Att köpa ut alkohol till unga
Många föräldrar tycker att det är okej att köpa ut alkohol till sina barn. En del av dem tänker som så att de då vet vad barnet dricker och att det är bättre än att barnet går och köper alkohol av en främmande person på gatan. 

Straffet för att langa alkohol till personer under 20 år är böter eller fängelse i upp till två år och för grova brott fängelse upp till 4 år. (Källa). Du kan alltså hamna i fängelse för att köpa ut alkohol till dina barn, men det är väl ändå ganska lindrigt om du tänker på vad som faktiskt kan hända med dina barn när de får alkohol i sig? Visste du att det är extra farligt att dricka alkohol om man är under 25, då hjärnan inte är fullt utvecklad? Alkohol och våld hänger också ihop och i 7 av 10 misshandelsfall finns alkohol med i bilden. Olyckor som drunkning, fallolyckor eller trafikolyckor ökar även i samband med alkohol. Även våldsbrott ökar i samband med alkohol och tittar man på hur statistiken ser ut för vilka som begår våldsbrott är de som berusar sig i unga år överrepresenterade (Källa)

Barn som blir bjudna på alkohol hemma av sina föräldrar dricker i regel mer alkohol än vad barn som inte blir bjudna hemma gör. (Källa). Din inställning gällande alkohol har alltså en stor inverkan på om barnet dricker eller ej. Om du köper ut alkohol så visar du ju att det är okej att dricka alkohol, fast man inte är vuxen.

Visste du att alkohol kan vara en bidragande orsak till 100 olika sjukdomar eller hälsofaror och att alkohol drar ned immunförsvaret? Visste du att alkohol kan orsaka cancer i exempelvis matstrupe, munhåla, lever och i brösten? 10% av all cancer som drabbar män orsakas av alkohol. (källa)

För varje år som alkoholdebuten skjuts upp så minskar risken för framtida beroenden. (källa)
Så jag tycker att du som förälder och som vuxen överlag ska tänka ett steg längre och tänka om. Barnet kommer förmodligen inte dricka mindre för att du bryter mot lagen och köper ut alkohol. Barnet kommer förmodligen inte få en sundare syn på alkohol när du visar att det är okej att dricka som minderårig. Var därför en förebild. Bjud inte dina barn eller andra minderåriga på alkohol utan diskutera istället med dem och låt dem få veta riskerna med alkohol och vad som faktiskt kan hända när de börjar dricka för tidigt.

Är det verkligen värt att hamna i fängelse eller att orsaka att dina barn råkar ut för olika typer av olyckor på grund av ditt val att köpa ut alkohol? För detta KAN hända, så ta ditt ansvar och tänk om!

#1 - Anna

Verkligen så onödigt att köpa ut till minderåriga!

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#2 - Fridas Skönhetsblogg

Åh, så bra du skriver! :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#3 - LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Bra inlägg! Det är ytterst sällan jag dricker. Kan ta en cider eller två, har aldrig blivit full och aldrig festat. Inte min grej. Mina föräldrar dricker sällan, väldigt sällan för att vara exakt. Men de har bjudit mig på cider eller öl (inte en hel burk), och jag tror det är det som har gjort att jag inte är så förtjust i det. Samma sak med rökning. Mina föräldrar sa att jag får röka och snusa så mycket jag vill (jag var 13 år) men att de inte tänker köpa ut åt mig. Samma sak där, jag är inte rökare. Jag har väldigt lätt för att stå emot grupptryck, som tur är. Tror det är vanligt att man hamnar i det här på grund av grupptryck, eller att de inte får. Får man inte göra något så blir det mer intressant att göra det ändå. Om du förstår hur jag menar? Självklart gäller det inte alla. Men det har funkat för mig. Jag har aldrig varit intresserad av att röka, festa, dricka, vara ute till sent på natten etc.

Men jag tycker inte att vuxna ska bjuda på sånt eller köpa ut. Det är bara onödigt.

Svar: Mina föräldrar dricker inte alls och jag har heller aldrig varit full eller festat. Det är inte min grej heller faktiskt. Dock har de haft regler att jag inte får dricka eller röka innan jag är vuxen nog att ta konsekvenserna för det och de har haft en dialog med mig och berättat och förklarat saker. Skulle vuxna och då menar jag ALLA vuxna sluta köpa ut så skulle ju inte barn falla för nyfikenheten så mycket heller. Jag tror på förbud, men jag tror också på en dialog och förklaringar till vad som faktiskt kan hända och inte bara orden: "Du får inte". Det kan nog skapa mer trots, än ärliga och raka diskussioner med fakta.
Evah Åberg

#4 - MADDISENJ.SE

Tycker inte att man ska uppmuntra ungdomar att dricka alkohol och därför inte köpa ut..

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#5 - Linnea

Mycket bra inlägg!!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - moony

Har en lillebror och fruktar verkligen att han kanske frågor mig en dag. Kommer aldrig att köpa ut.

Svar: Bra, stå på dig! :)
Evah Åberg

#7 - Sara Ekman

Bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg