Ätstörningar är föräldrarnas fel
"Den kroppsideal i Sverige som debattören påstår kommer från media bör inte ha så stor effekt på privatpersoner då det ska ligga i händerna på föräldrarna att upplysaderas barn om orealistiska kroppsideal. Detta gör om frågan från kroppsideal till familjen."

Detta är en kommentar jag fick på min artikel om skönhetsideal och jag kan fundera på om denna personen någonsin mått dåligt eller ens känner någon som mår dåligt. 
Jag har alltid haft en familj som bryr sig om mig. Mina föräldrar och mina syskon har hela min uppväxt pratat om att man är perfekt exakt som man är, att man är bra och fin som man är och de har hela tiden berömt mig både för utseende, prestationer och personlighet. Jag har sedan födseln lärt mig av min familj att jag duger, men ändå drabbades jag av ätstörningar, panikångest och självskadebeteenden när jag var tonåring. Man kan inte lägga över allting på familjen, för barn och unga inspireras väldigt mycket av sin omgivning och av media, tyvärr.

När min mamma berömde mig när jag var tonåring svarade jag alltid: "Men du är min mamma, du måste säga så." och jag trodde inte på att det hon sa var sant, jag kunde ju inte se min skönhet själv eftersom jag inte såg ut som dem i tidningarna. Barn och unga påverkas av media, det är ett faktum och som det står i min artikel så finns det till och med stuider på detta från olika håll. Om man hela tiden blir intalad från övriga samhället att man inte duger så spelar det oftast ingen roll vad ens föräldrar säger och därför hamnar så otroligt många unga i olika typer av självskadebeteenden. Man vill bli accepterad av de man ser upp till, de där coola tjejerna och killarna i skolan, få den där killen som man gillar att titta åt ens håll.

Självklart har föräldrarna ett ansvar, men jag talar av egen erfarenhet när jag säger att det inte alla gånger hjälper hur mycket föräldrarna än försöker. Samhället måste hjälpas åt för att bygga självständiga, självsäkra individer. Vi måste bygga starka barn för att slippa laga så många trasiga vuxna. Jag vet hur det är må dåligt över mig själv, jag talar av egen erfarenhet och jag vet hur många det är som lider av samma sak som jag gjorde. Jag vet hur media och ideal påverkar och jag tänker inte vara en del av det. Jag vill bidra till att unga människor tittar på sig själva och spegeln och tänker: "fan vad snygg jag är och jag är bra precis som jag är!". För att kunna genomföra det så måste vi alla stötta varandra och sluta håna människor som inte passar in i den "perfekta mallen".

Har du aldrig mått dåligt och vet hur det är så ska du heller inte yttra dig, för hade det varit så enkelt så hade inte så många mått så dåligt som de gör.

 
Bildkälla

PS. Det kommer bli bättre uppdatering snart, har inte riktigt haft tid eller inspiration till att skriva så mycket.
#1 - Netti Starby

Jättebra skrivet och det här är verkligen viktigt! Kram

Svar: Tack snälla!
Evah Åberg

#2 - Tuva Björnwall

intressant inlägg!! :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#3 - Josefin

Så sjukt att bilderna ändras så mycket! Inte konstigt man mår dåligt för det är ingen som ser ut sådär, inte ens modellerna!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#4 - Tilda Barkselius

Nej precis som du säger ligger inte ansvaret i familjen utan det ligger på hela samhället. Visst kan en familj som uppmuntrar sina barn till sjuka ideal ha en stor del i anorexia med mer att göra. Men jag har en kompis som haft det och hon hade inga sådana problem alls!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#5 - Bambi

Klart att föräldrar har ansvar för sina barn och det är bra om dom tänker på just dom ämnena och upplyser sina barn om vad som kan hända osv. Men det är långt ifrån föräldrarnas fel. Detta är en fråga som rör hela sverige för när ungarna kommer ut i samhället utan sina föräldrars sällskap så kommer det ju andra faktorer som påverkar dom.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#6 - Martina

Så sant!! Det är inte bara föräldrarnas ansvar att se till att deras barn växer upp och får lära sig om sitt egna värde, ansvaret vilar på resten av samhället också!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#7 - Sara Ekman

Bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#8 - trisiaa

Sjukt intressant inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#9 - Jessica Högberg

Jag tycker orginalet är så mycket snyggare! ♡

Svar: Tycker jag med!
Evah Åberg

#10 - Polly Svensson

Jag håller med. Eh jag tycker det är medias fel och att vi tjejer tar efter andra tjejer också för att vara annorlunda eller sticka ut o ba sig själv heller inte alltid går hem. Man ska tycka o tänka som andra o även se ut som alla andra. Det e felet. Musik videos o allt annat formar också ideal. Kram

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#11 - isabell

Kan du länka inlägget där du bl.a. delar Felicia Bergströms video?ta Kan inte hitta den! :O

Svar: http://evahle.se/2016/march/fuckideal.html#comment
Evah Åberg

#12 - Frida

Bra skrivet, om man inte vet vad man talar om kan man lika gärna vara tyst :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - Tilda

Otroligt bra skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#14 - Sandra - Gravidblogg

Dummaste jag har hört att det skulle vara föräldrarnas fel.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#15 - tippellertopp.blogg.se

Håller med dig bra inlägg

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#16 - BLONDINA

så sjukt jävla bra skrivet, alla lever efter de där jävla idealet hur man måste se ut för att bli accepterad..helt fucked up. se ut hur fan du vill, så länge du mår bra kroppsligt å psykiskt ofc

Svar: Tack snälla!
Evah Åberg

#17 - Ida

Jag håller med till 100%, och varför ska man lägga skulden på sina föräldrar? Det var något riktigt dumt som den kom med.

Ett inspirerande inlägg också! Gillar såna här inspirerande inlägg väldigt mycket.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg