Detta med särskrivning
Jag gillar inte särskrivningar, då jag tycker att det kan vara väldigt svårt att förstå vad som menas ibland när ett ord är särskrivet. Vissa gånger kan det vara svårt att veta om ett ord ska vara sammansatt eller inte, men det är ju ganska lätt att ta reda på i dagens läge när vi har google.

Jag har förståelse för att alla människor inte kan skriva, för vissa har exempelvis dyslexi eller andra svårigheter som gör att det blir lite svårare att skriva och uttrycka sig. Det jag dock tycker är fel är när många bara inte orkar ta reda på hur det ska stavas eller skrivas för att de är för lata för att bry sig. Det kan faktiskt skapa väldigt mycket missförstånd om man särskriver ett ord som ska vara sammansatt.

Jag läste på nyheter24 att någon tyckte att den som inte förstår att "rök fritt" betyder att det är rökfritt och inte att man får röka fritt är dum i huvudet och något sådant lätt borde man förstå. Likväl som det finns människor som har svårigheter med att stava, så finns det människor som har svårigheter med att läsa, men också som har andra svårigheter i livet. Vissa diagnoser gör att vissa människor kan ta många otydliga saker ordagrant och då blir ju just "rök fritt" att röka fritt. Man är inte dum i huvudet för att man särskriver, men man är inte heller dum i huvudet om man inte förstår ordet som är särskrivet. 

Jag tror att alla kan lära sig att stava rätt, bara att det kanske tar lite längre tid för vissa. Har man bara tålamod och kämpar så tror jag att även de med svår dyslexi kan lära sig och skulle det inte gå så finns det ju som tur är massor av bra hjälpmedel.

 
#1 - Jessica Högberg

Jag tror det kommer från mobilskrivandet för alla ord skrivs inte automatiskt och då är det lättare att skriva dom som två ord... ja, ren lathet=)

Svar: Ja det stämmer nog :)
Evah Åberg

#2 - Cecilia RockBabe Kärvegård

Jag får rysningar av särskrivningar. Jag tror att en anledning är att man får ordförslag när man skriver på mobil, surfplattor och liknande.

Önskar dig en suverän kväll!

You Rock!!!

Svar: Ja det stämmer nog!
Evah Åberg

#3 - Nathalie

Jag avskyr särskrivningar och folk som mördar språket öht. Det har hänt att jag har avföljt folk som skriver dålig svenska. Kanske lite taskigt, men det förstör liksom hela innebörden av texten som skrivits.

Svar: Hehe okej :)
Evah Åberg

#4 - Jessy

haha roligt att det står ''kyckling lever'' på bilden ändå haha!

Svar: Hehe ja :)
Evah Åberg

#5 - Tisa

Alltså ibland blir jag galen på särskrivningar. Dock inte om jag vet (precis som du skriver) att personen har dyslexi.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#6 - Pauline

alltså särskrivning -.-

Svar: Ja..
Evah Åberg

#7 - Vanessa andersson

haha omg! Jag får rysningar av särskrivningar, speciellt på alla dessa som särskriver på ordet "jätte" typ Jätte roligt...Alltså åhh...Jätteroligt, jättebra, så jättesvårt kan de väl inte vara ;)

Svar: Hehe okej :)
Evah Åberg

#8 - Maria-Alexandra

Jag kan irritera mig på folk som särskriver men ibland kan man ju inte låta bli att skratta. Att man skulle få röka hur mkt man vill om det står "rök fritt" var ganska kul. Man tolkar verkligen saker som man vill :)

Svar: Finns ju människor som faktiskt har något funktionshinder som gör att de inte förstår otydliga saker.
Evah Åberg

#9 - Ann Pettersson

Hatar också särskrivningar och avföljer helt enkelt om språket är för dåligt. Däremot håller jag inte med om att alla kan lära sig stava bara att det tar längre tid för dom med till exempel dyslexi, min bror är vuxen och han har svår dyslexi. Han klarar verkligen inte att skriva många meningar utan stavfel.

Svar: Jag känner flera med väldigt svår dyslexi som till slut har lärt sig att stava bättre med mycket kämpande. :) Och som jag skrev i inlägget, skulle det verkligen inte gå så finns det ju massor av bra hjälpmedel som tur är! :)
Evah Åberg

#10 - Jessie

Jag avskyr verkligen särskrivningar och blir lika tokig varje gång jag ser sådant. :-/ Förstår inte att det är så pass många (och ofta vuxna?!) som särskriver som bara den. En gång läste jag en skrift från en advokat som särskrev! :-o Jag har lyckats få min make att särskriva mindre i alla fall :-) Han har nog tyckt att jag har varit skitjobbig ...

Håller med dig att man inte är dum i huvudet vare sig man särskriver eller inte förstår vad som menas när folk särskriver, men om det endast är lathet som gör att folk särskriver tycker jag att de borde ta sig i kragen ...

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg