Att leva med ett kroniskt hälsotillstånd #1

När jag var 7 år drabbades jag av något som heter giftstruma, även kallat hypertyreos. 
Sköldskörteln producerar livsnödvändiga hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner får man giftstruma och i och med det så ökar ämnesomsättningen och kroppen går på högvarv. Sjukdomen drabbar oftast vuxna kvinnor. Jag var den yngsta i Sverige som fick diagnosen på den tiden. 

Det hela började med att jag blev orkeslös. Jag kunde inte gå från sängen till köket, utan att jag behövde lägga mig på golvet och vila efter vägen. Jag fick hjärtklappning, yrsel, gick ned i vikt samt att mina ögon blev större och större. Min ögonläkare såg att något var fel och skickade mig därför till barnkliniken, där jag fick ta prover och det uppdagades att jag hade just giftstruma. I och med att jag var så liten när jag fick detta så drabbades jag även av för tidig pubertet. Jag började utveckla bröst och var på väg att få mens redan när jag var 7 år, men läkarna på barnkliniken stoppade puberteten genom att jag fick en spruta i magen varannan månad och sprutan gick på 3000 kr styck.

Jag började äta medicin, men det gick inte att bara leva på medicinen så när jag var 11 år bestämde sig läkarna för att operera bort min sköldkörtel. Många gånger kan man ta bort den sjuka delen av sköldkörteln, men det fungerade inte på mig då jag var så liten så därför valde de att ta bort hela, för att minska risken av återfall. Operationen tog ca 3 timmar och idag måste jag fortsätta äta medicin på livstid för att överleva. Jag tar fortfarande regelbundna blodprover och kontroller, vilket jag måste fortsätta med livet ut, för att hålla koll på medicineringen, för utan den överlever jag inte.


Mitt ärr efter operationen

Jag ska vinna detta!

Igår pratade jag med min kurator om att börja med KBT istället. Jag känner att jag kan vara i behov av något djupare och något som faktiskt kan ge mig konkreta tips om hur jag kan ändra mitt tankesätt, för just nu känns det lite som att jag har fastnat. Jag har kommit långt med mitt mående, men det är vissa punkter som verkligen sitter fast nu och som jag behöver hjälp att komma ur. 

Jag är bara så rädd att framtiden kommer bli "lika dålig" (fatta mig rätt) som det tidigare har varit. Jag är rädd för att inte kunna uppfylla mina drömmar och inte få leva det liv jag vill leva, utan fortfarande stå kvar på samma punkt som jag gör idag. Jag försöker intala mig att framtiden kommer att bli bättre för att jag ska orka fortsätta kämpa, men det är svårt. Det är verkligen såå svårt att komma ur dessa tankarna som förstör väldigt mycket för mig i vissa sammanhang, men jag försöker verkligen och tror därför att KBT kan vara bra för mig. 

Jag läser mycket själv om vad jag kan göra på egen hand för att peppa mig själv och sluta oroa mig för saker och visst hjälper det lite, men inte tillräckligt för att komma ifrån det. Jag behöver en annan slags hjälp utifrån för jag vill vara självsäker, jag vill vara en person som ser glatt på livet och inte oroar mig för saker hela tiden.
Jag ska vinna den här kampen mot min ångest!


Veckans kroppsinspiration #6


 

Video - detta med källkritik


Jag är stark för att

Det är så lätt att se sina dåliga sidor och tycka att man är värdelös och dålig. Varför är det så svårt att se det man är bra och stark på? Jag tänkte därför skriva en lista på punkter som jag är stark på för vi alla är starka människor, om vi bara kan se vad vi är starka på.

♥ Jag är stark för att jag står upp efter allt jag har varit med om.

Jag är stark för att jag vågar göra det jag tror på.

♥ Jag är stark för att jag vågar ge mig in i ett förhållande, trots att jag blivit sårad.

Jag är stark för att jag kämpar för det jag vill göra.

♥ Jag är stark för att jag vågar säga mina åsikter och tankar.

Jag är stark för att jag vågar vara svag.

♥ Jag är stark för att jag vågar vara jag.

Jag är stark för att jag hela tiden kämpar för att må bättre.

♥ Jag är stark för att jag försöker hjälpa andra människor.

Jag är stark för att jag vågar genomföra min träning.

♥ Jag är stark för att jag inte ger upp.

Jag är stark för att jag vågar berätta min historia.

Vad är du stark på? Tänk efter och peppa dig själv med dessa punkter!


Måndagstipset #5


 

Jag älskar den här handcremen och använder den flera gånger om dagen och har gjort det i några veckor nu. Den återfuktar bra, den doftar gott och gör faktiskt att naglarna och nagelbanden ser bättre ut. Jag är jättenöjd med denna och rekommenderar er att testa den. Jag köpte min på Ica Maxi, men tror den ska finnas lite överallt på andra matbutiker också.

Direktlänk till produkten.

9 sätt - överraska din partnerLägg ut en fin lapp på kudden exempelvis. - Att sprida ut små lappar så som i kylen, på toaspegeln, på kudden osv tycker jag är jättemysigt. Man blir så glad av att få ett fint meddelande där man minst anar det.

Skriv ett brev. - Om du vill skriva mer än små lappar så varför inte skriva ett brev om vad du känner för personen och hur mycket personen betyder för dig? Skriv det du känner och skriv det helst för hand för det blir mer personligt!

Laga en god middag. - Din partner kanske kommer hem från jobet kl 18, se då till att ha maten klar till personen kommer hem. Duka upp lite finare och tänd ljus. Personen kommer förmodligen bli jätteglad för att du engagerar dig så och bryr dig!

Ring helt spontant. -  Slå en signal berätta att du älskar din partner och längtar efter personen. Jag skulle bli superglad för detta och tror att fler blir det!

Skriv en lista på vad du älskar med din partner. - Kanske är det hur personen skrattar eller hur personen kollar på dig när h*n är nyvaken.

Om ni har barn, så glöm inte att beröma varandra som föräldrar. - Att berätta för någon vilken underbar förälder personen är, är en av de finaste komplimanger man kan ge. Berätta att du är stolt över att ha skaffat barn med just denna personen.

Pussa och kramas spontant. - Beröring är otroligt viktigt i ett förhållande och då menar jag inte enbart sexuell beröring. Krama om personen bakifrån när h*n står och diskar, pussa personen på Ica, håll handen på stan och så vidare. Spontan beröring ökar oftast intimiteten och den bra känslan i förhållandet.

Tänd ljus och ge din partner massage. - Hur mysigt är det inte med lite massage, tända ljus och lite avslappnande musik? Alla kan vi behöva avslappning ibland och detta är ju perfekt för då får ni även lite beröring.

Lägg ut en bild på facebook och skriv något fint. - Detta kanske inte passar alla, men jag personligen skulle bli jätteglad över att min pojkvän lägger ut en bild och skriver en fin text så fler kan se hans känslor för mig, för självklart vill jag att alla ska se att vi är ett par.


Läsarintervju #4 - Denise Taylor

 
 

Hej Denise Taylor, vad kul att du ville vara med på en intervju! Vad får man se i din blogg?
Min blogg är en väldigt blandad kompott, mycket vardag men även lite om min klädstil, skönhet, tips på hur du kan göra för att må bra både psykiskt och fysiskt. 

Hur länge har du bloggat?
Har bloggat i säkert 7 år men har bloggat seriöst i ca 3 år nu. 

Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag är en glad och positiv tjej som bor i den lilla staden Strängnäs tillsammans med min mamma och mina fyra djur. Jag är snart 22 år. Har varit med om mycket i mitt korta liv.  
På dagarna bloggar jag, umgås med min kärlek, tar en massa promenader med hunden, tränar, fotar och söker jobb. 

Vad gör du de dagar allt bara känns hopplöst?
Försöker lyssna på musik som gör min glad, eller så kryper jag ner i sängen och kollar på någon riktigt bra serie och hoppas på att nästa dag blir bättre. 

Känner du dig självsäker?
Vissa dagar är jag riktigt självsäker och sen kommer det dagar då min självsäkerhet är 10 mil bort.

Vad skulle du ge för tips till någon som känner att livet är värdelöst?
Det blir bättre och att du inte kommer att känna så för alltid. Du kommer ha dina ljusa dagar bara du har tålamodet att vänta på dem.

Har du någon favoritfilm?
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 kommer alltid vara min number one!

När skrattade du senast och åt vad?
Idag, jag och min kille skämta om att jag kommer bli en riktig surtant nu när jag ska sluta röka och snusa. Haha det är nog bäst för honom att han är snäll mot mig nu ;)

Tack och bock för dina fina och roliga svar! :) Ni hittar hennes blogg här.

 

Fortsätt kämpa

Jag vet hur svårt det kan vara att fortsätta kämpa när allt går emot en. Jag vet hur svårt det kan vara att inte bara lägga sig ned och ge upp. Men försök tänka på vad mycket du faktiskt redan har kämpat dig igenom och har du klarat dig igenom allt det här så kan du klara ännu mer. 

Du är stark som kämpar på och du är stark som har kämpat dig igenom allt som du faktiskt har gjort. Förstår du vilken styrka du faktiskt bär på? Du är grym som kämpar på och som inte ger upp. Du är grym som står på dig och gör det du drömmer om och tror på. Sluta inte kämpa, för en dag kommer du lyckas, jag tror på dig! ♥


9 tips - få ett lyckligare förhållande


Att leva i tvåsamhet är ganska svårt, eller hur?
Man kan inte alltid göra det man är van vid att göra, utan man måste tänka på den andra parten också. Så nu tänkte jag skriva ned lite av mina tips, som jag hoppas kan hjälpa er också :)

* Man behöver inte tycka lika om allting.
- Det är helt okej om ni tycker olika i vissa saker. Man behöver inte tycka lika om exakt allting, särskilt inte småsaker som vilka gardiner man ska ha eller vad man gillar för musik.

* Diskutera - inte bråka.

- Ja, ni kanske har delade åsikter, men diskutera dem då istället på en bra nivå och sluta innan det blir ett bråk mellan er. Man får ha olika åsikter och om man inte kan komma överens får man helt enkelt kompromissa. 

* Somna inte ovänner.

- Om ni nu ändå skulle bli ovänner, se då till att bli vänner så snabbt som möjligt och prata ut om problemet. Att lägga sig som ovänner är det värsta man kan göra och kan också göra att man får sämre sömn.

* Ha tid för varandra, men också för er själva.
- Att ha tid för varandra i ett förhållande är verkligen A och O. Det är jätteviktigt! Men det är också viktigt att ni inte glömmer bort er själva och vilka ni är, som man och kvinna utan varandra. Men tiden tillsammans är verkligen superviktig!

* Dela upp sysslorna.
- Om ni bor tillsammans, så var noga med att dela upp sysslorna. Exempelvis; Ena personen lagar mat och den andra diskar. Du städar toaletten, din partner städar vardagsrummet. Att dela upp så man vet sina uppgifter är väldigt viktigt.

* Sex och mys.
- Många anser sex vara jätteviktigt i ett förhållande. Enligt mig är det ganska viktigt. Myset och omtänksamhet kommer före. Om ni pysslar om varandra och kanske bara myser i soffan, utan krav på sex, så kommer sexet automatiskt och då blir det mycket bättre!

* Dölj inte saker för varandra.
- Att vara ärlig mot varandra och inte dölja saker för varandra är så himla viktigt. Berätta allt för din partner, för ert förhållande kommer att växa om ni kan prata om allt. Vad som hände på jobbet, era åsikter om kriget i Syrien, om det hände något roligt på stan, ja allt. Ni kommer växa tillsammans om ni är öppna mot varandra.

* Hita inte bara fel.
- Se inte bara din partners fel och brister, utan se mer på vad din partner är bra på och vad din partner gör bra. Det blir mycket mer positiv stämning i ert förhållande om ni själva är positiva.

* Överraska varandra.
- Det kan vara lätt att fastna i vardagen, men se till att ni inte glömmer bort varandra. Överraska varandra ibland med middag, blommor, skriv ett brev, städat hemmet, lägg ut små fina lappar eller vad det nu kan vara. Att överraska behöver inte innebära att man gör något stort. Även det lilla räknas och det behövs inte mycket för att göra en annan människa glad.


18 saker: varför du är värd att älskas

 
♥ Du är snäll.

Du är vacker.

♥ Du är unik.

Du är en fantastisk människa.

♥ Du är rolig.

Du är smart.

♥ Du är speciell.

Du är perfekt som du är.

♥ Du är häftig.

Du är omtänksam.

♥ Du är en bra lyssnare.

Du är bra på att ge råd.

♥ Du är snygg.

Du är driven.

♥ Du är målmedveten.

Du är tålmodig.

♥ Du är envis.

Du är bra på att vara du.


Filmtipset #5 
 
Att växa upp kan vara knepigt, och för den unga flickan Jenny är det just så. Hennes pappa får ett nytt jobb och familjen flyttar från det trygga livet i en småstad till storstaden San Francisco. Precis som alla andra så styrs Jenny av sina känslor; Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Känslorna bor i Huvudkontoret, ett kontrollcentrum inuti Jennys hjärna där de hjälper henne genom det dagliga livet. Jenny och hennes känslor kämpar med att anpassa sig till en ny stad, ett nytt hus och en ny skola – det blir lite mycket på en gång och det utbryter tumult i Huvudkontoret.

Informationen om filmen är från sf.seAtt jag tipsar om denna filmen är för att jag tycker den kan ge en förklaring till varför vi ibland är negativa och har det svårt i livet. Jag älskade denna filmen och tycker att den stämmer bra överens med verkligheten, även om den är väldigt rolig och animerad.

Att vara positiv är inte alltid det enklaste eftersom Glädje är den enda som kämpar för det positiva och måste jobba mot 4 andra känslor som är väldigt negativa. Men filmen visar också att vi har nytta av alla våra känslor och att ingen känsla är fel, även om vi borde ha fler positiva känslor som kan trycka ned de negativa lite. :P Vi alla har olika röster i vårt huvud och olika känslor som vi måste brottas med, oavsett om vi är barn, vuxna, män, kvinnor eller hen.

Fredagsbloggen #5
Idag vill jag tipsa er om Babustyles blogg. Hon skriver en del om hur det är att leva med kronisk smärta som inte syns utåt och hur många som faktiskt dömer en för ens sjukdom. Jag gillar hennes blogg väldigt mycket då jag tycker det är viktigt att ta fram dessa saker och informera om dem för alla tänker inte på detta. Så kolla in hennes blogg vettja!

Recept: kycklingburgare


 
 
Du behöver:
500 g kycklingfärs
1 ägg
1 tsk sallt
2 msk persilja
Kruksallat
Gurka
Mangoraja dressing
Hamburgerbröd

Gör så här:
Blanda kycklingfärsen med ägg, salt och persilja.
Dela färsen i 4 delar och forma dem till burgare på en vattensköljd skärbräda.
Stek burgarna på medelvärme tills de har fått fin färg. Efterstek på låg värme några minuter extra.
Lägg upp burgarna på brödet tillsammans med gurka, sallat och mangoraja dressing.
Servera med pommes frites.

Viktiga punkter att tänka på vid viktnedgång

Jag fick en fråga vad man ska tänka på när man går ned i vikt, eftersom jag har gått ned 11 kg. Därför tänkte jag göra ett inlägg där jag skriver några punkter som jag tycker är viktigt att tänka på.

Fråga dig själv varför du vill gå ned i vikt. - Är det på grund av hälsan? Är det på grund av dålig självkänsla? Kanske är det på grund av att samhället tycker att idealet ska vara smalt? Fråga dig själv varför det är så viktigt för dig att gå ned i vikt så att du gör det av rätt anledning. Är det så att du inte trivs på grund av hälsan exempelvis så är det en bättre anledning än att gå ned i vikt för samhällets skull.

Försök hitta en träningsform som du gillar. - Att jag har gått ned i vikt är inte för att jag ändrat min kost. Jag har helt enkelt hittat en träningsform som jag älskar och som jag inte vill leva utan. Jag planerade aldrig att gå ned i vikt utan det bara hände när jag började röra på mig så pass mycket.

Sluta inte äta. - Jag har inte slutat äta och inte dragit ned och äter fortfarande det jag känner för. Mat ska vara roligt och njutbart och det ska inte leda till att du hamnar i en ätstörning för att du ska gå ned i vikt. Se till att göra maten rolig och njutbar för med mat i magen har du energi till att göra saker som du tycker är kul. Börjar du banta och sluta äta så kommer det bara leda till mer problem och risken är att du tappar livslusten.

Mat och träning ska vara roligt och njutbart. Du är värd att må bra så känn ingen press över att du måste gå ned i vikt för att passa in, för du är så vacker exakt som du är. Trivs du med dig själv så är det det viktigaste. Du duger och är bra exakt som du är så se till att ta hand om dig själv på bästa vis och bästa viset för dig vet just du själv!


20 punkter att vara glad över

Det finns så extremt mycket att vara glad för i livet som man kanske inte alltid tänker på. Många saker tar man för givet och lägger inte så stor energi på det. Många gånger kanske man bara ser det som är negativt i ens liv och glömmer det som är bra, så jag tänkte skriva 20 punkter du kan tänka på och vara glad över.

♥ Var glad över att du har ett hem.

Var glad över att du har mat på bordet.

♥ Var glad över att du har trygghet i ditt liv.

Var glad över att du är frisk och mår bra.

♥ Var glad över att du har nära och kära.

Var glad över att du har din skola eller ditt jobb.

♥ Var glad över att du duger exakt som du är.

Var glad över att du bor i Sverige.

♥ Var glad över att du finns.

Var glad över att du är riktigt bra på något.

♥ Var glad över att du kan lära dig nya saker och utvecklas.

Var glad över att du kan hjälpa andra.

♥ Var glad över att du unik.

Var glad över att du stark och fortfarande kämpar.

♥ Var glad över att du är vacker exakt som du är.

Var glad över att du kan klara allt du vill.

♥ Var glad över att du kan lyssna på musik.

Var glad över att du kan äta godis och njuta av det.

♥ Var glad över att du kan unna dig en god middag.

Var glad över att du kan göra olika val i livet.


Läsarintervju #3 - Alma


 

Hej Alma, roligt att du ville vara med i en intervju! Hur skulle du beskriva din stil?

Jag har nog ingen speciell stil. Jag bara gillar att klä mig i det jag känner mig bekväm i och det ska helst inte vara för mycket färger.

Är du mån om ditt utseende och tycker du att utseendet är viktigt?
Jag är nog lite mån om mitt utseende. Jag gillar inte att se ofräsch ut och försöker att ta hand om mig själv. Jag kan nog inte tycka att utseende är så viktigt. Om jag gillar personens insida brukar utsidan bli hur fin som helst. Så det beror nog mycket på insidan.

Vad får man läsa om i din blogg?
Man får läsa mycket om mig och mitt liv. Jag gillar även att tipsa om olika grejer så mycket tips också. Ibland skriver jag också om min ridning.

Har du något speciellt mål eller någon speciell tanke med bloggen?
Inte riktigt, jag bara gillar att berätta vad jag gjort om dagarna, kanske inte alltid så intressant men jag gillar det jag gör. 

Bästa filmen som alltid får dig på bra humör?
Jag kollar inte så mycket på film men jag tycker nog bäst om Rush Hour och Legally Blonde. Jag mår alltid bra av att titta på dom. 

Dina bästa tips för att bli säker i sig själv?
Den var svår, men man ska nog bara försöka acceptera sig själv och ha de kläder man känner sig bekväm i. Inte lyssna för mycket på vad andra säger. Bara försöka vara sig själv och må bra med det. 

Nämn tre saker du inte skulle kunna leva utan.
Min mobil, min familj och mina underbara vänner.

Känner du dig säker i dig själv?
Visa dagar mer än andra. Visa dagar mår jag jätte bra och visa dagar lite sämre, men det är inte ofta. Jag försöker acceptera mig själv så mycket som möjligt. 

Jag tackar och bockar för att du ville vara med på denna intervju! Ni hittar hennes blogg här.

 

All övervikt beror inte på dålig kost

Att bli bedömd för sin kropp idag är inget ovanligt. Både hur snygg och bra man är, men också hur hälsosam man är, för man kan ju direkt se hur en person lever på personens utseende, eller?

Nej, riktigt så är inte fallet. Det kan vara svårt att bedöma enbart av en persons utseende hur dennes leverne ser ut. Överviktiga människor blir väldigt lätt dömda som lata, ohälsosamma, olyckliga och mindre attraktiva, vilket är hemskt.
Du vet inte ett dugg hur denna personen lever sitt liv. 

Vissa människor sköter sin kost och motionerar regelbundet, men ändå är de överviktiga. Det finns både sjukdomar och mediciner som påverkar ens vikt. Exempelvis finns det en sjukdom som heter Hypotyreos som gör att ämnesomsättningen blir låg. (Jag lider av motsatsen, nämligen Hypertyreos och därför är min ämnesomsättning hög, dock har jag opererat bort min sköldkörtel helt.) Det finns även mediciner, exempelvis kortison som kan skapa vätskesamling och uppsvälldhet i kroppen. Låga halter av testosteron hos män kan leda till övervikt, men också gener och arvsanlag påverkar ens vikt.

Vi är alla olika byggda i skelettet och vi alla ser olika ut. Alla har olika sorts förbränning och förutsättningar.
Ställ två personer som båda är 175 cm långa och väger 70 kg så ser ni att de inte ser exakt likadana ut för det, för fettet sätter sig på olika ställen, samt att skelettet är olika uppbyggt. Så tro inte att smala människor är hälsosamma och överviktiga människor är ohälsosamma, för så behöver det inte vara. En smal person med hög ämnesomsättning kanske äter godis och skräpmat varje dag och aldrig tränar och fortfarande är smal, medan en överviktig person med låg ämnesomsättning både rör sig regelbundet och äter hälsosamt men ändå är överviktig. Så snälla, se till att inte döma människor, särskilt inte innan ni vet hur deras liv ser ut. Allt är inte som det verkar, det kan finnas så mycket mer bakom så tänk ett steg längre!


 
 Må bra

Bio med Anna och Carola

Igår var jag iväg med mina systrar Anna och Carola till Karlstad. Vi var inne på Kroppkärs Pizzeria och åt en jättegod pizza. Jag valde en med kyckling, banan, curry och jordnötter. Sen bar det iväg till bion för att se insidan ut, vilket var en jättebr film! Mer info om den kommer i ett annat inlägg! Det var en riktigt bra dag och det var skönt att komma iväg och få lite syskontid tillsammans. :)

Dock har jag mått ganska dåligt det sista så jag orkade inte varken fixa mig eller ta någon bild, vilket var lite synd faktiskt. Men det har varit ganska mycket det sista så kände mest för att bara komma ut och bara ta det lugnt.

 

Video - summertag 2015


Rörassistansen - hjälp vid stopp i avloppet

Att få stopp i avloppet, att få en vattenläcka eller att värmen slutar fungera, hur kul är det?
Jag är lite rädd egentligen för att sådana här saker ska hända då jag inte kan ett dugg om avlopp och så vidare. Det enda jag har grejat lite med själv är att plocka isär röret till handfatet i badrummet för att rengöra det. Det var väldigt äckligt och obehagligt men det måste ju göras och jag blev stolt när jag faktiskt klarade av att göra det helt själv.

rorassistansen.se har rörmokare runt om i hela Stockholm och har jour dygnet runt. De hjälper till med både stopp i avloppet, vattenläckor och när värmen slutar att fungera. De hjälper även till med att installera varmvattenberedare, vilket jag tycker är jättebra. Det finns många som inte kan sådant här själva eller inte vågar och behöver hjälp. Att de har jour dygnet runt gör ju det hela bättre eftersom sådana här olyckor ofta inträffar på fel tidpunkt, det har jag verkligen erfarenhet av.

Har du någon gång haft stopp i avloppet och hur hanterade du det?Sponsrat inlägg

Att köpa ut alkohol till unga

Många föräldrar tycker att det är okej att köpa ut alkohol till sina barn. En del av dem tänker som så att de då vet vad barnet dricker och att det är bättre än att barnet går och köper alkohol av en främmande person på gatan. 

Straffet för att langa alkohol till personer under 20 år är böter eller fängelse i upp till två år och för grova brott fängelse upp till 4 år. (Källa). Du kan alltså hamna i fängelse för att köpa ut alkohol till dina barn, men det är väl ändå ganska lindrigt om du tänker på vad som faktiskt kan hända med dina barn när de får alkohol i sig? Visste du att det är extra farligt att dricka alkohol om man är under 25, då hjärnan inte är fullt utvecklad? Alkohol och våld hänger också ihop och i 7 av 10 misshandelsfall finns alkohol med i bilden. Olyckor som drunkning, fallolyckor eller trafikolyckor ökar även i samband med alkohol. Även våldsbrott ökar i samband med alkohol och tittar man på hur statistiken ser ut för vilka som begår våldsbrott är de som berusar sig i unga år överrepresenterade (Källa)

Barn som blir bjudna på alkohol hemma av sina föräldrar dricker i regel mer alkohol än vad barn som inte blir bjudna hemma gör. (Källa). Din inställning gällande alkohol har alltså en stor inverkan på om barnet dricker eller ej. Om du köper ut alkohol så visar du ju att det är okej att dricka alkohol, fast man inte är vuxen.

Visste du att alkohol kan vara en bidragande orsak till 100 olika sjukdomar eller hälsofaror och att alkohol drar ned immunförsvaret? Visste du att alkohol kan orsaka cancer i exempelvis matstrupe, munhåla, lever och i brösten? 10% av all cancer som drabbar män orsakas av alkohol. (källa)

För varje år som alkoholdebuten skjuts upp så minskar risken för framtida beroenden. (källa)
Så jag tycker att du som förälder och som vuxen överlag ska tänka ett steg längre och tänka om. Barnet kommer förmodligen inte dricka mindre för att du bryter mot lagen och köper ut alkohol. Barnet kommer förmodligen inte få en sundare syn på alkohol när du visar att det är okej att dricka som minderårig. Var därför en förebild. Bjud inte dina barn eller andra minderåriga på alkohol utan diskutera istället med dem och låt dem få veta riskerna med alkohol och vad som faktiskt kan hända när de börjar dricka för tidigt.

Är det verkligen värt att hamna i fängelse eller att orsaka att dina barn råkar ut för olika typer av olyckor på grund av ditt val att köpa ut alkohol? För detta KAN hända, så ta ditt ansvar och tänk om!

 

Veckans kroppsinspiration #5 
Justcurvy

Att be om ursäkt för lite stubb

Att vi är manipulerade av samhället gällande rakning på oss kvinnor har jag redan skrivit om. Direktlänk till inlägget. Men jag har tänkt en hel del på detta det senaste och egentligen blir jag ledsen av att se hur vi faktiskt går med på detta hela tiden. 

För någon vecka sedan när jag tränade så bad en av tjejerna där borta om ursäkt för att hon inte hade rakat benen. Orden hon sa: "Ni får ursäkta mig, men jag har inte rakat benen på ett tag" fick mig verkligen att bli ledsen. Hur kommer det sig att kvinnor tror att de måste be om ursäkt för att de har lite hår på benen? Hår som är helt naturligt och som är helt accepterat att män har? Vi är bara tjejer på min träning och ärligt talat så tror jag ingen skulle märka att hon hade lite stubb eller hår på benen. 

Samhället har fått oss att tro att vi kvinnor måste vara hårfria på alla ställen utom huvudet och vi alla (inklusive jag) bidrar till detta när vi fortsätter att följa denna trenden. Jag trivs väldigt bra med rakade ben men jag frågar fortfarande mig själv varför jag började. Jag frågar mig även varför tjejer idag känner sådan stor press på att raka sig att de till och med ber om ursäkt till sina träningskompisar för att de har lite stubb. Det borde inte vara så här... Hår hos kvinnor borde vara exakt lika accepterat som hos män och ingen ska behöva skämmas eller be om ursäkt för lite hår eller stubb!


Måndagstipset #4


 
Idag vill jag tipsa er om programmet unga föräldrar som sänds på 7:an och tv4play. :)
Jag har tittat ganska mycket på detta programmet och tycker att det är jättebra. Jag tycker det är kul att följa de människor som faktiskt klarar av att ha barn, trots att de är unga och kanske inte har det så ordnat i livet än. Det finns många bra unga föräldrar där ute och jag beundrar dessa människor som faktiskt klarar av detta ansvaret så bra som de gör!

Direktlänk till programmet.

Terapi för mig

 
Jag går ju hos en kurator för att bli av med min ångest, men det finns ju flera olika typer av terapi och jag tänkte lista några typer av terapi för mig.

Att köra bil och få lyssna på musik. - När jag sätter mig i bilen och får köra iväg någonstans och bara lyssna på bra musik är verkligen en terapi för mig. Det är så skönt att få sjunga med i låtarna och slippa tänka på vem som hör eller hur det låter.

Att få träna. - Jag älskar att få komma iväg till min träning och bara få släppa alla andra tankar. När jag får prestera på stången och få känna att jag verkligen kan något så känns allt bara så bra.

Mitt skrivande. - Detta är en grej som betyder extremt mycket för mig. Att få skriva av sig alla tankar och känslor är så himla skönt och att känna sig riktigt nöjd med en text är verkligen peppande.

Att få prata ut med nära och kära. - Ibland behöver man prata ut med sin omgivning om saker och ting och jag känner mig alltid mer peppad efter att ha pratat med dem.

 

Läsarintervju #2 - Josefin


 

Hej Josefin, kul att du ville vara med på detta! Berätta 5 saker om dig som många kanske inte vet!
1, Jag är väldigt blyg när jag möter nya människor.
2, Just nu är jag i en period då jag känner mig allmänt deppig.
3, Jag tänker väldigt mycket på framtiden.
4, Jag skulle vilja ha en stor youtube-kanal.
5, Jag både älskar och hatar att vara ensam hemma. 


Vad får man läsa om i din blogg?

Mina tankar, funderingar och personliga saker. 

Varför började du blogga?
Jag har bloggat tidigare på en annan blogg i flera år. Mer om vardagssaker och allt möjligt. Nu däremot startade jag en ny blogg för att få börja om och kanske få nå ut till människor som känner och tänker lika mycket som jag. 

Vad är ditt bästa knep för att bli på bättre humör när du har en dålig dag?
Kramas! Mysa med sin partner. Annars ett långt telefonsamtal med en nära vän! 

Anser du dig ha en bra självkänsla och självförtroende? (Självkänsla, din syn på dig själv. Självförtroende, din syn på dina prestationer.)

Bra självkänsla? Absolut inte. Som sagt är jag i en deppig period just nu och tycker allt med mig själv är fult och fel. Sad but true.
Bra självförtroende? Nej inte det heller.. Jag har svårt för många saker, småsaker egentligen. Blir osäker på om jag klarar att göra det jag vill. Har svårt att tro att jag kommer lyckas med något stort. 

Vad har du för intressen?
Loppisar, fixa i lägenheten, pyssla, blogga & poledance! 

Bästa musiken som piggar upp dig?

Denna frågan är så svår! Kan vara så olika. Men just nu när jag svarar på dessa frågorna lyssnar jag på Stiftelsen - Ur balans. Den är riktigt bra tycker jag! 

Vilka bloggar läser du?

Din blogg såklart! (Evahle.se), Kissies.se, Keela.se & Moamurderess.se allra mest just nu. 

Tack för intervjun Josefin! Ni kan besöka hennes blogg här.

 

Vägen till framgång


♥ Tro på dig dig själv
- Om du har tron på dig själv blir saker mycket lättare. Du vågar göra mer än om du inte hade tron på dig själv. Du tänker inte så ofta "tänk om de skrattar" eller liknande saker. Du vågar helt enkelt gå din egen väg!

♥ Ha tålamod
- Det är väldigt viktigt att ha tålamod. Allting går inte på några sekunder. Ibland måste man försöka kanske 10 gånger innan det går bra. Om du inte har tålamod stressar du lätt upp dig också, vilket leder till att allting blir mycket svårare.

♥ Var dig själv
- Du vinner mycket mer på att vara dig själv. En expert ser direkt om du fejkar hur du är och inte har hittat dig själv.Genom att vara sig själv blir man unik och inte som någon annan. Man blir starkare och du är ju bra exakt som du är, så varför inte ta vara på det?

♥ Ha en bra attityd
- Om du är elak mot folk, vilken framgång ger det egentligen? Om du ska söka jobb exempelvis så uppskattar chefen att du är vänlig och har en bra attityd. Man vinner inget på att vara elak mot andra människor.

♥ Stå på dig
- Tycker du något är fel, var ärlig och säg det. Gör inte heller något som du själv inte vill eller känner är fel.

♥ Man kan i alla fall försöka...
Vad förlorar man på att försöka och inte lyckas? Alla är vi vinnare, bara vi försöker!


Dagens politiska


Bloggutmaning

Jag kollade igenom lite av mina gamla inlägg och hittade denna bloggutmaning som jag tänkte svara på igen! :)

1 . Hur länge har du bloggat? 
Jag började blogga 2009, men skapade först den typ av blogg jag har i dag 2012.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga? 
Jag läste inte så många bloggar då, som jag gör idag. Var mest någon tjejs blogg som jag kände som jag läste.

3 . Vilken var den första blogg du förälskade dig i? 
Jag minns inte faktiskt. :O Kan ha varit Kissie tror jag.

4 . Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem? 
Haha jag märker ju väldigt stor skillnad på mina inlägg då och nu. Vissa inlägg får jag bara tanken: "men va, hur tänkte du nu?!" men alla utvecklas ju och växer. :)

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare? 
Oj, det är ganska många faktiskt. Läser en hel del bloggar idag.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)? 
Jag läser nog mest dagboksbloggar, men många utav dem skriver ju även om olika ämnen så dagboksbloggar, med lite olika handling i bloggen.

7. Nämn en bloggare som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om. 
Kissie måste jag nog säga igen tror jag. Vi är ganska olika som personer men jag gillar ändå hennes blogg.

8 . Nämn en bloggare som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om. 
Blondinbella säger jag då :)

9 . Vad tycker dina närmaste om att du bloggar? 
De tycker att det är kul och alla läser den och gillar det jag gör. :)

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg? 
Ja, de säger det i alla fall :)

 

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Jag har blivit mer öppen i min blogg om personliga saker, men jag tycker att jag har en bra gräns som fungerar väldigt bra idag.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför. 
Exempelvis bråk med nära och kära då jag tycker att det inte hör hemma i offentligheten. Det är mellan oss.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du? 
Självklart handlar en del om bekräftelse för det är ju alltid kul att få uppmärksamhet och beröm för det man gör. Det peppar mig väldigt mycket när jag märker att mina tips och texter uppskattas, men största anledningen till att jag bloggar är att jag älskar att skriva och hjälpa andra.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg? 
Man kan lära känna en viss del av personen, men jag tror inte att man kan lära känna en person till 100% genom internet då det är många sidor som kanske inte syns.

15. Har du träffat folk IRL efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? 
Ja, det har jag faktiskt! :)

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga? 
Ja, det tror jag absolut. Många som skriver ut för mycket, hänger ut andra personer och många tänker verkligen inte på vad de skriver så det kan skada dem senare i livet. Sen tror jag också att vissa personer kan ha svårt att hantera offentligheten och de nackdelar som kan följa med det.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar?
Ja, det är klart. Man är ju ingen supermänniska, men jag försöker att se haters som ett bevis på att man har lyckats med något. De lägger ju sin tid på just mig, fast de ogillar mig och det är ju faktiskt rätt coolt. 

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar? 
Ja, vissa blogginlägg har jag ångrat som jag skrev när jag var yngre.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig? 
För tillfället tycker inte jag att det finns så mycket nackdelar faktiskt. Jag är otroligt glad över att ha min blogg och jag är väldigt stolt över den. :)

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? 
Jag hoppas det :) Jag älskar detta!

21. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på detta:
Skogsraah
Pauline
babustyle
Jojo
Henrietta

6 tips - en bättre syskonrelation

 
☆ Tävla inte mot varandra - Utnyttja istället varandras olikheter, ta lärdom av varandra och peppa varandra. Försök se ditt syskon som en inspiration till att själv lyckas, istället för att se ned på personen och börja tävla.

☆ Se ditt syskon som en kompis - 
Att ha en kompis, som kanske bor under samma tak och som du älskar, kan det bli bättre? Prata med ditt syskon som du pratar med dina kompisar för inget är starkare än syskonkärlek!

☆ Berätta hur du känner - Känner du dig underlägsen ditt syskon? Berätta det, istället för att bli bitter.  Att prata om problemen löser det mesta och ditt syskon kanske inte ens vet om detta.

☆ Kära i samma tjej/kille? - Ta reda på hur den andra känner, men flörta inte med tjejen/killen innan du vet vad ditt syskon känner. Bättre att ni båda låter bli personen, istället för att såra ditt syskon.

☆ Provocera inte varandraIngen idé att jävlas och leka satan med ditt syskon. Försök istället att vara snäll, så kommer ditt syskon vara snäll tillbaka.

☆ Umgås med varandra - Många syskon vill inte ens veta av den andra, men det är faktiskt viktigt att ni umgås, för ni är ju ändå av syskon. Ta vara på denna relationen och gör något bra av den. Hitta på roliga saker tillsammans. Att ha bra syskon är verkligen underbart!

 
En bild från 2013 med mig och mina syskon. :)

Frågeställning - ert kön

Eftersom jag inte vet så mycket om er läsare så vore det kul att se vilka som tittar in här oftast. :) Jag är inte så insatt i detta med kön och könsidentiteter så ber om ursäkt ifall om det inte är så bra svarsalternativ. Över mobilen fungerar inte denna omröstning och via datorn kan det ta några sekunder innan svarsalternativen kommer upp.


Omröstningen Vilket kön har du? finns på fnul.se...
Vad tycker dina besökare?! (Det är gratis och ingen registrering krävs)


Fredagsbloggen #4Idag vill jag tipsa er om Saras blogg. Hon har så otroligt bra recept på både mat och bakning i sin blogg och hon är sååå himla duktig! Hon är verkligen en inspiration för mig och jag älskar ju att både baka och laga mat, så denna bloggen är perfekt för mig. :) Söker ni inspiration för att baka eller laga mat så kolla absolut in hennes blogg! Vill dock bara varna er för att det kommer att vattnas mycket i munnen när ni ser alla bakverk. ;)

Recept: Radiokaka 
Du behöver:
300 g mörk choklad (jag använde cloetta sockerfri mörk choklad)
150 g smör
2 st äggulor
1 dl florsocker
Ca 23 stycken mariekex

Gör så här:
1. Smält smöret och lägg sedan bitar av chokladen i smöret. Rör tills allt har smält.
2. Blanda äggulorna med florsockret och häll det i chokladblandningen.
3. Klä en form med plastfolie eller bakplåtspapper.
4. Varva choklad med kex. Börja med chokladen och avsluta med chokladen.
5. Ställ det i kylen ett tag så det får stelna. Klart att servera!

Video - så hanterar du hat


Läsarintervju #1 - Sandra


Idag är det första gången jag publicerar en läsarintervju och Sandra är faktiskt först ut! :)

Hej Sandra, kul att du ville vara med på intervju! 
Vem är Sandra och vad gör du om dagarna?
Jag är en tjej som bor i Skåne med min sambo och mina två katter. Är alltid glad och ser livet från den positiva sidan. Om dagarna så jobbar jag heltid i en babybutik. När jag är ledig, då försöker jag skriva så mycket jag bara kan och läsa böcker. Umgås med sambon och mina älskade katter.

Vad hittar man på din blogg?

Just nu så håller jag faktiskt på att nischa mig i min blogg. Än så länge har det bara kommit upp ett inlägg. Men där kommer ni att läsa om saker som berör mig på olika sätt. Katt-inlägg och inspiration.

Vad är ditt bästa tips om man har en dålig dag?
Jag brukar alltid lyssna på musiken jag älskar. Får mig alltid på bättre humör. Eller så brukar jag kolla på en konsert med min favoritartist. Man kan också prata med någon nära sig. Någon familjemedlem om man bor hemma. Sin sambo eller någon nära vän. Jag brukar kräka av mig till min sambo. Stackars honom. Hihi.

Vem fick du senast ett sms ifrån och vad stod det? 
Det var från min sambo. Och det stod "Skit nere då" Jag fick skjuts hem i Söndags och jag svarade inte på hans sms för jag åkte bil. Han hade skrivit 3 sms och detta var det senaste :)

 

Beskriv dig själv med 5 ord.
Ärlig, glad, lojal, rolig, och världens bästa vän!

Vilka bloggar följer du?
Evahle.se och sen läser jag en massa på nouw som jag följer där.

Vad gör du för att våga tro på dig själv?
Släpper alla tankar som "Du är värdelös" "Du kommer aldrig att kunna behålla ett jobb" "Du har inte ens gått ut skolan" "Du är inte värd nånting" Släpper man om så kan man klara allt!

Vad får dig att skratta? 
Personer som har humor. Och då menar jag riktigt humor. Inte någon tramsig fjortis humor, utan RIKTIG humor.

Tack och bock för alla fina och roliga svar! Du hittar hennes blogg här.


I'm a poledancer

 
 


Igår var jag iväg och tränade igen och herregud vad jag älskar denna träningen!
Detta är verkligen en terapi för mig. Att få komma till studion och bara få släppa loss och prestera, göra något som jag faktiskt kan och är bra på. Att få göra något som jag verkligen älskar. Jag mår så bra av att få komma dit och det kan verkligen pigga upp en dålig dag. Så otroligt glad över att ha denna träningen!

På bilden gör jag min första inverted tigh hold. :)

Tror du att poledance innebär att strippa? Då tror du fel. Läs mitt inlägg om vad det är hääär.

Veckans kroppsinspiration #4


 
 
Pinterest

Skänka kläder

I måndags tog jag och rensade ut lite kläder ur garderoben igen för att ge till behövande.
Jag brukar rensa lite titt som tätt och skänker i stort sett alltid bort det. Jag kastar saker enbart om det är riktigt trasigt och slitet. Säljer saker gör jag inte direkt heller då jag inte tycker att det är värt att lägga den tiden faktiskt. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra skillnad för någon människa där ute. Det finns många människor runt om i världen (ja, Sverige är inräknat) som inte har det så bra så varför inte ta chansen att hjälpa dem? Det vi många gånger tar för givet är inte en självklarhet för alla. Vissa människor har varken mat, tak över huvudet eller kläder så gör något för dem som är mindre lyckligt lottade!

Släng inte era saker för det finns massor av människor som kan behöva dem. Du kan göra skillnad!

Att skada sig med sex

Det finns olika typer av självskadebeteenden. Att skära sig, svälta sig eller hetsäta är några typer, men även sex kan vara en typ av självskadebeteende. Att utsätta sig själv för farliga situationer där man vet att man kommer bli utsatt för hårdhänt sex eller till och med våldtas brukar kallas för att ha sex som självskadebeteende. Men det kan också innebära att man har sex fast man inte mår bra av det och inte vill det, kanske för att man vill känna sig omtyckt, attraktiv, sedd eller för att behålla en person i sitt liv. Man har helt enkelt sex av helt fel anledningar

Att ha sex som självskadebeteende är likt som de andra nämnda ovanför oftast just för att flytta fokus från det som gör ont inombords eller för att straffa sig själv, för att man inte tycker att man är något värd. Att någon bekräftar ens känsla att man bara duger till sex och att man är äcklig.

Många som skadar sig med sex har varit utsatta för sexuella övergrepp och på så sätt kan de hamna i just detta sjävlskadebeteendet, just för att återigen bekräfta den äckliga känslan de har inom sig.

Det kan vara svårt att ta sig ur ett självskadebeteende, men det går! Dock kan man behöva mycket hjälp utifrån och mycket tålamod. Tjejjouren arbetar med just sex som självskadebeteende och ger stöd till de som behöver det. Du kan hitta din närmsta jour eller deras chatt på hemsidan. Direktlänk till sidan.

Är du osäker på om du har sex som självskadebeteende? Ställ dig själv dessa frågor:

1. Varför har jag sex?
2. Varför har jag sex med just denna personen?
3. Mår jag bra av detta? Njuter jag av detta?
4. Bryr sig personen om mig?

 
Umo

Dagens pepplåt #3
Länk till låten på spotify

Mammakroppar och komplex

Att få barn är bland det finaste man kan få och något som många verkligen drömmer om.
Men många som har fått barn får komplex efter sin graviditet. De mår dåligt över att brösten kanske ändrar form, att kroppen ändras och enligt dem inte är lika attraktiv längre. Många blir väldigt osäkra efter en graviditet för att de inte känner igen sig själva.

Det ställs väldigt mycket krav på en nybliven mamma. Hon ska ju orka vara en superbra mamma. Hon ska få tillbaka sin fasta och tunna kropp. Hennes bröst får inte bli hängiga, samtidigt som hon ska ha ett välstädat hem och vara en bra flickvän som orkar älska med sin partner flera gånger om dagen. Detta kanske fungerar för vissa, men det är långt ifrån verkligheten för alla. 

Tänk på vad du faktiskt har åstadkommit. Du har tillverkat, bärt och fött ett barn. Fattar du vad coolt det faktiskt är?! Din kropp är något att vara stolt över. Dina eventuella bristningar bevisar att du faktiskt har åstadkommit något underbart med din kropp. Du är vacker och bra exakt som du är och du har all rätt att vara trött och sliten efter en sådan här händelse. Du är så otroligt stark som har klarat av att bära och föda ett barn och din kropp är exakt lika bra nu som den var innan.

Försök strunta i att dina bröst kanske hänger lite för vem är perfekt? - Ingen! Du är värd att må bra, du är värd en person som älskar dig för den du är, även med en å kallad "mammakropp", så älska dig själv för det är du värd! Du är en fantastisk mamma, du är en fantastisk partner, du är en fantastisk människa med massor av värdefulla egenskaper och kroppsdelar. Försök se det själv!

Och för att skämta till det lite, om en kille skulle tycka att du är mindre attraktiv för att du har hängbröst, så kontra med att han har hängpung och ska du behöva fixa fasta bröst ska hans pung också fixas, för gravitationen gäller ju även hos män. ;)

 
Gravid.se

Video - ytliga program som Ph


Måndagstipset #3


 
Isadora precision mascara är jättebra tycker jag och jag har använt den i flera år.
Den har en smal borste som ger långa och separerade fransar och jag tycker att fransarna får väldigt bra volum om man lägger två lager. Rekomenderar verkligen denna!

Kicks beskriver produkten som:
"Varjedags-mascara! 
Volym, längd och separation med smal precisionsborste.

Liten borste – stor överraskning!
Smal specialborste i elastomer, designad för att med precision 
lätt komma åt varje enskilt franshår. Enastående resultat även på korta, 
glesa ögonfransar. Borsten är enkel och oerhört lätt att arbeta med. 
Man når också bekvämt fransarna längst in vid ögonvrån och de 
kortare underfransarna. 
HÖGPRESTERANDE PRECISIONSBORSTE.

Oparfymerad. Oftalmologiskt testad."

Direktlänk till produkten

Ingen kan göra allt

"Nej, du ska inte skänka 100 kr till flyktingarna som flyr för sina liv. Ge dem till de svenskar som har det dåligt istället. De behöver ditt stöd mer!"

Ärligt talat, jag blir så trött på sådana här kommentarer. Varför måste andra lägga sig i vad man väljer att lägga sin privata ekonomi på? Vissa skänker 100 kr till cancerfonden, vissa till hjärnfonden, vissa till flyktingar, vissa till friends och så vidare. Oavsett vad vi väljer att skänka våra pengar till, om det är här i Sverige, utomlands eller djur som far illa så har man gjort en insats och man ska inte behöva få skit för det, oavsett vilket man väljer.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och att hjälpa någon är inte fel. Oavsett vilket ursprung personen än har. Var glad istället för att folk har hjärtat på rätt ställe och vill hjälpa andra! Om du skänker pengar till cancerfonden, skulle du då se ned på den personen som skänker pengar till hjärnfonden, lika mycket som du ser ned på den som skänker pengar till flyktingar? 

Skänk dina pengar dit du tycker är det rätta och välj din kamp, men låt andra ha sin utan att döma dem. Försök inte styra över vad andra ska lägga sina pengar på, för hur skulle det se ut om alla la sina bidrag på cancerforskning? Då skulle ju allt annat dö ut. Acceptera och respektera varandra och varandras val!


Recept: Pannacotta


 
 
 
4-6 portioner

Du behöver:
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad
Valfria bär
Choklad
Citronmeliss

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt.
2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
3. Häll i vispgrädden och tillsätt sockret. Låt koka upp, rör om och låt puttra i ca 4-5 minuter.
4. Ta upp vaniljstången och släng den.
5. Ta av kastrullen från plattan. 
6. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma grädden och vispa så de löser sig.
7. Häll upp i servingsglas och ställ i kylen i minst två timmar så det stelnar.
8. Dekorera med bär, riven choklad och citronmeliss. Klart att servera!

Tryck inte ned den som trycker ned

Jag blir jätteglad av att se människor försvara de som utsätts för mobbning och näthat.
Det jag dock tycker är fel är att många utav de som försvarar offren själva gör samma sak mot de som trycker ned. Alltså de trycker ned de som trycker ned. Meningar som: "Men du är ju dum i huvudet, är du helt tappad?" eller: "Men har du kollat på dig själv då, din fule jävel?" är ganska vanliga exempelvis på instagram har jag sett.

Enligt mig är inte du något bättre om du trycker ned den som trycker ned, då har du helt enkelt sjunkit till samma nivå. En människa som mår bra behöver inte trycka ned någon. Vi vet inte vad den som trycker ned går igenom. (Jag försvarar absolut inte handlingen, för det är lika fel att trycka ned för att man mår dåligt.) Men varför ska man förvärra personens mående genom att göra samma sak tillbaka och hur gör det dig till en bättre person?

Vill du försvara någon som utsätts för mobbning och näthat så sätt ned foten och visa att det är fel. Berätta för personen att det är olagligt, att orden faktiskt kan såra och försök föra en saklig diskussion utan påhopp och elakheter. Sjunk inte till samma nivå, för då är du inget bättre själv!


Om inte du, vem?

Jag vet att det kan vara otroligt läskigt att stå upp för sig själv. Att stå upp för sina åsikter och rättigheter kan vara väldigt svårt, fast det inte borde vara det. Det borde vara en självklarhet att stå upp för sig själv. 

Många vågar inte göra detta då de är rädda för hur resten av samhället kommer att se på dem. Men ärligt talat, om inte du står upp för dig själv, vem ska då göra det? Om inte du yttrar dina åsikter och kämpar för ett bra samhälle, vem ska då göra det? Vi alla är en del av detta samhället. Vi ÄR samhället och vi måste kämpa tillsammans för att nå ett samhälle där alla är accepterade exakt som de är. 

Du är exakt lika mycket värd som alla andra och din åsikt är betydelsefull. Dina rättigheter är betydelsefulla och du måste våga stå upp för det, för om ingen vågar kämpa så kommer det inte bli någon förändring. Vi får alla dra ett varsitt strå i stacken för vi alla är lika delaktiga. Våga tro på dig själv. Våga stå upp för dig själv. Våga stå upp för andra och sluta aldrig kämpa!

 
Karlhenrik

5 tips mot panikångest

 
Tänk på att dina känslor är ofarliga - Dina reaktioner på olika händelser är helt ofarliga och inget hemskt kommer att inträffa, även om dessa reaktioner är väldigt obehagliga att få. Du kommer inte att dö, du kommer inte att kvävas och du har inte blivit galen.

Försök tänka lugnande tankar. - Det värsta man kan göra under en panikångestattack är att tänka jobbiga tankar och förvärra situationen. Försök tänka istället på översta punkten, att inget farligt kommer att inträffa utan det är helt normalt och inte farligt.

Tänk på din andning. - Försök att räkna från 1-8 och sedan räknar du från 8-1 samtidigt som du andas djupa och lugna andetag. Detta kan hjälpa dig att sluta hyperventilera.

Tillåt dig själv att känna. - Det är inte fel av dig att känna som du gör, så döm inte dig själv för att du fick en panikattack. Du behöver inte dölja eller skämmas för detta. Försök också att grundligt tänka på vad som händer i din kropp under en panikattack, hur känns det? 

Tänk på att ångesten alltid går över! - En panikattack varar inte för alltid, utan den kommer snart ha gått över. Denna tanke kan lindra din rädsla, så du slipper oroa dig för vad detta faktiskt är. 


Frågeställning - er ålder

Jag vet ju inte så mycket om er som läser min blogg, därför vore det kul att se vilken åldersgrupp som oftast tittar in här. :)


Omröstningen Hur gammal är du? finns på fnul.se...
Ställ frågor till dina besökare! (Det är gratis och ingen registrering krävs)


Fredagsbloggen #3


 


Idag tänkte jag tipsa er om Josefins blogg. Denna tjejen skriver mycket i sin blogg som jag tycker är viktigt och bra och jag känner igen mig i mycket av vad hon skriver. Josefin är en väldigt härlig tjej med fötterna på jorden och jag tycker därför att hon förtjänar att synas hos mig. Så in och kolla hennes blogg, jag tror verkligen att du kommer trivas där inne! :)

Läsarintervju

 
Jag tänkte kolla med er om ni är sugna på något nytt i bloggen?
Jag skulle vilja prova att göra intervjuer med er läsare. Det kommer gå till så att du kommenterar detta inlägg att du vill delta och skriver med din mejladress, så skickar jag dig några frågor som du ska svara på. Det kommer handla om dig, din blogg/instagram och lite om psykisk hälsa, exempelvis vad ditt bästa tips är när man har en dålig dag.

Du får skicka med några bilder och så klart får du en länk till din blogg eller instagram. 
Jag hoppas att ni tycker detta är en rolig idé, för jag är i alla fall jättetaggad på detta om ni nappar! :) 

Fredagspepp

Du kanske är redo för att gå till skolan eller jobbet nu, men känner en klump i magen.
Du är orolig för att inte räcka till, för att inte vara bra eller cool nog. För att hamna utanför och inte kunna prestera som du vill. Jag vet hur det är och de tankarna är inte lätt att leva med. 

Försök intala dig att livet kommer bli bättre. Du kommer inte alltid gå med den där klumpen i magen. Du kommer inte alltid behöva sträva efter att passa in, för en dag inser du att du är bra exakt som du är, för det är du! En dag kommer du att vara lycklig på riktigt och inse vad mycket bra livet har att erbjuda. 

Gå med huvudet högt och våga tro på dig själv för du räcker till. Du kanske inte är bra på allt, men det är ingen och det gör oss inte till sämre människor för det. Gå nu till skolan/jobbet och var dig själv. Gör så gott du kan och tro på det du gör för det är det bästa du kan göra. En dag kommer du sitta där och tänka: "Jag är så himla bra som har tagit mig igenom allt och faktiskt gjorde det jag tror på." och den känslan är fantastisk!

Du är fin, bra och du räcker till!


Att proteströsta på SD

Det är många som säger att de röstar på Sverigedemokraterna för att de är missnöjda med andra partier. Att andra partier helt enkelt har svikit sina väljare och detta argumentet kan jag inte förstå riktigt faktiskt. Om man inte håller med Sverigedemokraterna, utan bara röstar för att man är missnöjd med andra partier, varför röstar man då inte bara blankt? 

Man måste ju också tänka lite längre, hur skulle det bli om Sverigedemokraterna får flest röster och faktiskt hamnar i regeringen? För det kan ju finnas fler som proteströstar bara och egentligen inte håller med dem. Skulle det bli något bättre om ett parti du inte alls håller med hamnar i regeringen och då kan du väl lika gärna proteströsta på folkpartiet eller Fi om det skulle vara så? 

Jag tror faktiskt att många som säger att de proteströstar på Sverigedemokraterna faktiskt håller med dem, men inte vågar erkänna det och därför kommer med undanflykten att de bara proteströstar. Håller du inte med något parti? Är du missnöjd med politiken i Sverige? Proteströsta då inte på vilket parti som helst utan att veta vad du faktiskt röstar på, utan rösta då istället blankt för röstar du fram ett parti som du inte alls håller med på en enda punkt så kan det skapa väldigt mycket problem!

Så tänk dig för innan du röstar och rösta noga med ditt hjärta!

 
 

Keela

Video - frågorna ingen frågar


Tränade igår

Igår hade jag träning igen på studion, vilket var längesen nu.
Har haft uppehåll under sommaren och har inte tränat så jättemycket hemma heller. Har blivit några få träningar bara så jag trodde att jag skulle ha tappat jättemycket. Men det gick faktiskt riktigt bra och jag har inte alls tappat så mycket som jag trodde att jag skulle ha gjort. :) Var så otroligt skönt att komma igång igen för som jag har saknat träningen, studion och mina tränare!

Dock har jag träningsvärk som tusan och igår när jag kom hem kunde jag knappt lyfta armarna haha. Hade sådan mjölksyra att jag trodde jag skulle dö. :P Men det är otroligt skönt att komma igång igen och känna sig hel igen, för utan min träning mår jag varken bra psykiskt eller fysiskt.

 
Invert är övningen man gör för att lyckas komma upp och ned på stången och kunna göra trick utifrån det. Jag ser verkligen skillnad på min träning sen jag började och jag är så otroligt glad över att ha kommit igång igen! :)

Misslisibell har länkat mig 
 
 
Alltså jag måste bara få berätta för er hur glad jag är just nu! :D
Jag fick en kommentar på instagram nyligen om att Misslisibell hade länkat min video i sin blogg, så jag gick in för att kolla och såg att det faktiskt stämde. :O Jag gjorde en video i december 2014 om hennes ögonbryn då så många klagade på dem. Hon hade även kommenterat videon, så nu är jag sjukt glad! Jag har följt Lisa länge då jag tycker att hon är så sjukt cool som vågar göra sin grej och står på sig mot allt hat hon har fått genom tiderna.

För er som inte vet vem Lisa är så är hon en stor youtuber och har 318 666 prenumeranter och gör väldigt bra videos. :) 

Veckans kroppsinspiration #3Recept: Kycklingwok


 
 
Du behöver: 
Kycklingfilé
Nudlar
Wokgrönsaker
Chilipulver
Grädde
Creme fresch
Krossade tomater
Kycklingbuljong
Curry
Nötter
Banan
Salt
Peppar

Gör så här:
* Börja med att koka upp vattnet till nudlarna.
* Stek kycklingen sedan wokgrönsakerna. Häll det i en gryta.
* Häll i grädde, krossade tomater, buljong och krydda såsen.
* När nudlarna är klara, häll dem då i i kycklinggrytan (utan vatten).
* Lägg på lite banan och nötter.
* Klart att servera!

Jag ber om ursäkt för att jag inte har mått i detta receptet. Jag går inte så mycket efter mått utan tar bara så mycket som jag tycker för stunden!

Sno stilen

 

Direktlänkar:
Skjorta | Jacka | Leggings | Mössa

Vi tar mycket för givetDenna videon inspirerade mig väldigt mycket.
Jordan Bone råkade ut för en bilolycka för 10 år sedan och blev förlamade från bröstet och neråt, samt att det skadade hennes händer permanent och hon kan inte öppna, röra eller stänga sina händer. Men hon kämpar på varje dag och lär sig något nytt hela tiden och detta är så inspirerande att se tycker jag! 

Vi borde alla tänka på att försöka ta vara mer på oss själva och våra liv. Vi kan råka ut för hemska saker och det kan hända alla, men man får inte ge upp för det kunde ha varit så mycket värre. Du lever, du har en kropp som fungerar och du kan ta dig till ett välmående om du kämpar för det! Försök att se det du har i ditt liv och det som är bra, för det finns de människor som inte har de möjligheterna du och jag har, så vi måste ta vara på dem!


För oss är vissa saker en självklarhet, men det är det inte för alla. Människor flyr för sina liv och har varken pengar, mat eller tak över huvudet. De står där tomhänta utan trygghet i livet. Vi tar för givet att våra kroppar ska bära oss och att vi ska leva ett gott liv, medan vissa inte har något alls. Kämpa för det du vill ha och ge inte upp för med tålamod kommer du att hitta lösningar som underlättar livet även för dig, oavsett vad det gäller. Kolla på denna videon och var glad för det du har och inspireras av hennes kämparglöd!

Svar på frågestunden #4

 
 1. Hur hanterar du din ångest och hur påverkar den dig? 

SVAR: Min ångest påverkar mig ganska mycket i dagsläget faktiskt. Den får mig att avstå mycket på grund av oro och rädsla, samt att den trycker ned mig väldigt mycket. Jag har svårt att vara glad då mina katastroftankar ofta kommer och förstör allt.


Det jag försöker göra är att distrahera mig ifrån min ångest och göra något jag tycker är kul, så som att skriva, träna, umgås med familjen osv. Det är inte alla gånger det hjälper, men jag försöker göra saker som gör mig lite lugnare i alla fall.

2. Har du några tips på hur man bearbetar sin självkänsla?


SVAR: Öva på att berätta för dig själv att du är bra och vad du är bra på. Sätt upp små lappar till dig själv där du skriver fina meddelanden till dig själv och försök att slå bort de negativa tankarna om dig själv. Vill du ha fler tips kan du kolla in mitt inlägg med just sådana här tips. Direktlänk till inlägget.

3. Varför tror du mobbing är så stort i dagens samhälle?

SVAR: Jag tror det beror mycket på internet. När man sitter bakom en datorskärm så ser man inte reaktionen på den som får utstå för mobbningen och för många kan det vara svårt att förstå att det faktiskt är lika verkligt som att stå öga mot öga. Jag tror också att barnuppfostran idag generellt är slappare än när jag var liten, både från föräldrar och skola och det gör ju såklart att barnen har svårt att veta vad som är rätt och fel.

4. Vad tror du skapar utseendehets?

SVAR: Modebranschen tror jag är den största boven i dramat faktiskt. Vi blir alltid matade med en viss typ av människor inom mode och det är de som skapar trenderna. Om man måste se ut så för att vara modell så blir det nog automatiskt "rätt" för övriga samhället också. Om vi hade olika kroppstyper med i media och modebranschen så tror jag att utseendehetsen skulle minska ganska rejält och människor skulle känna sig tryggare i sig själva då de ser att det är lika rätt att vara lite större som det är att vara smal.

5. När började du först känna ångest och hur reagerade din omgivning då precis i början?

SVAR: Jag har haft ångest väldigt länge så jag minns faktiskt varken min egen reaktion eller min omgivnings reaktion. Jag har alltid varit en väldigt orolig person faktiskt.

6. När detta hände; hur snabbt sökte du hjälp och vad tycker du om hjälpen du fick då?

SVAR: Om vi utgår ifrån när min läkare på barnkliniken såg att jag hade gått ned i vikt och fått en ätstörning så var jag ca 13 år och jag fick en remiss till barn - och ungdomspsykiatrin (BUP) ganska snabbt faktiskt. Jag är inte jättenöjd med hjälpen där, men den stärkte relationen i min familj i alla fall.

Jag slutade i terapi 2010 och 2014 sökte jag själv hjälp för min ångest på nytt. Då fick jag hjälp av en kurator på vårdcentralen som sen skickade mig vidare till psykiatrin och jag är väldigt glad över den hjälp jag har fått faktiskt. Jag har haft tur då jag inte har behövt vänta så länge och faktiskt blivit tagen på allvar!

Det var alla frågor, förlåt för att det har dragit ut lite på tiden.
Tack så mycket till alla som har ställt frågor och jag hoppas att ni blev nöjda med svaren. :)


Måndagstipset #2


 
Denna håroljan har jag använt i flera år och är supernöjd med den! Den doftar otroligt gott och är lätt att applicera i håret. Den gör så håret får näring och gör även att håret blir mindre statiskt. Jag använder denna någon gång i veckan och tycker att den vårdar håret väldigt mycket och gör mitt hår friskare och mer glansigt.

Lyko beskriver produkten som:
"Wella SP Luxeoil
Det fina återuppbyggande elixiret förvandlar ditt hår och ger det ny struktur. Blandningen av oljor tränger in i håret för att förvandla det, inifrån och ut och skyddat keratinet. För omedelbar släthet som varar. Med argan-, jojoba-, och mandelolja.


Användning:
Applicera 1-2 pumpningar i längder och toppar för en omedelbar släthet som varar. 

Kan användas både i vått och torrt hår:
Förvandlar håret före behandling
Skyddar efter shamponering
Slätar ut efter föning
Ger glans i torrt hår"

Direktlänk till oljan

4 smarta tips - bättre självkänsla

I ett tidigare inlägg skrev jag 11 varningstecken på dålig självkänsla. (Länk till inlägget).
Idag tänkte jag skriva 4 tips om hur du kan få bättre självkänsla och ja det blir en del upprepningar när det gäller detta med självförtroende, självkänsla och välmående, men när man ska komma till ett säkrare jag så måste man lära sig att älta rätt saker och det tar tid, men det går!

"Jag har:"
- Du ska påminna dig själv om vad du har att glädjas för. Kanske är det vänner, musik, familj eller ett husdjur. Tänk på detta varje dag vad du har egentligen.

"Jag är:"
- Skriv ned alla dina positiva egenskaper. Kan vara att du är en bra vän, god lyssnare, bra på att teckna. Läs igenom dem varje dag och till slut inser du själv vad är bra på.

"Jag kan:"
- Tänk aldrig, aldrig "det här kan jag inte". Man kan ALLTID lära sig nya saker. Du kanske inte kunde det förra året, men nu kan du klara det. Tro på dig själv! Denna punkten hör ju mycket till självförtroende då självförtroende har med sina prestationer att göra, men har man dålig självkänsla är det lätt att man får dåligt självförtroende också och inte ser vad man kan så när man även peppar sig själv om vad man kan så kan både självförtroendet och självkänslan öka.

"Jag gillar:"
- Vad är det du gillar? Att sjunga eller dansa? Ägna dig åt det. Sjung och dansa så ofta du kan. Då märker du att du kan, och du gör något du gillar. Att göra det man gilar gör en alltid gladare. Tänk igenom vad du gillar, och gör det ofta!


Tack


Dagens smarta ord #14
Video - framtiden & kriser


6 smarta tips - höstpepp

 

Måla naglarna i en fin höstfärg. - Jag älskar höstens färger och tycker exempelvis att brunt nagellack är otroligt fint, så varför inte köra lite höstigt på naglarna också?

Klä dig i varma och mysiga kläder. - Tubhalsdukar är något jag älskar och det är det som är så mysigt med hösten tycker jag, att man får klä sig i halsdukar, mössor och ha fina mysiga kläder som samtidigt är enormt fina.

Tänd ljus och mys till det i soffan. - Nu när det blir mörkt tidigare så är det så mysigt tycker jag att tända ljus. Jag älskar att exempelvis en fredagkväll titta på idol, äta lite gott, sitta under en mysig filt och ha massor av tända ljus. Ni som älskar doftljus kan ju köra med lite höstiga dofter!

Sätt upp massor av mål. - Nu när sommarledigheten är slut så är det kanske dags för nya mål och lite förändringar. Försök göra hösten roligare genom att sätta upp lite mål du ska genomföra och förändra kanske din frisyr eller ditt hem. Jag älskar att ha lite mörkare färger i mitt hem på hösten exempelvis.

Gillar du julen? - Då kan du ju börja planera redan nu vad du ska köpa i julklapp till dina nära och kära och kanske hur du ska fira den, pynta osv. Hösten bjuder på mycket roligheter som man inte ens tänker på!

Ta en höstpromenad och fotografera lite. - Jag älskar att se hur träden ändras och hur färgglada alla löv blir. Varför inte ta en skön promenad och kanske ta lite fina bilder på naturen? En promenad kan peppa en väldigt mycket, men se till att ta bra kläder på dig så du slipper frysa!Att hitta sin egen stil

Jag är en sådan person som inte direkt har någon speciell klädstil. Jag klär mig bara i det jag tycker är snyggt och bekvämt. Ena dagen kan det vara en fin och sexig klänning, medan det nästa dag kan vara något slappare med lite oversize, massor av mönster och lite "tuffare stil". Jag älskar att variera min klädstil och kunna vara lite mer avslappnad och tuff idag.

Så var det aldrig förr. Jag hade alltid u-ringat på mig och jag ville visa så mycket hud som möjligt. Visst, kan jag sakna det där lite ibland för jag trivdes verkligen i de kläderna då och det finns plagg som jag kan sakna idag, men ändå tror jag att jag faktiskt trivs ännu bättre i den stilen jag har idag som är lite mer varierad. Jag tycker att jag har hittat mer kläder som passar mig idag och jag bär upp dem på ett annat sätt idag. Jag använder fortfarande bara leggings och strumpbyxor, men ändå mer varierade och jag vågar ha coola mönster idag.

Det gäller att testa sig fram lite för att hitta sin egen stil och vad spelar det för roll om man inte har någon speciell stil? Jag menar, då har man ju ännu mer att köpa hem och använda. :D Du är bra exakt som du är, oavsett vilken stil på kläderna, håret eller sminket du har!


Fredagsbloggen #2

 

Idag tänkte jag tipsa er om Evelinas blogg. Jag tittar in hos henne titt som tätt och har även haft mer kontakt med henne mer privat och tycker att hon verkar vara en väldigt härlig tjej. Som ni ser på bilden så handlar hennes blogg en del om hennes mål vilket jag tycker är givande att läsa och det är kul att se någon som kämpar för att nå sina mål och har en enorm kämparanda! Så jag tycker absolut att ni ska kolla in hos henne. :)

Statistik om mobbning #2

Friends gör varje år en rapport där de frågat barn om mobbning.
Detta året intervjuades 15.000 barn. 7188 elever i årskurs 3-6 och 7899 i årskurs 6-9. Datainsamlingen har gjorts mellan den 1 augusti 2014 och 1 juni 2015.

• Bland unga har i genomsnitt 8% blivit utsatta för mobbning under senaste året.

• Det är vanligare att tjejer utsätts för enskilda kränkningar, medan mobbning är lika vanligt bland både killar och tjejer.

• Både mobbning och kränkningar är vanligare på mellanstadiet än på högstadiet.

• Fysiska kränkningar så som knuffar och sparkar är vanligare på mellanstadiet.

• Kränkningar på nätet är vanligare bland högstadieelever.

• 4% av barn och unga upger att de har varit utsatta för mobbning i flera månader och även längre tid och det motsvarar ett barn i varje klass.

• 78% av barnen i årskurs 3-6 har blivit utsatta för taskiga kommentarer.

• 15% av tjejerna i årskurs 6-9 har blivit utsatt för kränkningar på nätet, medan 8% av killarna har blivit det.

• 6% tjejer och 6% killar har blivit utsatta för kränkningar på nätet i årskurs 3-6.


 
 
 Tidstjuven

11 varningstecken - dålig självkänsla

 
 
• När du får dåliga nyheter kan du inte hålla tårarna tillbaka.

• Du hatar att berätta om nederlag för dina kompisar.

• Du kan älta problem i evigheter.

• Saker verkar aldrig gå din väg.

• Du känner dig tyngd av massa krav.

• Du förbereder dig alltid på det värsta.

• Du inbillar dig att folk pratar skit om dig.

• Om du kunde så skulle du byta liv.

• När du får en komplimang viftar du snabbt bort den.

• Alla pinsamheter du gjort sitter fastnaglat i minnet, även om de är flera år gamla.

• Du har svårt att skratta åt problem.

Det kommer även att komma tips på hur du kan bättra på din självkänsla i ett senare inlägg, så håll utkik efter det om du vill ha lite tips om hur du kan må bättre! :) 


Veckans kroppsinspiration #2


 
quotes

Svar på frågestunden #3

18. Vilken årstid föredrar du bäst?

SVAR: Hmm, förut skulle jag ha sagt hösten men nu är det nog sommaren tror jag.

19. Vem ser du upp till?

SVAR:
Jag ser väldigt mycket upp till Molly Sanden, då jag tycker att hon är en grym sångerska, med fötterna på jorden som verkar vara hur snäll som helst.

20. Vem var du för 10 år sen?

SVAR:
Hm, för 10 år sen var jag 14 år och hade precis träffat min första seriösa pojkvän. Jag var väldigt mobbad i skolan och hamnade tyvärr i fel gäng som hade en del rasistiska åsikter, dock hade jag själv inga åsikter egentligen. Jag lyssnade mycket på vikingarock och hade många självskadebeteenden. Jag var inne i en ganska rörig period i mitt liv.

21. Finns det något som du verkligen vill göra i livet?

SVAR:
En av de största sakerna jag vill göra är att skaffa barn och hus. :)

22. Vilken mobil har du?


SVAR: En sony xperia z1 compact.

23. Vilken var den senaste boken som du läste och vilken läser du nu?

SVAR: Just nu läser jag ingen bok faktiskt, men senaste boken jag läste var någon om mindfulness.

24. Vilka filmer som går på bio nu vill du se?

SVAR: Insidan ut och pixels

25. Vad tycker du att meningen med livet är?

SVAR: För mig är meningen med livet att hjälpa andra som har det svårt för att utvecklas och lära sig nya saker.

26. favoritdjur?

SVAR: Delfin :)

27. favoritartist?

SVAR: Åh vad svårt, jag vet inte riktigt faktiskt... Men skulle nog säga rise against.

 

28. favoritfärg?


SVAR: Rosa :)

29. vart ser du dig själv om 10 år?

SVAR: Då har jag två eller tre barn, bor i hus och jobbar med mitt skrivande. Jag har även tagit mig längre med min pole dance och har ställt upp i några tävlingar.


30. Vad föredrar du, ett "svensson - liv" på landet (typ villa,volvo,barn och hund) eller att vara kändis, bo i storstad med välbetalt jobb och leva ett glamoröst liv?

SVAR: Jag skulle föredra ett "svensson" liv. Även om jag vill ta mig längre med mitt skrivande så vill jag fortfarande ha barn, villa och hund. Så om jag fick ändra frågan lite så skulle jag välja; barn, villa, hund, att vara gift samtidigt som jag har ett välbetalt jobb inom mitt skrivande . ;)

31. Vilken är den fulaste dialekten i Sverige?

SVAR: Haha östgötska skulle jag nog säga. :P

32. Vilken är den finaste dialekten i Sverige?

SVAR: Göteborgska :D


33. Om du fick flytta någon annan stans i Sverige, var skulle du bo då?

SVAR: Om jag inte skulle bo i Karlstad så skulle jag bo i Göteborg. :)

34. Hur länge har dina föräldrar varit gifta och vem är du mest lik?

SVAR: De har varit ihop i 35 år och varit gifta i 26 år. Jag är mest lik mamma, både till utseendet och personlighet. :)

35. Vad skulle du sagt till ditt 15-åriga jag om nu var då?

SVAR: Jag hade sagt till mig själv att livet blir bättre och att det inte lönar sig att ha självskadebeteende. Att en dag kommer jag att må bättre och faktiskt ha lyckats med många saker i livet som jag aldrig trodde då.

36.
Vad för program gick du i gymnasiet? 

SVAR: Jag gick barn och fritid.

37. Har du ngr fobier och allergier? 

SVAR: Jag har fobi för bland annat mörker och insekter. Har ganska många fobier faktiskt men detta är två av dem. Jag har ingen direkt allergi, men jag är väldigt känslig mot lök.

38. Har du funderat ngt på att försöka plugga psykologi eller beteendevetenskap eller ngt sådant? Jag tror det skulle passa dig utmärkt. 

SVAR: Ja, det har jag funderat på flera gånger faktiskt men det är svårt med utbildning för tillfället så jag vet inte hur det blir med det. :/ Tack! :)8 saker tjejer tror att killar gillar i sängen

"8 saker tjejer tror att killar gillar i sängen."
"8 saker killar tror att tjejer gillar i sängen.
"8 tips - så blir du bra i sängen."

Jag har sett en hel del sådana här inlägg och artiklar på sidor som nyheter24, metro och bloggar exempelvis och det får mig bara att känna trötthet... Trötthet över att vi fortfarande matas med hur vi SKA vara. Räcker det inte med att vi har komplex över oss själva som det är utan vi ska få ännu mer ångest och komplex när vi inte passar in i den där mallen? Självklart kan det vara bra med tips om hur man hottar upp sexlivet och lite "hur man gör", men sanningen är ju att det är så olika för alla.

En punkt i en av dessa listorna var att killar inte vill prata känslor i sängen efter sex. Vänta nu, vem har sagt att INGEN man skulle vilja prata känslor? Alla människor är olika och det finns en hel del människor där ute, både män och kvinnor som vill prata känslor med rätt person efter sex. Om vi nu utgår ifrån att man är ett kärlekspar så har det paret sina saker som de gillar tillsammans och de har "kommit överens" om saker som passar dem båda, både innan, under och efter sex. NI TVÅ är de som bestämmer hur ert sexliv ska se ut och det ska ingen annan lägga sig i. Det finns inget "så ska man vara" så länge det passar båda parter och man inte gör något som känns fel eller gör ont.

Skit i alla sådana här listor över hur man "ska" vara för så länge du och din partner är nöjda så gör ni det rätt. 

 

Städning och ångest

Det här med städning kan vara lite komplicerat ibland.
Oftast vill man ha väldigt rent och snyggt omkring sig, men det kan vara svårt att hitta tiden och energin till det, särskilt för oss som lider av någon form av psykisk ohälsa. Jag har alltid älskat att städa och ha fint omkring mig, men när min ångest spökar så är det svårt att få någonting gjort för energin finns inte riktigt där. När man jobbar och sliter samtidigt som man bråkar med sin ångest kan ibland städningen bli lidande tyvärr.

Jag kan tänka mig också att det är väldigt svårt för många människor med psykisk ohälsa att flyttstäda, då man är så upptagen med att packa och få i ordning att det blir för många moment med städning också och då kan det ju vara bra att få hjälp med sin städning.

Det finns möjligheter till flyttstädning i Stockholm och jag tycker själv det är en väldigt bra idé och något som jag själv skulle kunna ta till för att det inte ska bli för mycket att tänka på. Detta är alltså något jag skulle råda fler till som har möjlighet till det, då det kan underlätta väldigt mycket och göra att man inte får lika mycket ångest angående flytten.

Sponsrat inlägg


Video - vlogg 28/8


Vi är manipulerade av samhället

Jag har alltid sagt att jag rakar benen för min egen skull, för att jag trivs bäst så och inte för att samhället tycker att det ska vara så. Givetvis gillar jag nyrakade ben på grund av känslan, men hur kommer det sig egentligen att jag började raka benen? Hur kommer det sig att kvinnor börjar raka benen och sedan fortsätter med det?

Jag tror att anledningen är att vi är matade av samhället att det "ska" vara så, vi kvinnor "ska" ha nyrakade och släta ben och jag tror att det påverkar oss alla till en viss del. Om det hade varit lika accepterat för kvinnor att ha hår på benen som det är för män så tror jag inte att så många kvinnor faktiskt hade rakat benen.

Jag kommer inte sluta raka mina ben eftersom jag trivs med nyrakade ben, men jag har börjat ifrågasätta varför jag trivs så med det och hur det kommer sig att jag började raka benen från allra första början. Vi blir så otroligt manipulerade av samhället och vet ni vad det konstigaste är? - Det är VI som är samhället, DU och JAG så vem är det egentligen som började denna manipulationen egentligen och varför fortsätter vi att följa den generation efter generation? Detta är saker som jag kan fråga mig, eftersom även jag följer det... 


Rasistiska myter


Slutpixlat

Jag tycker faktiskt att det ligger mycket sanning i denna texten och vi måste spräcka hål på dessa myter. Självklart kostar invandring pengar, likväl som du och jag som är svenskfödda kostar pengar och likväl som den där svenska alkoholisten på gatan kostar pengar. Alla människor kostar pengar till en viss del och alla är vi ibland behov av hjälp av samhället på olika sätt. Det handlar om medmänsklighet, att ställa upp för behövande människor i kris, oavsett ursprung, läggning, ekonomi, kön, normalstörd eller utvecklingsstörd.

Ett argument många brukar ha är också: "Varför ska vi bygga moskéer och liknande i Sverige när vi aldrig skulle få ha en kyrka utomlands?" Sanningen är ju faktiskt att vi faktiskt har Svenska kyrkan över HELA världen bland annat i Dubai, Bangkok och Buenos Aires. (källa

Det finns mycket vardagsrasism i detta samhälle och det har jag skrivit om innan (länk till inlägget) och det är just vad sådana här myter är. Kunskap, erfarenhet, empati och sympati ligger inte i ens ursprung, det ligger i personligheten och den är olika för alla människor, vare sig vi heter Gösta, Barbro, Mohammed eller Fatima.

Och ni har väl i åtanke att yttrandefriheten dock inte stödjer förolämpning eller ärekränkning exempelvis? Vi har yttrandefrihet i Sverige, men vi har också andra lagar som vi måste ta hänsyn till vilket innebär att vi får säga vad vi tycker och tänker, så länge vi håller oss inom Sveriges ALLA lagar och regler. Förolämpning (alltså att kränka någon genom att säga elaka saker) kan ge böter eller 6 månader i fängelse. (källa)

Avslutningsvis; som Soran säger, bara för något inte är olagligt så innebär det inte att det är det rätta. Att ha sunt förnuft över hur man behandlar sina medmänniskor kommer man långt med. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...