En diagnos, flera varianter

Psykisk ohälsa är som vilket hälsotillstånd som helst.
Det finns många grenar inom psykisk ohälsa och det som är viktigt att tänka på är att en diagnos inte ser ut på samma sätt för alla. Två människor som har bröstcancer behöver inte ha upplevt samma smärtor, symptom eller samma känslor och likadant är det även med depression exempelvis.

Din depression kan se ut på ett sätt, medan din grannes depression kanske yttrar sig på ett helt annat sätt.
Självklart finns det vissa kriterier man måste uppfylla för att få diagnosen depression, men det behöver inte innebära att två personer upplever depression på samma sätt.

Jag läser ofta kommentarer som: "Om du led av psykisk ohälsa på riktigt skulle du äta medicin och bara ligga i sängen!" Jag lider av psykisk ohälsa och jag har bestämt mig för att klara mig utan medicin för att jag vet att jag klarar det. Det finns perioder där jag bara ligger i sängen för jag mår för dåligt för att ta mig upp, men bara för att Greta 35 äter medicin och inte tar sig ur sängen på grund av psykisk ohälsa så innebär det inte att alla som mår dåligt måste leva som henne.

Det är viktigt att förstå att en diagnos kan yttra sig på många olika sätt för olika människor, men det innebär inte att diagnosen inte existerar.


Utmaning - tre saker

Jag tänkte att vi kör igång en liten utmaning där vi ska säga tre saker för att lära känna oss själva bättre. Ibland behöver man en liten påminnelse att peppa och boosta sig själv för det är lätt att glömma bort vad man kan osv. Därför tycker jag att vi kör denna utmaningen tillsammans! Är ni med mig? :)  Har du en blogg får du gärna skriva listan i ett eget inlägg.
Har du ingen blogg kan du skriva listan i kommentarerna! :)

Tre saker jag är bra på:
♦ Skriva
♦ Baka
♦ Hålla ordning och reda

Tre saker jag gillar med mitt utseende:
♦ Mina ögon
♦ Mina bröst
♦ Mina ben

Tre egenskaper jag gillar hos mig själv:
♦ Att jag är omtänksam
♦ Att jag har lätt att sätta mig in i andras situationer
♦ Att jag är lojal

Tre saker jag behöver jobba på:
♦ Att få bättre tålamod
♦ Att övertänka på rätt sätt
♦ Att våga vara lycklig

Tre saker jag är lycklig över:
♦ Att jag har tak över huvudet
♦ Att jag har en bra familj
♦ Att jag började med pole dance fitnessVeckans kroppsinspiration #30


 

Jag har växt som person

När jag ser tillbaka på hur jag var för några år sen så ser jag en stor utveckling på mig själv.
Även om jag var spralligare och gladare förr så har jag mognat väldigt mycket på dessa åren och jag har blivit bättre på väldigt mycket saker.

♣ Jag vågar exempelvis utmana mig själv när jag kör bil och parkerar. Tidigare har jag aldrig vågat parkera i trånga parkeringshus, särskilt inte i Mitt i City i Karlstad, men nu de senaste månaderna har jag parkerat där ofta. Jag väljer dock en plats där det är ganska tomt runt om än så länge, men jag vågar i alla fall köra ner där nu. Jag tycker själv att jag blivit mycket bättre på att köra bil sen jag började tro mer på mig själv och bara tar det lugnt. Jag har sänkt kraven på mig själv lite och tänker att jag måste våga för att vinna, vilket har resulterat i att det går bättre.

♣ Jag har även börjat förstå mig själv mer. Varför jag reagerar som jag gör i vissa situationer. Varför jag började må dåligt och jag har börjat se min egen del i saker och ting. Jag har blivit mer medveten om vad jag måste ändra på och jobba med för att både jag och mina nära ska kunna må så bra som möjligt.

♣ Jag har blivit bättre på att våga ta mer plats och prata med folk. Det varierar ju lite från dag till dag, men över lag har jag blivit mer social och vågar prata mer, vilket jag hatade förr. Jag kan fortfarande tycka det är extremt jobbigt, men jag övar och utmanar mig själv.

♣ Jag har blivit mer självständig. Jag har skaffat egen lägenhet, jag vågar ta bilen och bara åka ut själv utan någon annan. Jag vågar börja på olika träningsformer ensam, vilket aldrig hade fungerat förr.

Som ni ser så har det hänt en del faktiskt och detta är ju bara några punkter. Även om jag tappat bort den där glada och spralliga Evah så har jag hittat många andra sidor och snart ska jag hitta tillbaka till även den där glada personen igen. Vad har ni utvecklats på? :)


Veckans girlpower #3


 
De flesta vet nog att våra fantastiska tjejer tog silver i fotboll i OS, så därför går denna veckans girlpower till dessa brudar! Detta är ett bevis på att kvinnor är exakt lika bra som män när det gäller saker och ting. Tjejerna kom till final och tog silver, medan männen inte ens kom till final i EM, så alla som säger att män och bättre än kvinnor kan ju bara titta på detta! :) Dessa tjejer har bevisat att tjejer kan göra exakt vad de vill, för att vara bra på något sitter inte i könet. Vi är alla bra på olika saker. Kvinnor är inte bättre än män och män är inte bättre än kvinnor helt enkelt! :)Den här kategorin handlar inte om att trycka ned män eller att tjejer är bättre än killar. Det handlar bara om att jag vill sprida lite power till andra tjejer. I denna kategorin kan det handla om allt ifrån låtar, filmer och böcker som är girlpower, men också att hylla andra fantastiska tjejer som gör bra saker här i livet. Jag vill helt enkelt sprida lite power och pepp oss tjejer i mellan för att vi ska våga tro på oss själva, stå upp för oss själva och att världen ska förstå att tjejer, killar och allt där i mellan är exakt lika bra och värdefulla! :) ♥


En härlig dagIdag har jag faktiskt haft en riktigt bra dag. Har varit på stan med mamma och syrran Carola.
Jag vaknade och kände till och med för att sminka mig igen, vilket jag inte gjort på över en månad då jag verkligen inte orkat eller ens brytt mig egentligen. Men idag tänkte jag att jag bara kladdar på lite och så får det bli som det blir haha och jag kände mig faktiskt nöjd och glad, både över min outfit och mitt smink! :)

Vi fikade även på espresso house och jag älskar deras limecake! Sen åkte vi hem till mamma och pappa och åt lite gott och kollade på idol tillsammans. Så kul att det har börjat igen! :) Såg ni avsnittet och vad tyckte ni?

Denna dagen behövdes verkligen känner jag. Behövde fylla på energin lite och få skratta igen! :)

Är jag osynlig?

Vet ni vilka som får mig att orka med allting? - Det är ni som läser min blogg samt min familj.
Jag har kommit på att ni och min familj är de enda som blir glada för min skull när något bra händer mig. Som när jag får mina texter publicerade eller får intervjuer av olika slag, då är det ni som skriver: "Fan vad kul att det går så bra för dig, det förtjänar du!" Detta gör inte ens de få vänner som jag umgås med. Jag vet inte senast de sa grattis till mig när något gick bra och sa: "Nu firar vi att det går bra för dig!" och faktiskt var genuint glada för min skull.

Jag berättade mina tankar och känslor för min kurator kring detta och som svar får jag: "Men behöver du verkligen det då? Behöver du verkligen höra från dem att de är glada för din skull?"

Den kommentaren fick mig att undra om jag faktiskt är helt dum i huvudet. Kanske är det jag som har helt fel bild av vad vänskap är, att man ska finnas där i medgång och motgång och vara glad för varandras skull... För mig innebär vänskap att man ser varandra, hör varandra och glädjs med varandra. Att man peppar varandra till att våga utvecklas. När till och med min kurator säger så så känner jag mig mer som en utomjording än vad jag gjorde innan, för det känns som allt jag tänker, känner, vill, behöver och gör är fel.

Kanske är det fel av mig att vilja ha en sådan vän som glädjs med mig och som säger: "Fan vad kul det är att se att det går så bra för dig! Grattis! :)", men det är det jag känner att jag behöver. Jag är en stark person, men jag är bara mänsklig. När jag är glad, mår bra och berättar en rolig nyhet för en vän, men inte får en reaktion utan personen bara säger: "Jaha" och byter samtalsämne då sjunker jag lika snabbt igen. Då är den där nyheten inte rolig längre, eftersom ingen kan glädjas med mig.

Jag känner mig fruktansvärt osynlig vart jag än vänder mig egentligen, det är därför min blogg är min fristad för här inne kan jag vara mig själv och ni som läser stöttar mig när jag mår dåligt och glädjs med mig när det går bra. Ni ska veta att ni är guldvärda. Utan er skulle jag inte orka för ni är de enda som ser mig. Jag önskar bara att det fanns en sådan vän i min närhet också...

Är det någon mer som känner som jag? Har jag helt fel bild av vad vänskap är? Dela med er av era tankar och erfarenheter!


Artikel om mobbningFör några dagar sen kontaktade Elin på blogg.se och ville att jag skulle skriva en artikel om mobbning och skolstarten och absolut vill jag göra det, så jag skrev om min erfarenhet kring mobbning och vad man ska tänka på för att orka med allting. Läs och dela artikeln vidare! :) Direktlänk till artikeln.

#TBT


 
Kommer ni ihåg förra året när jag blev länkad av Alexandra "Kissie" Nilsson? :) Direktlänk till Kissies inlägg. 
Shit vad glad jag var den dagen alltså! Det kändes så stort för mig att en av Sveriges största bloggerskor hade varit in på min blogg och kollat och tyckte att jag jobbar på med min blogg som en storbloggare, även om jag har en mindre blogg. Det senaste året har verkligen gått framåt när det gäller min blogg, vilket även min kurator påminde mig om igår.

När jag började hos henne för två år sen hade jag aldrig fått en text publicerad någonstans. Jag hade inte ens varit på blogg.se:s framsida, men nu har jag skrivit både för nyheter24 och aftonbladet, varit på blogg.se:s framsida massvis av gånger, blivit länkad av olika youtubers och bloggare, fått min text delad av friends osv. Nu kontaktar till och med min bloggportal och nyheter24 mig när de vill att jag ska skriva något speciellt för dem, så även om saker tar tid går det framåt och det gäller att se alla de där små stegen för att orka fortsätta. Jag jobbar mycket och jag jobbar hårt. Jag har jobbat länge med att nå ut med mina texter och det går sakta men säkert framåt. Vissa saker tar tid, men det kanske är då det också blir som bäst! :)

Jag vill tacka alla som läser, kommenterar och delar mina texter. Ni är helt fantastiska och det är vi tillsammans som gör denna bloggen till det den är. Jag vore ingenting utan er. Tack! ♥

Hur man blir av med sina komplex

Jag tror de flesta människor någon gång har haft komplex för någon kroppsdel. Det är väldigt lätt hänt att man börjar leta fel på sin kropp och istället för att se det som är bra, ser man det som man är missnöjd med och tycker är dåligt.

Men hur kommer man då över sina komplex? - Det kan vara svårt, men det gäller att fokusera på de positiva sakerna hos sig själv och att jämföra sig med rätt människor. Tycker du att dina bröst är för små? - Hitta då förebilder som har små bröst själva, exempelvis som Kate Hudson, Miley Cyrus och Ellen Bergström. Om du jämför dig med tjejer som Kim Kardashian som inte alls liknar dig så kommer du förmodligen bara bli mer missnöjd. Det gäller att hitta snygga människor som liknar en själv och ha dem som förebilder för när du ser att de är snygga med små bröst så kan du också till slut känna dig snygg med små bröst.

Det är okej att jämföra sig med andra, men man får göra det på rätt sätt och med rätt människor. Kim Kardashian är snygg med sin kurviga kropp, men det innebär inte att du är ful om du är hennes raka motsats och öppnar du ögonen och ser dig omkring så kommer du se massvis av snygga tjejer som liknar dig och till slut se din vackra sida du också!


Veckans girlpower #2


 
Denna veckan går veckans girlpower till Zara Larsson!
Jag fullkomligt älskar denna kvinnan då hon är otroligt talangfull, hon är framgångsrik, hon står upp för sig själv och andra och hon går sin egen väg. Hon började sin sångkarriär redan som 11-åring och nu när hon har många som lyssnar på henne använder hon sin röst för att stå upp för andra människor.

Jag beundrar henne för att hon kör sin grej. Hon fortsätter stå upp för det hon tror på. Hon fortsätter att göra det hon älskar och är bra på, trots allt hat hon får. Män skriver dagligen till henne att hon förtjänar att våldtas. Män hotar och hatar henne dagligen och det handlar många gånger om vuxna män som till och med har barn i hennes ålder. Det kommer människor (killar) till hennes spelningar och kastar tomater på henne, men hon ger ändå ett grymt svar på tal och verkligen briljerar. Direktlänk till hennes svar.

Detta är en kvinna full av power och skinn på näsan, vilket alla kvinnor och tjejer borde ha!
Hon kan ibland uttrycka sig lite klumpigt som de flesta andra människor gör, men oavsett om hon nu gör det så rättfärdigar inte det allt hat och hot särskilt män ger henne. Det rättfärdigar inte att en vuxen man skriver att hon ska våldtas eller mördas. Det rättifärdigar inte att en vuxen man skriver att hon är äcklig och ful och borde få något uppkört. Det rättfärdigar inte att människor hånar, hatar och kastar tomater på henne.

#backazaraDen här kategorin handlar inte om att trycka ned män eller att tjejer är bättre än killar. Det handlar bara om att jag vill sprida lite power till andra tjejer. I denna kategorin kan det handla om allt ifrån låtar, filmer och böcker som är girlpower, men också att hylla andra fantastiska tjejer som gör bra saker här i livet. Jag vill helt enkelt sprida lite power och pepp oss tjejer i mellan för att vi ska våga tro på oss själva, stå upp för oss själva och att världen ska förstå att tjejer, killar och allt där i mellan är exakt lika bra och värdefulla! :) ♥

Bildkälla

Tänker du som en våldtäktsman?

 


Till alla mina medsystrar där ute som varit ute för ett sexuellt övergrepp eller sexuella trakasserier och så vidare, jag vet hur det känns. Jag vet vad ni går igenom, men felet ligger enbart hos gärningsmannen. Vi har inte gjort något fel. Det finns ingen ursäkt till ett sådant här beteende. Vi har inte bett om detta. Tillsammans bryter vi dessa tankar. Tillsammans kämpar vi för en bättre värld och tillsammans står vi upp för varandra. Vi tar oss igenom detta tillsammans, hand i hand. 

Kom ihåg, du är värdefull och bra exakt som du är! Du har ingen skuld i detta, det är bara gärningsmannen som har det. ♥

Åldersskillnader i en relation

Är det okej för en 15-åring att vara tillsammans med en 25-åring?

När båda är vuxna anser jag att åldersskillnad inte spelar någon roll. Då är det upp till var och en vem man inleder en relation med och är den ena 25 och den andra är 35 så är 10 år ingen stor sak. Men när ena parten är barn och den andra är vuxen då är 10 år väldigt mycket. För mig är det inte okej att vara 15 och vara ihop med någon som är 25. 

Ett barn som är 15 år har inte kommit ur puberteten (kanske inte ens kommit in i den än då puberten är väldigt individuell), barnet går fortfarande i grundskolan och har skolplikt och behöver målsmans tillåtelse för att genomföra vissa saker. Medan den som är 25 år har varit juridiskt myndig i 7 år, får ta alla beslut själv och genomföra exakt vad den vill i livet. Hjärnan är inte färdigutvecklad när man är 15 år.

I den främre delen av pannloben sitter prefrontal cortex. Den styr impulskontroll, planering, omdöme och verkställande av planer. Prefrontal cortex är fullt uvecklad först vid 25-års ålder. Förmågan till framtidsplanering, överblick, sållande av intryck och riskbedömning är alltså inte fullt utvecklad hos tonåringar. Det är anledningen till att tonåringar har svårare än vuxna att se framåt och ofta tar onödigt stora risker. Det här är fakta, sen lägger jag ingen värdering i att det finns vuxna som beter sig som tonåringar, för det har inte med saken att göra.


 

Även om en 15-åring anser sig vara mogen och har upplevt mycket så är det inte jämförbart med att vara 25 år.

Det är en stor skillnad på att vara 15 och 25, likväl som det är stor skillnad på att vara 10 och 15. Det händer extremt mycket gällande utveckling både fysiskt, psykiskt och juridiskt sett från 15 och upp till 25.

Man måste förstå vilken utsatt situation barnet kan hamna i, i en relation med en vuxen person. Som barn i tonåren är man oftast mer lättpåverkad. Man vet inte riktigt rätt eller fel, man har inte riktigt den erfarenheten av världen som en vuxen människa har (även om man vill tro det som tonåring). En vuxen person hamnar ofta i en maktposition i en relation mellan barn och vuxen, där den vuxne kan påverka barnet och utnyttja barnet för att barnet i fråga inte har utvecklats så pass mycket att den förstår vad som är rätt och fel, utan tror att det är så det ska vara. Det kan också förekomma olika typer av hot, som att den vuxne exempelvis ska avslöja för föräldrarna att barnet i fråga skolkade om den vuxne inte får sin vilja igenom.

När man är 15 så tror man att man är så mogen, man vet så mycket och är världsvan. Det hör till tonåren att känna och tänka så. Man tror man är vuxen och kan ta beslut själv, men fråga de flesta 25-åringar idag hur de ser på sitt 15-åriga jag. Jag kan själv säga att jag har utvecklats enormt mycket sen jag var 15 och även om jag redan på den tiden hade upplevt mycket och tog mycket ansvar så är det långt ifrån hur jag är som person idag. Jag kommer att ha utvecklats även från 25 till 35, men det är fortfarande inte på samma sätt som man utvecklas från tonåring till vuxen. Jag personligen skulle känna mig som en mamma om jag hade en pojkvän som var 15 år och inte får ta beslut själv utan målsmans tillstånd. Han kanske till och med måste vara hemma kl 23.00. Det enda han får göra i princip är att köra moped och gå på barnförbjuden film, medan jag har alla möjligheter i världen och får styra över mig själv och mitt eget liv.

Oavsett om det är en väldigt mogen 15-åring eller en väldigt omogen 25-åring så är de inte på samma plan i livet, särskilt inte juridiskt sett. Ett par där båda är vuxna möter ungefär samma utmaningar längs vägen, det gör inte ett barn och en vuxen. Jag kan inte för allt i världen förstå vad en vuxen människa ser hos ett barn och enligt mig är det aldrig okej som vuxen att inleda en relation med ett barn oavsett under vilka omständigheter. Det handlar inte om att människor inte ska få uppleva kärlek, det handlar om att skydda barn så de inte blir utnyttjade i den åldern de inte kan försvara sig själva, för som tonåring är man i en utsatt positition som lätt kan utnyttjas.

Måndagspepp inför skolstarten

För många är snart sommarlovet slut och för många innebär det en stor rädsla och smärta att behöva komma tillbaka till skolan igen. 

Jag har själv varit ung och gått i skolan. Jag har själv blivit mobbad av både jämnåriga elever och skolpersonal.
Jag vet hur det är att bara vilja strunta i att gå till skolan på grund av rädsla och smärta. Men i slutänden är det ändå så värt att kämpa sig igenom det och ta sig dit ändå. När du sen tagit studenten och står där med dina betyg kommer du vara så stolt över dig själv! Tänk på vad cool och bra du faktiskt är som ändå kämpar för att nå dit du vill, trots att det är hur jobbigt som helst och trots att det finns människor där som försöker trycka ned dig. Försök att tänka på att de som trycker ned andra mår väldigt dåligt själva. Detta är människor som har det väldigt jobbigt och försöker då att trycka ned dig i hopp om att må bättre själva. Kanske detta kan få dig att tycka synd om dem istället för att tro att det är dig det är fel på, för det är det inte. Problemet ligger hos dem.

Du är värd allt bra i världen som går att få och du är värd att få bra betyg. Låt dem inte vinna över dig och få ta ifrån dig möjligheterna till att nå dina drömmar. Tänk på vad du får ut av att gå till skolan och sluta inte fokusera på dina drömmar och mål. Du får kunskap och du får möjligheten att kunna jobba med det du vill i framtiden. Du får möjlighet att tjäna pengar, få mat på bordet, tak över huvudet och kunna köpa saker du behöver och vill ha.

Du är hur cool som helst som fortsätter gå till skolan och kämpa och om några år kommer du tänka tillbaka och tänka: "Fan vad grym jag var som inte lät mobbarna vinna över mig. Jag kämpade på och idag är jag där jag vill vara! Jag har vunnit över dem för att jag aldrig gav upp!"

Jag vet att det är svårt, men du är så mycket bättre än att låta dem vinna. Du är helt fantastisk och så länge du tror på dig själv och fortsätter kämpa kommer du lyckas, det lovar jag dig!


Mitt övertänkande är min styrka

Jag är en person som övertänker väldigt mycket. Jag kan tänka 10 steg längre än vad som behövs och detta är något jag har jobbat länge för att få bort. Men nu under sommaren har jag börjat fundera på varför. Varför ska jag egentligen jobba bort en sådan sak?

Att tänka längre än vad som behövs kan vara en riktig styrka, så länge man lär sig hantera den på rätt sätt.
Jag menar, hur bra är det inte egentligen att kunna se saker som andra kanske inte ser? Jag bidrar ju faktiskt med nytänk och ser saker ur helt andra perspektiv än vad många andra gör, vilket kan bidra till mycket bra både för mig själv, min omgivning och samhället i övrigt.

Det jag hädanefter ska jobba på är att lära mig hantera mitt tänkande så att det inte blir en svaghet och förstör för mig. Jag ska lära mig att använda mitt tänkande till något bra och göra det till en av mina största styrkor. Jag tror också att mitt tänkande är en av anledningarna till att min blogg ändå blivit så pass omtyckt som den är, att jag tänker så mycket och många gånger kanske på ett annat sätt än många andra.

Alla negativa sidor vi har behöver inte alltid jobbas bort, ibland kan vi bara justera dem lite så att det blir en av våra positiva sidor istället.


Att sätta upp en fasad

Ni vet den där känslan när man bara känner sig ledsen och arg att man bara vill gråta, men försöker ändå klistra ett leende fast det går inte hur mycket man än försöker? - Så är det för mig just nu. Jag har mått väldigt dåligt i 1,5 månad nu där saker har varit väldigt svårt. Ingenting känns roligt, jag hittar fel på allt, oroar mig för allt och jag vet inte hur jag ska hantera det. Jag försöker komma utanför dörren och träffa folk, men det är svårt att sätta upp en fasad och låtsas som att allt är bra fast det inte är det. 

Just nu vet jag inte riktigt hur jag ska hantera detta för jag vet inte ens varför jag mår dåligt. Jag bara gör det.
Jag har inte varit hos min kurator på snart en månad heller då det är semestertider så antar att det spelar en stor roll. Att sminka sig och sätta på sig snygga kläder som jag brukar älska känns inte heller bra för det känns just nu som jag inte trivs i mig själv. 

Jag känner mig bara så arg och ledsen hela tiden verkligen. Idag var jag med mamma till sjukhuset och jag ville bara bryta ihop där inne. Ville sätta mig och stortjuta i korridoren som ett barn och bara be någon sätta på ett bamseplåster på min själ så att det snart känns bra igen. Men så enkelt är det ju inte tyvärr... 

Jag vet verkligen inte vad jag ska göra just nu för att må bättre. Har ni några tips? - Snälla bomba mig med vad ni gör när ni känner såhär. Hur börjar ni må bättre när ni är en svacka? 


Veckans kroppsinspiration #29


 
Bildkälla

Lista - Saker jag tycker är kul

När man mår psykiskt dåligt är det lätt att tappa bort sig själv. Man vet inte vad man gillar längre, vad man tycker är kul och många gånger frågar man sig själv vem man egentligen är. Jag känner igen detta så väl och när detta väl händer är det bra att gå tillbaka till sig själv, till sitt gamla jag och fråga vad man gillade innan man började må dåligt, men även se om man funnit nya saker som ger en glädje. Därför tänkte jag lista saker som gör mig glad idag och hoppas att det kan ge er inspiration till att hitta saker som gör er glada också. För vi måste ta vara på dessa små glädjeämnen i livet som vi har för att kunna hitta tillbaka och börja må bra igen.

♥ Youtube. - Jag älskar att kolla youtube och det senaste har jag tryckt igång en spellista med Therese Lindgrens alla klipp och bara låtit listan spela för att det ger mig trygghet. Just Therese gör att jag känner mig mindre ensam och onormal för jag känner igen mig så mycket i henne.

 Kläder. - Jag älskar att handla nya kläder och sätta ihop outfits för jag börjar mer och mer intressera mig för mode. När jag väljer en outfit så tänker jag mindre, jag får inga extrema känslor av något utan jag bara kör vilket jag verkligen behöver eftersom jag ofta övertänker. Kläder får mig att fly lite från verkligheten och jag får fokusera på annat ett tag.

♥ Utflykter. - Att få ta bilen och åka iväg någonstans älskar jag. Det behöver inte vara något stort och jag behöver inte ens gå ur bilen, men att bara få lyssna på musik och se lite nytt ger mig verkligen energi.

♥ Mitt skrivande. - Det finns få saker jag mår så bra av som när jag skrivit en text jag blivit riktigt nöjd med och när jag ser responsen jag får. Jag älskar att logga in på bloggen och se alla fina kommentarer. Ni är verkligen fantastiska och ni gör att mina dagar blir så mycket bättre. Tack! ♥

♥ Inredning. - Jag älskar verkligen att inreda, både för egen del och få hjälpa andra. Jag hjälper mamma ofta och när vi pratar om saker ska stå och springer runt och provar tavlor överallt så blir jag så glad. 

♥ Att få hjälpa/peppa andra. - Jag har blivit medlem i några nya grupper på facebook och shit vad glad jag blir av att få hjälpa andra när de ber om råd. Det kvittar om det är en fråga om vilken mascara som är bäst eller om det handlar om djupare saker som psykisk hälsa, jag blir bara så varm av att få vara en stöttning för andra och göra andra glada!


"Alla kan jobba!"

"Alla kan jobba om man bara engagerar sig. Det finns jobb för alla och det är inga svårigheter att få dem för jag fick jobb efter en vecka!"

Detta är en åsikt som gör mig så otroligt frustrerad. Om nu alla kan jobba, vad ska min funktionshindrade syster göra som inte kan gå, inte kan äta själv, inte kan prata? Hon som behöver assistans för att ens kunna leva, vad ska hon jobba med?

Vad ska den där personen som lider av psykisk ohälsa som åker in och ut på psykakuten/behandlingshem på grund av självmordsförsök göra? Ska den jobba från sjukhuset då? Ska den verkligen behöva tänka på att servera hamburgare på burger king när den knappt kan leva ett drägligt liv utan kämpar dagligen för att ens överleva?

Vad ska den där cancerpatienten göra, som kämpar varje dag för sitt liv men som inte tar sig ur sängen?

Vad ska den där ensamstående mamman göra som måste anpassa jobbet efter sitt barn då hon inte har någon annan hjälp än förskolan till sitt barn? Som måste ha tryggheten att kunna vabba, som måste ha vissa arbetstider för att kunna ta hand om sitt barn också?

Alla kan inte flytta dit jobben finns. Alla har inte hur lätt som helst att få ett jobb oavsett om de söker och söker.  Alla kan inte jobba. Alla som inte jobbar är inte lata. Alla jobb passar inte alla och det handlar inte om att vara lat eller kräsen, det handlar många gånger om förutsättningar. Många kämpar röven av sig för att få det att gå ihop. Många kämpar röven av sig för att överleva sina sjukdomar/diagnoser. Bara för du fick jobb efter en vecka så innebär det inte att livet ser ut så för alla, eller att de som inte har den turen är lata och värdelösa.

Säg att det var 595 personer som sökte tjänsten du har idag men DU fick den, vad är de andra 594 personerna då? För de 594 personerna söker sen ytterligare en tjänst som Gösta kanske får och då är det 593 personer som behöver jobb. Det finns många människor men väldigt få tjänster då det är nedskärningar i väldigt många branscher idag, exempelvis som i vården.

En dag kan det vara dig det händer. En dag kan du vara sjuk. En dag kan du bli bostadslös och arbetslös. En dag kan du bli ensamstående. En dag kan ditt barn bli sjukt/funktionshindrat, kommer du ha samma syn då, att livet är lika enkelt bara man vill? Man har ett egenansvar för sitt liv, men ibland händer det saker på vägen som ställer till det och då behöver man både stöd och förståelse från samhället, inte att bli sparkad på när man redan ligger, så snälla, tänk lite längre innan du klankar ned på de med svårigheter och tar för givet att allt ska vara lika enkelt som det var för dig!

 
Bildkälla

100 mål att nå

Puh, nu har jag suttit ett bra tag och försökt skriva ned 100 mål. Jag fick idéen från Isabella "Blondibella" Löwengrip och kände att jag var tvungen att göra samma sak. Det var riktigt givande att sitta och klura ut 100 mål och jag känner mig faktiskt riktigt pepp. Som Isabella säger så gör man just 100 för att det är svårt och för att komma ur sin trygghetszon och tänka i nya banor. Ingenting av detta är skrivit i sten och kommer ändras flera gånger under ens livstid, men det är ändå roligt att se vad man har för mål just nu och så kan det faktiskt gå lättare att nå sina mål om man har dem nedskrivna. :) Hoppas ni också testar att komma på 100 mål!

Här är mina #100målattnå:

1. Att bli ångestfri.

2. Träffa den rätte och bilda familj i framtiden.

3. Flytta till ett stort hus och få ha en walk in garderob.

4. Kunna leva på mitt skrivande och att föreläsa.

 
 
5. Skaffa fler tatueringar.

6. Kunna hjälpa människor med psykisk ohälsa.

7. Få hjälpa barn som växer upp i våldsamma relationer.

8. Få se mina barn växa upp och lära dem saker.

9. Få barnbarn.

10. Lära mig ta vara mer på nuet.

11. Tillåta mig själv att vara glad och må riktigt bra.

12. Åka till USA.

13. Börja måla.

14. Köpa en märkesväska.

15. Sluta oroa mig över det jag inte kan kontrollera.

16. Älska mig själv exakt som jag är.

 

17. Inse att jag är värd allt bra i världen som går att få.

18. Ge ut minst en bok.

19. Få ha en helg på ett underbart spa med min blivande man.

20. Skänka massor av pengar till välgörenhet.

21. Bli sponsrad av marabou.

22. Bli min egen bästa vän.

23. Våga testa nya saker och inte döma mig själv så hårt.

24. Skratta mer.

 
 
25. Klara flaggan i pole dance fitness.

26. Ha ett fint bröllop.

27. Vara en underbar mamma som är närvarande och mina barn ska veta att de alltid kan prata med mig om precis allt.

28. Fortsätta vara vetgirig och hela tiden vilja lära mig nya saker.

29. Gå på bloggevent.

30. Ha en pool i trädgården.

31. Få delta i minst en tävling i pole dance fitness.

 

32. Ha ett stort garage med två garageportar.

33. Ha ett stort badrum med två handfat och två duschmunstycken i duschen.

34. Köpa en fin sommarstuga vid vattnet där man bara kan njuta av naturen och slappna av.

35. Få gästa Parneviks.

36. Bli mer spontan.

37. Lära mig att kontrollera mina tankar och känslor mer så jag kan använda det som en styrka.

38. Aldrig ge upp, hur tufft det än är.

39. Skaffa fler vänner och lära mig att komma ut oftare.

40. Bli ambassadör för fler föreningar och stötta de som behöver hjälp.

41. Vara med i radio.

42. Sluta bita på naglarna.

43. Göra en egen parfym.

 

44. Bli bättre på att sätta gränser.

45. Våga tro på att saker kan bli bra.

46. Hjälpa hemlösa djur att få ett bra och tryggt hem.

47. Bli bättre på att följa med på olika aktiviteter.

48. Börja med modern dans/fri dans igen.

49. Lära mig mer om smink och hur man tar hand om sin hy.

50. Lära mig äta frukost oftare.

51. Kunna göra något bra för en annan människa varje dag.

52. Lära mig självförsvar.

53. Bli ännu vigare.

 

54. Testa manikyr och se om jag gillar det.

55. Bli bättre på att tända ljus och göra det mysigt hemma.

56. Ha mer egentid där jag tar mig ett bad och bara släpper allt ett tag.

57. Sluta vara rädd för att göra fel.

58. Tänka mer positivt och inte slås ned av små motgångar, utan istället bara skratta åt det och tänka att det är en bra lärdom.

59. Bli riktigt gammal och se tillbaka på mitt liv med ett leende på läpparna.

60. Bo oftare på hotell och unna mig att bara släppa allt där hemma.

 

61. Sova bättre och få minst 6 timmar varje natt.

62. Bli bättre på att ta tag i saker och inte skjuta upp det.

63. Vara den bästa personen jag kan vara och alltid ställa upp för vänner, familj, partner och mina barn.

64. Läsa mer böcker.

65. Gå på fler konserter och se mina idoler.

66. Få träffa: Isabella Löwengrip,

67. ... Therese Lindgren,

68. ... Helena Bergström.

69. ... Alexandra "Kissie" Nilsson.

70. Göra en podd.

71. Jämföra mig med andra på rätt sätt. Bara för att någon annan är bra på att skriva så innebär det inte att jag är dålig, utan istället se personen som en inspiration till att bli bättre.

72. Baka ännu oftare och ge mina barn mer hembakat bröd än köpt.

 

73. Lära mig mer om matlagning och alltid se till att mina barn får bra mat.

74. Aldrig förlora mitt barnasinne.

75. Aldrig sluta drömma.

76. Hitta vänner som delar samma intressen som mig.

77. Bli bättre på att ge komplimanger i vardagen, både till mig själv och mina nära.

78. Flytta till Karlstad.

79. Bli bättre på engelska.

80. Skriva för Frida-tidningen, i alla fall en krönika.

81. Bli bättre på att uppdatera min youtube och få fler prenumeranter.

82. Komma över min fobi för spindlar.

83. Inte döma min kropp mer, utan fortsätta vara nöjd för att jag är jag och för vad den gör för mig.

84. Bara umgås med människor som faktiskt ser vilken bra tjej jag är och som lyfter mig istället för att sänka mig.

85. Börja dricka mer vatten.

86. Vara med i Malou Efter tio.

 

87. Ta vara på sommaren mer och bada oftare (badkruka som jag är ;P)

88. Fortsätta älska julen och ge mina barn den bästa jul de kan få, med mycket glädje, gemenskap och god mat.

89. Åka runt och besöka gamla slott, borgar, kyrkor osv i Sverige då jag verkligen tycker det är kul med historia och se hur de levde förr.

90. Lära mig spela fiol.

91. Lära mig sy.

92. Besöka Gotland.

93. Köpa mig en spin-pole istället för statisk.

94. Få samarbeta med Friends och få vara med och bekämpa mobbning.

 
 

95. Aldrig sluta kämpa för det jag tror på, oavsett om andra tycker det är fel.

96. Alltid stå upp för människors rättigheter och vara de "svagas" röst i samhället.

97. Våga klippa håret kortare i framtiden.

98. Skaffa ett riktigt bra högtalarsystem till bilen.

99. Bry mig mer om miljön.

100. Lära mig att göra lite nya frisyrer.
 

Dagens smarta ord #19


6 varningstecken - lider du av ångest?

 
Överdriven rädsla och oro. - Ett vanligt tecken på ångest är att hela tiden oroa sig och överanalysera saker. Det kan gälla allt ifrån småsaker till stora saker. Alla människor oroar sig ibland för saker, men för en person med ångest blir oron så stor att den inte går att kontrollera.

Koncentrations & sömnsvårigheter. - Ett vanligt tecken på ångest är att få svårt att sova. Kanske lyckas man inte somna när man lägger sig, kanske har man svårt att slappna av eller så sover man väldigt oroligt med exempelvis mardrömmar eller vaknar ofta. Man kan också få svårt att koncetrera sig när man gör saker.

Hjärtklappning och hög puls. - Om det sker i samband med ångest kan det vara en panikattack. Det innebär att ångesten inte är konstant utan kommer plötsligt och oväntat.

Huvudvärk och yrsel. - När man oroar sig och tänker mycket så går hjärnan på högvarv vilket gör att hjärnan blir trött. Som följd kan man då få huvudvärk och yrsel:

Illamående och ont i magen. - Det är också vanligt att få andra kroppsliga besvär när man lider av ångest. Man kanske får diarré, förstoppning eller blir illamående.

Man är ständigt beredd. - När man lider av ångest så är kroppen inställd på flykt. Man är hela tiden på spänn och är beredd på det värsta, vilket gör att man får svårt att slappna av och svårt för att känna trygghet.

Veckans girlpower #1

 
Nu tänkte jag starta en ny kategori där jag lägger upp peppande girlpower inlägg för att peppa oss tjejer lite. :) Det handlar inte om att trycka ned män eller att tjejer är bättre än killar. Det handlar bara om att jag vill sprida lite power till andra tjejer. I denna kategorin kan det handla om allt ifrån låtar, filmer och böcker som är girlpower, men också att hylla andra fantastiska tjejer som gör bra saker här i livet.

Tanken är att ni ska kunna nominera någon till veckans girlpower. Kanske är det en bloggare du följer eller kanske din mamma. Ni kan nominera vem som helst som ni tycker förtjänar att bli "veckans girlpower" och som förtjänar att få lite uppmärksamhet och cred. Vi tjejer ska ju hylla varandra och stötta varandra, eller hur? :) Så denna kategorin kommer alltså innehålla lite blandat material beroende på vad som är akutellt för stunden.

Denna veckan lägger jag in en låt som veckans girlpower då denna låt verkligen peppar mig och gör mig glad! :)
Skulle du vilja nominera någon till nästa veckas girlpower? Mejla mig då på evah_blogg@live.se och berätta vem du vill nominera, skicka med bild på personen (med personens tillåtelse såklart för du måste fråga personen först om det är okej att låna en bild) och berätta lite varför du tycker personen förtjänar att nomineras. :)

Snart 300 delningar


Det känns helt otroligt, att min artikel om fördomar kring psykisk ohälsa har delats snart 300 gånger, BARA via nyheter24:s facebooksida. Nyheter24 valde att publicera min artikel på sin facebook och där har den verkligen spridits enormt mycket. Jag har fått enorm respons på min artikel och jag blir så glad. Det kanske inte är så mycket, men för mig är det stort då mina texter inte brukar få den responsen som just denna fick. Jag vet ju att den har delats mer utöver detta.

Jag hoppas att ni fortsätter dela den till alla ni känner för vi ska krossa dessa fördomar och vi ska övervinna den psykiska ohälsan tillsammans. Tillsammans skapar vi mer förståelse, vi finns där för varandra! ♥

Direktlänk till min artikel
Direktlänk till nyheter24:s inlägg

Enkät om min blogg

För att kunna göra min sida bättre vill jag ha era åsikter och få veta lite om vilken målgrupp jag har. Därför får ni svara på några enkla frågor så att jag kan göra min blogg ännu bättre! :) Tack för er medverkan!Offret bär alltid skulden, är det så?

Som ni vet så finns det ju många som anser att man får skylla sig själv om man blir utsatt för sexuella övergrepp.
Det handlar om fel kläder, att man var för full, att man sov bredvid sin pojkvän, att man gick ensam hem på kvällen osv och då är det ju klart att man får skylla sig själv enligt dessa människor. Det får mig att undra om det gäller allting egentligen, att man får skylla sig själv på alla saker, hela tiden, oavsett vem man är? Om inte, varför gäller det bara när en kvinna blir utsatt för sexuella övergrepp?

Några exempel:

♦  "Men vadå, han hade pottfrilla så han får skylla sig själv att jag gick fram till honom på stan med en sax och bytte frisyr på honom, för jag fann den frisyren han hade för provocerande och för ful!"

♦ "Men Greta hade ju faktiskt rynkor i pannan, vilket jag tycker ser hemskt ut så hon får skylla sig själv att hon blev fylld med botox av "vännerna" på festen!"

♦ "Men Ola hade faktiskt blått hår vilket inte är normalt så han får skylla sig själv att jag sprang med en färgbomb för att ändra hans hårfärg till rött som faktiskt är det enda rätta! Han borde väl veta bättre än att gå med blått hår... Han bad ju om att få det färgat till rött."

♦ "Men du har ju faktiskt valt att inte vara offentlig, därför har jag all rätt att random börja stalka dig på stan och följa med dig hem på grund av ditt val att vara icke offentlig."

♦ "Men Berit hade faktiskt planterat rosorna på fel ställe i sin trädgård vilket jag blev provocerad av, därför får hon skylla sig själv att jag grävde upp den och bytte plats på dem."

♦ "Han hade ju en fleecejacka på sig, kan jag rå för att han valde en jacka som är lättantändlig? Därför får han skylla sig själv att jag tände eld på honom. Hade han inte velat det hade han ju valt en jacka som inte brinner så lätt!"

♦ "Men vadå, jag tyckte Oskar var ful, därför har jag fullständig rätt till att möblera om hans ansikte, för hans utseende provocerade mig!"

 
Jag kan ta hur många exempel som helst, men folk borde faktiskt förstå hur löjligt det låter... Vi ska inte göra skillnad på människor och människor. Oavsett hur man ser ut, vad man än har på sig eller om man valt att vara offentlig eller icke offentlig så har ingen rätt att göra någon annan människa illa. Vi är alla människor som lever på denna jord. Vi ska ha samma rättigheter och möjligheter. Tänk på hur du skulle känna om det hände dig eller någon av dina nära, för förmodligen skulle du inte ha samma tankesätt om det hände din syster, din dotter eller din bästa vän.

 

Veckans kroppsinspiration #28Måndagstipset #28


Har du ofta självsprickor i händerna? Har du torra och spruckna nagelband?
Detta har jag rätt ofta då jag håller på med pole dance fitness och biter på naglarna vilket för att mina nagelband inte är de finaste. Jag har börjat smörja in mina händer med kokosolja några gånger i veckan och det har blivit mycket bättre. Jag spricker inte lika lätt i händerna när jag tränar. Mina nagelband ser lite bättre ut och händerna är återfuktade nästan hela tiden. 

Jag rekommenderar verkligen att använda kokosolja några gånger i veckan, även för de som exempelvis styrketränar och spricker i händerna osv. :)


Att skaffa djur för sin ångest

Jag ser ofta att människor tipsar om att skaffa husdjur för att bli fri från sin psykiska ohälsa, för att djur bidrar med så mycket glädje och positivitet i ens liv. Har man exempelvis en hund kommer man ut på promenader och får alltså både träffa människor, får luft och motion och jag håller med, djur är en jättebra hjälp när man mår dåligt.

Men man måste också tänka ett steg längre. För det första är det ett ansvar att ha djur för det är faktiskt ett liv och ska man ha djur måste man också se till att man kan göra deras liv till det bästa som går. Alla människor kanske inte kan det då psykisk ohälsa påverkar oss alla olika. Vissa kommer knappt ur sängen och kan ta hand om sig själva, hur ska de då kunna ta hand om ett djur? För vissa kanske det blir en vändning, medan det för andra kan bli åt andra hållet istället och är man ensam och inte har någon som kan ta hand om djuret ifall man inte skulle klara det så är det ytterligare en orsak till att tänka ett steg längre.

Ett djur är ett liv och därför tycker inte jag att man ska skaffa ett djur för att få tröst och för vad de kan ge en själv. Man ska skaffa ett djur för vad man själv kan ge dem. Detsamma gäller barn enligt mig. Jag tycker inte man ska skaffa varken djur eller barn för att få kärlek, man ska skaffa det för att få ge kärlek till dem.

Jag själv älskar djur och skulle gärna ha husdjur igen, men jag vet ärligt talat inte om jag skulle klara av det ansvaret nu då jag ändå jobbar som personlig assistent och skribent + att jag jobbar med mig själv dagligen för att bli en bättre version av mig själv. Sen måste jag också tänka på att jag kanske snart skaffar ett nytt jobb och kanske då inte har möjlighet att ge djuret det som krävs. Jag förstår att människor som säger detta säger det i all välmening, men det gäller att tänka ett steg längre. Det kanske inte alltid är rättvist mot djuret att skaffa ett djur när man mår som sämst för att det ska bli en tröst, så för min egen del vill jag ha det mer ordnat i mitt liv innan jag skaffar både barn och djur, för att kunna ge dem det bästa möjliga livet de kan få.

 
Nalle, familjens hund som somnade in den 29 mars detta året ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...