Läsarintervju #48 - Angelica

 
Hej Angelica! Berätta lite om dig själv, vem är du?
Mitt namn är Angelica Pettersson, jag är 18 år gammal och bor ute på landet i ett stort vitt hus med mina föräldrar samt eget stall på gården. Jag går inte i skolan då jag har varit helttidssjukskriven pga psykisk ohälsa i snart två år, vilket gör att jag spenderar mina dagar pendlandes mellan stallet, hästryggen och sängen. Jag är en annars en otroligt kreativ människa och en grym multitaskare som har svårt att sitta still, älskar att sjunga, dansa, måla, gymma, göra akrylnaglar, skriva, rida och när jag får upp ögonen för ytterligare något nytt så riktas 170% utav mitt fokus på att utvecklas inom det.

Vad får man se i din blogg?
Eftersom min blogg är en hästblogg, så får ni läsa först och främst om våra två hästar Flash Dance & Pluto Estrello, men självklart även en del åsikter, tankar och annat smått & gott.

Hur länge har du hållit på med hästar?
Jag har hållt på med hästar mycket när jag liten, fast då var det islandshästar som var i fokus. När jag blev äldre så svalnade intresset, men kom tillbaka när min mamma skaffade våran storhäst Estrello. Suget efter ridningen ökade och för ungefär 5 månader sen skaffade jag Flora.

Du lider av generaliserat ångestsyndrom, panikångest och depression,  hur påverkar det dig?
Mina psykiska åkommor påverkar mig otroligt mycket i vardagen. Jag fungerar inte som alla andra. Jag kan inte gå i skolan för jag sover knappt om nätterna då jag vaknar i panik och skriker, jag äter nästan ingenting pga ständigt illamående, har en bitande oro hela tiden och jag kan inte vara någonstans vart jag inte känner mig trygg utan att bryta ut i panik. Jag har varit sjuk i 2,5 år nu och det går i vågor, vissa perioder är lite bättre och andra sämre. För tillfället så har depressionen lyft och jag bråkar "bara" med min ångest. 
 
Vad gör du för att kunna hantera det, vad hjälper dig?
Jag har ett otroligt stöd från vuxna runtomkring mig och ett toppengäng läkare & psykiatrier. Eftersom jag vägrar medicin så får jag hjälpa mig själv genom en hel del redskap i vardagen istället. Jag har lärt mig hur man kväver panikattacker och hur man avvänjer ångesten och tankemönstret på ett effektfullt sätt. Ibland är oron så stark så den tar över ändå, men då är mitt bästa tips absolut att krypa ner under en filt med en stor glasskål i knät framför en bra film. Kanske låter klyschigt, men det hjälper.


Har du mött några fördomar kring din psykiska ohälsa?
Absolut, fördomar finns det alltid. Folk som aldrig upplevt det kan aldrig ens försöka börja förstå vad det innebär att ha ångest, eller hur det är att leva med GAD & panikattacker. Men jag försöker att inte lägga så mycket energi på människor som inte förstår, för det finns inget jag kan göra som skulle få dom att ändra inställning. 


Har du någon förebild?
Förebild, hmm. Min mamma möjligtvis. Hon är världens bästa, mest givmildaste människa. Jag hoppas att jag tar efter henne och en dag lyckas bli lika klok och förstående som hon är.

Om du fick välja att lyssna på en enda låt resten av livet, vilken skulle det bli?
Oj, vad svårt haha! Men jag tröttnar aldrig på "fever for the flava - hot action cop" så det får nog bli den isåfall!

Tack för att du ville vara med i en intervju! :) Ni hittar hennes blogg här.


#1 - Netti Starby

Kul läsning! Kram

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg

#2 - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Roligt att läsa :D.

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg

#3 - Tilda Barkselius

Ska kika in hennes blogg :)

Svar: Gör det :)
Evah Åberg

#4 - Amanda

Kul att läsa, vilket bra tips! :D

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg

#5 - Amanda CL

intressant, ska kolla in hennes blod med en gång :)

Svar: Gör det :)
Evah Åberg

#6 - Sara Ekman

Älskar hästar! :)

Svar: Vad kul :)
Evah Åberg

#7 - Viktoria Eriksson

roligt att läsa! :)

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg

#8 - trisiaa

Intressant intervju! :D

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg