Nykterist i ett alkoholiserat samhälle
Jag är snart 25 år och jag är nykterist. Att vara nykterist i dagens samhälle är inte alltid det lättaste, då alkoholen är en sådan accepterad och naturlig sak i de flesta människors liv.

I söndags var jag iväg till Rock bar här i Karlstad där det samlades några människor för att se matchen mellan Skellefteå - Frölunda och upplevelsen blev allt annat än bra. För det första fanns det inte mycket alkoholfria drycker att välja på. De hade läsk, men ingen sockerfri och tack vare att jag inte kan dricka läsk med socker fick det bli vatten. Servitören kommer med dryck till alla runt bordet som beställt öl eller andra alkholhaltiga drycker, men har inte med sig mitt vatten, så när maten kom berättade jag för servitrisen att jag hade beställt vatten men inte fått det, så efter många om och men fick jag mitt vatten. Min pappa dricker ju inte heller så han beställde en alkoholfri öl, medan alla andra fick sin öl i glas fick pappa bara en flaska, han var alltså inte värd ett glas eftersom han valde en alkoholfri öl.

Jag älskar hockey och åkte dit för att kolla på matchen, men det blev förstört det också på grund av att så många människor inte kan hantera alkohol. Vuxna män sitter och skriker: "Visa pattarna!". Det välts ut öl hit och dit, det fjantas runt och det hetsas till att dricka allt ifrån starka såser till sprit. Meningar som: "Var inte en så jävla färjestadare, sup nu istället och halsa den där!" förekom och jag funderar på vart dagens samhälle är på väg. Vi samlades där för att se hockey, för att fira guld tillsammans och se Frölunda ta hem segern efter 11 år, men istället förvandlas allt till ett dagis där det tävlas om att dricka mest och de som inte dricker lämnas utanför. Vuxna människor mobbar andra människor och hetsar dem till saker. Är det verkligen detta vi budskap vi ska sprida vidare till våra barn och unga?

 
Jag är ingen tråkig människa, för jag kan släppa loss och jag älskar att synas men i sådana här tillfällen blir jag liten. Jag gömmer mig i ett hörn och vill inte delta, just för att det är på en sådan nivå som får mig att bli så fruktansvärt obekväm. Jag känner mig inte välkommen på ställen där jag inte ens kan få min dryck för att det inte prioriteras när det inte är alkohol. Jag har inget emot att folk tar en öl, men när vi samlas för att se på hockey så vill jag att vi ska se hockey, inte fjanta runt som småbarn. I sista perioden fokuserade många på allt annat än själva hockeyn.

Många gånger känns det som att jag inte passar in någonstans... Inte ens när det gäller hockey kan man samlas för att man har ett gemensamt intresse för alkoholen förstör. Jag önskar bara att jag kunde träffa människor som jag kan dela intresse med där sådana här saker inte tar över och förstör, för det är inte kul när människor beter sig som idioter på grund av sprit. Det är inte kul när folk sprutar champange över en när man själv inte dricker alkohol. Det är inte kul när ens mobiltelefon är på väg att bli förstörd på grund av att människor häller ut sin öl lite överallt. Det är inte kul när vuxna människor gör narr av en annan människa och gör personen till gruppens clown som alla ska hetsa, skämta om och driva med.

Jag förstår att många av er vill dricka lite och det är okej men snälla, kan ni inte ha lite respekt för oss andra också och faktiskt behärska er? Vi var där i sällskap på 27 personer, då ska vi också vara ett team, då kan ni inte bete er hur som helst. Vill ni supa och leva rövare kan ni göra det hemma så att vi som faktiskt är intresserade av hockeyn på riktigt kan få njuta av matchen och ha roligt tillsammans!
#1 - Ann

Alltså va? Hur kan det ens få gå till sådär? :O

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

De som var fulla och betedde sig som svin var verkligen vidriga och det är dem som inte passar in. Du och din pappa passade däremot in för ni betedde er som man ska göra. Kram

Svar: Tack för din stöttande kommentar <3
Evah Åberg

#3 - Lilith - Livet efter Borderline

Jag drack inte en droppe alkohol på 4 år och känner igen mycket av det du beskriver. Inte ens nu dricker jag speciellt ofta eller mycket. Tre cider på en kväll brukar det bli de få gånger vi går ut, och av nån konstig anledning har folk svårt för det. Som att alkohol är ett måste när man går ut.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#4 - jessy

Det tråkiga med detta är nog att när man dricker så ser man ju nog det på ett annat sätt med, jag tror inte jag hade lagt märke till hälften av vad du sitter och berättar nu som nykter liksom om jag hade gått dit och druckit alkohol. Det är ju rätt tragiskt det med på ett sätt, att man inte ser det dåliga. Om du hänger med i vad jag menar. :)

Svar: Förstår vad du menar och håller med dig! :)
Evah Åberg

#5 - Bunny Therése

Jag dricker väldigt sällan, och går väldigt sällan på fest. Har typ aldrig fest hemma pga sånt här beteende (min födelsedagsfest slutade i kaos för jag kunde inte stå bredvid och se folk svina ner mitt hem och blev sååå arg och kastade ut alla). Drick med måtta! Jag klarar verkligen inte av dräggiga festprissar som beter sig illa, smutsar ner och tappar kontrollen. What's the point?

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#6 - Nina Frogner

Jag har full förståelse för att människor vill dricka men många skulle verkligen låta bli. När det går över styr mår sällan någon bra i slutänden. Jag har oxå valt att inte dricka precis som du o det fungerar hur bra som helst!
Bra inlägg!
Kram

Svar: Precis! Tack så mycket. Kram
Evah Åberg

#7 - Lina

Been there done that så att säga. 33 år och kan räkna på en hand vad jag druckit hela livet i stort sett. Aldrig blivit full och bara druckit cider/smirnoff ice. Jag är aldrig länge på ställen när kvällen nalkas då också slutfinalen nalkas då alla fulla bara står och skriker osammanhängande istället för att 'umgås'. Jag kan för mitt liv inte se det roliga i att inte minnas kvällen före. Varför var inte alla aktiviteter roligare när alla var lite lulliga gentemot när alla blir dyngraka? Man blir ensam och känner sig som den enda vuxna, kan inte säga på ett dagis för barn har bättre behärskning till och med.

Svar: Jag håller helt med dig!
Evah Åberg

#8 - Linn Strömberg

Jättebra skrivet! Så tråkigt att alkohol tar över så mycket hos ungdomar och även vuxna.

Svar: Tack! Ja jag håller med dig
Evah Åberg

#9 - Anonym

Hej! Superbra inlägg, jag är på din sida till 100%! Jag är själv nykterist, dock bara 18 år, men det finns nyktra mötesplatser! Kolla in Ungdomens nykterhetsförbund (13-25, till den dagen du fyller 26) samt IOGT-NTO 26+ det är Sveriges nykterhetsförbund och det finns nästan alltid något att hitta på :) samt att man aldrig känner sig utanför pga alkoholen :)

Svar: Tack så mycket och tack för tipsen! :) Skönt att man inte är ensam!
Evah Åberg

#10 - FrökenTV, bloggen om tv och film

jag dricker nästan aldrig alkohol men har aldrig känt som du beskriver. Tråkigt att du känner så och fått fel behandling. Att din pappa bara fick en flaska tror jag beror på att den andra ölen är från en kran så var det när jag jobbade på resturang alla fall.

Svar: Man ska ändå få ett glas eftersom alla inte kan dricka ur flaskorna, särskilt när man ändå ber om det.
Evah Åberg

#11 - annelie

va störigt

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#12 - Sofia

Så jäkla respektlöst alltså, förstår mig inte på vissa! Riktigt bra skrivet <3

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#13 - Bambi

usch usch och usch. Jag tänker inte säga någonting om alkoholvanor rent generellt för jag kan uppskatta att gå in i dimman ibland. Men ett berusat tillstånd är ingen ursäkt för att bete sig så som du beskriver. Sitter man på en bar där det visas sport så kan man ju faktiskt tänka efter litegrann... Samlas man för att titta på sport så kan man också tänka efter litegrann och visa respekt för de man är där med. Så dålig stil tycker jag. Håller verkligen med dig. Tycker det är konstigt också att dom inte hade fler alkoholfria alternativ. :/

Svar: Precis! Vi var ju där i sällskap allihop och baren var enbart för oss då och då kan man ju tycka att de kan ta lite mer hänsyn eftersom det både fanns barn med och vi som inte drack.
Evah Åberg

#14 - Elin

Förstår hur du menar, även om jag emellanåt inte vantrivs bland för fulla människor. Men de flesta av dessa gånger beter de sig inte så, men det är nog för att dom jag dricker tillsammans med alltid är sådana vi känner så alla vet vart vi har varandra, även när vissa dricker mer än de bör.

Ja, vi väntar. Det är liksom det enda man kan göra i nuläget, men det är en smärtsam väntan för tillfället.
kramar

Svar: Precis! Kram
Evah Åberg

#15 - Sanna

Men fy, folk som håller på och super skallen av sig har liksom ingen skam i kroppen, jag förstår inte varför man vill supa sig så full övht, så jäkla resektlöst!

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#16 - Anna

USCH,FY OCH BLÄ!! Så beter man sig inte alls! Så otroligt respektlöst av både de runt bordet och personalen. :/ Förstår att ni blev irriterade och kände er obekväma. Det skulle jag också ha gjort om jag hade varit där.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#17 - Pauline Hurtig

jättebra inlägg! blir så less på alla kommentarer på alkohol, skönt att vara gravid och slippa höra!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#18 - Ida

Det här skriver jag under på! Så himla trist med folk som inte kan hantera sitt alkoholintag och förstör för andra på det sättet. Och hur roligt har dom egentligen själva när dom beter sig på det sättet?
Diskuterade en liknande fråga med en person för ett tag sen, att alkohol är så himla normaliserat och att det känns fel. Fick då höra att jag är tråkig som inte kan tänka mig att ta ett glas vin till middagen en torsdag. Varför ska rolig vara lika med att inta alkohol? Jag har det betydligt trevligare och roligare när jag får dricka det jag själv väljer (vilket i 99% av fallen är alkoholfritt) utan åsikter från andra, i ett städat sällskap som beter sig som folk.

Svar: Åh vad trött jag blir på sådana kommentarer. Jag är väl samma person oavsett om jag har vatten, cola eller vin i mitt glas... Så länge jag umgås med människor som respekterar mig för den jag är så kan jag vara hur rolig som helst!
Evah Åberg