Att leva med ett kroniskt hälsotillstånd #1
När jag var 7 år drabbades jag av något som heter giftstruma, även kallat hypertyreos. 
Sköldskörteln producerar livsnödvändiga hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner får man giftstruma och i och med det så ökar ämnesomsättningen och kroppen går på högvarv. Sjukdomen drabbar oftast vuxna kvinnor. Jag var den yngsta i Sverige som fick diagnosen på den tiden. 

Det hela började med att jag blev orkeslös. Jag kunde inte gå från sängen till köket, utan att jag behövde lägga mig på golvet och vila efter vägen. Jag fick hjärtklappning, yrsel, gick ned i vikt samt att mina ögon blev större och större. Min ögonläkare såg att något var fel och skickade mig därför till barnkliniken, där jag fick ta prover och det uppdagades att jag hade just giftstruma. I och med att jag var så liten när jag fick detta så drabbades jag även av för tidig pubertet. Jag började utveckla bröst och var på väg att få mens redan när jag var 7 år, men läkarna på barnkliniken stoppade puberteten genom att jag fick en spruta i magen varannan månad och sprutan gick på 3000 kr styck.

Jag började äta medicin, men det gick inte att bara leva på medicinen så när jag var 11 år bestämde sig läkarna för att operera bort min sköldkörtel. Många gånger kan man ta bort den sjuka delen av sköldkörteln, men det fungerade inte på mig då jag var så liten så därför valde de att ta bort hela, för att minska risken av återfall. Operationen tog ca 3 timmar och idag måste jag fortsätta äta medicin på livstid för att överleva. Jag tar fortfarande regelbundna blodprover och kontroller, vilket jag måste fortsätta med livet ut, för att hålla koll på medicineringen, för utan den överlever jag inte.


Mitt ärr efter operationen
#1 - LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Starkt av dig att dela med dig av din historia! Det är viktigt att prata om sånt!

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#2 - Emma Engström

Låter väldigt tufft och även att du måste ta medicin varje dag för att överleva, men det kanske har blivit lite av en vana för dig så dy kanske inte tänker lika mycket på att du måste ta medicin?

Svar: Det är inte så jobbigt för som du säger så har det blivit en vana. Det som är jobbigt är att veta att jag aldrig kommer att kunna leva "normalt", liksom att jag inte har lika mycket ork och kraft som jag skulle haft om jag vore frisk. Mer om det kommer i ett annat inlägg. :)
Evah Åberg

#3 - Liene Svärd

sv: Så bra att det fick dig tänka till :)

Vad jobbigt det låter. Skönt att det finns iaf en viss hjälp idag.
Styrkekram!

Svar: Man vänjer sig ganska snabbt faktiskt. Kram <3
Evah Åberg

#4 - Sara Ekman

Vad jobbigt! Men tur att det finns medicin som hjälper :)

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#5 - Jessica Högberg

Oj, jag har hört giftstruma förut men hade ingen aning om vad det var. Äter du medicin varje dag då?? Tufft!

Svar: Ja, jag äter medicin varje dag och kommer äta det resten av livet.
Evah Åberg

#6 - evelinaeleonora.blogg.se

Starkt av dig att dela med dig. Är det levaxin du äter då? Kram <3

Svar: Tack <3 Ja precis! Kram <3
Evah Åberg

#7 - OLIVIA

Åh, hoppas du mår bra nu!

Svar: Jag mår så bra som jag kan så länge doseringen av medicinen ligger bra. :)
Evah Åberg

#8 - Ida

tur att du inte föddes på 1500-talet för då vet man aldrig hur det hade slutat, jag tänker samma för mig som mår dåligt psykiskt. Kram

Svar: Ja verkligen! Jag mår ju själv också psykiskt dåligt så kan verkligen sätta mig in i det. Kram
Evah Åberg

#9 - Lin

Jag känner igen mig så himla mycket i dig. En sådan känslig tid när man vill vara barn blir till att man måste växa upp fort och ta ansvar. Jag hittade din blogg egentligen från början av att du skrev att du hade hypertyreos. Du är så stark kvinna! ♥

Om du vill får du gärna mejla mig, jag har själv haft sköldkörtelproblem i tio år. Jag var 11 år när det upptäcktes för mig. Jag kan tycka att det är skönt att ventilera sig och byta erfarenheter med andra som också har liknande problematik, för det är väldigt svårt för utomstående att förstå.

Stor kram!! ♥

Svar: Exakt! Tack för dina fina ord, vad glad jag blir! Skönt med någon som förstår på ett ungefär hur det är att gå igenom detta. Kram <3
Evah Åberg