Att leva med ångest
Att leva med ångest kan se olika ut för alla och det kan vara svårt för människor runt omkring att förstå hur det faktiskt är att leva med ångest. Därför tänkte jag skriva några punkter om hur ångesten påverkar mig.

Jag övertänker. - Eftersom jag lider av generaliserat ångestsyndrom (GAD) så har jag katastroftankar och börjar då lätt att överanalysera och se det allra värsta. Om någon kommer för sent börjar jag oroa mig för att något har hänt eller att personen struntar i mig och jag ser de värsta tänkbara sakerna i mitt huvud och jag kan inte låta bli att oroa mig.

Jag blir lätt trött och orkar inte lika mycket. - Eftersom min hjärna hela tiden går på högvarv så blir jag väldigt sliten av mina egna tankar, för det är faktiskt väldigt jobbigt att alltid tänka och oroa sig. Jag kan lätt bli sliten och behöva vila just för att få i ordning på mig själv.

Svårt för att andas. - När jag får mina panikångestattacker så får jag otroligt svårt att andas och börjar hyperventilera och det tar ett tag för att återfå min vanliga andning igen. Efter det kan jag bli väldigt sliten och huvudet kan börja göra ont och jag kan bli yr.

Jag har svårt att släppa taget om saker. - Jag har varit med om många riktigt hemska saker i mitt liv och det är det som har orsakat min ångest. Om det hade varit så enkelt som "sluta tänka på det" så hade jag redan gjort det, men jag har fortfarande svårt att släppa dessa saker och är fortfarande orolig och rädd för dessa saker och därför har jag fortfarande ångest. 

Ångesten påverkar min sömn. - När jag lyckas somna så drömmer jag väldigt mycket mardrömmar och sover väldigt oroligt. Kan vakna upp i panik minst en gång i timmen och känna ett tryck över bröstet, samt att jag är jättesvett. Oftast består mina mardrömmar av att jag blir jagad och inte kan låsa ytterdörren eller inte kan ringa efter hjälp.

Jag vet att min oro är ologisk. - Jag är medveten om att jag inte ska oroa mig på detta vis som jag gör. Jag är medveten om att min oro är ologisk och att jag måste sluta oroa mig för min egen skull, men jag vet bara inte hur. Jag gör inte detta med flit, men jag har fastnat i en cirkel som är svår att ta sig ur även fast jag arbetar med det varje dag i både terapi och hemma. Om jag hade fått bestämma så hade ångesten redan varit borta och jag hade varit fri från detta, men det är inte så enkelt.

Så snälla, läs igenom dessa punkter och försök förstå människor i er omgivning som lider av någon form av psykisk ohälsa. Det är inte alltid så lätt leva med detta och jag vet att vi med ångest kan vara svåra att umgås med ibland, men vi är så mycket mer än vår ångest. Vi är helt vanliga människor, med känslor, tankar och behov, som behöver stöttning och kärlek lika mycket som alla andra och vi är inte bara vår ångest. Det finns så mycket mer bakom den där jäkla ångesten!

#1 - Hanna Karlsson

Det låter sjukt jobbigt. Hoppas att du snart lyckas bryta den onda cirkeln.

Svar: Hoppas jag med!
Evah Åberg

#2 - Jessica Högberg

fy så jobbigt, hoppas det går åt rätt håll i alla fall!!

Svar: Det gör det :)
Evah Åberg

#3 - sandra

Usch vad jag kände igen mig i det här inlägget =/

Svar: Vad jobbigt :/
Evah Åberg

#4 - JoJo

jag tycker att det är så bra att du tar upp så viktiga saker i bloggen! :)

sv; vad kul att du tycker det! :)
hoppas att du har haft en fin helg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#5 - linah

förstår hur de känns:/ verkligen jobbigt..

Svar: Ja :/
Evah Åberg

#6 - Skogsraah ☾

Känner igen mig sååå mycket. Ångest är verkligen en riktig bov i ens liv :/

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#7 - Pauline

ångest är så hemskt! du kanske skulle prova en sådan målarbok som jag bloggade om? :)

Svar: Ja, jag ska göra det :)
Evah Åberg

#8 - Bintu Malm Fraser

Känner igen mig i det där. Mitt liv skulle kännas så mycket roligare om jag bara inte fick ångest för typ allt. Ibland blir jag typ trött på mig själv men jag kan lixom inte rå för min ständiga oro.

Bra inlägg!

Svar: Exakt! Tack så mycket!
Evah Åberg

#9 - Linnéa

Ska ta upp punkt för punkt o beskriva hur jag känner igen mig. Det är verkligen så det ÄR men inte behöver FÖRBLI...

-"övertänker" Oh ja. Yesss. Har fått höra "-Sluta tänka, känn" Men känslan äter upp mig, jag.kan.inte.sluta.tänka... Som tur är har tankarna blivit mycket färre-tror det beror på medicinering för mig.

-"Trötthet" Hahaha, ja den känner jag igen allt-för-väl... Det är inte en skön trötthet som får en att komma till ro. Det kan vara en slitenhet utan dess like, men man vet inte vad man ska göra av sig själv"-Give me a break from myself"

-"Svårt att andas" Pust en punkt som jag inte alls har något med att göra... Vet inte hur det känns. Vill inte heller veta.

-"Svårt att släppa taget om saker" Vad jag än är med om-roligt,tråkigt,spännande, lärande osv så måste jag smälta det nya o få god tid på mig. Överdrivet länge. Jag är som ett barn man måste ge den tid det behöver-JAG måste ge mig själv den tid jag behöver men då kan jag istället få ångest för att jag inte "Gör Något" med mitt liv...

-"Påverkan av sömn" Kan drömma samma dröm flera gånger, nu handlar den om att jag åker spårvagn runt, runt i en stad och är orolig över att inte hinna fram i tid ibland... Går ibland förbi uteliggare och narkomaner och känner mig extremt hotad eller så är jag någonstans där jag känner mig hotad på något sätt. Ibland vaknar jag med ångest-har inte hänt nu på det senaste. Kommunen har satt in ett "stödteam" som kommer och går med mig mot jobbet så jag inte stannar hemma-ångesten brukar försvinna helt eller avta.-stannar jag hemma från jobbet så är jag bara kvar med ångest över att inte gått till jobbet...

-"Ologisk oro" Tror jag ärvt lite av min pappa o han i sin tur av sin mamma. Oroliga, skakande asplöv är vi allihopa. Kan oroa mig för framtiden, inte så mycket numer... Är rädd för att jag ska dö innan jag "levt" om du förstår vad jag menar...



Tack för din blogg!!


Svar: Vad skönt att tankarna har blivit färre! Kram
Evah Åberg

#10 - Susanna

Ja usch, tänk om folk kunde förstå bättre hur det är! Hur många gånger har man inte fått höra att det "bara är att..." liksom?

Svar: Precis!
Evah Åberg

#11 - Madeleine

Att läsa detta inlägget kunde jag lika gärna tro att det var jag som skrivit. Jag är precis likadan på alla de punkter du nämner och beskriver. Det är tufft att hela tiden behöva kämpa och att vid väldigt fåtal tillfällen finna ro.

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#12 - Patricia Karlsson

Ursh så hemskt!! Hoppas du lyckas ta dig ur det, inte alls kul :( Förövrigt så älskar jag din skinjacka på bilden! jätte fin!!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#13 - Maria-Alexandra

Oj vad jag känner igen mig i den första punkten. Jag är också en väldigt orolig själ som fruktar det värsta i många situarioner :(
Fint och modigt att du vågar skriva om det!

Svar: Tack! Vad jobbigt att du också har det så :/
Evah Åberg

#14 - ensekundtusentankar.blogg.se

Precis så är det! Skönt att ha hittat en bra genuin blogg om mående inte bara rosenrött alltihop !

Svar: Tack! <3
Evah Åberg