Hatet påverkar både på nätet & IRL
Många tycker att det är okej att skriva elaka och negativa kommentarer till exempelvis bloggare och youtubers. Många är av den åsikten att de har valt att vara offentliga och då får de skylla sig själva. Nu skulle jag vilja dra det här ett steg längre och få er att tänka lite längre, se saker ur ett större perspektiv helt enkelt.

Lisa har valt att jobba som lastbilschaufför där hon är den enda kvinnan. Lisa brinner för sitt yrke och älskar att köra lastbil, men hennes manliga kollegor kränker henne för hennes kön. De säger att Lisa är kvinna och inte kan något. De säger att Lisa är en äcklig fitta som bara duger i köket. Är detta okej för att Lisa har valt att jobba som lastbilschaufför med bara manliga kollegor? Skulle Lisa ha valt ett annat yrke för hon visste ju vad som kunde hände med manliga kollegor?

Mats har valt att börja spela fotboll, men Mats är väldigt överviktig och hans lagkamrater retar honom för det.
Får Mats alltså skylla sig själv för att han tränar fotboll och är överviktig? Rättfärdigar det hans lagkamraters beteende och gör det okej?

John har valt att dansa balett och därför blir han utstött i sin klass. Hans klasskamrater kallar honom för bögjävel och säger att han inte får vara med dem på rasten. Får John skylla sig själv för att han älskar att dansa balett? Ska han sluta dansa och istället spela hockey som han hatar? 

 
 
Det är exakt samma sak gällande internet. Bloggare, youtubers osv har valt att vara offentliga. De har valt att göra det de älskar och brinner för, samma val som Lisa, Mats och John har gjort. Men offentliga personer har inte valt att bli mobbade och hatade. Lika lite som Lisa, Mats och John har gjort. Alla dessa människor har en sak gemensamt och det är att de gör saker de älskar, men de blir hånade och hatade för det. Hat och mobbning är lika fel på internet som det är i verkligheten. Det är ingen skillnad och de där hårda orden du skriver kan göra exakt lika ont för bloggaren Malin som det gör för Mats som spelar fotboll. Om vi ska resonera som så att Malin ska sluta blogga för att slippa hat, så ska väl även Lisa sluta jobba som lastbilschaufför och istället bli frisör?

Snälla, försök se saker ur ett större perspektiv. Försök att se konsekvenserna av ert och andras handlande.
För att förändra så måste vi börja öppna ögonen och förstå allvaret i det hela. Hat och mobbning dödar, vare sig det är i verkliga livet eller på internet!

#1 - Anonym

Så bra, håller med dig!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#2 - Anna

Ett lysande inlägg som alltid! Du gör en prefekt jämförelse och skriver sanningen som den ser ut. Mobbning är lika illa på internet som irl.

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#3 - Anonym

Du skriver så jättebra! (Inget hat 😀)

Svar: Tack så mycket! :)
Evah Åberg

#4 - Ida

De som skriver negativa och hatkommentarer inser inte att man kan spåra dom via ip- nummer. Det är dock väldigt svårt att få en person fälld av domstol. De brukar ofta inte må så bra själv, jag säger inte att det är förmildrande.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Vilket bra inlägg och jätte bra exempel du beskrev om personerna. Jag håller verkligen med dig om att nätmobbing är lika hemskt som i verkliga livet! Kram

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#6 - emizas.blogg.se

bra inlägg...

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#7 - Linn Strömberg

Så sant! Det är så sjukt att folk kommer med argumentet "men ---- har ju valt att vara offentlig så ---- får skylla sig själv". Liksom what?! Det är den sämsta ursäkten jag har hört. Ja självklart väljer man ifall man ska vara offentlig eller inte, men det ger inte någon rätten till att kränka den människan. Så jäkla puckat

Svar: Precis!
Evah Åberg

#8 - Bambi

Klockrent skrivet! Just detta är ett fenomen som jag aldrig har förstått mig på. Folk hojtar om yttrandefrihet... men genom sitt hat så berövar dom t.ex. dig eller någon annan, rätten att få uttrycka sig. :/ Så knepigt. Just den ursäkten är så skum också "Du har valt att blogga så då får du ta att du får såna kommentarer" sånt skitsnack ju

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#9 - jessy

Kanon inlägg! :D

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#10 - Polly Svensson

Så jäkla as bra inlägg. Det e inte okey någonstans. Om alla skulle låta bli att göra det dem brinner för så slutar det med att dem jobbar med något de ej vill jobba med och med andra ord blir man då ingen bra arbetare till exempel. Förstå om alla yuotubers o bloggare skulle skriva eller prata om hat, vad tråkigt det skulle bli o det skulle bli ännu mera hat. Hur man än gör så duger det ju inte för alla. Kram

Svar: Tack så jättemycket! :) Kram!
Evah Åberg

#11 - Sara Ekman

Bra skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#12 - Tilda

Otroligt bra och viktigt inlägg! :)

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#13 - Martina

Superbra skrivet!! :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#14 - tippellertopp.blogg.se

Håller med kram

Svar: Kram!
Evah Åberg

#15 - Jesse

Du skriver så sjukt bra Evah, verkligen en bra jämförelse. Håller med dig fullständigt! Kram

Svar: Tack snälla <3 Kram!
Evah Åberg

#16 - Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Så himla bra inlägg!! <3

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#17 - Tilda Barkselius

Så jäkla grymt inlägg, älskar älskar älskar!!

Svar: Åh tack fina du!
Evah Åberg

#18 - MADDISENJ.SE

Bra skrivet tjejen, så sant!

Svar: Tack snälla! :)
Evah Åberg

#19 - Felicia Beckius

Håller med dig till 100, riktigt läsvärt!

Svar: Tack så mycket! :)
Evah Åberg

#20 - Jessica Högberg

Bra jämförelse!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#21 - Malin

Bra inlägg! :) Blir så trött på människor, varför kan de bara inte behandla folk så som man själv vill bli behandlad! Med respekt istället för att lägga massa energi på nätmobbning och mobbning irl.

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#22 - Angelica

Bra skrivet! :)Kika gärna in på min blogg och lämna gärna en kommentar :)

19 år, fru & mamma till en prinsessa född i April 2015 🌸
http://nouw.com/angeliicawestelius

Kram

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg