Mitt övertänkande är min styrka
Jag är en person som övertänker väldigt mycket. Jag kan tänka 10 steg längre än vad som behövs och detta är något jag har jobbat länge för att få bort. Men nu under sommaren har jag börjat fundera på varför. Varför ska jag egentligen jobba bort en sådan sak?

Att tänka längre än vad som behövs kan vara en riktig styrka, så länge man lär sig hantera den på rätt sätt.
Jag menar, hur bra är det inte egentligen att kunna se saker som andra kanske inte ser? Jag bidrar ju faktiskt med nytänk och ser saker ur helt andra perspektiv än vad många andra gör, vilket kan bidra till mycket bra både för mig själv, min omgivning och samhället i övrigt.

Det jag hädanefter ska jobba på är att lära mig hantera mitt tänkande så att det inte blir en svaghet och förstör för mig. Jag ska lära mig att använda mitt tänkande till något bra och göra det till en av mina största styrkor. Jag tror också att mitt tänkande är en av anledningarna till att min blogg ändå blivit så pass omtyckt som den är, att jag tänker så mycket och många gånger kanske på ett annat sätt än många andra.

Alla negativa sidor vi har behöver inte alltid jobbas bort, ibland kan vi bara justera dem lite så att det blir en av våra positiva sidor istället.

#1 - Eva`s blogg

Ja du jag har för andra gången i mitt liv fått utmattningssyndrom jobbar i äldrevården o den 21 juli sa allt stopp!! gick hem ringde vc blev sjukskriven 3 veck har snart 4 veck semester men en kurator skulle ringa vilket inte gjorts, känner en stress inför att börja jobba igen. Ena dagen är allt ok sen går jag ut o allt blir skit igen ....tack för ett mkt bra inlägg :) kram

Svar: Kul att du gillade det. Hoppas du snart mår bättre. :) Kram!
Evah Åberg

#2 - NICOLE

Så bra att kunna erbjuda andra sätt att se saker på :)

Svar: Ja precis :)
Evah Åberg

#3 - Amina

Det är verkligen som du skriver, jag försöker ofta tänka på att ha ett positivt mind-set så att även det "negativa" kan leda till något bra. Det finns alltid saker vi kan jobba med i oss själva och jag tycker ändå man kommit långt när man identifierar sina negativa tankar och försöker stoppa dem och vända de till något positivt. Även om det inte lyckas alltid så är det ju en början!

Svar: Precis! :)
Evah Åberg

#4 - Annalena Undin

Hittade till din blogg för att jag också lider av psykisk ohälsa och hör hört alla det idiotiska fraserna oräkneliga gånger. Jag "övertänker" ofta, framförallt när jag är trött.
Just nu försöker jag komma på vilka fem positiva saker jag ska skriva om idag. Känns som hela fasaden krackelerat. I morgon får jag skriva negativt, men skulle behövt det idag.
Alltså en liten förklaring är kanske på sin plats.
Jag skriver fem positiva saker i 6 dagar, varken mer eller mindre och det kan vara hur litet som helst.
Den sjunde dagen får jag skriva fem negativa saker. För det mesta är det också svårt, eftersom det negativa ofta infaller på en dag då jag ska skriva positivt....men gud vilket svammel det blev.
Gillar din blogg.
Kram

Svar: Vilken bra grej! :) Tack så mycket, vad kul att höra! Kram
Evah Åberg

#5 - Baltazar

Jag har aldrig trott på det där med bra och dåliga sidor/egenskaper, jag tror att det precis som allt i livet handlar om att hitta en balans. Självklart finns det en enorm styrka att tänka flera steg längre, men för mig personligen har livet blivit betydligt lättare efter att jag bestämde mig för att sluta överanalysera allt.

Det leder ju onekligen till fler överraskningar, men det är skönt att slippa oron och ältandet. För i grund och botten handlade det för mig om kontroll och jag kan inte kontrollera allt (även om jag veeeerkligen vill).

Svar: Så är det för mig med, men om jag lär mig att ta kontroll över mina tankar och kunna använda mitt övertänkande på rätt sätt så blir det ju istället en styrka :)
Evah Åberg

#6 - moamedalicia.blogg.se

Kunde inte ha skrivit det bättre skälv så jäkla klok du är älskar ditt tankesätt. Kram

Svar: Men åh tack <3
Evah Åberg

#7 - Tilda

Så himla bra! <3

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#8 - Johanna Utterberg

Smart av dig att låta en svaghet bli en styrka! :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#9 - Ajli Müller

Det låter klokt.

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#10 - Alice

Det mesta går att vända till något positivt! Hoppas det går bra för dig ☺️

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#11 - Gabriella

Det sista du skrev, såå himla bra och viktigt att tänka på!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#12 - Ann

Har också problem med övertänkande, men det enda negativa jag ser i det är att det bidrar till katastroftankar eftersom jag vänder och vrider på varje detalj. Annars tycker jag det är bra.

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#13 - emelie jonasson

Jag har samma underbara (kan man kalla de tvångstanke?) grej. tänker alltid långt i förvägen. Innan jag ens har klivit upp på morgonen så vet jag nästan vad jag ska äta till kvällsmat.

Svar: Det är ju bra att ha en framförhållning :)
Evah Åberg

#14 - Sanemro

Jag är likadan. Överanalyserar väldigt mycket. Tyvärr...

Svar: Det kan vara svårt om man inte lärt sig hantera det..
Evah Åberg

#15 - Jessica Högberg

Men ja! Att tänka ens ett steg längre verkar inte vara många som kan...

Svar: Precis!
Evah Åberg

#16 - Daniella 🌙

jag har haft bulimi och depression i åtta år så att läsa din blogg esse artikel gjorde mej jätteglad, att jag inte är ensam!

Svar: Vad skönt att det gjorde dig nytta! Sluta aldrig kämpa <3
Evah Åberg

#17 - Sara

Helt rätt! Klart det kan vara en svaghet i vissa situationer, men varför fokusera på dem? Samma egenskap kan ju vara en otrolig styrka i andra situationer, så mycket bättre att försöka göra det bästa av det man har. :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#18 - Tilda Barkselius

Du är så fruktansvärt bra! Vi borde alla vända våra "svagheter" till nya styrkor, det vill jag också göra!

Svar: Åh tack fina du <3
Evah Åberg

#19 - Sanna

Samma här! Det är så jobbigt spec i förhållanden

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#20 - Anonym

Är också en människa som tänker för mycket så jobbigt!

Svar: Ja det kan vara jobbigt ibland...
Evah Åberg

#21 - E

Jag är också en övertänkare och det kan lätt bli att man inte lever i nuet och oroar sig för saker långt fram, men om det "används på rätt sätt" så är det en bra egenskap :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#22 - Sandie

Att övertänka gör jag också. När jag är på jobbet är det min absoluta styrka dels för att jag är nytänkande men även för att jag ligger långt före och steget före. Det kan dock bilda stress som jag måste vara noga med att hålla i schack så därför jobbar jag bara på jobbet och vilar hemma. Om jag vill jobba hemma så räknar jag ut hur länge jag tänkt sitta på jobbet med samma arbetsuppgift och sedan jobbar jag enbart den tiden. Det är inte alltid lätt att avgöra men jag bestämmer cirka 1h och då är det 1h oavsett om jag blir klar eller inte.

När jag däremot är rädd för något eller får ångest kommer ju övertänkandet som en käpp i hjulet. Där stoppar jag tankarna när de rusar och jag känner att jag börjar bli panikslagen, är detta bra tankar för mig? Är de superviktiga att tänka nu? Hjälper det här mig? Är svaret nej på någon eller alla frågorna så tänker jag antingen "det där hjälper inte mig så nu gör jag något annat" eller "det är tankar". Då brukar det släppa efter ett tag, ibland får jag upprepa det konstant men oftast räcker det med en gång och att jag gör något annat men jag har fått träna mig rejält på det.

Bra tankar! Jobba inte bort det 😊

Svar: Bra skrivet! :)
Evah Åberg

#23 - Netti Starby

Som vanligt så himla bra skrivet och du är så himla grym! Kram

Svar: Tack snälla :) Kram!
Evah Åberg

#24 - Susana

Håller helt med dig.

Svar: :)
Evah Åberg

#25 - Boel

Vilka bra tankar om övertänkande!
Övertänker också allt, och som du säger så är det till en fördel om en kan hantera det på rätt sätt! :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#26 - Lovisa

Jag är likadan! Försöker också se det som en positiv sida.

Svar: Det är bra :)
Evah Åberg

#27 - Netti Starby

Jag är också en person som tänker väldigt mycket men det där har jag inte tänkt på. Riktigt intressant :-D Kram

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#28 - JoJo

jag är också expert på att övertänka. ibland övertänker jag mitt övertänkande t om. :/

Svar: Känner igen det där!
Evah Åberg

#29 - madabouttea.se

Åhh jag är precis likadan! Övertänker i stort sätt allt, ibland kan det vara jobbigt men det hjälper en också att tänka steget längre när man ska göra saker och det förhindrar att dåliga saker sker. Man blir också väldigt bra på att planera saker!

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#30 - Tisa

Jag är också en riktig övertänkare, tyvärr kan jag inte se något positivt med det då det hela oftast blir alltför insnurrat för mig, men det är ju toppen för de som kan vända på steken och se det på ett annat positivt sätt eller vad man nu kan kalla det :).


Svar: Vad tråkigt att du inte kan se något positivt med det, men det är ju olika för alla :)
Evah Åberg