Veckans utmaning #3


Nu var det ett tag sen vi körde veckans utmaning, men nu är vi igång igen. :)

Många gånger är det lätt att ta för givet att de/den personen man bor med fixar allt där hemma. Så som städning, matlagning, disken och så vidare. Men ibland behöver vi alla vila och få tänka på annat, därför blir veckans utmaning att hjälpa till mer hemma och avlasta de/den andra lite. :)

Försök att hjälpa till lite med matlagning, disken, städa eller vad det nu kan vara. Visa att du bryr dig och om du exempelvis bor hemma så lovar jag att dina föräldrar blir jätteglada av att du erbjuder dig att ta disken så att de istället kanske kan gå på bio. :) I relationer måste man ge och ta och därför förtjänar våra nära lite semester ibland.

Om du bor ensam så kanske du istället kan bjuda dina nära och kära på middag så att de får komma bort lite och får lite semester från matlagning och disk på så vis istället. :) Är ni med mig? Nu kör vi!

 
 

Intervjuad hos Eva

 

För några dagar sen var jag med i en intervju hos en tjej som heter Eva där jag fick svara på några frågor om mig själv, psykisk hälsa, nätmobbning och min blogg! Jätterolig intervju tycker jag och jag blev väldigt nöjd med både frågor och svar! :) Ni får jättegärna gå in och läsa intervjun! Direktlänk till intervjun.

Nytt inlägg på Ruff Diamonds


Som jag berättade för ett tag sen så skrev jag ju på kontrakt för blogg.se och är nu alltså avtalsbloggare hos dem. :) Jag är en del av gruppen Ruff Diamonds tillsammans med några andra fina bloggerskor här inne på blogg.se.

Nu har jag gjort ett inlägg på Ruff Diamonds portal jag berättar lite om mig själv, bland annat vad som gör mig klåda i höger öra av någon konstig anledning. :) In och läs det! Direktlänk till inlägget.

4 tips - börja må bättre


Le och skratta! - Man kan faktiskt lura hjärnan att man är gladare än vad man är, konstigt va? Det sägs att om man ler och skrattar mycket även om man inte känner sig så glad så kommer man automatiskt känna sig gladare. Detta fungerar ibland för mig och tycker därför att ni ska testa det!

Prata med någon. - Att våga prata med någon utöver vänner och familj kan faktiskt vara väldigt viktigt. Jag skulle inte klara mig i dagsläget utan min kurator. Att få någon annans perspektiv på saker och ting kan göra så mycket. Kontakta exempelvis din skolkurator, närmsta vårdcentral, ungdomsmottagning.

Unfollow de som får dig att må dåligt. - Följer du exempelvis massor av instagramkonton som får dig att känna dig illa till mods eller får dig att tveka på dig själv? Sluta följa dem. Det bästa är att bara följa de som får en att må bra och bli glad. Omge dig av positivitet och glädje!

Ät bär. - Blåbär hjälper faktiskt till att frigöra hormonet serotonin i hjärnan, vilket får dig att må bra. Jordgubbar är också en bra sak att äta då de är bra för att stabilisera blodsockret i kroppen och kan då motverka den irritation som lätt kan uppstå vid sockersug.

Veckans kroppsinspiration #24


 

Läsarintervju #51 - Anna


Hej Anna! Berätta lite om dig själv.
Jag är en glad kvinna i sina bästa år som nyligen blivit sambo och stadsbo. Jag har en mängd olika intressen men främst hemmet, sambon och kärleken. Håller även på med bågskytte och varit med i ett antal tävlingar.

Vad får man se i din blogg?
Min blogg är mycket om min vardag med inslag av musik, film, litteratur, kloka ordspråk. Mycket också om samhällsrelaterade problem så som mobbning, orättvisor och mycket mer.

Får du någon gång negativa kommentarer i din blogg? - Om ja, hur hanterar du det?
Det händer men väldigt sällan. Jag brukar inte bry mig om kommentaren, de flesta negativa kommentarer burkar jag ignorerar sen ibland kan jag ge svar på tal. Det beror på kommentaren i sig. 


Brukar du planera dina blogginlägg?
Ja, jag brukar planera så att jag inte får upp två inlägg samtidigt då jag kan blogga över mobilen och datorn. Bloggar för det mesta över mobilen idag och då kan det lätt bli rörigt så jag brukar skriva ner i vilken ordning och tid jag vill ha inläggen så det blir en bra mix av alla inlägg.

Vad är ditt bästa tips för att bli tryggare i sig själv?
Säga till din spegelbild att du duger om du är och våga tro på dig själv. Om du har lyckats med sminket eller något annat som du har lyckats med så beröm dig själv. Var inte rädd för att be om cred utan "tigga" om creden.  Fråga exempel din partner, din familj osv om de tycker det är fint/bra mm. Om du är supernöjd med ett blogginlägg/video skicka runt det till vänner och familj och var lite uppmärksamhetssökande. Jag personligen tycker inte det gör något för de som tycker att du är underlig för det är inte värda din uppmärksamhet.

Vad vill du säga till de som har fördomar gentemot funktionshinder av olika slag?
Ta reda på fakta innan du uttalar dig om olika funktionshinder. Alla med funktionshinder är inte lika utan de är olika individer precis som normalstöda människor. Om vi tar DAMP exempel så är jag själv väldigt olik alla andra med just DAMP. Då många kan behöva extra stöd i hemmet kanske eller något annan form av stöd, men jag klara av ett normalt liv.

Om du bara skulle få äta en maträtt för resten av livet, vad skulle det då vara?
Jag fick frågan om vilken var min favoriträtt i min video och jag svarade tacos. Så svaret här får bli tacos då det är så GOTT!! :P

Har du något favoritcitat/ordspråk?
Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Man får hela tiden tänka på om jag vill att den här personen är snäll mot mig så får jag vara snäll mot den. Man kan inte förvänta sig att andra ska vara snälla mot en om man inte är det mot dem. 

Tack och bock för alla fina och bra svar! :) Ni hittar hennes blogg här.

 

4 tips - få en morgon utan stress

♥ Fixa håret kvällen innan. - Ska du exempelvis till jobbet/plugget eller till något annat viktigt på morgonen och du ska fixa håret så kan du försöka göra det kvällen innan. Ett annat bra tips är att fläta håret när det är blött för att få fina lockar som håller så slipper du krångla på morgonen.

♥ Bestäm kläder dagen innan och lägg fram dem. - Visst kan det vara svårt att bestämma kläder? Då kan du ta och göra det redan dagen innan och prova vad som passar ihop osv för att spara tid nästa morgon. Då har du tid att prova i lugn och ro och behöver inte bli stressad och frustrerad.

Planera din frukost dagen innan. - Har du tänkt äta en macka? Varför inte göra i ordning den redan kvällen och plasta in den? Annars kan du skära upp grönsaker och förbereda de pålägg du ska ha för att spara lite tid.

Förbered dig för mötet/provet när du fixar dig. - Har du kanske ett viktigt möte eller ett prov och vill förbereda dig, då kan du göra det när du exempelvis sminkar dig eller duschar för att spara tid. Försök multitaska, men på rätt sätt så det inte blir för mycket och för rörigt.


Läsartips - relationer #4


Idag är det Åsa som delar med sig av sina bästa tips för att få en bra relation! :) Jättebra tips tycker jag, tack för att du ville dela med dig! 

"Ta på varandra. Och då menar jag inte bara sex. All fysisk närhet är viktigt. Som till exempel att kramas. "Vill du också skriva dina tankar/tips om relationer och få en länk? Kommentera då inlägget jag länkar här nedanför så får du också synas med dina tips. :) Direktlänk till inlägget.

Video - Some new poletricksDet var flera som ville se film på de senaste tricken jag la upp här på bloggen så tänkte att jag gör ett litet klipp och visar hur det ser ut in action. :) Vissa trick är det första gången jag försöker göra så ibland är det lite krånligt men är ändå glad över hur jag utvecklats! 

Nykterist i ett alkoholiserat samhälle

Jag är snart 25 år och jag är nykterist. Att vara nykterist i dagens samhälle är inte alltid det lättaste, då alkoholen är en sådan accepterad och naturlig sak i de flesta människors liv.

I söndags var jag iväg till Rock bar här i Karlstad där det samlades några människor för att se matchen mellan Skellefteå - Frölunda och upplevelsen blev allt annat än bra. För det första fanns det inte mycket alkoholfria drycker att välja på. De hade läsk, men ingen sockerfri och tack vare att jag inte kan dricka läsk med socker fick det bli vatten. Servitören kommer med dryck till alla runt bordet som beställt öl eller andra alkholhaltiga drycker, men har inte med sig mitt vatten, så när maten kom berättade jag för servitrisen att jag hade beställt vatten men inte fått det, så efter många om och men fick jag mitt vatten. Min pappa dricker ju inte heller så han beställde en alkoholfri öl, medan alla andra fick sin öl i glas fick pappa bara en flaska, han var alltså inte värd ett glas eftersom han valde en alkoholfri öl.

Jag älskar hockey och åkte dit för att kolla på matchen, men det blev förstört det också på grund av att så många människor inte kan hantera alkohol. Vuxna män sitter och skriker: "Visa pattarna!". Det välts ut öl hit och dit, det fjantas runt och det hetsas till att dricka allt ifrån starka såser till sprit. Meningar som: "Var inte en så jävla färjestadare, sup nu istället och halsa den där!" förekom och jag funderar på vart dagens samhälle är på väg. Vi samlades där för att se hockey, för att fira guld tillsammans och se Frölunda ta hem segern efter 11 år, men istället förvandlas allt till ett dagis där det tävlas om att dricka mest och de som inte dricker lämnas utanför. Vuxna människor mobbar andra människor och hetsar dem till saker. Är det verkligen detta vi budskap vi ska sprida vidare till våra barn och unga?

 
Jag är ingen tråkig människa, för jag kan släppa loss och jag älskar att synas men i sådana här tillfällen blir jag liten. Jag gömmer mig i ett hörn och vill inte delta, just för att det är på en sådan nivå som får mig att bli så fruktansvärt obekväm. Jag känner mig inte välkommen på ställen där jag inte ens kan få min dryck för att det inte prioriteras när det inte är alkohol. Jag har inget emot att folk tar en öl, men när vi samlas för att se på hockey så vill jag att vi ska se hockey, inte fjanta runt som småbarn. I sista perioden fokuserade många på allt annat än själva hockeyn.

Många gånger känns det som att jag inte passar in någonstans... Inte ens när det gäller hockey kan man samlas för att man har ett gemensamt intresse för alkoholen förstör. Jag önskar bara att jag kunde träffa människor som jag kan dela intresse med där sådana här saker inte tar över och förstör, för det är inte kul när människor beter sig som idioter på grund av sprit. Det är inte kul när folk sprutar champange över en när man själv inte dricker alkohol. Det är inte kul när ens mobiltelefon är på väg att bli förstörd på grund av att människor häller ut sin öl lite överallt. Det är inte kul när vuxna människor gör narr av en annan människa och gör personen till gruppens clown som alla ska hetsa, skämta om och driva med.

Jag förstår att många av er vill dricka lite och det är okej men snälla, kan ni inte ha lite respekt för oss andra också och faktiskt behärska er? Vi var där i sällskap på 27 personer, då ska vi också vara ett team, då kan ni inte bete er hur som helst. Vill ni supa och leva rövare kan ni göra det hemma så att vi som faktiskt är intresserade av hockeyn på riktigt kan få njuta av matchen och ha roligt tillsammans!

Hatet påverkar både på nätet & IRL

Många tycker att det är okej att skriva elaka och negativa kommentarer till exempelvis bloggare och youtubers. Många är av den åsikten att de har valt att vara offentliga och då får de skylla sig själva. Nu skulle jag vilja dra det här ett steg längre och få er att tänka lite längre, se saker ur ett större perspektiv helt enkelt.

Lisa har valt att jobba som lastbilschaufför där hon är den enda kvinnan. Lisa brinner för sitt yrke och älskar att köra lastbil, men hennes manliga kollegor kränker henne för hennes kön. De säger att Lisa är kvinna och inte kan något. De säger att Lisa är en äcklig fitta som bara duger i köket. Är detta okej för att Lisa har valt att jobba som lastbilschaufför med bara manliga kollegor? Skulle Lisa ha valt ett annat yrke för hon visste ju vad som kunde hände med manliga kollegor?

Mats har valt att börja spela fotboll, men Mats är väldigt överviktig och hans lagkamrater retar honom för det.
Får Mats alltså skylla sig själv för att han tränar fotboll och är överviktig? Rättfärdigar det hans lagkamraters beteende och gör det okej?

John har valt att dansa balett och därför blir han utstött i sin klass. Hans klasskamrater kallar honom för bögjävel och säger att han inte får vara med dem på rasten. Får John skylla sig själv för att han älskar att dansa balett? Ska han sluta dansa och istället spela hockey som han hatar? 

 
 
Det är exakt samma sak gällande internet. Bloggare, youtubers osv har valt att vara offentliga. De har valt att göra det de älskar och brinner för, samma val som Lisa, Mats och John har gjort. Men offentliga personer har inte valt att bli mobbade och hatade. Lika lite som Lisa, Mats och John har gjort. Alla dessa människor har en sak gemensamt och det är att de gör saker de älskar, men de blir hånade och hatade för det. Hat och mobbning är lika fel på internet som det är i verkligheten. Det är ingen skillnad och de där hårda orden du skriver kan göra exakt lika ont för bloggaren Malin som det gör för Mats som spelar fotboll. Om vi ska resonera som så att Malin ska sluta blogga för att slippa hat, så ska väl även Lisa sluta jobba som lastbilschaufför och istället bli frisör?

Snälla, försök se saker ur ett större perspektiv. Försök att se konsekvenserna av ert och andras handlande.
För att förändra så måste vi börja öppna ögonen och förstå allvaret i det hela. Hat och mobbning dödar, vare sig det är i verkliga livet eller på internet!

Bildkälla

Fördomar om poledance - svar på tal

Jag får flera gånger i veckan frågan om jag strippar, vad jag tar betalt för en show och människor (i synnerhet män) ber mig att visa dem vad jag gör. Ärligt talat så börjar jag bli otroligt trött på att år 2016 är människor fortfarande så fördomsfulla och tror att allt handlar om att attrahera män och allt sexualiseras. Du ser att jag tränar pole dance fitness och du ber mig alltså att visa dig vad jag gör IRL och ge dig en show, när vi aldrig ens träffat varandra. Vad får dig att tro att jag vill showa för dig? Detta om något tycker jag är brist på respekt för oss alla som håller på med denna sporten.

"Vadå sport? Jag har aldrig sett det på sportnytt?"
Så bara för att denna träningsformen nödvändigtvis inte visats på sportnytt så existerar den inte menar du? Alla tidningsartiklar eller reportage i nyheterna där de kallar det sport räknas alltså inte bara för att du inte anser det som en sport?

"Men det är ju faktiskt striptease, det har jag sett på film och tv."
Jaha, så alltså allt som finns med i filmer är verklighet? Bara för att någon strippar runt stången i en film så existerar inget annat, är det det du menar? Då antar jag att jag även kan springa genom väggar för Harry Potter kan ju det på film!

 
"Det är ju en strippstång!"
Ursäkta, vad är egentligen en strippstång? Är det en stolpe som strippar eller vad menar du med att det är en strippstång? Det är en stång, en stolpe som används till olika aktiviteter. Den kan användas till striptease, men den används också till akrobatik, gymnastik och dans. Den har alltså inget specifikt användningsområde och borde därför bara heta stång.

"Fan vad sexig kropp du har!"
Så när du ser mig göra ett avancerat trick så ser du alltså bara min kropp och inte vad min kropp faktiskt åstadkommer? Det om något är väl att sexualisera. Gör jag ett trick så vill jag att du ska se vad jag gör, inte hur jag ser ut.

"Men ni är ju så lättklädda, då är det visst stripp!"
Har du någonsin sett någon form av friidrott, gymnastik, konståkning, tennis eller andra sporter som finns? Handlar det också om att strippa då eftersom de är väldigt lättklädda? Varför går vissa lättklädda sporter bra men inte andra? Vet du ens varför vi har så pass lite kläder på oss? Eller är det bara så att du har fördomar om vertikal stång och din hjärna förväntar sig att få se lite lapdance och lite striptease? Det säger faktiskt mer om dig, än vad det gör om oss som tränar pole fitness.

Min träning har inte för avsikt att göra någon sexuellt upphetsad, även om det finns de som blir det och många som finner det både vackert och sexigt. Min träning har för avsikt att skapa en mer självsäker, tränad, stark och modig individ som vågar utmana sig själv. Min träning har för avsikt att skapa glädje och lycka för oss som utövar den, för vi älskar det vi gör och vi är jävligt bra på det vi gör. Kan inte du se det så är det ditt problem, men ta inte ut dina fördomar på oss.


Nya pole trick
 
Första bilden: Tricket heter Cupid
Andra bilden: Tricket heter Genie
Tredje bilden: Tricket heter Hercules

Igår hade jag ett riktigt bra träningspass hemma och jag fixade några nya trick. :) Var helt slut när jag slutade träna och bara skakade haha. Fick dock ta det lite lugnt för jag har fortfarande lite ont i handleden så försöker att träna lite försiktigare nu. Måste försöka träna oftare nu för att kunna behålla musklerna. Märker att min invert blivit lite dålig det sista så måste försöka träna på den mer igen. Men det har varit så mycket under både hösten, vintern och nu våren så kroppen har inte riktigt orkat. :/

Haha, snygg min jag har fått till på första bilden. ;) Men det blir så när man tar i och verkligen koncentrerar sig för att lyckas hålla sig kvar. :P Här ser ni också en liten del av mitt vardagsrum nu. ;) Video/bilder på hela lägenheten kommer komma framöver!

Att våga sätta krav på sin omgivning

Jag tror att vi alla behöver ställa lite mer krav på vår omgivning och nya kontakter som kommer in i vårt liv.
Jag har tidigare gjort misstaget att jag gått all in i relationer, jag har verkligen gått in med 110% och jag har funnits där hela tiden, gett av mig själv på många olika sätt medan de själva har gått in bara med 50%. När det är en sådan relation blir tyvärr den partern som går all in nedtrampad och risken att gå in i väggen ökar. 

När det gäller relationer finns det inget 50/50, det är 100/100 som gäller, för båda måste satsa helhjärtat oavsett om det är vänskap eller kärleksrelationer. Om du inte förväntar dig att någon ska finnas där, om du inte förväntar dig att någon ska bry sig eller satsa på dig, hur ska det då kunna ske? 

Det är så lätt att vi hamnar i slentrian och börjar ta varandra för givet så ibland behöver vi alla en push och en påminnelse att faktiskt bry oss mer. Man måste våga sätta lite krav för om inte jag är värd din tid och energi så är inte du värd min tid och energi heller. Vi måste visa varandra att det finns tid och rum för varandra för att det ska fungera. Du måste satsa på mig och jag måste satsa på dig. 

Sen har man givetvis sämre perioder där man inte orkar finnas till hands hela tiden för ens den man älskar, men då är det viktigt att man är ärlig om det och berättar att det är en sämre period istället för att börja ignorera personen. Det är ingen ursäkt att inte höra av sig till sin partner på flera veckor bara för att man har problem på jobbet. De flesta människor förstår att man har en dålig period, så länge man är ärlig om det.

Jag älskar att hjälpa människor, men jag måste också älska att hjälpa mig själv lika mycket så jag inte går sönder i kampen för att få andra att må bra.


Recept: Snabb & nyttig chokladkaka


 
4 portioner

Du behöver:
2 bananer
2 ägg
4 msk kakao
1 nypa salt

Gör så här:
1. Mixa ihop ägg, banan, kakao och salt till en slät smet.
2. Häll smeten i mindre skålar.
3. Strö över kokos.
4. Kör en skål åt gången i mikron på högsta värmen ca 1 - 1,5 minut. Stäng av värmen om det börjar koka över. Låt smeten sjunka och värm sen lite till. Värm den dock inte för länge.
5. Servera med lite färska bär.

En underbar kväll med nära & kära 
 
Dagen började inte så bra idag faktiskt. Var så otroligt trött och hade sovit dåligt. Sen när jag skulle fixa mig kunde jag inte bestämma kläder och det kändes inte alls bra, men när vi väl kom iväg dit vi skulle så kändes kläderna jättebra och jag var nöjd. :)

Haft en otroligt trevlig kväll på  o'learys idag med mamma, Anna och Carola. :) Vi åt en hamburgare (likadan som förra gången) och sen åt vi en underbar efterrätt. Bilden på efterrätten snodde jag dock från Anna och det är hennes ciderflaska haha. Jag dricker ju inte så jag nöjde mig med pepsi max. :) 

Sen träffade jag även min vän Micke där borta, vilket var väldigt kul. :) Frölunda vann även ikväll så vi får hoppas på guld i år nu. En väldigt trevlig kväll som verkligen behövdes. Känner mig mycket gladare nu än igår och fyllde på energin genom att vara därborta. :) Hoppas ni mår bra!

Känner mig bara så ledsen...

Alltså jag vet inte ens vart jag ska börja... 
Senaste veckorna har jag bara känt mig så fruktansvärt ledsen. Detta med min hund har tagit hårdare än vad jag trodde det skulle göra och även om jag inte tänker på honom hela tiden så finns det ändå där och tynger ner mig. Jag känner mig bara så otroligt ledsen och orkelös... Jag vill sätta mig och skriva texter för det är då jag mår som bäst, när jag får prestera och göra något kreativt, men jag orkar inte. Allt det jag har tyckt varit roligt tar emot just nu... Jag sover extremt dåligt på nätterna och när jag väl somnar så drömmer jag mardrömmar och vaknar i panik.

Jag är så fruktansvärt trött när jag lägger mig, men sen kan jag inte somna fast kroppen och hjärnan verkligen skriker efter sömn. Just nu känns det bara som att ingenting i mitt liv går som det ska. Jag får prestationsångest när jag inte kan skriva mina texter för jag vill ju så gärna göra det, men kroppen och hjärnan bara skriker nej för jag orkar inte tänka.

Just nu känner jag mig bara fruktansvärt ensam, som att ingen finns där, som att ingen kommer finnas där. Som att jag alltid kommer vara ensam, som att ingen någonsin kommer se mig för den jag är. Jag mådde så bra för några veckor sen och sen hände detta med min hund och jag tog det fruktansvärt hårt... Jag vill bara må bättre igen och kunna göra det jag älskar att göra. Få sova riktigt gott, få vara glad och lycklig. Jag är bara så trött på att må såhär nu. Jag vet att det bara har gått tre veckor sen min hund dog, men jag orkar inte må dåligt längre. Jag orkar inte vara ledsen längre. Jag orkar inte känna mig ensam längre. 

Livsvisdomar från en 25-åring

Hej alla Evahs läsare!
Ulf Johansson heter jag. Jag har varit vän med Evah i några år och nu ska jag få gästblogga lite hos henne när hon inte har så mycket inspiration till att uppdatera. Hoppas ni kommer gillar texten och att ni mår bra! :)

Det viktigaste i livet är nog hur du förvaltar din tid. Så försök spendera tid med de du älskar och som älskar dig tillbaka. För då glädjer du de du bryr dig om allra mest och du blir lyckligare själv. Vad innebär det att älska någon? Enligt buddhismen innebär kärlek en önskan att göra någon lycklig. Om man verkligen älskar någon så vill man att denne ska vara lycklig, även om relationen förändras. När man är medveten om att saker kan förändras så tar man inte saker för givet utan tar vara på de fina stunder man får med någon. Dessa stunder skapas av de små sakerna i vardagen eftersom ens små kärleksfulla handlingar kan vara stora för någon annan. Du kan aldrig vara för snäll om du är snäll mot rätt människor, för de säger stopp om det skulle gå överstyr utan att du märker det. Att vara snäll handlar om att göra något för någon annans skull, utan att förvänta sig något tillbaka. Om du är snäll mot människor får du ofta något tillbaka.

 

Är det någon som är delaktig i ditt liv så ska det komma av sig självt till sist, annars är det ingen ömsesidig relation. Du kan vara spontant snäll mot nya människor. Säga att de är duktiga på det de gör, eller berätta för dem att de är underbara. För annars finns risken att de aldrig får veta att de är duktiga eller underbara och då kan de sluta vara det. Människor på sin dödsbädd ångrar ytterst sällan att de har varit för snälla. Det de ångrar är att de prioriterade människorna de älskar för lågt och att de lät orden "jag älskar dig" vara osagda för mycket. Så försök att vara kärleksfull. Visa uppskattning och tacksamhet. Det ökar din lycka, fysiska hälsa, psykiska hälsa, stärker dina relationer och gör dig mer nöjd med livet. Försök att undvika motsatsen. Undvik att tänka, känna eller säga negativa saker om andra människor. De är aldrig värda det besväret. Varje negativ tanke, känsla eller handling om dig själv eller någon annan är ytterligare en negativ sak i ditt liv.

Självklart ska du tänka kritiskt och ge konstruktiva förslag till andra, men att just vara negativ mot andra är oftast jobbigt för en själv. Det enda sättet för dig att bli älskad för den du är, det är att vara dig själv. För annars vet människor inte vem du är egentligen. Försök att inte göra dig till, för det finns alltid någon som kommer gilla dig för att du är du. Om folk inte gillar dig ändå, så är det deras förlust eftersom de missat hur fantastisk du kan vara. Det är nämligen dina handlingar och intentioner som är grunden i din identitet, för varje dag är de ett konkret bevis på vad du är för en människa. För vilken är den viktigaste egenskapen hos en människa? Jo, att personen är omtänksam. För om du tänker efter så kan nästan alla positiva egenskaper kopplas till just omtanke. Du kan inte välja allt här i livet, men du kan välja hur du behandlar andra. Det är vad omtanke handlar om.


En kväll på o'learys


Idag har jag haft en jättebra kväll med pappa och min ena syster Anna på o'learys. Där åt vi hamburgare och Anna och jag tog även en creme brulée som var jättegod! :) Frölunda vann matchen mot Luleå och är nu i final. Pappa och mamma håller ju på frölunda och denna säsongen har de varit jättebra.

Det var kul att komma iväg och få göra något annat ett tag då jag känt att saker tagit emot så mycket nu det sista. Detta med kontraktet på blogg.se har dragit ut på tiden då det verkar ha kommit bort i posten så väntar på svar om när vi kan komma igång. Tråkigt att behöva vänta, men det löser sig nog snart förhoppningsvis. :)

Hoppas ni mår bra!

Ätstörningar är föräldrarnas fel

"Den kroppsideal i Sverige som debattören påstår kommer från media bör inte ha så stor effekt på privatpersoner då det ska ligga i händerna på föräldrarna att upplysaderas barn om orealistiska kroppsideal. Detta gör om frågan från kroppsideal till familjen."

Detta är en kommentar jag fick på min artikel om skönhetsideal och jag kan fundera på om denna personen någonsin mått dåligt eller ens känner någon som mår dåligt. 
Jag har alltid haft en familj som bryr sig om mig. Mina föräldrar och mina syskon har hela min uppväxt pratat om att man är perfekt exakt som man är, att man är bra och fin som man är och de har hela tiden berömt mig både för utseende, prestationer och personlighet. Jag har sedan födseln lärt mig av min familj att jag duger, men ändå drabbades jag av ätstörningar, panikångest och självskadebeteenden när jag var tonåring. Man kan inte lägga över allting på familjen, för barn och unga inspireras väldigt mycket av sin omgivning och av media, tyvärr.

När min mamma berömde mig när jag var tonåring svarade jag alltid: "Men du är min mamma, du måste säga så." och jag trodde inte på att det hon sa var sant, jag kunde ju inte se min skönhet själv eftersom jag inte såg ut som dem i tidningarna. Barn och unga påverkas av media, det är ett faktum och som det står i min artikel så finns det till och med stuider på detta från olika håll. Om man hela tiden blir intalad från övriga samhället att man inte duger så spelar det oftast ingen roll vad ens föräldrar säger och därför hamnar så otroligt många unga i olika typer av självskadebeteenden. Man vill bli accepterad av de man ser upp till, de där coola tjejerna och killarna i skolan, få den där killen som man gillar att titta åt ens håll.

Självklart har föräldrarna ett ansvar, men jag talar av egen erfarenhet när jag säger att det inte alla gånger hjälper hur mycket föräldrarna än försöker. Samhället måste hjälpas åt för att bygga självständiga, självsäkra individer. Vi måste bygga starka barn för att slippa laga så många trasiga vuxna. Jag vet hur det är må dåligt över mig själv, jag talar av egen erfarenhet och jag vet hur många det är som lider av samma sak som jag gjorde. Jag vet hur media och ideal påverkar och jag tänker inte vara en del av det. Jag vill bidra till att unga människor tittar på sig själva och spegeln och tänker: "fan vad snygg jag är och jag är bra precis som jag är!". För att kunna genomföra det så måste vi alla stötta varandra och sluta håna människor som inte passar in i den "perfekta mallen".

Har du aldrig mått dåligt och vet hur det är så ska du heller inte yttra dig, för hade det varit så enkelt så hade inte så många mått så dåligt som de gör.

 
Bildkälla

PS. Det kommer bli bättre uppdatering snart, har inte riktigt haft tid eller inspiration till att skriva så mycket.

Läsarintervju #50 - Ida

 Hej Ida! Berätta lite om dig själv.
Jag heter Ida Waistedt och är snart 18år, bor i den nordligaste staden man kan finna i vårt avlånga land. Jag går andra året på gymnasiet på den industriella linjen mot LKAB. Vad mer jag kan berätta om mig själv vet jag inte riktigt, är en glad och sprallig person som tycker om att hänga på Instagram; IdaWaistedt
 
Vad inspirerar dig i livet?
Det som inspirerar mig i livet är faktiskt min pojkvän, han får mig att både bli motiverad och inspirerad till att verkligen lägga upp nya mål och uppnå dem.
 
Hur länge har du bloggat och varför började du att blogga?
Jag började blogga 2009-2010, började blogga för att min storasyster bloggade då och jag följde Kenzas blogg. 
 
Nämn tre bra saker med dig själv.
Jag är väldigt omtänksam och tänker på andras bästa, Jag är en stark person och jag är positiv. 
 
När skrattade du senast och åt vad?
Sist jag skrattade var för någon timme sedan när jag pratade med min pojkvän i telefon, vad kommer jag inte ihåg...
 
Har du någon favoritfilm?
Nej, har ingen speciell favorit film, men älskar att kolla skräckfilm när jag ska sova och jag är ensam.
 
Vad inspirerar dig till att skriva?
Det som inspirerar mig till att skriva är oftast mina egna åsikter, jag skriver oftast när det är någonting jag vill ta upp. Det är då jag har som mest motivation och inspiration till att skriva.
 
Känner du dig självsäker?
Både ja och nej, det går i perioder och sen beror det lite på vad det gäller. Men oftast så är jag rätt självsäker !

Tack för alla fina fina och bra svar! :) Ni hittar hennes blogg här.Läsarintervju #49 - Annika


 
Hej Annika! Berätta lite om dig själv.
Jag är väldigt blyg och en försiktig person när jag träffar nya människor. Men då jag väl har lärt känna personen bra och känner mig avslappnad då blir jag riktigt pratglad. Annars är jag en glad person och försöker alltid tänka positivt. Jag tror också starkt på att allting händer p.g.a en anledning. Gillar att rida, fotografera och rita. Har även ett stort intresse för djur och natur och jag älskar tv-serien The Walking Dead!

Vad får man se i din blogg?
I min blogg publicerar jag för det mesta bilder jag fotograferat. Även vardags inlägg och inlägg om långdistansförhållande kommer upp ibland! Min blogg är en salig blandning mellan allt, men foto och vardag är det jag fokuserar mest på.
 
Hur gör du och din pojkvän för att hålla kärleken vid liv när ni har ett långdistansförhållande?
Vi kollar på film tillsammans, spelar dataspel, pratar dagligen och skickar selfies. Det är viktigt att man berättar om sin dag till varandra för man vill känna delaktig i varandras liv då man inte kan träffas och se varandra varje dag. Är också viktigt att man ger varandra komplimanger för att man inte kan visa sin kärlek genom kyssar eller kramar. Om kärleken är tillräckligt stark så klarar man av ett långdistansförhållande!
 
Möter du mycket fördomar kring att du inte har träffat din pojkvän än?
Såklart har det trillat in anonyma kommentarer som inte tror på oss eller varnar att han är farlig. Både hans och mina föräldrar var skeptiska till en början men dom accepterade det till slut. Men dom flesta faktiskt har varit väldigt stöttande och tycker att det är riktigt coolt att man kan finna kärlek via sociala medier.
 
Vad är det viktigaste att tänka på enligt dig innan man publicerar ett inlägg?
Att man läser igenom det några gånger för att hitta stavfel och att det är bra skrivet. Även att se till att inlägget innehåller minst en bild så att det blir roligare att läsa!
 
Vad gillar du att läsa om i bloggar?
Jag är en sån person som älskar att kolla på bilder! Gillar även att läsa om olika tips och åsiktsinlägg.
 
Hur länge har du bloggat?
Jag startade min första blogg år 2010, men raderade den efter några månader. Då jag väl fick min systemkamera samma år så började jag blogga igen då mitt fotointresse blev större.
 
Vad gör du helst en ledig dag?
Att bara får vara hemma och göra det jag vill! 

Tack för att du ville vara med i en intercvju! :) Ni hittar hennes blogg här.

Jag tänker stå upp för de som mår dåligt


Detta är några av de kommentarer som kommit in på min debattartikel om ideal på nyheter 24 facebooksida och jag tycker det är så enormt roligt att läsa igenom kommentarerna där. Många tror direkt att jag är en fet människa som bara äter godsaker och ligger i soffan hela dagarna för att jag är emot att det bara i stort sett visas en kroppstyp i media och att det i stort sett bara är en kroppstyp i samhället som är accepterad.

Sanningen är ju faktiskt den att jag tränar pole dance fitness några gånger i veckan och håller nog igång mer än vad många andra gör. I stort sett passar jag nog in i den där idealbilden eftersom jag är idag smal och ganska vältränad med former, men vet ni? - Jag är ändå emot idealet. Det påverkar många unga människor väldigt negativt, det får dem att må dåligt över sig själva och det är inte okej.

Alla har inte samma förutsättningar. Alla kan inte bara träna och bli slanka för det handlar om hur ens kropp är uppbygd. Det handlar om gener, om sjukdomar och om mediciner i vissa fall. Har ni hört talas om sjukdomen hypotyreos? Det innebär att kroppen går på lågvarv och ämnesomsättningen blir väldigt låg. Jag känner människor med denna diagnosen, som lever ett väldigt sunt liv, går hos dietister, tränar mer än mig men fortfarande är överviktiga och det beror på personens sjukdom. 

Mitt inlägg handlar inte om att det är fel att visa en naken kvinnokropp. Det handlar heller inte om att hon på bilden är onaturlig eller ser fel ut, det handlar om att fler typer av kroppar måste bli accepterade i media och i samhället. Att enbart visa en kroppstyp (alltså smala, storbystade och hårlösa kvinnor) påverkar våra barn och unga väldigt mycket. Detta är inte enbart i programmet Fråga doktorn som vi sett detta, vi ser det överallt. Reklamer, tidningar, internet 24/7. Vill du verkligen gnälla på att människor är lättkränkta och borde ta tag i sina liv när det faktiskt handlar om så mycket mer än så? Snälla människor, öppna ögonen och se saker ur ett större perspektiv. Försök se hur detta ideal faktiskt påverkar oss människor på lång sikt när vi hela tiden matas med smala, storbystade, hårfria kvinnor vart vi än vänder oss? Detsamma gäller även män, för det finns även olika kroppsformer hos män och exempelvis Dressmann har ju lyckats ta fram dessa olika kroppstyper i sina kalsongreklamer. 

Många skriver också att sådana som mig gnäller för mycket och att vi borde skaffa oss ett liv. Men har du så mycket till liv själv när du måste gnälla på att jag gnäller kan jag fundera över? Jag gnäller, du gnäller på att jag gnäller, what's the difference? :P

Jag tränar och jag håller mig i form, men jag vill ändå stå upp för dem som mår dåligt. De som har komplex för sin kropp, de som blir påverkade av idealet, de som hamnar på sjukhus på grund av att de inte klarar av pressen. Det är de människorna jag tänker stå upp för och jag tänker fortsätta kämpa för att alla kroppstyper ska få synas i samhället. Smal som tjock, kort som lång, hårig som rakad, man som kvinna som hen.

Debattartikel: Samhällets ideal


Idag ville nyheter 24 att jag skulle skriva en debattartikel om detta med ideal och detta med att SVT visade en animerad kvinnokropp som hade stora bröst, smal midja och rakat kön för att prata om brist på B12. Min artikel handlar handlar alltså om hur ideal påverkar oss människor när vi bara ser en och samma kroppsform vart vi än vänder oss, anmierad som verklig. Läs och dela vidare, för vi behöver fler människor som inser vad idealet är fel och faktiskt vågar visa upp sin kroppsform oavsett hur man ser ut. :) Smal som tjock, lång som kort, rakad som orakad, kvinna som man som hen. Vi är alla bra som vi är.

Direktlänk till artikeln.

Läsarintervju #48 - Angelica


 
Hej Angelica! Berätta lite om dig själv, vem är du?
Mitt namn är Angelica Pettersson, jag är 18 år gammal och bor ute på landet i ett stort vitt hus med mina föräldrar samt eget stall på gården. Jag går inte i skolan då jag har varit helttidssjukskriven pga psykisk ohälsa i snart två år, vilket gör att jag spenderar mina dagar pendlandes mellan stallet, hästryggen och sängen. Jag är en annars en otroligt kreativ människa och en grym multitaskare som har svårt att sitta still, älskar att sjunga, dansa, måla, gymma, göra akrylnaglar, skriva, rida och när jag får upp ögonen för ytterligare något nytt så riktas 170% utav mitt fokus på att utvecklas inom det.

Vad får man se i din blogg?
Eftersom min blogg är en hästblogg, så får ni läsa först och främst om våra två hästar Flash Dance & Pluto Estrello, men självklart även en del åsikter, tankar och annat smått & gott.

Hur länge har du hållit på med hästar?
Jag har hållt på med hästar mycket när jag liten, fast då var det islandshästar som var i fokus. När jag blev äldre så svalnade intresset, men kom tillbaka när min mamma skaffade våran storhäst Estrello. Suget efter ridningen ökade och för ungefär 5 månader sen skaffade jag Flora.

Du lider av generaliserat ångestsyndrom, panikångest och depression,  hur påverkar det dig?
Mina psykiska åkommor påverkar mig otroligt mycket i vardagen. Jag fungerar inte som alla andra. Jag kan inte gå i skolan för jag sover knappt om nätterna då jag vaknar i panik och skriker, jag äter nästan ingenting pga ständigt illamående, har en bitande oro hela tiden och jag kan inte vara någonstans vart jag inte känner mig trygg utan att bryta ut i panik. Jag har varit sjuk i 2,5 år nu och det går i vågor, vissa perioder är lite bättre och andra sämre. För tillfället så har depressionen lyft och jag bråkar "bara" med min ångest. 
 
Vad gör du för att kunna hantera det, vad hjälper dig?
Jag har ett otroligt stöd från vuxna runtomkring mig och ett toppengäng läkare & psykiatrier. Eftersom jag vägrar medicin så får jag hjälpa mig själv genom en hel del redskap i vardagen istället. Jag har lärt mig hur man kväver panikattacker och hur man avvänjer ångesten och tankemönstret på ett effektfullt sätt. Ibland är oron så stark så den tar över ändå, men då är mitt bästa tips absolut att krypa ner under en filt med en stor glasskål i knät framför en bra film. Kanske låter klyschigt, men det hjälper.


Har du mött några fördomar kring din psykiska ohälsa?
Absolut, fördomar finns det alltid. Folk som aldrig upplevt det kan aldrig ens försöka börja förstå vad det innebär att ha ångest, eller hur det är att leva med GAD & panikattacker. Men jag försöker att inte lägga så mycket energi på människor som inte förstår, för det finns inget jag kan göra som skulle få dom att ändra inställning. 


Har du någon förebild?
Förebild, hmm. Min mamma möjligtvis. Hon är världens bästa, mest givmildaste människa. Jag hoppas att jag tar efter henne och en dag lyckas bli lika klok och förstående som hon är.

Om du fick välja att lyssna på en enda låt resten av livet, vilken skulle det bli?
Oj, vad svårt haha! Men jag tröttnar aldrig på "fever for the flava - hot action cop" så det får nog bli den isåfall!

Tack för att du ville vara med i en intervju! :) Ni hittar hennes blogg här.Arg, ledsen, utmattad...

Just nu är det inte mycket som fungerar för mig, jag mår inte alls bra för tillfället på grund av det som hände i tisdags... Jag har ingen lust till någonting just nu och allt tar emot. Till och med att duscha är jobbigt. I onsdags var jag i alla fall iväg på träningen och gjorde det jag orkade för jag behövde tänka på annat. Igår var jag till kuratorn och idag var jag en sväng till rusta och har tvättat lite. Jag försöker göra något i alla fall fast det tar emot att ens gå upp ur sängen.

Jag uppdaterar ju inte så mycket just nu för jag vill inte ens sätta mig vid datorn faktiskt. Jag orkar verkligen inte tänka på inlägg just nu, men jag kommer tillbaka så snart som möjligt och uppdaterar som vanligt igen. Jag känner mig arg hela tiden, jag känner mig uttråkad, ledsen, ensam. Jag hatar att känna så här, men jag vet att detta var det bästa för Nalle. Det är dock så svårt att inte få träffa honom igen... Att aldrig få krama honom igen och tårarna bränner bakom ögonlocken hela tiden. Jag önskar att det fanns skype upp till himlen för då skulle jag ringa honom varje dag. En del av mig försvann med honom... 

Idag gjorde vi det fint i trädgården för hans skull. Han älskade den där porslinshunden då den såg ut som honom. Älskade vovve. <3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...