man bara kunde knäppa med ett finger så vore problemen borta så tror jag att de flesta hade gjort det. Det finns mycket fördomar om psykisk ohälsa och jag tycker det är synd att det inte finns lite mer förståelse inom ämnet.

3. Vad gör dig ledsen och orolig?
Jag blir ledsen och orolig när jag börjar tveka på mig själv och jämföra mig med andra. Jag är många gånger rädd för att inte räcka till och det kan hindra mig från att utvecklas och komma dit jag vill, för att jag lägger fokus på fel saker.

4. Vad tror du behövs för att du ska bli av med din psykiska ohälsa (eller för att den ska bli bättre)?
Jag tror det behövs mer tid och även en annan form av terapi. Jag behöver nog mestadels tid och inte ta allting på en gång.

5. Vad ger dig trygghet?
Att ha människor i min omgivning som bryr sig om mig och som älskar mig för den jag är, samt att ha en ordnad ekonomi, med tak över huvudet och mat på bordet.

6. Vet du vad som har fått dig att må så dåligt?
Ja, till en viss del vet jag det och det är mycket saker som har hänt tidigare som har gjort att jag mår som jag mår idag, bland annat mobbning, övergrepp och svek.

7. Vart befinner du dig i livet om 5 år om du fick drömma helt fritt, utan din psykiska ohälsa?
Om 5 år så är jag 29 år. Jag skulle vilja ha barn och lever på mitt skrivande. Jag har så pass mycket pengar att jag inte behöver oroa mig för om vi har råd med mat och jag har en stabil och bra partner som jag älskar och som älskar mig. 


Recept: Enchiladas

 
 Detta var första gången jag provade att göra enchiladas och det blev helt okej i alla fall, skulle dock varit mer sås ovanpå! :)

Du behöver:
500 g köttfärs (räcker till 6 bröd)
Chilisås
Créme fraiche
Riven ost
Paprika
Tacobröd (stora)

Gör så här:
1. Bryn färsen och krydda med oregano och rör ner paprika.
2. Häll i chilisås efter smak, rör ner créme fraiche, riven ost.
3. Smeta ut lite på ett bröd, rulla ihop till en rulle och lägg på en plåt.
4. När ni har gjort alla rullar så gör ni gratängsåsen. Créme fraiche, chilisås, oregano och riven ost. Blanda det och smeta ut det över rullarna.
5. Grädda i 200 grader ca 15 minuter eller tills gyllenbrun färg.

Att älska sig själv, men ändå inte

Jag har just nu lite svårt att bestämma mig för hur jag mår, för jag vet faktiskt inte riktigt...
Ena stunden känner jag mig helt totalt fucking skitdålig, nästa stund känner jag mig ändå helt okej. Det pendlar väldigt mycket just nu. 

Jag sitter och tänker mycket på hur jag var för några år sen. Ibland kan jag längta tillbaka till mitt mer "ytliga" jag, när jag la in mer bilder där jag visade lite hud, när jag älskade all uppmärksamhet och vågade ta mer plats. Jag tror att det beror mycket på att jag var yngre, att jag inte tänkte på samma sätt då utan bara levde som jag ville för stunden. Idag tänker jag mer på konsekvenser, hur jag vill uppfattas, vilket är väldigt bra. 

På ett vis känner jag mig säkrare på mig själv idag än för några år sen, men på ett annat vis så känns det som att jag är mycket mer trasig idag. Min ångest är annorlunda idag än vad den var för några år sen och jag är mindre dramatisk av mig, för idag kan jag föra en diskussion fast jag är ledsen eller upprörd, utan att bara rusa iväg eller skrika. Det var jag inte så bra på förr. Men ändå känner jag mig svagare på ett vis... Som att jag har blivit begränsad i mitt glada, spralliga och spontana jag. Jag har svårare för att vara glad och njuta av stunden idag än vad jag hade för några år sen, för att jag är så rädd att något ska gå fel så jag förbereder mig liksom på det hela tiden. 

Jag känner mig säkrare på så sätt att jag har lärt mig att hantera smärtan på ett annat sätt. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv och jag har lärt mig att tygla mitt humör. Jag känner mig mer vuxen idag. Jag har hittat mer min stil i kläder och smink. Jag vågar stå för mina åsikter och göra det jag tror på. Jag vet att jag har mycket kvar att jobba på och särskilt när det kommer till att våga tro på att någon kan älska mig för den jag är, för det är oerhört svårt att se idag. Jag älskar mig själv på ett sätt, men på ett annat sätt ogillar jag mig själv och jag vet inte riktigt vilken av delarna som är störst för tillfället. Verkar det konstigt?

P.S. Jag ville också berätta att pappa nu har kommit hem i alla fall, men han mår fortfarande ganska dåligt och har ont i operationssåret så nu ska vi ta hand om honom extra mycket och det är såklart också det som har påverkat mitt mående denna gången. ♥


Fredagsbloggen #10


 
Idag vill jag tipsa er om Linns blogg. Jag tycker att hon har väldigt mycket fina bilder i sin blogg och man blir glad av att besöka henne. Hon lägger upp tips om olika saker, bland annat träning och musik som jag tycker är intressant, så besök hennes blogg vettja! :)

Vad är mobbning?

Många människors syn på mobbning är våld, att slå och sparka någon. Det alla inte tänker på är att mobbning även förekommer i fler varianter. Att säga elaka saker till någon, att göra miner, att frysa ut någon är också en typ av mobbning. Det kanske är en "rolig grej" i din klass eller på ditt jobb att säga: "haha, du är så dum!" men det är inte säkert att den som får höra det tycker att det är så roligt, även om personen försöker skratta med.

Ibland skrattar man med enbart för att inte visa sig svag, som ett försvar för att faktiskt försöka att inte ta åt sig så mycket, fast det gör otroligt ont. Vissa människor kanske tycker att detta är småsaker och att det är fjantigt att ta åt sig av detta, men det är just den synen som skapar detta problemet. Du kanske inte skulle ta åt dig av sådana här saker, men det finns andra som kan göra det. 

Många jämför olika typer av mobbning, hur länge den har pågått, hur det gick till och så vidare och många gånger verkar det som att det bara är en viss typ och en viss tid som räknas. Sanningen är att mobbning är mobbning och det är lika fel om det håller på i 2 månader, i 2 år, i 10 år. Den som varit mobbad i 2 år kanske mår sämre av det än den som har varit mobbad i 10 år för att vi alla är olika och har olika förutsättningar. Vi kan inte jämföra mobbning och det ska inte spela någon roll vem som blev mobbad längst eller "värst" för det är ingen tävling. Ditt är jobbigt för dig och mitt är jobbigt för mig, men tillsammans kan vi jobba mot mobbningen istället för att bidra till den och jobba mot varandra.


 

Filmtipset #9


 
Signe är 15 år och går i nian. I klassrummet är hon nästan osynlig, då killarna där dominerar. Men en dag kommer en ny elev till klassen, Saga, en tjej med självförtroende och mental styrka. Hon är tusen gånger starkare än de andra och vågar ta plats på samma sätt som killarna. Signe och de andra blir nyfikna då saker och ting förändras i klassen. Saga utmanar både elevernas och lärarnas invanda mönster och ifrågasätter flickornas underordnade roll i klassrummet.

Informationen om texten är från wikipedia

P-piller för män

Jag läste att manliga p-piller stoppas av läkemedelsbolagen på grund av att det är för mycket biverkningar. Direktlänk till artikeln (den är iofs från 2011 men tycker ändå att det är ett viktigt ämne.) Jag tycker att detta är väldigt konstigt faktiskt då kvinnor och livmoderbärare har använt sig av p-piller och andra preventivmedel med mycket biverkningar i många år. Även för kvinnor och livmoderbärare kan biverkningar som depression, acne, minskad sexlust förekomma men det är ingen som någonsin brytt sig om detta...

Vissa män anser att kondom är avtändande, det "går inte" att använda en sådan då de har svårt att få upp den, det känns konstigt, det tar död på stämningen och så vidare, men de vill inte heller använda exempelvis p-piller. Ansvaret ligger alltså då endast hos kvinnan, då det är hon som ska stoppa i sig massor av hormoner eller dylikt för att en oönskad graviditet inte ska ske. Varför är det ingen som bryr sig om att kvinnan kanske får allvarliga biverkningar och varför tas det alltid för givet att kvinnan ska stoppa i sig massor av preparat när man faktiskt är två i det hela?

Om kvinnan inte har hittat något preventivmedel som passar henne förutom kondom men du inte är villig att använda det för att det är "avtändade", ska du dumpa henne då eller hur ska ni lösa det? Att skydda sig är inte enbart kvinnans ansvar och du ska inte ta för givet att hon tänker proppa sin kropp full med hormoner. Om kvinnan skulle bli gravid så skulle även vissa män försöka få henne att göra abort och säga saker i stil med: "Men det fattar du väl själv att vi inte kan få barn nu! Jag är inte redo för att bli farsa..." Nej, det kanske du skulle ha tänkt på tidigare och faktiskt använt skydd eftersom det är ditt ansvar också!

Enligt mig är detta något som måste ändras på, man är två stycken i ett samlag och båda har lika mycket ansvar. Det ska inte tas för givet att alla kvinnor kan äta exempelvis p-piller och jag tycker absolut att p-piller och andra skydd för män ska komma ut på marknaden för om ni har vågat experimenterat med våra kroppar i så många år, så borde ni våga det med männens också!

 
Metro

Läsarintervju #13 - Sandra

 
Hej Sandra, vad kul att du ville vara med! Vad får man se i din blogg?
Man får se kärlek, glädje, spiritualitetoch självkänsla.

Vad gör du om dagarna?
Jag jobbar som lärare vilket upptar större delen av mina vardagar. Jag är även utbildad till livscoach och livsinspiratörscoach men det arbetet ligger jag lite lågt med för tillfället. På fritiden dansar jag reggaeton, dancehall och Azonto, umgås med min sambo eller vänner, träffar familjen samt tar hand om mig själv.

Hur länge har du bloggat?
Egentligen har jag bloggat sen 2007 men då hade jag en annan typ av blogg, jag la ner den i februari 2013. Kanske öppnar upp igen i framtiden jag vet inte. Bloggen jag har nu har jag haft sen 2014.

Har du någon favoritmat?
Ja min favoritmat är skräpmat. Allt du kan tänka dig av pizza, hamburgare, pommes ja kort och gott fet mat. Jag gillar dock också älgstek med kokt potatis, kokta morötter, brunsås och svart vinbärsgelé.

Vad gör dig på bättre humör en dålig dag?
Kärlek. Kramar och att jag får vara sur. Det går lättare när jag accepterar känslan och gottar in mig i den. Det blir inte lika roligt längre. Försöker jag däremot motarbeta känslan blir det värre. Ibland är jag inte medveten om att jag är sur förrän halva dagen gått och jag inser att jag nog inte varit så trevlig, då vänder det automatiskt. Om jag har ångest tänker jag: "Jaha är du på besök. Du får vara här, kom sitt i soffan men jag har annat för mig än att bry mig om dig." Så försöker jag göra något som upptar mina tankar och plötsligt är den borta. Detta tar så klart tid att öva upp. Jag har haft kraftig panikångest där jag bara legat i soffan och varit rädd. Jag insåg att allt skapas i mitt eget huvud. Jag går inte på medicin längre (det var 3-4år sedan) och jag har sällan panikattacker. Jag har lärt mig att känna igen varningstecknen och tänker då på samma sätt att de tillåts vara i kroppen men jag bryr mig inte om dem. När tecknen lugnat sig brukar jag tänka vilken läxa jag har att lära mig, kroppen ger ju mig en signal om att något är fel. Har jag inte övat på självkänslan? Har jag tagit beslut som jag egentligen inte känt varit min grej men gjort det ändå? Har jag varit väldigt negativ på sistone? Tänker jag tankar som trycker ner mig? Ja och så vidare. Ibland vet jag svaret direkt och gör en förändring. Ibland tar det längre tid och då får jag acceptera att det kommer så småningom och vara vaksam. Ångest däremot kan uppträda lite då och då (förr var den jättekraftig och jag hade hemska katastroftankar) för att jag reagerat på en tanke oftast en tanke som är direkt obehaglig. Jag välkomnar ångesten, tänker att det är bara tankar och gör något distraherande. När det lugnat sig återgår jag till tanken och oftast är den då inte lika obehaglig, det var bara en tanke och ibland känner jag obehag och väljer att lägga det åt sidan. Man kan inte reagera på alla tankar som ploppar upp. Det är inte lätt men börjar man öva sig så får man kontroll ganska snart.

Vilka bloggar följer du?
Jag följer Evas, Egoinas, Blondinbella, Amy Marietta från USA, mitt liv på landet, Simplicity om Feng Shui och en del språkutvecklande bloggar som hör till mitt jobb.

Om du fick en miljon kronor, vad skulle du göra med dem?
Ta min familj och sambo och åka på en resa till en strand med turkost hav. Pengarna som blev över skulle jag lägga halva till en kontantinsats och andra halvan till välgörenhet. 1 miljon är inte jättemycket pengar. Skulle det vara så att jag fick obegränsat med pengar och aldrig behövde jobba ja det skulle aldrig funka för mig. Jag älskar mitt jobb så jag skulle fortsätta jobba, jag skulle nog vilja köpa mig ett radhus med min sambo och lägga undan lite pengar resten skulle jag skicka bort till välgörenhet. Jag behöver ingen pool, eller stor herrgård, fancy clothes även om de är sjukt fina vissa och jag älskar mode, flera bilar på uppfarten och ett stylat hem. Det är inte jag. Samtidigt vill jag inte bo i en koja med existensminimum. Radhus, våra två bilar, vi lever en dräglig tillvaro that's enough. Finns andra som behöver pengarna. 

Bästa filmen enligt dig?
Oj jag har flera. Scarface, The bondock saints, Femme fatale, sex and the city är väl några av dem. ;)

Tack och bock för alla fina och bra svar! Du hittar hennes blogg här.


Frågeställning om psykisk ohälsa

Att bli av med psykisk ohälsa kan vara riktigt svårt. Ibland fastnar man i detta eviga tänkandet och det kan vara svårt att komma ifrån det. Dock finns det saker man kan göra för att underlätta det och enligt mig är det att våga prata om det. Att våga prata med familj, vänner, arbetskamrater är otroligt viktigt men det är också viktigt att våga prata om det mer öppet. Att våga prata med människor i sociala medier och faktiskt kunna få kontakt med i andra människor som lider av liknande saker. Vi måste våga prata om det för att kunna släppa denna tabun och faktiskt inse att fler människor har problem, att vi inte är ensamma.

Därför tänkte jag göra en frågeställning här nedanför som jag vill att du ska tänka på. Du behöver inte skriva svaren i kommentarsfältet om du inte vill, men om du vill så får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarerna. Jag kommer själv svara på dessa frågor i ett eget inlägg.

1. Vad gör du för att må bra?
2. Vilka fördomar om psykisk ohälsa vill du ta död på?
3. Vad gör dig ledsen och orolig?
4. Vad tror du behövs för att du ska bli av med din psykiska ohälsa (eller för att den ska bli bättre)?
5. Vad ger dig trygghet?
6. Vet du vad som har fått dig att må så dåligt?
7. Vart befinner du dig i livet om 5 år om du fick drömma helt fritt, utan din psykiska ohälsa?


En kass kvinnosyn i detta samhälleDetta är kommentarer som jag har fått på min debattartikel på nyheter24 facebooksida, om att kvinnor anses vara sämre än män på väldigt många punkter och när jag ser dessa kommentarer så förstår jag varför jag fastnade för detta ämne. Här märks det extremt tydligt hur samhället är uppstyrt. Detta beror på att människor är uppfostrade till att det ska vara så här, att mannen ska vara överlägsen kvinnan. Detta är enbart män som har kommenterat och när det kommer till personliga påhopp så som "feministsvin" "jävla pajas" och så vidare så märker jag att jag har träffat en öm punkt. När människor skriver att om en kvinna vinner över en man så beror det på att den mannen är sämre, inte att kvinnan är bättre så visar det vad rätt jag faktiskt har. Jag klagade aldrig på män i mitt inlägg, jag skrev att män och kvinnor är lika bra och jag dömer inte männen för det här. Vi är uppfostrade till att mannen ska vara bättre på allt och det har gått i många olika generationer, men det innebär inte att det behöver fortsätta vara så.

Som jag skrev i mitt inlägg, bilkörning och andra kunskaper sitter inte i könet, det sitter i individen och vem som helst oavsett kön kan vara dålig på exempelvis bilkörning. När jag ser dessa kommentarer så vill jag bara kämpa mer för att nå ett jämställt samhälle för när människor skriver sådana här kommentarer så ser man verkligen vad liten bit på vägen vi har kommit eftersom människor fortfarande sitter med denna avskyvärda kvinnosyn idag. Det kanske har "varit så här i 50 år" som en skrev här ovanför, men om vi inte ska kunna utvecklas så skulle vi ju fortfarande vara grottmänniskor som slog varandra i huvudet med klubbor, agade våra barn och inte ha någon kvinnlig rösträtt. Människor utvecklas och det är så samhället lever vidare. 

Även om vissa av dessa människor säkert driver så bevisar det ändå vilken kass kvinnosyn de har, eftersom de kan tänka sig att skriva sådana saker helt öppet på internet.

Ny debattartikel i nyheter24Nu har jag skrivit min tredje debattartikel för nyheter24 och att läsa dessa kommentarer som skrivs får mig verkligen att inse att jag träffar rätt. Ord som "feministsvin", "män är visst bättre än kvinnor", "vi är överlägnsa er" får mig verkligen att inse att jag har så otroligt rätt. När en kvinna yttrar sig om något hon tycker är fel i samhället så kommer det alltid några män och berättar att hon har fel, för vi kvinnor får ju inte tycka, tänka eller känna för då är vi bara jobbiga feministsvin. 

Jag tänker fortsätta tycka, tänka och känna och jag kommer inte låta mig tystas ned för att samhället förväntar sig det. Jag tänker fortsätta skriva om saker jag tycker är fel och kämpa för att män, kvinnor och hen ska ha samma rättigheter i samhället. Att oavsett läggning, ursprung, ekonomi, funktionshinder eller inte så ska alla ha samma rättigheter och möjligheter och ingen ska behöva tryckas ned eller bli förtryckt. 

Män och kvinnor är lika bra. Punkt.

Direktlänk till debattartikeln.
De flesta av kommentarerna har kommit på nyheter24 facebooksida. Direktlänk till artikeln på facebook om ni vill läsa kommentarer.

Fortfarande sjuk...

Som ni ser har det varit ganska tomt här de senaste dagarna och det är för att jag inte orkar att uppdatera just nu då jag fortfarande är sjuk. Pappa ligger fortfarande på sjukhus, men det är mycket bättre med honom i alla fall och jag tror att han skulle få börja äta imorgon, men det kommer ju bara att vara flytande mat till att börja med. 

Jag själv är inne i en välidgt jobbig period just nu då det har varit för mycket helt enkelt. Har mens, ångest, är förkyld, pappa ligger på sjukhus och jag får katatstroftankar för allt just nu tror jag. Jag bara går och väntar på bättre dagar just nu för just nu känns allt värdelöst faktiskt. Jag är verkligen så sliten just nu och känner för att gråta hela tiden egentligen. Så därför tar jag det lite lugnt med bloggen just nu och bara uppdaterar något enstaka inlägg som jag känner att jag orkar.

Hur mår ni? Hoppas ni har haft en bra start på veckan! Ta hand om er. ♥

Veckans kroppsinspiration #10


Måndagstipset #9


 

Idag vill jag tipsa er om något som ligger mig varmt om hjärtat, nämnligen kampen mot mobbning och kränkningar. Mobbning och kränkningar kan hända oss alla. Dig, mig, dina barn, dina syskon eller mina barn. Genom att hjälpa och stötta varandra kan vi minska risken för att detta händer och faktiskt förebygga detta. Inget barn ska behöva gå till skolan med magont. Inget barn ska behöva känna sig otryggt i sin egen skola. 

Stiftelsen Friends grundades 1997 och möter varje år 46 000 lärare, föräldrar och barn och utbildar dem kring hur de kan förebygga mobbning. Deras filosofi är att alla kan göra skillnad och att vi tillsammans stoppar mobbningen. De drivs helt utan statliga bidrag. Deras vision är att vi ska ha ett samhälle där alla får leva i trygghet och jämlikhet.

Som månadsgivare skänker du pengar varje månad till deras arbete via autogiro. Antingen ger du ditt medgivande för autogiro med hjälp av e-legitimation, eller så skickar de en autogiroanmälan och ett förfrankerat kuvert hem till dig. Om du väljer att bli månadsgivare hjälper du fler barn och unga att få en trygg uppväxt och en bra skolgång för det är tack vare oss som Friends kan fortsätta sitt arbete så var med du också för en tryggare vardag för alla!

Direktlänk för att bli månadsgivare.

Vilken helg...

Herregud vilken helg det har varit...
Det började med att jag började känna mig hängig i fredagseftermiddag. Fick ont i halsen och var enormt trött. Det blev bara värre och värre under lördagen och igår började jag även bli snuvig. Så typiskt att man ska gå och bli sjuk nu! 

Igår vid kl 9 på morgonen får jag också ett samtal från min syster Carola om att pappa skulle åka ambulans till akuten för problem med magen. Han har haft så ont sen i torsdags, kräkts, enorma smärtor och inte haft ork till något så ambulansen kom och hämtade honom och han fick akut opereras igår för blindtarmen samt navelbråck. Det var också något med tarmen som de fick ta bort en bit av. Har varit så orolig, men har pratat med honom idag och han känner sig pigg efter operationen och mår mycket bättre. Dock vet jag inte riktigt när han får komma hem än. 

Hoppas er helg har varit bättre!


Julklappstips

 
Det är ju redan 25:e oktober och det börjar närma sig jul. Jag har redan börjat tänka på julklappar och redan köpt två stycken faktiskt.

En presentbox tycker jag är en väldigt rolig julklapp/present att både få och att ge bort. Man kan ju variera dem så himla mycket och lägga i saker som personen behöver. Här har jag gjort en presentbox som innehåller kaffe, te, tandkräm, tandborste, tandtråd, batterier, tops, raklödder, rakblad, en parfym, hårgele och två trisslotter. 

Jag köpte boxen och cellonfanpapper på lagerhaus och resten hittade jag i vanliga matbutiker. Detta kan man ju göra till alla kön och de flesta åldrar. Både till pojkvän, flickvän, mamma, pappa eller syster exempelvis. Anpassa utifrån personen och köp saker som du vet att personen gillar/använder och vips har du en perfekt present eller julklapp! :)

Läsarintervju #12 - Pauline


 
Hej Pauline, vad roligt att du ville vara med! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag är 22 år och bor i Luleå. Jag pluggar till röntgensjuksköterska och blir klar i januari. Några kvällar jobbar jag som danslärare och tar även dansklasser själv. Jag är förlovad med en underbar kille och har en katt som är 16 år gammal. Jag gillar att pyssla och mysa.

Vad är din största dröm i livet?
Oj.. ja, men att leva ett långt, friskt lyckligt liv tillsammans med min familj.

Om du fick välja en enda sak för att göra världen till en bättre plats, vad skulle det då vara?
Att alla kunde förstå och bry sig om varandra, kunna sätta sig in i andras situationer.

Vad får man se i din blogg?
I min blogg Lilla fröken Hurtig får man följa med i min vardag. Namnet kommer av att en lärare alltid kallade mig för lilla fröken Hurtig då jag heter Hurtig i efternamn. I min blogg får du se massa muminmuggar, pluggtips, mysiga stunder, en hel del frukostar, dans och katter.

Det bästa och sämsta med att blogga?
Det bästa är nog att få göra inläggen, ta bilder och få ihop det snyggt. Att det dokumenteras och sparas, att få inspirera andra och alla fina kommentarer.

Sämsta är nog att det tar ganska lång tid och kan leda till lite prestationsångest, men jag försöker att släppa det.

Vad skulle du ge för tips till någon som blir utsatt för mobbning?
Våga säga till någon, flera, så att någon reagerar. Mobbing är hemskt och ska inte få finnas!

Hur länge har du dansat?
Sedan jag var 5 år gammal har jag gått på dansskola, men dansat har jag nog gjort sen jag lärde mig gå haha.

Vad är din favoritmusik?
Jag kan lyssna på det mesta men mycket Ulrik Munther, Jens Hult, Jason Mraz och Håkan Hellström. Sedan älskar jag Disney musik!

Tack för alla fina och bra svar! :) Ni hittar hennes blogg här

 

Min terapi

Jag fick en frågan om jag kunde berätta lite mer om min terapi så jag tänkte berätta lite om det och hur det går till.

Jag går hos en kurator på psykiatrin för tillfället. När jag började hos henne skrev vi ned alla punkter som var viktiga att prata om, bland annat mobbning och övergrepp jag har varit utsatt för. Vi pratade om alla dessa saker för att bearbeta det förflutna och varje möte var en punkt, så vi visste vad jag hade att jobba med och vad vi skulle prata om. Vi sågs en gång i veckan i början och då är varje möte en timme.

Vi jobbar även lite med KBT där jag ibland kan få hemuppgifter där jag exempelvis ska tänka på min andning eller skriva ned händelser, mina tankar och känslor kring detta. Dock känner jag att jag kan behöva mer KBT så jag kommer nog söka mig vidare till en KBT-terapeut om jag får den hjälpen.

I dagsläget jobbar vi mest med samtalsterapi där vi pratar om min oro för framtiden och för att bli sviken och så vidare. Nu ses vi varannan vecka bara, men det ska ändras då jag känner att jag behöver mer kontakt än så för att kunna få ordning på mina tankar. Jag får tips från henne om hur jag kan tänka istället och ibland hjäper det, ibland inte. Dock är jag oerhört glad över att ha någon att ventilera mina tankar med då det hjälper otroligt mycket att någon bara lyssnar och finns där för en och inte dömer en.


Detta med särskrivning

Jag gillar inte särskrivningar, då jag tycker att det kan vara väldigt svårt att förstå vad som menas ibland när ett ord är särskrivet. Vissa gånger kan det vara svårt att veta om ett ord ska vara sammansatt eller inte, men det är ju ganska lätt att ta reda på i dagens läge när vi har google.

Jag har förståelse för att alla människor inte kan skriva, för vissa har exempelvis dyslexi eller andra svårigheter som gör att det blir lite svårare att skriva och uttrycka sig. Det jag dock tycker är fel är när många bara inte orkar ta reda på hur det ska stavas eller skrivas för att de är för lata för att bry sig. Det kan faktiskt skapa väldigt mycket missförstånd om man särskriver ett ord som ska vara sammansatt.

Jag läste på nyheter24 att någon tyckte att den som inte förstår att "rök fritt" betyder att det är rökfritt och inte att man får röka fritt är dum i huvudet och något sådant lätt borde man förstå. Likväl som det finns människor som har svårigheter med att stava, så finns det människor som har svårigheter med att läsa, men också som har andra svårigheter i livet. Vissa diagnoser gör att vissa människor kan ta många otydliga saker ordagrant och då blir ju just "rök fritt" att röka fritt. Man är inte dum i huvudet för att man särskriver, men man är inte heller dum i huvudet om man inte förstår ordet som är särskrivet. 

Jag tror att alla kan lära sig att stava rätt, bara att det kanske tar lite längre tid för vissa. Har man bara tålamod och kämpar så tror jag att även de med svår dyslexi kan lära sig och skulle det inte gå så finns det ju som tur är massor av bra hjälpmedel.

 
Bildkälla

Avslappningsmusik för mig


Amanda Bergman - Vintersaga

John Lennon - Imagine

Molly Sandén - Hallelujah

Ted Gärdestad - Come give me love

Den svenska björnstammen - Svalkar vinden

Lindsey Stirling -  Crystallize

Vinsten - Luckiest girl

James Bay - Hold back the river

Alla låtar är länkade till spotify. Vilka låtar får dig att slappna av? :)

Recept: Kycklinggryta

 
 

4 portioner

Du behöver:
500 g kyckling
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt matvin
1 hönsbuljongtärning
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
Pasta eller ris

Gör så här:
1. Strimla och stek kycklingen.
2. Häll vin, grädde och philadelphiaost i en gryta och pressa ned vitlöken.
3. Tillsätt buljongen när såsen är tillräckligt varm.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Rör ned kycklingen och låt det stå och puttra lite extra.
Klart att servera!

Fredagsbloggen #9


 
Idag vill jag tipsa er om min syster Annas blogg. Hon skriver om sin vardag nu när hon precis har flyttat till Karlstad och blivit sambo. Hon tipsar också om musik och filmer, samt lägger upp smarta citat. Jag tycker absolut att ni ska kolla in hennes blogg!

Du kör som en kärring

"Du kastar som en tjej!"
"Haha, du fick kärringstopp!"
"Slog du i kärringnerven eller?"
"Du gråter som en liten flicka!"
"Du kör som en kärring!"

Detta är bara några få meningar där kvinnor blir nedvärderade och anses vara sämre än män. Hur kommer det sig att kvinnor anses vara sämre på att köra bil, att det bara är de som får motorstopp? Hur kommer det sig att "kasta som en tjej" har blivit något dåligt och hur ser egentligen ett manligt och ett kvinnligt kasst ut? Det finns män som kastar dåligt, det finns kvinnor som kastar dåligt. Det finns män som kör bil dåligt, det finns kvinnor som kör bil dåligt. Om man skulle använda ordet man istället så skulle det istället ge makt och status. "Du kör som en man" skulle aldrig bli lika negativt menat som att köra som en kvinna...

Detta med kärringnerven och att gråta som en liten flicka... Kommer det av att kvinnan "ska" vara känsligare och svagare än mannen både psykiskt och fysiskt? Män har ju också känslor och kan gråta och det ska de ha rätt att göra också. Män har också en smärtgräns och kan få ont, likväl som kvinnor kan få det. Att ha och visa känslor ska inte vara könsbestämt. 

Kvinnor är inte svagare än män. Kvinnor är inte sämre än män. Kvinnor kör inte bil sämre än män. Kvinnor kastar inte sämre än män. Det är helt individuellt hur man kör bil, hur man kastar och hur man är som person och det sitter inte i könet. Det är något vi måste lära oss och faktiskt sluta upp med att trycka ned kvinnan hela tiden.


 
UMO

Med lite hjälp på vägen

Alla människor har olika svårigheter i sitt liv.
Vissa har tillitsproblem, andra har fobier. Vissa lider av depression, medan andra lider av en ätstörning. Listan kan göras lång på olika svårigheter som finns och fortfarande är det tabu att prata om dessa saker. Har man tillitsproblem kan man ses som en kontrollerande osexig bitch, när det egentligen ligger något stort bakom detta problemet som gör att personen faktiskt mår dåligt av det. En person som blivit sviken om och om igen tappar lätt tilliten till andra människor.

En person som lider av en ätstörning döms ofta ut som att vara äcklig och tjock eller äcklig och för smal, när det egentligen ligger något större även där som gör att personen mår väldigt dåligt. Vi måste våga prata om våra svårigheter och faktiskt stå upp för dem som behöver stöd, för det är ingen människa som väljer att ha tillitsproblem, ätstörningar, depressioner eller något annat som kan skada en. 

Vi måste sluta döma varandra och oss själva så hårt och faktiskt försöka se bakom den där masken och inse att vi alla har ett bagage som kan påverka oss och få oss att må dåligt. Ingens liv är en dans på rosor där allting fungerar perfekt hela tiden. Vi har svårigheter i våra liv, men vi är inte våra svårigheter. Vi är människor, med tankar och känslor som behöver kärlek och stöd. Så försök att stötta varandra där ute och var snälla mot er själva och varandra för just den där personen du dömer just nu kan behöva lite stöttande ord och lite hjälp på vägen för att komma ifrån sina svårigheter! 
 
Pinterest

Säg ja, istället för nej

Ibland kan det vara svårt att hitta motivationen till de vardagliga sysslorna, så som tvätt, städning och disk.
När man lider av psykisk ohälsa så kan det hela vara ännu svårare och det kan vara svårt att bara ta ut en soppåse. Det finns dock sätt som kan göra det hela lite enklare och det är att försöka tänka positivt, att säga ja istället för nej. Tänk på vad du får ut av att göra de här sakerna och istället för att tänka: "nej, jag har ingen lust" så tänker du på de positiva sakerna.
Här nedanför kommer några exempel.

Vad är positivt med att städa? - Det luktar gott, det blir rent och snyggt, samt att du får bort bakterier. Du kan också bjuda hem folk utan att behöva tänka på att det är smutsigt hemma.

Vad är positivt med att träna? - Du blir stark, du får en bättre hälsa och du kommer att orka mer. Träning kan även bidra till att endorfiner sprids vilket gör att du känner dig gladare.

Vad är positivt med att diska? - Du kan laga mat igen och inte behöva tänka på att du inte har något rent när du är hungrig. Du kan även bjuda hem vänner på middag när du har något du faktiskt kan laga maten i.


Läsarintervju #11 - JessicaHej Jessica! Vad kul att du ville vara med i en intervju! Vad får man se i din blogg?
Mest vardag, tanken är ju att jag ska skriva om lchf men det blir mer och mer sällan även om jag lägger upp ett recept då och då, ska verkligen försöka skärpa mej på den fronten! Lite bilder från fotokursen och en och annan virkning...

Hur kommer det sig att du började blogga?
Gick ner 25kg på lchf och var (är) lyrisk, ville dela med mej om min lycka över det enkla som verkligen fungerade. Ni vet när man vill skrika ut till alla så dom inte missar =))

Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag är sambo med Mikael, vi bor i en etta på 36 kvadrat på Södermalm i Stockholm. 45 år, servitris och student. Pluggar just nu på comvux (eller lallar runt som jag säger) men tanken är att komma in på Dietistlinjen på högskolan. Är inte säker på att jag vill jobba som dietist men jag vill ha kunskapen.

Vad är ditt största intresse?
Så himla svårt! Jag älskar mitt jobb. Pluggar foto och det är underbart kul. Resor - korta, låga, sol, stad, Sverige, utomlands... Poker, spelar bara på kul men...

Vad gör du för att peppa dig själv när självkänslan sviker?
Jag tror att jag är allmänt bra på att peppa mej för självförtroendet var många år sen det var något fel på men när det "skiter sej" ringer jag Mia (bästa!!) Självklart tvivlar även jag ibland, men jag gillar mej!

Har du någon favoritmat?
En riktigt bra köttbit (alltid svenskt kött, gärna eko/krav) med hemslagen bea samt tomat och fetaostsallad. Röror med majonäsbas, favoriten är kyckling curry men det kan varieras i oändlighet!

Vad tror du är orsaken att så många unga mår dåligt idag?
För stora krav och för lite stöd. Alla har för mycket omkring sej och ingen tid att verkligen spendera med andra. Bekräftelsen finns inte längre att få "på riktigt"

Bästa filmen enligt dig?
Ingen aning

Tack fina du för alla bra svar! Ni hittar hennes blogg här.Filmtipset #8


 
IRL (In real Life) är en film om ondska bland tonåringar i en värld av sociala medier. 
Elias kommer inte undan sina plågoandar. De finns överallt, i skolan, på tunnelbanan och spyr sitt hat över honom på nätet. Han flyr in i The Secret World, ett onlinespel med tusentals spelare där Elias ikläder sig den oövervinnerlige krigaren S:]iles skepnad. I spelet möter han Sc4rlet, en skicklig och vacker tjejsoldat. Tillsammans erövrar de sin våldsamma digitala värld. Sc4rlet vill träffa Elias IRL (In Real Life). Tveksamt går han med på att ses men väl på mötesplatsen, där en alldeles vanlig flicka står, vågar han inte gå fram. Elias inser att han aldrig mer kommer att möta Sc4rlet och bestämmer sig för att ta sitt liv samma kväll. På väg mot undergången i en tom krängande tunnelbanevagn flyter världarna samman. I vagnens vita stroboskopiska ljus tänjs verklighetens gränser och Sc4rlet träder in i hans värld.

Informationen är tagen från sf.se

Blev intervjuad av Sofia


Igår blev jag tillfrågad av Sofia att bli intervjuad på hennes blogg, vilket jag så klart ställde upp på! :) Det var väldigt bra frågor och det var enormt kul att ställa upp, så tack för att du frågade mig och att du ville ha med mig! :) Direktlänk till intervjun.

Ge inte offren skulden

Vi är snart på år 2016 och fortfarande så ger många offret skulden i olika sammanhang, exempelvis när det gäller mobbning. Många har fortfarande synen att den som blir mobbad ska byta skola eller jobb, medan de som gör fel och faktiskt utsätter någon för mobbning och kränkningar ska få gå kvar eller jobba kvar. Många vågar inte ens berätta för andra att de blivit utsatta för övergrepp eller för mobbning för att de är rädda för att få skulden och att ingen ska tro på dem. Så får det inte gå till!

Nu när jag har gått ut med min historia om hur min gymnasieskola behandlade mig (direktlänk till inlägget) så har det kommit in kommentarer om att det var mitt eget fel och att jag borde ha bytt skola om det inte passar. Skolan gjorde ett brott som behandlade mig på detta vis. Rektorn och lärarna gjorde ett brott när de slarvade bort mina uppgifter om och om igen, när de "glömde" att rätta mina uppgifter så att jag fick göra om kurserna på komvux efteråt, så varför ska JAG behöva välja en annan utbildning för att skolpersonalen inte kunde sköta sitt arbete? Det handlar inte om att jag valde fel linje och inte hängde med, för jag trivdes jättebra med min linje, men det handlar om att lärarna inte rättade mina uppgifter, de slarvade bort dem, de ignorerade mina telefonsamtal, mina mejl och hade inte tid att prata med mig i skolan heller. Det är DET inlägget handlar om.

Friends hade läst mitt inlägg och skrev faktiskt till mig:
"Att elever blir utsatta av vuxna, personal i skolan, är vanligt i anmälan som kommer till Skolinspektionen och BEO, dock är det inte lika vanligt att det lyft i offentligheten. Oavsett vem som utsätter en elev för olika typer av kränkningar är det förbjudet, enligt skollagen kap. 6. Skolan har ett tydligt värdegrundsuppdrag i såväl läroplaner som skollagen där eleven är i fokus. Skolan har ett utrednings och handlingsuppdrag där skolan ska agera alltid och det är endast eleven själv som är utsatt som kan avgöra när kränkningarna upphör."

De människor som tycker att det bara är individens eget ansvar och inte skolans borde läsa skollagen. Jag märker ut de kapitel och paragrafer som är extra viktiga att läsa i just detta tillfället. Direktlänk till skollagen.

3 kap 3 § ,5 a § och 8 §

5 kap 3 §

6 kap


Så varför försvara de som faktiskt gör fel och bryter mot lagen? Inser ni vad sjukt det faktiskt är att den som blir utsatt ska behöva byta skola och utbildning för att några andra beter sig illa? Jag gick kvar på skolan, jag kämpade mig igenom och tog studenten med ett samlat betygsdokument och sen läste jag upp mina betyg i efterhand och gick ut med väldigt bra betyg. Min gymnasieskola finns inte kvar idag, tack och lov och det är väl bevis nog att det faktiskt var de som gjorde fel och inte jag.

Jag tänker fortsätta kämpa för att fler ska få upp ögonen och veta att de inte är ensamma om att bli utsatta. Du kanske tycker att jag får skylla mig själv som blev utsatt av mina lärare, men jag tänker inte låta mig tystas för nu är det nog med att ge offer skulden!

 
 Skolinspektionen

Fick blommor av pappa


Idag kom pappa hem och hade rosor med sig till mig. Blev så oerhört glad för detta. Det behövs inte mycket för att göra någon glad och detta gjorde verkligen min dag. Så tack kära pappa för dessa fina blommor. Jag älskar dig! ♥

Mötte även en kvinna förut på centrum som kom fram till mig och pratade om att hon följer allt jag gör och att hon var så stolt över min blogg och mitt skrivande och det värmde verkligen att höra. Jag är så oerhört glad över att ni följare finns i mitt liv och varje gång ni kommenterar så fint eller jag möter er på stan och pratar med er så blir jag så glad! :) Tack för att ni läser min blogg, ni är bäst! ♥

Veckans kroppsinspiration #9


 
tumblr

6 tips - våga prova något nytt

 
Att våga prova något nytt är inte alltid det lättaste. Ofta kommer hjärnspöken och förstör och man blir rädd för att inte klara det, inte våga eller att något annat ska gå fel. Här kommer några tips på hur man kan tänka för att våga prova något nytt och släppa den där ångesten lite.

Vad är det värsta som kan hända? - Du kanske ska spela fotboll för första gången och är rädd för att göra fel, men vad är det värsta som kan hända? Du kanske inte klarar att göra mål på första träningen, men vad gör det? Alla är vi nybörjare någon gång och alla har vi ibland missat eller gjort fel. Det är inte jordens undergång om du inte kan det du provar på med en gång.

Hur troligt är det? - Du kanske som jag lider av katastroftankar och får upp många hemska scenarion i ditt huvud, men hur troligt är det att detta kommer att hända? Det är en väldigt liten risk, så det är din hjärna som förstorar upp det här. Försök intala dig att det kommer att gå bra och dina hjärnspöken behöver inte alls ha rätt, så låt dem inte vinna!

Bättre lycka nästa gång. - Om det skulle vara så att du missar det där målet på fotbollen så kommer det ju alltid en ny chans senare och då kanske det går jättebra, så ge inte upp för att det inte gick så bra första gången eller för att du är rädd för att det inte ska gå bra. Det finns fler chanser!

Du duger som du är! - Att man tvivlar på sig själv är många gånger största anledningen till att man låter bli att prova nya saker. Men du måste släppa de där tankarna och våga chansa. Tänk om du skulle vara jättebra på den där fotbollen och kanske kan bli en ny stjärna, men du undviker att gå dit för att du är rädd? Tänk vad mycket du missar på grund av din rädsla. Du är ju bra exakt som du är och du räcker till. Våga chansa för att vinna!

Du kanske träffar nya vänner eller en partner. - När man vågar prova något nytt så kanske man kan finna nya kontakter och vem vet om The One eller din nästa BFF befinner sig där? Även om du kanske inte skulle gilla att spela fotboll så kanske du har fått vänner för livet.

Tänk på känslan efteråt. - Föreställ dig hur du skulle känna dig om du faktiskt genomförde detta och vågade prova något nytt. Förmodligen är det glädje och stolthet som du känner för att du faktiskt klarade av detta. Tänk att få berömma dig själv för att du faktiskt provade något nytt. Föreställ dig den känslan så kanske det peppar dig till att våga mer!


Debattartikel i nyheter24I onsdags kontaktade Totte på nyheter24 mig igen för att han hade läst mitt inlägg om min gymnasietid. Han ville dela den på deras sida och självklart fick han det då jag vill sprida detta vidare och visa att mobbning inte bara sker av jämnåriga, utan också av vuxna och som ska vara ens förebilder.

Jag vill visa att vi är fler som är utsatta för samma sak och att det är aldrig okej att trycka ned en annan människa oavsett om du är lärare, läkare, fotbollsspelare, vuxen, ung, man, kvinna eller något annat. Det är aldrig okej och tänk på att det är aldrig är den som blir utsatt som är skyldig, utan enbart förövarna som utsätter andra för mobbning!

Ni kan läsa debattartikeln här.

Måndagstipset #8


 
Jag har börjat älska sådana här nagellacksbortagningar när man bara stoppar ned fingrarna i en burk och inte behöver krångla med bomull och flaskor hit och dit. Detta är så smidigt och man kan enkelt ta bort nagellacket oavsett om man sitter på bussen eller om man är hemma. 

Denna från depend är jättebra tycker jag och den rekommenderas verkligen. Direktlänk till produkten.

En dålig dag...

Hej på er!
Idag har jag haft en väldigt tuff dag faktiskt. Idag har livet känts som en enorm uppförsbacke och som att allt bara står still. Jag har velat gråta hela dagen för att det har känts så otroligt tungt. Idag har varit en sådan dag som jag har känt mig riktigt jävla värdelös, fast att jag vet att jag inte är det. Det har känts som att alla andra lyckas med saker, men att jag bara står och trampar vatten. Det har känts som att jag inte duger till något egentligen.

Jag hatar känslan av att känna sig värdelös och att jämföra sig med andra. Jag hatar känslan av att inte komma någonstans. Jag hatar att inte lyckas. Jag vet att vi alla har sådana här dagar ibland och att dessa dagar behövs för att vi ska kunna uppskatta de bra dagarna, men idag har det bara varit övermäktigt och jag hatar när det blir så här.

Jag hoppas i alla fall att ni mår bättre än vad jag gör och att morgondagen blir bra för oss alla! Jag kommer svara av era kommentarer så snart jag orkar så tro inte att jag ignorerar er för det skulle jag inte göra! Kram och godnatt! ♥

Du är inte dina brister

De flesta människor har komplex eller har haft komplex för något i sitt liv.
Det kan handla om armar, ben, fötter, håret, brösten och så vidare. Jag har också komplex och när jag var yngre hade jag väldigt mycket komplex. Jag hade en period som jag knappt kunde se mig själv i spegeln för att jag inte gillade min spegelbild. 

Det som dock är viktigt att inse är att man inte är sina brister. Du kanske inte gillar dina ben, men du är ju en värdefull person oavsett om du tycker att dina ben är fula och du har ju så mycket andra bra egenskaper och kroppsdelar. Du kanske inte gillar dina ben, men det är EN enda "dålig" sak med dig. (Missförstå mig inte, jag säger inte att dina ben är dåliga, men enligt dig är de ju kanske det.) Resten då, det som du är nöjd med och det som är bra? Försök att fokusera på de sakerna istället, för du är inte dina brister!

Ett komlex är bara ett komplex som egentligen inte betyder något, men DU betyder något. Du är en fantastisk person som har otroligt mycket bra och är så bra så ta vara på det istället för att leta fel på dig själv!

 
Bildkälla

Läsarintervju #10 - Madeleine


 
Hej Madeleine! Vad kul att du ville vara med på en intervju! Vad handlar din blogg om?
Min blogg handlar om mitt intresse för mode samt en inblick i min vardag. Jag bjuder på mycket outfits, shoppingtips, inspiration och mycket mer.

Vad är det roligaste respektive tråkigaste med att blogga?
Det roligaste är helt klart responsen man får av läsarna! Det tråkigaste, hmm jag vet faktiskt inte. Tycker det är så himla roligt.

Vad är ditt bästa tips för att få läsare till sin blogg?
Skriva om sådant som du brinner för, ha bra bilder som är relevanta för inlägget och uppdatera varje dag(gärna flera inlägg om dagen). Sen så klart skriva och svara på kommentarer.

Hur skulle du beskriva din stil?
Casual med inslag av det senaste modet. Älskar att mixa sportiga plagg med klackar och finare plagg med sneakers t.ex.

Är utseende viktigt för dig?
Ja det är ganska viktigt för mig. Jag tycker om att sminka mig, fixa med håret och klä mig snyggt då det får mig att känna mig lite piggare och gladare.

Hur har livet ändrat sig sen du fick barn?
Jag har fått lära mig att stressa ner och inte ha 100 saker inplanerad en och samma dag då det aldrig går att få ihop utan att det blir jobbigt för både mig och lillan. Tidigare kunde jag göra 10 saker en ledig dag och sedan landa helt slut i soffan på kvällen, det fungerar inte riktigt längre vilket på ett sätt är skönt. Jag får lära mig att ta det lite lugnare och fokusera på henne då hon är det viktigaste i livet just nu!

Vad gör du för att lyckas pussla ihop vardagen med alla måsten?
Försöker planera dagarna till viss del. Samtidigt försöker jag att inte känna pressen att hemmet måste vara perfekt städat hela tiden, orkar man inte diska en kväll så kan man lika väl göra det nästa dag osv. Jag tror man gör sig själv en björntjänst genom att inte ha skyhöga krav på sig gällande såväl utseende, hemmet, relationen, jobbet osv. Jag tror att det är en anledning till att många går in i väggen idag, man orkar inte med alla krav man ställer på sig själv då man tror att allt måste vara så himla perfekt. Vad gör lite skit i hörnen om man får må bra?

Vad är ditt bästa tips för att bli säkrare i sig själv?
Omge dig av personer som älskar dig för den du är och gör dig av med människor i din omgivning som tar onödig energi och beter sig illa mot dig. De som inte kan uppskatta dig för den du är är inte värda att lägga energi på. 

Tack för alla bra och fina svar! :) Ni hittar hennes blogg här.


 
PS: Jag skickar mejl till ALLA som kommenterar att de vill vara med i en intervju, men det är många som inte har svarat på intervjuerna. Kolla din mejl regelbundet om du vill vara med i en intervju och kolla även skräpposten då det kan hamna där!

2010 vs 2015


Herregud vilken förändring man ser när man kollar tillbaka på gamla bilder och klipp på sig själv... 
Jag var tvungen att göra en före och efterbild så ni skulle få se. Första bilden är från 2010, från ett gammalt klipp och den andra bilden är från 2014. Jag märker stor skillnad speciellt på mitt hår faktiskt. Mitt hår på den tiden var extremt slitet. Jag hade gjort en avfärgning för att kunna färga det rött och det slet verkligen sönder mitt hår. Det växte inte längre än till lite under axlarna heller, så mitt hår på den tiden var väldigt kort till skillnad från idag.

Idag, fem år senare är mitt hår finare än någonsin och jag får alltid komplimanger när jag går till frisören. Idag är mitt hår friskt. Jag mår också bättre idag än jag gjorde 2010. Även om jag har min ångest och den har blivit värre de senaste åren så har jag ändå utvecklats enormt som person. Jag har blivit mer vuxen, jag kan ta ansvar, jag vet mer vem jag är och jag har hittat intressen som jag verkligen brinner för.

Så även om livet är svårare idag på grund av ångest så är det också lättare för att jag är en starkare person, som vet vart jag står och som orkar kämpa. Jag har lärt mig så otroligt mycket på fem år och jag har verkligen växt till mig. Det märker jag även på mitt skrivande då jag tycker att jag får till mina texter på ett helt annat sätt idag som jag känner mig riktigt nöjd med.

Tycker du att du har utvecklats mycket de senaste åren? Är det positivt eller negativt enligt dig?

Sluta tjata om medicin

Ärligt talat så blir jag så enormt trött på tjat om mediciner när det gäller ångest och depressioner. 
Jag förstår att många utav er bara bryr er och är omtänksamma när ni tipsar om olika mediciner, men medicin är inte alltid en lösning eller ett hjälpmedel för alla. Jag kan knappt berätta för någon att jag lider av svår ångest utan att få massvis med kommentarer om vilka mediciner jag borde äta. 

1. Om ni inte vet hur min hälsa ser ut och vet vad jag kan äta för mediciner så ska ni inte yttra er. Jag lider som jag berättat tidigare av giftstruma och äter medicin för det (Direktlänk till inlägget om vad det är.) och därför kan jag inte äta vad som helst för medicin eftersom jag måste äta min nuvarande medicin för att överleva.

2. Medicin kanske fungerar bra för dig och det är verkligen jättebra att det gör det, men sluta försöka få andra att börja med medicin bara för att du äter det. Du kan absolut berätta att medicinen har hjälpt dig och även fråga om hur min situation ser ut, men finn dig i ett nej och sluta tro att du kan mer än läkarna och mig själv om min egen hälsa!

3. Ni är inte läkare, ni kan inte diagnosera vem som helst över en blogg och ni kan inte berätta för någon vilken medicin som passar dem. Jag och mina läkare kommer överens om vilken typ av behandling som passar mig och om det är medicin eller terapi har ni egentligen inte med att göra. Jag tänker börja med KBT och se hur det fungerar för mig och sen får vi se efter det, så snälla försök att lägga ned lite prat om mediciner när ni inte vet något om min situation.

Jag uppskattar så klart tips och jag älskar er följare otroligt mycket, men jag måste sätta stopp när det gäller tjat om mediciner då medicin många gånger kan förstöra mer. Absolut att det hjälper för vissa, men för vissa förstör det bara ännu mer och jag vill bara att både vården och människor i sig ska inse att medicin inte behöver vara den första åtgärden, utan att det även finns så mycket andra behandlingar man kan genomgå för att bli kvitt sin ångest.


Lyckan sitter inte på utsidan (repost)

"Du som är så snygg ska ju inte må dåligt."
"Du som är så snygg borde inte ha problem att få partner."
"Du som är så snygg borde ju vara lycklig."

"Om jag bara får de där brösten så blir jag lycklig."
"Om jag bara får magrutor så blir mitt liv bra."

Dessa är några meningar jag hört och sett en del i mitt liv. Jag fick faktiskt senast idag höra att jag borde inte lida av ångest, eftersom jag är snygg. Hur kommer det sig att så mångra tror att det är utsidan som avgör ens lycka och att bara för att man anses som snygg så ska hela livet leka och vara perfekt? Lyckan sitter inte på utsidan, man behöver inte vara lyckligare för att man anses som snygg. Man kan fortfarande ha exakt samma problem som alla andra. Kanske dålig ekonomi, kärleksproblem, svårt att få vänner, en dålig hälsa och så vidare. Oftast kommer inte lyckan av att skaffa större bröst eller magrutor heller, för lyckan sitter på insidan. Absolut kan man må bättre av att få magrutor, men lyckan grundar sig inte i bröst eller en mage. Lyckan finner man när man får ordning på sin insida, oavsett hur man än ser ut.

Den snygga personen kanske inte alltid är den lyckliga, personen kan vara hemskt olycklig, medan den personen som anses som "mindre snygg" kan vara jättelycklig och må jättebra, så döm inte efter utseende och tro inte att ett fint yttre löser alla problem i världen.


Dagens pepplåt #5
Fredagsbloggen #8

 


Idag vill jag tipsa er om Madeleines blogg. Hon skriver mycket om psykisk hälsa och ohälsa och jag besöker hennes blogg ofta. Hon skriver många bra texter som man kan känna igen sig i och jag tycker det är så skönt att någon vågar vara ärlig om sina tankar och sitt mående. Fler borde våga prata om psykisk ohälsa så det inte blir så tabu.
Jag tycker absolut att ni ska kolla in hennes blogg!

8 tips - ta hand om dig själv

Att må bra i sig själv är inte alltid det lättaste, men det finns massor av saker man kan göra för att lätta upp stämningen lite. Allt handlar ju inte om psykiska tankar, utan det finns faktiskt saker man kan göra fysiskt också för att bli på lite bättre humör och bli lite mer avslappnad.

 ♥ Ta en varm dusch/bad. - Hur skönt är det inte när man kommer ut från duschen eller badet och känner sig fräsch och som en ny människa igen? Detta brukar funka bra för mig många gånger.

 ♥ Smörj in huden efter duschen med en bodylotion. - Jag älskar att vara len och känslan av att smörja in sig och bara ha lite tid för sig själv är oslagbar.

 ♥ Ta på dig lite parfym och kläder du trivs i. - Jag älskar parfym och har blivit nästan beroende av det haha. Att lukta gott och ha kläder man trivs i är verkligen bland det bästa som finns!

 ♥ Bädda rent i sängen. - Att lägga sin nyduschad i rena sängkläder, finns det något bättre?!

 ♥ Lyssna på musik, läs en bok eller sätt på en bra film. - Alla dessa tipsen tycker jag själv är avkoppling och särskilt musik kan rädda min dag!

 ♥ Unna dig något extra gott, kanske en chokladbit eller en ny sorts te. - Jag älskar choklad så när jag ibland vill lyxa till det tar jag lite choklad och njuter framför tv:n.

 ♥ Ta en promenad. - Frisk luft och motion är alltid bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Försök att ta promenader regelbundet för att fylla på din energi.
 
 ♥ Lägg dig ned, i ett mörkt rum och bara slappna av. - Försök att få bort alla tankar ur hjärnan och försök att bara vara. Skulle inte detta fungera så försök tänka positiva tankar, exempelvis om vad som är bra i ditt liv eller dagdröm om hur du skulle vilja leva ditt liv.


Så ser du om någon utsätts för mobbning

Det finns vissa tecken som gör att man kan börja misstänka att en person är utsatt för mobbning.
Många tycker att det kan vara svårt att se dessa tecken och tänker att det kanske beror på andra saker. Givetvis kan det vara andra saker det beror på, men dessa tecken kan man se i många fall där mobbning är iblandat. Det är viktigt att inte ignorera dessa tecken, utan faktiskt ta reda på vad som händer och kolla upp det.

Vilka tecken kan man se det på då?
♦ Personen drar sig undan.
♦ Personen undviker att prata om sin skoldag eller är kortfattad.
♦ Personen blir mer nere och blir mer tystlåten.
♦ Personen stänger ofta in sig på sitt rum.
♦ Personen kommer hem med förstörda kläder/böcker osv.
♦ Personen verkar må dåligt när den suttit vid datorn.


Må bra tips - din andning

 
När man får panikångest kan det vara svårt att hålla koll på sin andning och man börjar lätt att hyperventilera. Detta tipset är något som har hjälpt många att få kontroll på sin andning och gör så att man inte hypervetilerar. Många som har panikångest vet att man kan bli väldigt yr av att inte kunna andas ordentligt så med detta knepet minskar du risken för yrsel och kan lättare slippa din panikattack.

Har du provat detta och hur fungerar det för dig?

Läsarintervju #9 - Evelina


Hej Evelina! Vad roligt att du ville vara med! Vad gör du om dagarna?
Pluggar min sista termin på en folkhögskola. Tar alltså min student i December. Ja ni läste rätt. December. Fyrverkerier, studentmössa och champagne väntas såklart! Ser verkligen fram emot det. När jag är ledig så brukar jag hänga med mina vänner, min sambo och bara allmänt försöka ta det lugnt.

Nämn tre bra saker med dig själv.
Är målmedveten, självständig och en väldigt trevlig person. (tycker jag själv i alla fall) 

Hur skulle du beskriva din blogg?
Oj. Ja tanken är ju att man ska bli inspirerad av att våga göra det man vill i livet och inte stå över för att ingen av dina vänner vill göra det eller att du helt enkelt inte tror att du kommer klara det. Framförallt att inte ge upp oavsett vad. Nu har jag inte riktigt kommit igång med och just skriva inspirerade inlägg utan det blir mest vardagsliv just nu då jag har så mycket och göra i skolan men även det är ett mål att få klart de sista kurserna. Jag har haft motgångar under min studietid som nog hade sabbat motivationen för många men jag har kämpat mig igenom skoldagar mot alla odds. Vilket har gjort mig väldigt stark som person tror jag. 

Varför började du blogga?
Jag har alltid skrivit. Inte bara blogg utan har skrivit ett par böcker,  några noveller, krönikor och dikter. Har dock inte tagit mig mod än och göra något av dom. Kanske i framtiden! 

Dina 4 bästa tips för ett säkrare jag?
4 tips? Hm. Ge sig tusan på att man visst klarar saker. Gör saker du aldrig gjort förr. Det är nog mitt bästa tips för ju mer man vågar ta sig an nya utmaningar ju säkrare blir man på att man faktiskt klarar av saker och inte är så usel som hjärnspöken gärna vill få dig och tro. Något mer? Gör som du själv vill. Gå din egen väg. Låt inte normen lura dig. Säg till dig själv då och då att "jag är en så sjukt jäkla bra person". Belöna dig själv efter att du gjort något bra då kommer du garanterat må bättre. 
Försök och bli bästa vän med dig själv. För de är inte alltid dina vänner som känner dig bäst. Lär känna dig själv helt enkelt! 

Känner du dig säker i dig själv?
Ja det gör jag men jag behöver fortfarande jobba mer på självförtroendet. Jag har inte alltid varit självsäker dock. Det tog mig flera år att förstå hur jäkla bra jag egentligen är. 

Vad är din största dröm i livet just nu?
Ta körkort och att få påbörja min resa till USA som förhoppningsvis blir till våren efter jag tagit körkortet.

Favoritcitat?
"don't worry be happy". Det är visserligen inget citat kanske men det är något jag verkligen strävar efter. Vara mindre orolig över saker och ting,  bara försöka njuta av livet lite grann. Det är jätteviktigt!

Tack fina du för alla svar! Ni hittar hennes blogg här.


 
PS: Jag skickar mejl till ALLA som kommenterar att de vill vara med i en intervju, men det är många som inte har svarat på intervjuerna. Kolla din mejl regelbundet om du vill vara med i en intervju och kolla även skräpposten då det kan hamna där!

Veckans kroppsinspiration #8


 

#‎NoHateSENu är det nog med näthat. Vi måste se till att hjälpas åt att sprida mer kärlek i livet och se till att detta hatet upphör. Vi har alla ett ansvar och vi alla kan göra något. Den 4:e november är det No Hate dagen och jag vill att du också ska vara med att sprida kärlek och dela det här.

Vad kan man då göra för att sprida kärlek?

Först och främst, håll tyst om dina elaka åsikter om andra människor! - Det är faktiskt inte så svårt att hålla inne med elaka kommentarer om någons utseende eller om hur en person är. Du behöver absolut inte gilla personen, men du måste ändå respektera personen och inse att det faktiskt finns en äkta person bakom datorskärmen som kan ta illa vid sig. Du tjänar ingenting på att säga något elak, så håll det för dig själv, för allas skull, även din egen och genom att hålla tyst om dina elaka åsikter har du gjort en stor tjänst till samhället!

Tycker du om någon eller något en person gör? - Berätta då det för personen. Skriv att du tycker den där texten var jättebra eller att bilden var fin som personen tog nyss. Sprid mer kärlek genom att berätta för dina vänner, din familj, dina klasskamrater eller bara någon random person att de är värdefulla!

Stå upp för de som blir utsatta. - Ser du att någon blir utsatt för hat och mobbning? Försök då att stå upp för denna personen eller be en vuxen om hjälp. Vi måste stötta varandra och se till att världen blir en bättre plats och om ingen sätter ned foten och visar att det är fel med mobbning så kommer det bara att fortsätta. Ser du något på exempelvis facebook så anmäl det till admin och prata med exempelvis dina föräldrar om detta. Gör det du kan för att hjälpa till! 

Säga hej till någon på stan/i skolan. - Att bara säga ett enkelt hej till någon kan göra personens dag. Vet du att någon är ensam i exempelvis skolan, försök att säga hej för att visa att du ser personen. Bara det kan visa personen att den är värdefull och faktiskt syns.


Öppet brev till personalen på gymnasiet

Kära personal på mitt gymnasium,
när jag började på er skola så trodde jag att livet skulle bli lite lättare. Att jag skulle slippa bli mobbad och utstött som jag blev på högstadiet. Men ack så fel jag hade...

När jag började hos er var jag en väldigt trasig person. Jag lider av ett kroniskt hälsotillstånd där jag har opererat bort min sköldkörtel och har mindre kraft och energi än vad många andra har, men jag lider också av generaliserat ångestsyndrom samt panikångest. Jag hade varit väldigt mobbad i högstadiet och var därför otroligt rädd och skör som person och jag hade även läkarintyg både från BUP och från min läkare om min giftstruma. I det läkarintyget stod det att jag inte kunde delta lika mycket som andra och hade därför rätt att jobba mycket hemifrån. Ni skulle alltså hjälpa mig att få en så bra skolgång som möjligt, men vad gjorde ni istället? - Jo, ni gjorde den till bland det värsta jag har varit med om.

Några veckor innan skolavslutningen i 1:an blev jag kallad till ett möte där rektorn hade bestämt att jag skulle gå om för jag inte hängde med. Jag hade inte ens fått reda på att jag låg så mycket efter i skolarbetet för ingen lärare hade informerat mig och när jag bad om uppgifter att göra hemma så fick jag inga. På mötet får jag höra av dig, min rektor att jag är den värsta skolkaren du någonsin hade träffat på och att du tyckte att jag skulle börja plugga på distans i Kalmar, för man ska inte blanda äpplen och päron. Jag satt till och med och grät eftersom jag inte var beredd på att få höra hur dålig jag var när jag faktiskt var sjuk och hade intyg från läkare.

Jag och mina föräldrar lyckades kämpa så jag fick plugga upp mina betyg under sommaren och jag började 2:an med de andra. Men samma sak skedde även då. Jag fick inte mina uppgifter från er lärare och om jag väl fick dem så rättade ni dem inte. Ni pratade också om att jag har haft så mycket frånvaro sen innan och när jag ville berätta bakgrunden till varför, så sa rektorn: "Vi ska inte prata om det som varit". Ingen av er var intresserade av att läsa mina läkarintyg och ni sa att ni inte hade med det att göra. Hur kunde ni då döma mig så hårt, om ni inte ens visste min bakgrund? Ni hade bara bestämt er för att jag var lat och hemsk, fattar ni hur hemskt det kändes för mig?

Jag började 3:an och skulle börja med mitt projektarbete, men min kära rektor hade inte tid att svara på några frågor angående detta, för han skulle iväg och handla kalsonger på dressmann. Jag fick inte hjälp någonstans i från så jag beklagade mig för en klasskompis. Då kommer bibliotekarien och säger: "Så går det när man väntar till sista dagen." Jag berättade vad som hänt och varför mitt projektarbete blev försenat. Då svarade hon: "Ja du var väl lat och inte gjorde ett skit!" Förstår du hur det sårade mig när du sa så, att du antog direkt att det handlade om att jag var en lat skolkare som totalt sket i allt, när jag egentligen kämpade röven av mig?

Ni slutade skicka in papper till CSN och sa att jag inte ens gick i skolan när jag faktiskt var där så mycket som jag orkade. Jag blev också återbetalningsskyldig för det jag hade fått. CSN hade också läkarintyg men kunde inte göra något förrän ni började skicka in papper igen, vilket ni aldrig gjorde. Jag kontaktade olika lärare gång på gång för att ni skulle rätta mina uppgifter som jag hade lämnat in, men ni bara ignorerade det eller så hade ni slarvat bort mina uppgifter så jag gick ut med IG i vissa kurser, trots att arbetet var gjort och fick därför göra om dem på komvux. Jag fick göra om så otroligt mycket arbeten för att ni slarvade bort dem eller inte rättade dem. Inte ens syon eller skolsyster brydde sig och jag kände mig så otroligt ensam och värdelös. Allt jag hade velat var att ni kunde samarbeta med mig och hjälpa mig så gott som ni kunde.

Ni fick min gymnasietid att bli ett helvete och ni sänkte min självkänsla till botten, men jag lyckades få bra betyg när jag började på komvux och fick enorm beröm av mina lärare och rektorn där. De såg vad jag gjorde och min svensklärare började till och med att använda mina texter som undervisningsmaterial och det fick mig att känna att jag vann över min gymnasieskola!


Recept: Kärleksmums med apelsinsmak

 
 
Du behöver till kakan:
2 ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
150 g smält margarin

Du behöver till glasyren:
3 dl florsocker
2 msk vailjsocker
1 msk kakao
4 msk kallt kaffe
50 g smält margarin
Rivet skal av tre apelsiner

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt. 
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en egen bunke. 
3. Blanda sedan alla torra ingredenser med ägg och sockersmeten. 
4. Rör sist ned det smälta margarinet och mjölk.
5. Slå smeten i en smord och bröad långpanna ca 35x25 cm.
6. Grädda kakan i 10-15 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.
7. Låt kakan svalna.
8. Bred på glasyren över kakan och strö på riktligt med kokos.

Ni är så fina

 
Jag ska dit jag vill!

Jag ska kämpa och ta mig dit jag vill. 
Ibland tvekar jag på min framtid och börjar oroa mig, men jag måste sluta med det och jag ska få leva det liv jag vill leva! Jag ska lyckas skapa en familj, jag ska lyckas skaffa hus, jag ska lyckas med mitt skrivande och jag ska lyckas ta mig ifrån min ångest. Jag har bestämt mig och då ska jag också ta mig dit!

Jag har kämpat för mycket för att bara lägga mig ned och ge upp. Jag ska finna styrka och inspiration i livet igen. Jag ska börja dagdrömma om hur jag vill att mitt liv ska se ut och jag ska vinna över denna ångesten. Jag ska bli en stark Evah som är nöjd med sitt liv och jag ska vara stark för mina nära och kära så jag kan inspirera dem. Nu jävlar ska det bli en ändring och jag ska kämpa som aldrig förr! 


Måndagstipset #7Mina styrkor

I ett annat inlägg skrev jag några svagheter jag har, så nu tänkte jag också skriva några styrkor. Direktlänk till inlägget. Det gäller att vara medveten om vad ens svagheter är och vad man måste bättra på, men man ska också vara medveten om sina styrkor så att man inte nedvärderar sig själv.

Ge råd och lyfta andra. - Jag vet att jag har många bra tips som hjälper många att ta sig upp ur sin ångest och jag vet att min blogg hjälper väldigt många. 

Sätta mig in i andras situationer. - Jag kan oftast tänka: "hur skulle jag känna om detta hände mig?" och faktiskt föreställa mig hur det kan kännas och på så vis kan jag också stötta andra på ett bättre sätt.

Att vara kreativ. - Jag har nästan aldrig känt mig kreativ men på senare tid har jag insett att jag är det. Jag gillar att baka och laga mat och jag vågar prova mig fram. Jag är bra på att skriva texter och jag håller även på med dans. Jag gillar att vara kreativ och göra saker.

Jag ger inte upp. - Även om jag har dåliga dagar där jag verkar ge upp och tycker att allt är skit så fortsätter jag ändå att kämpa på för jag vet att jag måste. Jag har inte gett upp än och kommer inte göra det heller, trots alla motgångar som har varit.

Ge komplimanger och överraska. - Jag vet att jag är bra på att ge andra komplimanger. Jag tycker om att bry mig om andra och tänker ofta på saker jag vill göra för att pigga upp andra.


Symptom på depression

Att känna sig nedstämd och vara i en dålig period är mänskligt och detta uppelver alla människor en eller flera gånger i livet. Detta kan bero på vädret, orolighet i skolan/jobbet eller kanske att man har bråkat med en vän. Man kan också känna sig nedstämd utan någon speciell andledning. En depression går ofta djupare och håller i sig under en längre tid, minst två veckor (enligt 1177).

Symptom på depression:
♦ Mer ångest och oro än vanligt.
♦ Svårt att koncentrera dig och känner att tankarna vandrar iväg.
♦ Svårt att sova och känner dig trött och sliten hela tiden.
♦ Övriga sömnstörningar så som att sova för mycket, drömma konstiga drömmar eller vakna hela tiden.
♦ Tappar matlusten eller kanske börjar hetsäta.
♦ Ingenting känns viktigt.
♦ Du börjar tänka på döden.
♦ Du får låg självkänsla och börjar tänka negativa saker om dig själv.
♦ Du får värk i kroppen. Kanske huvudvärk, förstoppning, diaré, eller värk i axlar.
♦ Du kan också drabbas av ojämnt humör, att du får mer humörsvängningar.
♦ Mensen kan också utebli.

Har du varit nedstämd en längre tid och känner dessa symtom så kan det vara möjligt att du har en depression och inte en vanlig nedstämdhet. Var inte rädd för att be om hjälp och prata med någon om detta. Du är värd att må bra. Du är inte svag för att du behöver lite hjälp på traven. Kontakta din närmsta vårdcentral, ungdomsmottagning eller psykiatrimottagning för att få hjälp med ditt mående! 

Läsarintervju #8 - Malin


 
Hej Malin, vad kul att du ville vara med på en intervju! Vad är det roligaste med att blogga?
Jag får samla mina bilder och tankar någonstans när jag behöver skriva av mej. Det är kul att kunna kolla tillbaks i arkivet och se hur mycket man förändrats som person och för att komma ihåg allt kul man gjort och alla härliga resor som man varit med om. :)

Vad handlar din blogg om idag?
Mest om min vardag, spelningar, shopping, vegetariska recept, musiktips, serier och filmtips och tankar.

Vad gör du om dagarna?
Jobbar, umgås med nära och kära och letar efter ett nytt jobb.

Vad har du för drömmar?
Resa massor, gärna till U.S.A, Nya Zeeland, Australien och Japan. Det finns ju så många ställen man vill besöka. Sen är drömmen att ha familj och barn i framtiden och bo i ett fint och charmigt hus.

Vad är din bästa egenskap?
Jag är väldigt omtänksam och bryr mej om mina 
nära och kära och mina medpersoner. 

Vad är självkänsla för dig?
Att tro på sig själv, det ligger så mycket i att våga tro på sig själv och förstå hur bra och fin man är som person. Att inse att man duger bra precis som man är! 

Bästa filmen enligt dig? 
Sagan om ringen trilogin, så magiska landskap att man kan inte annat än att älska filmerna. 

Favoritmat?
Vegetariska tapas, potatisgratäng och kantarellpaj.

Tack för alla roliga svar fina du. :) Ni hittar hennes blogg här.

 

 PS: Jag skickar mejl till ALLA som kommenterar att de vill vara med i en intervju, men det är många som inte har svarat på intervjuerna. Kolla din mejl regelbundet om du vill vara med i en intervju och kolla även skräpposten då det kan hamna där!

Dagens smarta ord #15

 

Bloggens uppmärksamhet

När jag tänker efter så har jag och min blogg faktiskt fått ganska mycket uppmärksamhet genom åren. Särskilt nu år 2015, då både friends, nyheter24 och min bloggportal har kontaktat mig för intervjuer eller att dela mina inlägg. Så tänkte lägga upp lite bilder och skriva lite om saker jag har fått vara med om. :)År 2013 kontaktade Frida-tidningen mig för att göra en intervju om min giftstruma. Vi gjorde intervjun via telefon och tidningen släppets i butik april 2013. Det var så roligt att se sig själv i tidningen och få ett tvåsidigt uppslag om sig själv. Jag har fortfarande svårt att förstå att de kontaktade mig.

 


I början av 2015 så såg blogg.se mitt inlägg om mitt öppna brev till mina mobbare och la ut det på sin första sida. De har faktiskt haft uppe ganska många av mina inlägg på första sidan vilket jag är jätteglad över. Det betyder mycket för mig att mina inlägg uppmärksammas och detta är ett av dem!
Att blogg.se delade mitt inlägg ledde också till att Friends kontaktade mig och ville dela mitt inlägg om mobbning, så de publicerade det på sin facebooksida och jag fick verkligen jättebra respons från väldigt många fina människor där ute!

 


Återigen delade blogg.se mitt inlägg och det ledde även till att Totte på nyheter24 kontaktade mig för att skriva en debattartikel hos dem. Jag fick väldigt bra respons på mitt inlägg om att magar korvar sig och det var jag otroligt glad över. Trodde aldrig att det skulle bli så stor som det faktiskt blev!


 
I Augusti delade även Kissie med sig av min blogg och texten hon skrev blev jag enormt glad av! Det kändes så häftigt att hon faktiskt hade kollat in min blogg och tyckte att jag kämpar på bra och skriver bra. Den känslan var obeskrivlig då jag har läst hennes blogg sen många år tillbaka!
 
Strax efter det länkade även Misslisbell mig och skrev även till mig på youtube. Att hon ens kollade på min video, även om det handlade om henne var stort för mig, men det var ännu större att hon faktiskt delade mig sig av min video på sin blogg och kommenterade min youtubekanal. 
 
 
 

Jag är stolt över min blogg!

Min kurator brukar fråga mig vad som är bra med mig och jag måste nästan alltid tänka efter. Jag kan ha svårt att komma på bra saker med mig själv sådär helt apropå, men det finns en sak som jag alltid tar upp när hon frågar mig och det är att jag är bra på att skriva.

Jag är faktiskt oerhört stolt över min blogg och mitt skrivande. Jag är väldigt glad över att ha denna bloggen och kunna ventilera mina tankar och åsikter på. Känslan av att veta att det jag skriver faktiskt kan hjälpa andra människor och göra så de ändrar tankesätt om sig själva och andra saker i livet gör mig så otroligt glad. Varje gång jag får ett meddelande om att jag har lyckats hjälpa någon med mina texter så får jag en varm känsla inombords och jag mår bra. Att kunna nå ut med mitt budskap är en otroligt skön känsla och det får mig att bli väldigt stolt över mig själv och min blogg.

Nu när jag har en uppdaterad design så är det också roligare att blogga och skriva för att jag känner mig mer pepp igen. Jag vet att mitt skrivande uppfyller sitt syfte och jag är så otroligt tacksam för att ni tittar in hit regelbundet, läser och kommenterar så fint som ni gör! Ni gör verkligen min dag. ♥

Så bloggen och mitt skrivande är något som betyder oerhört mycket för mig och jag är stolt över detta. Mina texter hjälper även mig själv så det blir en win win situation. Jag känner att jag kan inspirera människor till att våga vara sig själva och faktiskt våga älska sig själva och inse sitt eget värde. Det är så skönt att kunna berömma sig själv för något och kunna känna: "fan vad jag är bra på det här!"


Filmtipset #7

 

Idag vill jag faktiskt tipsa om ett program som börjat sändas på svt och svtplay. Programmet leds av Morgan Alling och han vill helt enkelt stoppa mobbningen som förekommer i skolorna. Han är på en skola i Ystad och genomför olika projekt med dessa elever för att få dem att förstå att mobbning och kränkningar är fel och vad som egentligen är mobbning och kränkning. Ett riktigt bra program som jag rekommenderar.

Direktlänk till programmet.

Fredagsbloggen #7


 
Idag vill jag tipsa er om Elins blogg. Elin bloggar mycket om mode och hon lägger upp otroligt fina bilder i sin blogg. Det är riktigt kul att se hennes bilder då de verkligen är bra tagna och hon gör sig verkligen på bild! Man kan få mycket inspiration hos henne och jag tycker absolut att ni ska kolla in hennes blogg!

Saker jag måste bli bättre på

Jag fick inspiration från Kissie för några dagar sen att skriva saker jag behöver bli bättre på. Alla har vi ju svagheter och jag tror att det är viktigt att vara medveten om dem för att verkligen kunna förbättra dem. Dessa svagheter beror mycket på min ångest och mina katastroftankar, men om man vet vad man behöver bättra på så når man också sitt mål lite snabbare.

• Att ta åt mig mer av det jag skriver. -
Jag skriver inlägg som peppar andra och jag skriver dem även för min egen skull för att jag ska kunna ta åt mig av dem, men det är inte alltid jag lyckas. Jag måste bli bättre på att ta åt mig av det jag skriver, att jag också är värdefull och förtjänar ett bra liv.

• Att inte alltid tro det värsta. - Eftersom jag har katastroftankar så har jag väldigt lätt för att tro att det värsta har hänt eller kommer att hända. Därför måste jag bli bättre på att inte ta ut det dåliga i förskott utan faktiskt bara ta det om det händer.

• Att inte ha sådana humörsvängningar. - Mitt humör kan verkligen pendla. Ena stunden kan jag känna mig jättepepp på saker och må bra. Nästa stund kan jag vara jätteledsen och mycket av detta beror på mina katastroftankar, eftersom jag är så van att tänka negativa tankar.

• Att inte ha så höga krav på mig själv. - Jag är min egen värsta fiende många gånger och kan verkligen döma mig själv för hårt. Jag har blivit mycket bättre på denna punkten och jag kan idag se exempelvis att jag är bra på pole dance fitness eller att skriva och jag kan vara nöjd med ett trick jag gör, även om det inte är perfekt, men det är en del kvar att jobba på.

• Att våga se ljust på framtiden - Bara för att dåtiden har varit dålig så behöver det ju inte innebära att framtiden blir dålig och att dessa sakerna kommer att hända igen. Det är bara så svårt att inte oroa sig för framtiden och om jag kommer komma dit jag vill...

• Att kunna ta emot komplimanger. - Att ta emot beröm genom skrift har jag mycket lättare för och det kan jag ta till mig av, men att ta emot beröm öga mot öga kan vara svårt för att jag inte riktigt vet hur jag ska beté mig, så det här måste jag bli bättre på!


Avslappning för mig

 

Att gå till frisören. - Jag älskar verkligen att komma till frisören och få mitt hår ompysslat. Det är verkligen avslappnande att få håret tvättat och bara få vara ett tag. Där tänker jag inte lika mycket utan kan faktiskt bara njuta av att få håret fixat.

Att stretcha. - Jag är en person som älskar att stretcha. Mitt mål är ju att bli ännu vigare än vad jag är idag och därför försöker jag stretcha regelbundet och det får mig oftast att slappna av så jag kan somna lite lättare. Att sträcka ut kroppen får mig att slappna av men även känslan av att veta att jag kommer närmare mitt mål får mig att bli mer avslappnad.

Att lyssna på musik. - När jag har svårt att sova brukar jag ibland lyssna på musik. Jag kopplar in hörlurarna i telefonen och bara lägger mig ned och blundar och lyssnar på musiken. Musik har hjälpt mig mycket genom åren.

Att se Stefan och Krister eller The big bang theory. - Jag brukar oftast se på något utav dessa två innan jag lägger mig för att jag hittar ett lugn när jag har detta i bakgrunden. Jag vet inte riktigt varför, men jag känner mig oftast mycket lugnare när jag ser dessa två programmen.

Att kolla på youtube. - Jag följer ganska många på youtube och jag tycker det är skönt att bara ha på en video i bakgrunden när jag gör annat så jag hör rösterna. Jag kan blogga som tusan samtidigt som jag har youtube igång för att jag mår på något vis bättre av att ha det igång.

Dagdrömma. - När jag var yngre så dagdrömde jag väldigt mycket om hur jag ville att mitt liv skulle se ut om några år. Dock har jag inte gjort detta så mycket på senaste tiden, men detta är något som får mig att slappna av också. Att bara lägga sig i sängen, blunda och tänka på hur jag vill att mitt liv ska se ut. Förr fick det mig att kämpa mer för det jag vill uppnå.

 

My first jade!Igår var jag iväg på ett nytt träningspass på Karlstad Poledancing. Dock gick det inte så jättebra då jag gled av stången hela tiden. Vet inte riktigt vad det har blivit men det är fler där borta som bara glider av stången, så jag provade när jag kom hem och satte min första jade. :D Åh jag är så glad för detta! Den är långt ifrån perfekt än men den är ändå bra! Man håller bara i sig med magen och med högra armhålan så stången knips alltså åt med armhålan och med magen och jag har aldrig klarat detta innan!

Träningen är verkligen min fristad där jag kan släppa alla tankar och ångest, dock funkade inte det igår på studion så jag blev extra glad när jag kunde göra denna hemma!

Tror du att poledance innebär att strippa? Då tror du fel. Läs mitt inlägg om vad det är hääär.

Läsarintervju #7 - Sara


 

Hej Sara! Vad kul att du ville vara med på en intervju! Vilken typ av sminkning tycker du är roligast att göra?

Jag älskar special effekter man gör med hjälp av smink. Det vill säga, blod. Jag älskar att göra sminkningar med blod haha! Jag hör hur det låter men det fascinerar mig verkligen hur mycket man kan göra tack vare smink! 

Vem är du och vad har du för intressen?
Jag heter Sara, är snart 20 år gammal, vart deprimerad större delen av mitt liv och lever med panikångest. Drömmer om att bli special effekts makeup artist. Håller på och sparar pengar för att kunna gå en sån utbildning och jobbar på att må bättre psykiskt. Utöver det ÄLSKAR jag skräckfilm, tatueringar, Twenty One Pilots, Harry Potter och hundar.

Vad får man läsa om i din blogg?
Jag önskar att jag bloggar om något specifikt. Men jag har ingen speciell kategori jag går efter egentligen. Först och främst bloggar jag om sånt jag tycker är kul. Smink, film, musik och tatueringar. Lite om min vardag. Tips, senaste har jag börjat med olika tags som vanligtvis syns på youtube. Då jag är alldeles för osäker för att sitta framför en kamera men vill få fram åsikter eller tankar genom olika tags så tar jag det i text istället. Sen blir det inspiration från tumblr, saker jag stör mig på och sånt som får mig må bra!

Vad ska man tänka på innan man publicerar ett inlägg på sin blogg?
Att man står för vad man publicerar.

Om du bara fick välja en sminkprodukt att använda dig av, vilken skulle det vara?
Det skulle nog vara produkten jag använder för ögonbryn, bara jag får min ögonbryn skulle jag klara mig fint!

Vad gör dig på bättre humör en dålig dag?
Bra musik, ny städat och kallt väder.

Vad är det roligaste och det tråkigaste med att blogga?
Det roligaste är när man får bra respons och att man får höra att det uppskattas, det gör verkligen att man vill fortsätta. Det tråkigaste är när man inte kommer på något att blogga om men man verkligen vill blogga.

Bästa tipset för att våga gå sin egen väg?
Glöm inte att du lever för dig själv, inte för någon annan. Det är ditt val. Gör det du mår bra av för det är du som ska komma i första hand. Det spelar ingen roll vad folk tycker. 

Tack och bock för alla fina och roliga svar! :) Ni hittar hennes blogg här.

 


PS: Jag skickar mejl till ALLA som kommenterar att de vill vara med i en intervju, men det är många som inte har svarat på intervjuerna. Kolla din mejl regelbundet om du vill vara med i en intervju och kolla även skräpposten då det kan hamna där!

Recept: Marmorerade mördegskakor 

Du behöver:
200 g margarin
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk kako till marmoreringen

Gör så här:
1. Blanda socker, mjöl,potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Fördela smöret och blanda till en jämn deg.
3. Dela degen i två delar. Den ena delen ska vara ljus och den andra delen ska du blanda i kakao i.
4. Rulla ut båda degarna bredvid varandra så de blir som rullar.
5. Fläta ihop dem så det blir ett mönster i degen.
6. Sen skär du dem bara i bitar och gräddar kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter


Att leva med ett kroniskt hälsotillstånd #2

I mitt förra inlägg berättade jag att jag lider av giftstruma och vad det är. Direktlänk till inlägget. Idag tänkte jag berätta om hur det är att leva med ett kroniskt hälsotillstånd och vad som hände efter operationen.

Eftersom jag tog bort min sköldkörtel när jag var 11 år så måste jag ju äta medicin på livstid
och göra regelbundna kontroller så medicineringen ligger bra. Att inte ha någon sköldkörtel har påverkat mig ganska mycket faktiskt. Jag har märkt att jag har mindre energi än många andra för att jag inte har samma förutsättningar. Jag har särskilt märkt detta på min träning och jag måste hela tiden intala mig att jag faktiskt inte har samma förutsättningar som många andra och kan därför inte heller jämföra våra situationer (vilket man aldrig ska göra.)

Jag tappar också lätt blodcirkualtionen och kan bli jättekall om både händer och fötter trots att det är varmt där jag befinner mig. Det kan ta ett bra tag innan jag återfår värmen igen. Men det kan också gå åt andra hållet och jag kan bli jättevarm och svett helt apropå. Det är riktigt påfrestande att inte kunna styra sin kroppstemperatur på något sätt och nästan aldrig ha ett mellanting, utan det är endera jättevarm eller jättekall. 

Jag måste tänka lite mer på min hälsa när jag faktiskt inte har en sköldkörtel och jag måste alltid tänka på vad som går ihop med min medicin om jag exempelvis ska äta ett annat läkemedel, eftersom jag inte kan överleva utan min medicin. Det är alltså en hel del att tänka på när man lever med ett kroniskt hälsotillstånd, men jag är glad över att jag har fått bra vård och faktiskt har överlevt detta, för oavsett om det kan vara påfrestande att äta medicin livet ut så har jag ju faktiskt turen att få överleva och få ett så bra liv jag kan få!


Varför feminism behövsSnälla, ta er tid att titta på det här programmet för det är så otroligt viktigt. I detta programmet granskar Kalla fakta hur läkare på Svenska vårdcentraler genomför så kallade oskuldskontroller på tjejer mot deras vilja. Detta förekommer överallt i Sverige, på både barn och vuxna kvinnor. En läkare erbjuder sig till och med att sy ihop en kvinnas underliv till bröllopsnatten mot betalning. 

Detta har ingenting med religion att göra för det är människor med olika ursprung, olika religioner och olika levnadssätt som genomför detta och vill ha oskuldskontroller på sina barn eller släktingar. Detta händer i Sverige år 2015 och folk undrar fortfarande varför feminism behövs och detta är EN av orsakerna. Feminism behövs i HELA VÄRLDEN och även i Sverige då Sverige är långt ifrån perfekt. Det är också konstigt att vården i Sverige inte har råd och tid att undersöka de som verkligen är sjuka och behöver vård, men att undersöka något som inte finns har de tid och råd med...

Någon måste stå upp för kvinnors rättigheter för det ska inte få gå till så här. En kvinna ska inte behöva göra en oskuldskontroll som inte ens går att bevisa mot sin vilja. En kvinna ska inte anses vara mindre värd för att hon har sex, vare sig här i Sverige eller någon annanstans. Vi måste sätta ned foten och försvara kvinnor och flickor i hela världen!

Feminismen gynnar oss alla

Jag förstår ärligt talat inte hur man inte kan vara feminist i dagens läge. Hur kan man inte vilja att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter? Hur kan man inte vilja att män, kvinnor och hen ska vara exakt lika mycket värda? För det är det feminismen står för. Ja, jag vet att det finns extremister även om feminism som drar allting lite för långt och gör det till ett manshat istället, där kvinnan är mer värd än mannen, men det är faktiskt ytterst få som ser det på det viset.
Det finns extremister i alla grupper i samhället. 

Feminismen handlar om att göra kvinnan lika mycket värd som mannen, för i dagsläget är hon inte det. Kvinnan är den som är förtryckt i samhället och har alltid varit det.

♦ År 2012 var medellönen för kvinnor i Sverige ca 18% lägre än mannens medellön. (källa). 

♦ Kvinnors totala pension, 13 570 kronor i månaden, som andel av männens 19 463 kr/mån, är 70 procent. (källa).

♦ År 2013 var 98% av dem som misstänkts för sexualbrott män. (källa)

♦ Omkring 28 200 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år anmäldes under 2014 i Sverige. 30% av all anmäld misshandel som sker i hemmet är kvinnliga offer mot manliga offer på 6%. (källa)

♦ Totalt anmäldes 3 150 våldtäkter mot barn i åldern 0–17 år år 2014 i Sverige. I 92 procent av fallen (2 890 anmälda brott) var offren flickor. Det är främst män som misstänks för sexualbrott; av de misstänkta är endast 2 procent kvinnor. Unga män dominerar bland gärningsmännen, medan unga kvinnor är överrepresenterade bland offren. (källa

Kvinnor har minst inflytande i politiken. 80 procent av världens parlamentsledamöter är män. 


Detta är bara några få punkter om hur utsatt kvinnan faktiskt är i vårt samhälle. Självklart kan män känna sig utsatta som individer och självklart kan män även må dåligt och bli illa behandlade. Självklart har män också tankar, känslor och rättigheter som inte alltid följs, men det man måste förstå är att män inte är utsatta i samma grad som kvinnor är. Män som grupp är inte förtryckta så som kvinnan är. Feminism står för att göra kvinnan till en lika stor del av samhället som mannen är. Feminism står för att ingen ska känna sig förtryckt, vare sig som individ eller som grupp. Feminismen gynnar oss alla då ingen oavsett kön, läggning, ursprung, ekonomi, funktionshinder eller inte ska behöva känna sig mindervärdig eller vara förtryckt.

Någon måste ju stå upp för kvinnans rättigheter i världen och göra henne till en accepterad del av samhället, där hon får chansen att glänsa exakt lika mycket som en man och om inte du står upp för detta, vem ska då göra det? Vem ska se till att kvinnan får mer plats i samhället och blir respekterad för den hon är om inte du och jag gör det? Vem ska se till att kvinnans arbete blir lika mycket värt som en mans arbete när de gör exakt samma sak? Feminism handlar om att göra kvinnan och mannen jämställda. Inte att kvinnan är över mannen. Inte att mannen är över kvinnan, utan helt enkelt lika mycket värda och det kan väl inte vara för mycket begärt år 2015?

 
Bildkälla

Veckans kroppsinspiration #7


 
Weight

Må bra tipsSveriges sexigaste namn 2015

 
 
 

Jag vet inte om ni har hört Sveriges kåtaste/sexigaste namn? Man kan kolla upp hur sexigt ens namn är och vilken plats det ligger på i listan i Sverige. Jag fick höra denna nyheten i helgen och ville genast kolla upp det. Jag såg att mitt namn ligger på plats 9 i Sverige haha. ;)

Sinful.se/namn har byggt en namngenerator där du kan se hur sexigt ditt eget namn är och du kan även jämföra det med dina vänners namn. Sexigheten för ett namn har tagits fram genom att analysera 50.000 beställningar från deras webbshop. Ju högre genomsnittsköpet är för varje namn, desto högre placeras det på skalan.

En riktigt rolig idé tycker jag. Så om du vill kolla upp hur sexigt ditt namn eller en väns namn är så kan du enkelt kolla upp det hos dem och kanske skryta lite inför andra haha. ;) Det är lite intressant att se att det är lite ”äldre generationers” namn som ligger i toppen och Birgitta bland kvinnor och Knut bland män är bland det vanligaste.

Sinful.se är en skandinaviens största webshop som säljer sexleksaker. De startade 2008 och de har fler än 2000 produkter på sin shop och alla produkter genomgår en kvalitetskontroll, så du kan vara säker på att alla produkter är hälsosamma och säkra, samt att de har alltid en anonym och diskret försändelse så ingen kan se vart paketet kommer ifrån.

Har du kollat upp ditt namn om det finns med på listan och vad tycker du om denna idén?


Inlägget är i samarbete med Sinful.se


Måndagstipset #6 
Idag vill jag tipsa om den här parfymen. Jag köpte den förra veckan och har använt den sen dess. Jag är verkligen jättenöjd med denna. Den doftar otroligt gott och doften varar länge. 

Fyndiq beskriver produkten som:
"#IloveYou är en delikat, pudrigt blommig EdT som för tankarna till nyfunnen kärlek.
I Beautyboxen ingår en parfym, en spegel och ett stickersark."

Direktlänk till parfymen

Tanke, känsla, handling (repost)

 

Att leva med ångest

Att leva med ångest kan se olika ut för alla och det kan vara svårt för människor runt omkring att förstå hur det faktiskt är att leva med ångest. Därför tänkte jag skriva några punkter om hur ångesten påverkar mig.

Jag övertänker. - Eftersom jag lider av generaliserat ångestsyndrom (GAD) så har jag katastroftankar och börjar då lätt att överanalysera och se det allra värsta. Om någon kommer för sent börjar jag oroa mig för att något har hänt eller att personen struntar i mig och jag ser de värsta tänkbara sakerna i mitt huvud och jag kan inte låta bli att oroa mig.

Jag blir lätt trött och orkar inte lika mycket. - Eftersom min hjärna hela tiden går på högvarv så blir jag väldigt sliten av mina egna tankar, för det är faktiskt väldigt jobbigt att alltid tänka och oroa sig. Jag kan lätt bli sliten och behöva vila just för att få i ordning på mig själv.

Svårt för att andas. - När jag får mina panikångestattacker så får jag otroligt svårt att andas och börjar hyperventilera och det tar ett tag för att återfå min vanliga andning igen. Efter det kan jag bli väldigt sliten och huvudet kan börja göra ont och jag kan bli yr.

Jag har svårt att släppa taget om saker. - Jag har varit med om många riktigt hemska saker i mitt liv och det är det som har orsakat min ångest. Om det hade varit så enkelt som "sluta tänka på det" så hade jag redan gjort det, men jag har fortfarande svårt att släppa dessa saker och är fortfarande orolig och rädd för dessa saker och därför har jag fortfarande ångest. 

Ångesten påverkar min sömn. - När jag lyckas somna så drömmer jag väldigt mycket mardrömmar och sover väldigt oroligt. Kan vakna upp i panik minst en gång i timmen och känna ett tryck över bröstet, samt att jag är jättesvett. Oftast består mina mardrömmar av att jag blir jagad och inte kan låsa ytterdörren eller inte kan ringa efter hjälp.

Jag vet att min oro är ologisk. - Jag är medveten om att jag inte ska oroa mig på detta vis som jag gör. Jag är medveten om att min oro är ologisk och att jag måste sluta oroa mig för min egen skull, men jag vet bara inte hur. Jag gör inte detta med flit, men jag har fastnat i en cirkel som är svår att ta sig ur även fast jag arbetar med det varje dag i både terapi och hemma. Om jag hade fått bestämma så hade ångesten redan varit borta och jag hade varit fri från detta, men det är inte så enkelt.

Så snälla, läs igenom dessa punkter och försök förstå människor i er omgivning som lider av någon form av psykisk ohälsa. Det är inte alltid så lätt leva med detta och jag vet att vi med ångest kan vara svåra att umgås med ibland, men vi är så mycket mer än vår ångest. Vi är helt vanliga människor, med känslor, tankar och behov, som behöver stöttning och kärlek lika mycket som alla andra och vi är inte bara vår ångest. Det finns så mycket mer bakom den där jäkla ångesten!


Läsarintervju #6 - Jessy 
Hej, vad kul att du ville vara med! Vem är Jessy och vad brinner du för?
Jessy är en tjugoårig lite små galen tjej som bor med min katt Kiwi i en stad i de småländska skogarna haha!  Och vad jag brinner för? Jag tycker den här frågan är så himla svår för jag vet knappt inte helt ärligt talat, men om jag måste svara på denna frågan så får jag ta och säga: Smink, kläder och mina jobb (det vill säga bloggen med, för det är som ett ''extra'' jobb). 

Vad skulle du säga är det bästa med dig?
Att jag är väldigt lättroad, haha! 

Vad skriver du om i din blogg?
I min blogg hittar ni mycket tatueringar, kläder och smink. Och annat som intresserar mig och som jag hoppas intresserar andra som läser den. Jag tycker det är viktigt att en blogg innehåller sådant som intresserar bloggaren själv, för annars märks det väldigt väl och bloggen blir väldigt tråkig. Så det hoppas jag att andra märker med min blogg med, att jag verkligen brinner för det jag skriver om och hur mycket tid jag lägger ner på mina inlägg. 

Har du några planer med din blogg eller skriver du bara för att det är kul?
Planer och planer har jag väll inte, men det skulle ju vara rena drömmen att kunna leva på bloggen. Och självklart tycker jag att det är kul med, annars hade jag aldrig i hela mitt liv lagt ner så mycket tid på den som jag gör och har gjort!

Vad gör du för att boosta dig själv?
Lyssnar på musik som jag blir pepp av! Works every time, haha.

Hur gör du för att få en vän på bra humör när denne har en dålig dag?
Drar iväg på random äventyr med personen så att personen får tänka på annat! Annars brukar jag få höra att jag är väldigt ärlig och det brukar uppskattas, då det kanske bara är det personen faktiskt behöver höra.

Hur skulle du beskriva din stil?
Gud, denna fråga haha. Jag vet inte riktigt vad jag ska ''klassa mig som'' heller.
Snygg, svart och med lite färgklickar haha.

Din favoritaffär när det gäller kläder?
Får jag välja två? För isåfall Madlady och H&M!  

Tack söta du för dina roliga svar! :) Ni hittar hennes blogg här.

 

Filmtipset #6


 

Tjugo år har gått sedan Anna Odells klass slutade grundskolan och det har blivit dags för en klassåterträff. Alla är dock inte inbjudna. Anna Odell är den enda i klassen som inte blivit inbjuden. Hon var den som var utfryst och mobbad av sina klasskamrater i nio år. Hon gör en kortfilm i projektform där hon återskapar klassträffen och vad som skulle kunna ha hänt om hon hade blivit inbjuden. Filmen vill hon sedan visa för sina klasskamrater och bjuder in dem, en och en eller två och två, för att se filmen och diskutera innehållet i den med henne. Hon är inte något mobbningsoffer som är ute efter revansch, utan en konstnär som vill belysa och konkretisera de fenomen som sker mellan människor där mobbning förekommer. Hon identifierar de aktiva mobbarna och de passiva som deltar i tystnad och inte gör något åt det som pågår.

Informationen om filmen är tagen från wikipedia.

Att våga göra något nytt

Det kan kännas otroligt läskigt att göra något som man inte gjort förut eller inte är van med. Men när man lyckas göra det och trotsa sin rädsla så blir man bara så glad!

Jag vet själv hur det var när jag skulle börja med pole dance fitness 2013. Jag hade länge velat prova på att träna på en stång och det verkade ju så kul, så jag googlade om det fanns i Karlstad och hittade Karlstadpoledancing som jag går på idag. Jag tvekade ett bra tag innan jag anmälde mig till en kurs för jag visste inte om jag skulle våga. Känslan av att gå dit och träffa massor av folk som jag inte kände, samt träna med dem. Jag som aldrig hade tränat innan och med tanke på min ångest så var jag livrädd. 

Jag rådfrågade jättemånga innan jag vågade skicka in min anmälan. Min syster Anna följde med mig som stöd den dagen. Jag oroade mig för allt, tänk om jag inte hittade? Tänk om jag skulle vara jättedålig? Tänk om jag inte skulle trivas? Jag gick in och träningen började och jag kände mig så otroligt stolt och glad över att jag vågade göra detta. Jag trotsade min ångest och gick dit. Jag provade något nytt som jag länge hade velat göra. Jag vann mot min ångest den gången och det har stärkt mig enormt mycket.

Du kan göra allt du vill göra, med ett otroligt kämpande och lite tålamod. Idag är träningen bland det bästa jag har och jag tackar alla mina nära som peppade mig att börja. Jag tackar också Anna som följde med mig och gav mig stöd, men mest av allt tackar jag mig själv som trotsade min ångest och vågade göra något nytt! Våga prova något nytt du också för du kommer klara det galant!


Dagens pepplåt #4Länk till låten på spotify

Recept: Pastagratäng


 
 
Du behöver: 
Grillad kyckling
Spagetti
Gul, röd och grön paprika
Olivolja
Curry
Hönsbuljong
Grädde
Salt, peppar
Riven ost
Vitlök
Philadelphiaost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka pastan.
3. Skala vitlöken och pressa den.
4. Skär paprikan.
5. Häll lite olja i en kastrull.
6. Tillsätt curry, paprika och vitlök.
7. Häll i hönsbuljong, philadelphiaost och grädde. Låt koka en stund.
8. Smörj en form och häll i pastan.
9. Fördela kycklingen över pastan.
10. Häll på sås och riven ost.
11. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter. Klart att servera!

Jag ber om ursäkt att jag inte har några mått i detta recept, men när jag lagar mat går jag inte efter mått om jag inte följer ett recept.

Fredagsbloggen #6


 
Idag tänkte jag tipsa er om Tisas blogg. Detta är en tjej jag beundrar väldigt mycket och jag tycker att hon är grymt stark. Tisa kämpar dagligen för att nå det liv hon vill leva och hon är en riktig inspiration. Hon skriver om sina dagar, sin kamp, peppande tips och citat och man får se många roliga bilder så kolla in henns blogg vettja!

Du är lika bra som dem

Att inte jämföra sig med andra är verkligen skitsvårt... Man ser ju vad alla andra kan, vad alla andra har och hur snygga och fräscha de är, men man glömmer vad man själv kan, har och hur snygg man själv är. Jag vet själv hur detta är, för jag är där ganska ofta själv och det är verkligen jobbigt.

Det man måste inse är att bara för att andra är duktiga på något så är inte vi dåliga bara för det. Bara för att någon annan är snygg så är inte vi fula för det. Det är ju faktiskt ingen tävlan om vem som är bäst eller snyggast, så den enda du ska jämföra dig med är dig själv! Du duger ju exakt som du är, så vad spelar det för roll om det finns 1000 andra personer som är bra på fotboll? Du är bra du också och du är bra på ditt eget sätt. Peppa dig själv med vad DU KAN och vad DU HAR istället för vad andra kan och vad de har.

Det som kommer göra dig lyckligare är att inse hur bra du själv är och vad du kan. Du kommer inte bli lycklig av att hela tiden jämföra dig med alla, så försök att jobba med detta och ha tålamod!
Ny design

 
 

För någon vecka sen kontaktade jag Ida för jag ville ha en ny header. :) Hon gjorde den ut efter mina önskemål och jag blev otroligt nöjd med detta! Så kul att prova med lite nya färger också. Jag har ju nästan alltid haft rosa i bloggen, men nu är det lila istället vilket jag gillar! Tror dock att jag kommer ha kvar rosa rubriker och lite rosa här och där.

Vad tycker ni? :)

Att lägga om sin kost med en ätstörning

Jag var 11 år när jag började tröttna på mat. När jag började tycka att mat var onödigt, tråkigt och bara jobbigt.
Jag började äta allt mindre och mindre och fick börja på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) på ätstörningskliniken. Jag gick där tills jag var 19 år, men än idag kan jag känna av min ätstörning.

Jag märker att jag fortfarande ibland kommer tillbaka till min ätstörning, där jag känner att mat bara är en pina.
Där jag inte vill äta för att jag har för mycket ångest, där jag börjar hoppa över måltider. Jag har insett idag att det kommer krävas mycket jobb för att bli helt fri från min ätstörning och jag skulle inte i dagsläget kunna börja gå på någon speciell kost eller diet. Vissa människor utesluter kött, vissa går på LCHF, vissa på 5:2, men i dagsläget skulle inte jag kunna göra något utav det då jag redan har problem med maten.

Min ätstörning är mycket bättre idag och jag äter mycket mer, men jag skulle inte kunna börja tänka på vad jag får och inte får äta. Jag skulle inte kunna lägga om min kost alldeles för mycket just nu då jag fortfarande har tendenser till min ätstörning kvar. Jag måste lägga min energi på att få i mig mat och faktiskt finna maten njutbar och jag har helt enkelt inte energin att börja fokusera på vad jag får äta eller inte får äta. Jag äter allsidigt idag och försöker göra maten rolig och till något som passar mig för att jag ska bli helt fri ifrån min ätstörning, så att börja tänka på vad jag får och inte får äta skulle bara förstöra det jag har lyckats bygga upp.

Edit: Jag vill bara tillägga så ingen missförstår. Jag svälter mig inte idag. Jag äter och väger som jag ska göra och jag tycker inte att jag är tjock. Jag trivs med min kropp. Däremot kan det vara svårt med maten under vissa ångestperioder då jag inte finner mat njutbart utan bara äter för att jag måste och det kan vara så ett bra tag och det är det jag försöker komma ifrån. Maten ska vara rolig och njutbar så jag kämpar för att finna mat roligt och njutbart även under ångestperioderna.


5 tips - bli säker i dig själv

 
Köp kläder som du trivs i. - Att köpa kläder som man verkligen trivs i är otroligt viktigt. Rensa bort allt i din garderob som du inte gillar och kanske är i fel storlek. Utforska lite och testa dig fram vad du gillar och passar i. Om du har kläder som inte känns bra, som kanske skär in och är obekväma så kommer även du bli obekväm, så använd rätt kläder för dig!

Tänk logiskt. - När vi ändå snackar om kläder som är för små så försök tänka logiskt när kläderna inte passar längre. Det behöver inte vara att kläderna inte passar för att du har blivit tjock. Det kan också vara så att kläderna har krympt i tvätten eller har ändrat form som kläder faktiskt gör med tiden. Det behöver inte bero på något som har med dig att göra.

Var glad för allt din kropp kan. - Din kropp är inte bara ett utseende, utan den är också ett redskap. Något som hjälper dig att göra det du vill göra. Vill du ta en promenad så hjälper din kropp dig med det. Vill du lyfta en hylla så hjälper din kropp dig med det, så uppskatta det din kropp gör för dig!

Ta bort det som får dig att må dåligt. - Mår du dåligt av att köpa den där veckotidningen? Mår du dåligt av att kolla träningsbilder på instagram? - Låt då bli och kolla och läs saker som får dig må bra istället. Rensa bort energitjuvar och engagera dig i det som är bra för just dig.

En negativ, två positiva. - Om du tänker en negativ tanke om dig själv så ska du ersätta den med två positiva tankar. Tänk alltid dubbelt så mycket positiva tankar som negativa!


Läsarintervju #5 - Ida


 
Hej Ida! Vad kul att du ville ställa upp på en intervju! Vad gillar du mest att fotografera?
Jag gillar mest att fotografera blommor eller i alla fall saker som man tar nära, älskar närbilder.

Vilken bild är du mest nöjd med?
Den bilden med katten :) (Bilden här ovanför)

Vad har du för intressen utöver fotografering?
Jag gillar att spela alla möjliga spel såsom tex: league of legends, world of warcraft och hearthstone. Sedan har jag ett intresse av datorer och kodning, även fast jag är värdelös på båda sakerna så är det i alla fall intressen.
 
Vad får man se i din blogg?
Jo du, man får se allt möjligt. Men jag lägger mest ut bilder då jag inte är så duktig på att skriva inlägg, sedan så kommer lite musiktips då och då. Sedan så händer det att jag tar tid och skriver inlägg, och det är varierande med hur långa dem är beroende på vad jag vill skriva.

Vad är ditt bästa tips till någon som precis startat sin blogg?
Var dig själv och försök hitta just din grej. Lägg ut vad du vill, om de är det du verkligen vill lägga ut så gör det!

Känner du att du vågar gå din egen väg?
Nej, faktiskt inte. Jag har inte direkt hittat vem jag är ännu så jag har lite svårt med det. Men en sak som jag har gjort är att jag valde en linje på gymnasiet som ingen av mina vänner gjorde så jag tyckte det var lite modigt av mig, då mitt intresse är annorlunda än deras.

Vad får dig glad en dålig dag?
Jag brukar kolla på videoklipp, antingen musikvideos eller roliga videos. Annars så brukar jag lyssna på musik och spela så jag kommer till en annan värld så att jag försöker glömma bort att det är en dålig dag.

Vem ser du upp till?
Jag är inte helt säker på vem jag ser upp till, antigen så är det min storebror eller min storasyster. Eller så är det bloggerskan Milina (milina.se), och det kan även vara du då ni 2 göra så himla bra inlägg och verkligen skriver bra saker. När man läser dem så blir man på bättre humör. 

Tack och bock Ida för dina svar! :) Ni hittar hennes blogg här.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...