Är jag osynlig?
Vet ni vilka som får mig att orka med allting? - Det är ni som läser min blogg samt min familj.
Jag har kommit på att ni och min familj är de enda som blir glada för min skull när något bra händer mig. Som när jag får mina texter publicerade eller får intervjuer av olika slag, då är det ni som skriver: "Fan vad kul att det går så bra för dig, det förtjänar du!" Detta gör inte ens de få vänner som jag umgås med. Jag vet inte senast de sa grattis till mig när något gick bra och sa: "Nu firar vi att det går bra för dig!" och faktiskt var genuint glada för min skull.

Jag berättade mina tankar och känslor för min kurator kring detta och som svar får jag: "Men behöver du verkligen det då? Behöver du verkligen höra från dem att de är glada för din skull?"

Den kommentaren fick mig att undra om jag faktiskt är helt dum i huvudet. Kanske är det jag som har helt fel bild av vad vänskap är, att man ska finnas där i medgång och motgång och vara glad för varandras skull... För mig innebär vänskap att man ser varandra, hör varandra och glädjs med varandra. Att man peppar varandra till att våga utvecklas. När till och med min kurator säger så så känner jag mig mer som en utomjording än vad jag gjorde innan, för det känns som allt jag tänker, känner, vill, behöver och gör är fel.

Kanske är det fel av mig att vilja ha en sådan vän som glädjs med mig och som säger: "Fan vad kul det är att se att det går så bra för dig! Grattis! :)", men det är det jag känner att jag behöver. Jag är en stark person, men jag är bara mänsklig. När jag är glad, mår bra och berättar en rolig nyhet för en vän, men inte får en reaktion utan personen bara säger: "Jaha" och byter samtalsämne då sjunker jag lika snabbt igen. Då är den där nyheten inte rolig längre, eftersom ingen kan glädjas med mig.

Jag känner mig fruktansvärt osynlig vart jag än vänder mig egentligen, det är därför min blogg är min fristad för här inne kan jag vara mig själv och ni som läser stöttar mig när jag mår dåligt och glädjs med mig när det går bra. Ni ska veta att ni är guldvärda. Utan er skulle jag inte orka för ni är de enda som ser mig. Jag önskar bara att det fanns en sådan vän i min närhet också...

Är det någon mer som känner som jag? Har jag helt fel bild av vad vänskap är? Dela med er av era tankar och erfarenheter!

#1 - Mathias

bra inlägg evah ^^ jag tycker inte du har fel bild alls
det står rätt klart att den kuratorn nog inte tänkte på vad han/hon förmedlade för signaler till dig där .."behöver du verkligen" .. du har inte fel bild utav vänskap heller .. vänskap är gemenskap finnas för varann muntra upp hjälpa stötta kunna ha ett förtroende kunna lita på en annan dela tankar känslor fantasier drömmar hemligheter kunna ventilera med någon annan det sista "jag önskar att" så är det med dom flesta vänner gläds åt varann när något går bra och så ingen ska behöva vara osynlig vart man än vänder sig vem man än pratar med

Svar: Skönt att höra. :)
Evah Åberg

#2 - Lin

Håller med allt du säger. Detsamma gäller det här med att ge presenter som mina kompisar har slutat att ge (iaf materiella saker). Vågar inte själv säga till min kurator att jag saknar det för att få samma respons som du fick och bara sjunka ihop för det finns inget motargument. Att visa tacksamhet i både ord och gåvor tycker jag visar uppskattning. Ledsen för din skull att du inte känner att dina vänner stöttar dig. 110 % kärlek till dig för det du förmedlar!! Kram ♥

Svar: Jag håller med dig! Tusen kramar <3
Evah Åberg

#3 - Tilda Barkselius

Självklart kan en inte alltid kräva att ens vänner blir jätteglada varje gång något roligt händer i ens liv. Men jag kan bara vända mig till mig själv och tänka om det var någon av mina vänner som fått en text publicerad hur glad jag skulle bli för deras skull. Jag förstår att du tycker det är tråkigt att du aldrig får någon respons av dina vänner, jag skulle känt precis samma sak! Uppmärksamhet kanske inte är det viktigaste i livet men jag skulle vilja påstå att det är något som gör oss till bättre människor, vi får något att sträva efter liksom.

Svar: Men precis! Alla människor behöver ju bekräftelse av olika slag och sen handlar det om respekt också, att om jag berättar en rolig sak för en vän så ska personen faktiskt lyssna och inte bara ignorera och byta samtalsämne
Evah Åberg

#4 - NICOLE

Jag tycker också man ska kunna glädjas med varandra, visa att man tycker det är roligt och att man står och hejar på..

Svar: Precis!
Evah Åberg

#5 - Estelle

Hej! Jag tycker då inte att det är några bra vänner om de inte finns där och på något sätt gläds med dig eller peppar dig m.m. Du har ju verkligen ingen fel bild av vad vänskap kan vara/ bör vara om det är riktigt bra vän, helt rätt tänkt av dig som definitivt inte är dum i huvudet eller en utomjording med de tankegångarna.


Svar: Skönt att höra, tack! :)
Evah Åberg

#6 - Josse

Kan förstå det du skriver om en vän, man vill kunna glädjas tillsammans! :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#7 - Denise

Såklart en vän ska vara glad för din skull också och stötta en :)

Svar: Exakt :)
Evah Åberg

#8 - Ajli Müller

jag har bara två kompisar, men de är i alla fall alltid glada för mig. De behöver dock inte säga det.


Svar: Vad skönt :)
Evah Åberg

#9 - Sandie

Jag tror att det din kurator vill få fram är att du ska inte vara beroende av andras gillande utan kunna hitta det i dig själv. Annars är det ju jättedumt att hen planterar dessa tankar i ditt huvud och det tycker jag är värt att ta upp med denne.

MEN vad gäller vänskap så ursäkta mig men du behöver andra vänner. Vänner är ju just där för dig i medgång som i motgång, de gläds med dig och de sörjer med dig. Jag har själv haft min beskärda del av falskhet och vänner som inte brytt sig när det gått bra för mig och så vidare. Detta är inte ok och jag avslutade all kontakt med mina gamla vänner. VI är inte osams, vi hejjar på varandra när vi ses i byn när jag är hemma men i övrigt är det inget mer. Jag har skaffat mig vänner innan jag tog det här beslutet som jag fortfarande har kvar och som jag älskar. De finns där för mig när jag mått dåligt, de har funnits där när jag mått som bäst, de säger grattis till minsta lilla som gör mig glad och de finns där om jag är ledsen oavsett vad det är. Det är helt oacceptabelt att ha vänner som inte finns där för dig. Byt omedelbart!

Kram

Svar: Fast alla människor är väl lite smått beroende av sina närstående och deras gillande eller vad man ska säga? Alla människor behöver ju bekräftelse av olika slag och jag tror faktiskt att även min kurator vill att hennes vänner ska vara peppande och stöttande. Likväl som att hon vill höra av sina patienter att hon gör ett bra jobb och att folk vill gå hos henne. :) Skönt att du har såna vänner! Kram!
Evah Åberg

#10 - Jesse

Känner igen mig i det du skriver om och du och jag delar samma åsikt när det kommer till att vänner ska finnas där i med och motgångar, och du kan skriva till mig älskade vännen om du behöver prata <3 Finns för dig! ALLTID <3

Svar: Detsamma fina du <3
Evah Åberg

#11 - Amanda

Jag känner precis likadant! Man vill ju att ens nära ska vara glad för en, och visa det, så är jag mot folk runt mig - så såklart vill man ha det tillbaka. Jag tycker det är det som vänskap är, att man pushar varandra, stöttar varandra, glädjs med varandra och sörjer med varandra.. Så tycker i alla fall jag, sen märker man ju att andra inte alltid tycker likadant eftersom att man inte alltid får det tillbaka..

Svar: Men precis!
Evah Åberg

#12 - Tibrys

Riktiga vänner finns till för just vad du skriver, i slask å solsken, vad ska man ha vänner till om man inte kan dela glädje och sorg med, få pushning och ibland en spark i röven när det blir tokigt?

Det är viktigt att bli sedd av sina vänner, men det är viktigare att veta att oavsett vad som händer/mår så kan man alltid ringa dom eller heltenkelt titta förbi om man kan.. allt behöver inte sägas i en riktig vänskap, för riktiga vänner ser,känner och agerar och visar sin omtanke och att dom bryr sig om dig via handlingar

Gör som Mr. Bean,visa den internationella hälsningen till dom som inte visar att dom bryr sig..

Du är så värd dina framgångar och framsteg du får, det är du som gör allt möjligt, och låt ingen ta ifrån dig din kämparglöd! min vän, keep going strong!

Svar: Håller med dig! Tack snälla, vad glad jag blir! :) Kram
Evah Åberg

#13 - Kimmey :)

Vilken dum kommentar. En riktigt bra vän ska finnas där i vått och torrt, stötta och heja. Vad ska man annars ha vänner till liksom? Jag försöker stötta och finnas där för mina vänner, precis som mina vänner gör det samma för mig.

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#14 - Jessica Högberg

Alla människor behöver bekräftelse på olika plan. Klart vänner ska glädjas med en!

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#15 - Lilith - Livet efter Borderline

Självklart ska man som vän finnas där och stötta, uppmuntra och visa att man blir uppriktigt glad när det går bra för den andra.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#16 - Alice

jag har problem med att kommentera din blogg...är det fler som har det??

Svar: Ja det har varit strul på blogg.se ett tag nu men tror det är fixat! :)
Evah Åberg

#17 - Frida

Ja det var riktigt gott :) Men vilket konstigt svar... Det är klart man vill höra positiva saker som att ens vänner är glada för ens skull. Tycker absolut inte att du har fel bild av vad vänskap är

Svar: Precis! Skönt att höra :)
Evah Åberg

#18 - Lovisa

Sjukt konstigt av kuratorn att säga så?! Jag tycker absolut att vänner ska stötta och peppa en no matter what! Delad glädje är verkligen dubbel glädje :)

Svar: Precis! :)
Evah Åberg

#19 - Sara

Jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver! Och jag håller med dig, jag tycker absolut att vänner borde finnas där för en i motgång och i medgång. Såklart ska man ha vänner som blir glada när det går bra för en! Men jag kan själv erkänna att jag inte har någon sådan vän egentligen och inte heller alltid själv är den perfekta vännen. Ofta är människor lite missunsamma, har svårt att glädjas med andra om det inte också går bra för dem. Så jag tycker inte att du har för höga krav, men samtidigt är det inte alltid det lättaste att hitta sådana bra vänner.

Svar: Jag är inte heller en perfekt vän, det är nog ingen... Skönt att höra att jag inte tänker helt fel iaf :)
Evah Åberg

#20 - Baltazar

Tycker det där låter som en ganska krass kommentar från din kurator. Det är klart det är fint med ett bra självförtroende och att veta själv att man duger. Men ALLA behöver bekräftelse och ALLA mår bra av positiv feedback.

Jag är helt övertygad om att din kurator tycker det är mycket roligare och lättare att gå till jobbet, när hon vet att hon har kollegor och patienter som uppskattar det hon gör!

Svar: Men precis! Exakt så jag menar
Evah Åberg

#21 - Johanna Utterberg

Jag håller helt med dig i hur jag ser på att en vän ska vara, den ska glädjas för min skull också! Det är vänskap!

Svar: Exakt :)
Evah Åberg

#22 - Lena

Jag tycker inte alls att det är fel att känna att man vill ha lite kärlek, det viktiga här är att man ibland måste säga det till sina vänner. Att man vill att de ska visa mer uppskattning och glädje för en. Ju tydligare man är, ju bättre blir det ju! :)

Svar: Skönt att höra! :)
Evah Åberg

#23 - Sanna

Men det är klart att man vill/behöver höra det ibland? Jag förstår dig helt, jag är lika dan, man måste ju kunna glädjas åt sina vänner när det går bra för dom! Det tycker jag iaf!

Kram på dig.

Svar: Precis! Kram
Evah Åberg

#24 - Sofia

Kram <3

Svar: Kram <3
Evah Åberg

#25 - Sofia

Kan själv ibland känna precis som du. Men är man en äkta vän så byter man inte samtalsämne när man vill berätta något roligt <3

Svar: Exakt! <3
Evah Åberg

#26 - Freja

Jag tycker att du har helt rätt att en viktig del i en vänskap är att man ska kunna vara glad för den andras skull och kunna glädjas tillsammans. Jag brukar själv bli glad när det går bra för mina vänner och då berätta att jag är glad för deras skull, och jag vet att jag också uppskattar när mina vänner är glada för min skull när det händer något bra i mitt liv, jämfört med om de inte skulle verka bry sig och börja prata om något annat. Jag håller inte med din kurator utan jag tycker att du har alldeles rätt angående vad vänskap innebär.

Svar: Skönt att höra! Ska berätta för min kurator hur det känns när hon säger såna saker för hon kan även ibland fråga om jag verkligen behöver vänner :/
Evah Åberg

#27 - moamedalicia.blogg.se

jag tycker det finns olika slags vänskap. jag har många vänner på avstånd, dom är minst lika bra som dom som bor i min stad :P svårt att förklara hoppas du förstod haha kramar

Svar: Jo det förstår jag, men oavsett avstånd så ska ju vänner glädjas med en och finnas där och stötta och peppa en, det är det mitt inlägg handlar om! :) Kram
Evah Åberg

#28 - Madde

Nej det du känner är inte fel. Det är ju hur du känner och det är aldrig fel. Lita på dina egna känslor.

Jag vet verkligen hur du känner vännen. Har själv haft vänner som glädjer sig mer åt annat än att det går bra för en. Men nu har jag mycket bra vänner som verkligen gläds med en. Så ge inte upp!

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#29 - E

Jag tycker inte det är konstigt att du tycker så för man vill ändå höra ett va kul eller grattis.

Svar: Skönt att höra :)
Evah Åberg

#30 - Jenny

Hej
Hittade till din Blogg och har visserligen inte läst alla dina blogginlägg utan fastnade vid inlägget du skrev ang skolstart osv ( tårar)
Din text berörde min själ och kände att något sa mig läs vidare och fan detta inlägget om vänner .

Jag känner igen det du skriver om och det kände för en stund inte hopplöst då jag förstår att vuxen som ung spelar kvitta riktiga vänner är få men dom finns här ( vi finner varandra ) så kanske du förstår vad jag menar .

Du är en fin tjej känner dig ej personligen men det behöver jag inte för att se vem du är igenom dina texter så till dig vill jag säga fortsätt skriv dela tankar med oss som älskar det du gör Bloggar tack för jag hittade din Blogg kommer följa dig sannerligen. Kram från en vän här Jenny

Svar: Hej! Tack snälla för dina fina ord, vad glad jag blir! Det värmer verkligen att höra ska du veta. Många kramar! <3
Evah Åberg

#31 - Sanemro

Usch ja... Tyvärr känner jag igen mig så mycket i det du skriver. I alla fall just nu :( Ingen av mina så kallade "vänner" bryr sig om att fråga vad det är som pågår i mitt liv just nu. Men ens bloggvänner och läsare bryr sig mer. Eller så är dom bara nyfikna, vem vet? I vilket fall som helst så känns det otroligt skönt att faktiskt ha bloggen som en fristad och där man kan öppna upp sig totalt. En stor kram till dig <3

Svar: Precis. Jag tror bloggvänner bryr sig faktiskt, det känns mer äkta på något vis. Kram <3
Evah Åberg

#32 - Gina

Tycker det är helt fel av din kurator att ens säga så..
Jag tänker exakt som du med vänner. Och det har tyvärr gjort mig väldigt ensam. För det verkar inte som om det är många som tänker så eller vill anstränga sig.
Men jag hoppas att när jag väl hittar en sån vän, så är det äkta och det håller livet ut. Ensamt nu, men blir väl bättre sen. Det hoppas jag på i alla fall!

Jag vill också säga det att jag har sett hur långt du har kommit! Och jag är så glad för din skull med träningen och din blogg. Och att du lär känna dig mer och mer. Nu håller jag tummarna på att du mår bättre och får mindre ångest. Läser på din fb att du inte mår så bra psykiskt alltid.. jag tänker på dig ofta! Kram <3

Svar: Tack fina du för dessa orden, de värmer <3
Evah Åberg