"Alla kan jobba!"

"Alla kan jobba om man bara engagerar sig. Det finns jobb för alla och det är inga svårigheter att få dem för jag fick jobb efter en vecka!"

Detta är en åsikt som gör mig så otroligt frustrerad. Om nu alla kan jobba, vad ska min funktionshindrade syster göra som inte kan gå, inte kan äta själv, inte kan prata? Hon som behöver assistans för att ens kunna leva, vad ska hon jobba med?

Vad ska den där personen som lider av psykisk ohälsa som åker in och ut på psykakuten/behandlingshem på grund av självmordsförsök göra? Ska den jobba från sjukhuset då? Ska den verkligen behöva tänka på att servera hamburgare på burger king när den knappt kan leva ett drägligt liv utan kämpar dagligen för att ens överleva?

Vad ska den där cancerpatienten göra, som kämpar varje dag för sitt liv men som inte tar sig ur sängen?

Vad ska den där ensamstående mamman göra som måste anpassa jobbet efter sitt barn då hon inte har någon annan hjälp än förskolan till sitt barn? Som måste ha tryggheten att kunna vabba, som måste ha vissa arbetstider för att kunna ta hand om sitt barn också?

Alla kan inte flytta dit jobben finns. Alla har inte hur lätt som helst att få ett jobb oavsett om de söker och söker.  Alla kan inte jobba. Alla som inte jobbar är inte lata. Alla jobb passar inte alla och det handlar inte om att vara lat eller kräsen, det handlar många gånger om förutsättningar. Många kämpar röven av sig för att få det att gå ihop. Många kämpar röven av sig för att överleva sina sjukdomar/diagnoser. Bara för du fick jobb efter en vecka så innebär det inte att livet ser ut så för alla, eller att de som inte har den turen är lata och värdelösa.

Säg att det var 595 personer som sökte tjänsten du har idag men DU fick den, vad är de andra 594 personerna då? För de 594 personerna söker sen ytterligare en tjänst som Gösta kanske får och då är det 593 personer som behöver jobb. Det finns många människor men väldigt få tjänster då det är nedskärningar i väldigt många branscher idag, exempelvis som i vården.

En dag kan det vara dig det händer. En dag kan du vara sjuk. En dag kan du bli bostadslös och arbetslös. En dag kan du bli ensamstående. En dag kan ditt barn bli sjukt/funktionshindrat, kommer du ha samma syn då, att livet är lika enkelt bara man vill? Man har ett egenansvar för sitt liv, men ibland händer det saker på vägen som ställer till det och då behöver man både stöd och förståelse från samhället, inte att bli sparkad på när man redan ligger, så snälla, tänk lite längre innan du klankar ned på de med svårigheter och tar för givet att allt ska vara lika enkelt som det var för dig!

#1 - Alice

Du har så rätt i det du skriver!
Du är GRYMT duktig på att skriva!!

Svar: Åh tack snälla :)
Evah Åberg

#2 - ♫♪ sandra

tack för det här inlägget. Har sökt jobb sen studenten 2012 och har verkligen sökt jobb sedan dess. Har fått ett napp men det har bara vart extra. Det tar en hel del på en vill jag lova =/

Svar: Håller tummarna för att du snart får ett jobb! <3
Evah Åberg

#3 - Jennifer Queen

Alla kan faktiskt inte jobba. Av olika anledningar! För 8 månader sedan trodde jag att jag inte skulle klara av att jobba på många år igen pga min utmattningsdepression..

Svar: Ja det är de 😊 är du sugen på ett länkbyte med mig? 😊

Svar: Precis! :) Jag gör inte länkbyten, men tack för frågan :)
Evah Åberg

#4 - Caroline

Det är BRA att man strävar efter att så många som möjligt ska ha jobb. Att gå efter att anpassa efter enskild individ.
MEN... NEJ alla kan verkligen inte arbeta! Det är väldigt trist att det är så många som inte kan förstå det :(

Sedan så är det inte endast personer som är fysiskt funktionshindrade som inte karlar att arbeta heller.
Finns de med neuropsykiatriska eller andra psykiska störningar, som gör det väldigt svårt att klara av att arbeta.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Jag älskar dina inlägg och det här var så bra skrivet! Kram

Svar: Men åh tack snälla, vad glad jag blir! :) Kram!
Evah Åberg

#6 - moamedalicia.blogg.se

det är en självklarhet för mig att alla inte kan arbeta eller få tag i jobb. vi är ju olika och mår olika bra. ett bra inlägg. :)

Svar: Tack :) Ja exakt!
Evah Åberg

#7 - Matilda

SÅ bra skrivet. Jag kan bara jobba 50% pga psykisk ohälsa och diagnoser.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#8 - Gabriella

Såå himla bra inlägg, väldigt vettigt och intressant!! Alla borde ta och läsa detta, kram!!

Svar: Tack snälla :) Kram!
Evah Åberg

#9 - Sanna

Håller med! Jag tror alla hellre jobbar!

Svar: Ja de allra flesta i alla fall
Evah Åberg

#10 - Siri |Diabitfit|

Så bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#11 - ddianasliv.blogg.se

TACK! Precis så. Haft så många diskussioner med folk om det där: "Men de är ju bara lata - alla kan jobba!" - blir lika frustrerad varje gång... Suck. Så tack för ett jättebra och viktigt inlägg!

Svar: Kul att du gillade det :)
Evah Åberg

#12 - Sofia Frisk

GRYM pepp bruden! girlpower - kolla in min blogg för ännu mer pepp!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - Zyllah

Så sant, jag hör folk hela tiden säga att det var jätte lätt att få jobb. Jag har försökt få ett ett tag nu för att spara till efter gymnasiet, men vart jag än kommer så har jag inte tillräckligt med erfarenhet än för att jobba där. Hur hade dem tänkt sig att jag ska få erfarenhet om jag inte får något jobb? Att matcha skola och jobb kan också bli ett problem många har i min ålder vet jag.

Svar: Precis!
Evah Åberg